Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 mei 2019 / 16:05 uur

Gouden VOC munt verkocht voor hoogste bedrag ooit

Een zeldzame munt, speciaal geslagen voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), heeft dinsdag 196.800 euro opgeleverd. Volgens veilinghuis Heritage Auctions Europe in IJsselstein is dit het hoogste bedrag dat ooit in Nederland voor een munt is neergeteld.

De munt is geslagen in een munthuis in Hoorn. Deze munten werden vervolgens per schip naar Nederlands-Indië gebracht, waar de VOC er dubbel zoveel aan kon verdienen vanwege de waarde. Een particuliere verzamelaar vond de munt begin dit jaar in een sieradenkistje.

Nieuwjaarsgeschenk

„Van deze zogeheten ducaton zijn er enkele tienduizenden in zilver geslagen, maar van gouden exemplaren waren er maar een paar bekend", zegt Jacco Scheper, veilingmeester van Heritage Auctions Europe, voorheen bekend als de Munten- en Postzegel Organisatie (MPO). „Ze werden als nieuwjaarsgeschenk cadeau gedaan aan een burgemeester of een kapitein van de VOC."

Het vorige record voor een munt werd twee jaar geleden behaald. Een gouden dukaat uit Deventer 1640 had geslagen, bracht toen bij hetzelfde veilinghuis 160.000 euro op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gouden VOC munt verkocht voor hoogste bedrag ooit
Sluiten