Metro
Metro Nieuws 26 mei 2019 / 18:09 uur

Gameverslaving erkend door WGO

Een gameverslaving is sinds zaterdag een erkende verslaving door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Na anderhalf jaar overleg, is de verslaving nu opgenomen in de internationale statistische classificatie van ziekten en met gezondheid verband houdende problemen.

In 2017 werd de verslaving al opgenomen in een conceptversie van de classificatie. Alle 194 leden van de WGO zijn het er nu over eens dat gameverslaving ook moet worden erkend als verslaving. De nieuwe classificatie gaat op 1 januari 2022 in. Het gaat om de elfde revisie van de classificatie.

Weinig onderzoek

Er zijn nog weinig onderzoeksresultaten als het om de dwangmatige behoefte om games te spelen gaat. Er worden verbanden gelegd met andere mentale stoornissen, zoals een depressie of ADHD. In 2007 liet de American Psychiatric Association weten gameverslaving niet op te nemen als gedragsverslaving.

Op dit moment is er geen regelgeving rondom het ontwerpen van computerspellen. Dit betekent dat ontwikkelaars vrij spel hebben en kunnen zij verslavende elementen in hun games verwerken. Diverse gameontwikkelaars maken daar als commerciële strategie ook gebruik van.

Criteria

Er zijn drie criteria opgesteld door de WGO als het gaat om een gameverslaving. De eerste is een verzwakte controle over het gamegedrag. Dan gaat het onder andere om de frequentie, de intensiteit en de duur. Daarnaast moet gamen vaak meer prioriteit hebben dan andere hobby’s en dagelijkse activiteiten. Ook moet de gamer doorgaan met spelen als er negatieve consequenties zijn. Zo moet het persoonlijke, sociale en familieleven eronder leiden.

Het gedrag hoeft zich niet altijd te manifesteren om een verslaving te zijn, ook als iemand in periodes het gedrag vertoont kan het al een verslaving betekenen. Een diagnose kan na een periode van tenminste 12 maanden worden gesteld. Als de symptomen te heftig zijn, kan de diagnose al eerder worden gesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gameverslaving erkend door WGO
Sluiten