Metro
Metro Nieuws 20 mei 2019 / 14:49 uur

Giftige kwallen voor kust Mallorca, Menorca en Ibiza

Voor de kust van Mallorca, Menorca en Ibiza is het oppassen geblazen: daar zijn giftige ‘kwallen’ gespot. Deze worden ookwel ‘Portugese oorlogsschepen’ genoemd.

Deze Portugese oorlogsschepen zijn géén echte kwallen, maar hebben wel het uiterlijke kenmerk. Ze zijn minstens net zo gevaarlijk als een kwal zelf.

Gespot op de Spaanse eilanden

De kwallen zijn in de lente via een sterke stroming en wind voor de kusten van de Spaanse eilanden terechtgekomen, dat zegt het Spaanse ministerie van Milieu. Een woordvoerder van het ministerie meldt daarbij: „Raak in geen enkel geval een kwal aan. Als je een kwal vindt, waarschuw dan onmiddellijk de kustwacht en bel het noodnummer."

Eerste melding

De eerste melding van het Portugese oorlogsschip kwam op 14 mei. Een Duitse vrouw was op vakantie in Mallorca en vond een wel heer raar wezen bij de kust. Dat meldt krant Die WeltLater zijn meerdere meldingen gekomen over het beest, vanuit onder andere Menorca en Ibiza.

Portugese oorlogsschip

Het Portugese oorlogsschip noemen ze ookwel een ‘siphonophora’ en bestaat uit verschillende ‘individuele poliepen’. Officieel kunnen we het dus niet eens een dier noemen. Het Portugese oorlogsschip drijft op het zeeoppervlak door een met lucht gevulde gasblaas. De tentakels van het Portugese oorlogsschip kunnen zo’n vijftig meter lang worden – met deze tentakels vangt het prooien en vergiftigt het andere beesten. Dat schrijft Naturalis.

Het gif veroorzaakt bij mensen verschillende aandoeningen zoals o.a. jeuk, misselijkheid, moeite met ademen, pijn in spieren en gewrichten en koorts. Het gif is dodelijk voor kleine vissen.

CARAVELA-PORTUGUESA: BLOOM A NÍVEL NACIONALA espécie Physalia physalis (Caravela-Portuguesa) está, de momento, a…

Gepostet von IPMA am Dienstag, 14. Mai 2019

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Giftige kwallen voor kust Mallorca, Menorca en Ibiza
Sluiten