Metro
Metro Nieuws 18 mei 2019 / 13:09 uur

Gevangenissen scherpen regels aan na zaak Michael P.

De gevangenissen in Zwolle, Zutphen en Lelystad hebben de verlofregels voor gedetineerden die zijn veroordeeld voor zware misdrijven als moord en verkrachting flink aangescherpt. Dat meldt regionale krant De Stentor.

Minder snel in aanmerking voor verlof

Dit blijkt uit een brief die vanuit de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) naar alle directeuren van gevangenissen is gestuurd en in bezit is van de krant De Stentor. Het gaat om gedetineerden die onder meer zijn veroordeeld voor moord, mishandeling, diefstal met geweld of verkrachting en die voor het laatste deel van hun straf naar een forensische kliniek zouden gaan met meer vrijheden.

Gedetineerden die zijn veroordeeld voor ernstige gewelds- en zedendelicten komen minder snel in aanmerking voor verlof, moeten terug naar een strenger gevangenisregime of verblijven daar langer. De aanscherping is het gevolg van de fouten die zijn gemaakt in de zaak rond Michael P. uit Zeewolde, de moordenaar van Anne Faber.

Volgens Justitievakbond Juvox wordt ook bij criminelen die niet naar een kliniek gaan, nauwgezetter gekeken naar verlofregelingen.

Noodzakelijke maatregelen

Justitievakbond Juvox noemt de maatregelen ‘noodzakelijk’, maar het leidt wel tot extra werkdruk in de gevangenissen die al jaren kampen met onderbezetting. „Daarnaast raken criminelen gefrustreerd wat zorgt voor veiligheidsrisico’s", stelt voorzitter Marcel Smit. „Het geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het is dat het personeelsbestand op orde moet zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gevangenissen scherpen regels aan na zaak Michael P.
Sluiten