Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Nieuws 15 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

‘Filet invriezen begrijpelijk, maar niet nodig’

Dat het eten van rauw of bewerkt vlees zoals filet americain risico’s met zich meebrengt, wisten we al. Het kan besmet zijn met de ziekmakende bacteriën zoals salmonella of E. Coli en er kunnen parasieten in voorkomen. Toch eten we per jaar zo’n 33,4 kilo vleeswaren per persoon. Is dat wel zo verstandig?

Elk jaar lopen ongeveer 750 mensen de infectieziekte Toxoplasmose op. Ze raken besmet met de Toxoplasma-parasiet, een parasiet die in rauw vlees en met name in filet americain zit. Ongeveer de helft van de ziektegevallen komt door het eten van vleesproducten. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat het invriezen van bewerkt vlees zoals filet americain kan voorkomen dat mensen er ziek van worden. Volgens het onderzoeksinstituut kan de infectieziekte, die vooral gevaarlijk is voor zwangere vrouwen, worden voorkomen als het populaire broodbeleg minimaal 48 uur bij 12 graden onder nul wordt ingevroren.

Met stip op één

„We hebben onderzocht wat we kunnen doen tegen Toxoplasmose. De infectieziekte staat in Nederland immers nummer twee van alle ziektes die via voedsel overdraagbaar zijn”, legt onderzoeker bij het RIVM Anita Suijkerbuijk uit. Vooral filet americain is een grote boosdoener wat betreft het verspreiden van de Toxoplasma-parasiet. „De ziekte kan ook voorkomen in ander rauw vlees, maar filet americain staat met stip op één.”

Hoewel het eten van filet americain dus risico’s kent, is er volgens Lolkje de Vries van het Voedingscentrum geen reden tot paniek. „Een bericht als dit benadrukt maar weer dat je altijd voorzichtig moet zijn met vleesproducten en dan vooral met rauw vlees. Denk goed na over hoe je ermee omgaat en houd je aan de voorschriften die op de verpakking staan. De datum is bij rauw vlees echt van belang." Zolang het product goed gekoeld bewaard is en niet over datum is, is er volgens De Vries dan ook niet zo veel aan de hand. „Als je gezond bent en niet tot een risicogroep behoort, zoals zwangere vrouwen, kun je gewoon filet americain of andere producten van rauw vlees eten, mits deze goed bewaard zijn.” Alle filet americain voortaan invriezen is volgens haar dan ook niet per se nodig.

Uit het onderzoek blijkt dat de Toxoplasma-parasiet de vriezer niet overleefd. Vandaar het conclusie: vries filet in voor je het eet. „Maar dat betekent niet dat mensen die tot een risicogroep behoren nu ook allemaal filet americain kunnen gaan eten”, benadrukt Suijkerbuijk. „In rauw vlees zitten naast de Toxoplasma-parasiet namelijk ook andere ziekteverwekkers die het invriezen wel overleven.”

Grote gevolgen

Toch valt er met het invriezen veel winst te behalen op het gebied van onze gezondheid. „Jaarlijks zijn er zo’n 750 mensen die echt ziek worden van de parasiet. Dat is gelukkig niet zo veel, maar er zijn veel meer mensen geïnfecteerd, soms zonder dat ze het weten.” En daar zit volgens Suijkerbuijk het gevaar. „Voor gezonde mensen is er niet zo veel aan de hand als ze de ziekte oplopen, maar voor zwangere vrouwen en mensen met een verminderde afweer zijn de gevolgen soms groot. Zo kan de infectie bij een zwangere vrouw blijvende hersenschade bij haar ongeboren kind veroorzaken.”

Om te voorkomen dat mensen ziek worden kunnen we, als het aan Suijkerbuijk ligt, maar beter alle filet americain invriezen. „Veel filet americain die in de schappen van de supermarkt ligt, is van te voren al een keer ingevroren geweest. Dat staat alleen niet op de verpakking dus je weet het nooit zeker.” Het beste zou volgens Suijkerbuijk dan ook zijn om alle filet americain in te vriezen bij de bron. „Dus bij de leverancier. Dan gebeurt het ook goed en verlagen we de kans op ziekten die overgedragen worden via voedsel enorm.”

Wees alert

En dat het invriezen goed moet gebeuren is belangrijk. „Het is heel begrijpelijk dat mensen nu besluiten om filet voortaan eerst in te vriezen, maar dat moeten ze dan wel op de juiste manier doen”, zegt De Vries. En dat betekent dat het vlees echt goed bevroren moet worden en dat het ontdooien in de koelkast moet gebeuren. Die moet op maximaal 4 graden staan want anders krijgen andere bacteriën de kans om toe te slaan. „Wat dat betreft brengt voeding altijd een risico met zich mee. Verse producten – of het om groenten of rauw vlees gaat – bederven nu eenmaal, maar er is geen reden om massaal te stoppen met het eten van rauw vlees. Wees gewoon alert en ga verstandig met eten om."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.