Metro
Metro Nieuws 25 mei 2019 / 14:52 uur

Familie Fortuyn: Volkert moet terug in meldplicht

Het Openbaar Ministerie moet terug naar de rechter om de versoepelde meldingsplicht van Volkert van der Graaf te heroverwegen, stelt advocaat Richard van der Weide van de familie Fortuyn. Er zijn namelijk sterke aanwijzingen dat de moordenaar van Pim Fortuyn nog geen enkele aanstalten maakt om te emigreren, schrijft de Telegraaf.

Meldplicht

„Wij willen het Openbaar Ministerie kritisch bevragen over het feit dat Van der Graaf ten overstaan van de rechter zijn emigratieplannen als reden heeft aangevoerd om van de zesweekse meldplicht af te komen. Als die emigratie onwaar blijkt, dan moet hij gewoon terug in het oude regime", zegt Van der Weide.

Om daarvoor te zorgen zal de advocaat maandag contact opnemen met de afdeling Centrale Voorzieningen Voorwaardelijke Invrijheidsstelling (CVVI) van het OM. „Volkert is een meester in een loopje nemen met het gezag. Hij is verregaand manipulatief. Ik wil weleens weten of er überhaupt ooit plannen voor emigratie zijn geweest”, aldus Van der Weide.

Emigratie

Vorig jaar oktober versoepelde het Openbaar Ministerie de regels van de voorwaardelijke invrijheidsstelling voor Van der Graaf. Hij hoeft nu alleen nog per e-mail van zich te laten horen, in plaats van elke zes weken in persoon langs te gaan. Van der Graaf drong aan op deze versoepeling omdat hij zei dat hij in het buitenland wilde gaan wonen.

Van der Graaf overtreedt geen regels, een vertrek naar het buitenland is namelijk nooit een voorwaarde geweest voor de deal die hij sloot met het Openbaar Ministerie. De proeftijd van Van der Graaf loopt nog tot 30 april 2020.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Familie Fortuyn: Volkert moet terug in meldplicht
Sluiten