In het nieuws

Eva (17) was oververmoeid door stress

Eva (17) was oververmoeid door stress

Foto ter illustratie. Foto: Pexels.

Foto van 'Rianne van Nieuwkoop'

17 MEI 2019

Stress is een steeds meer voorkomend fenomeen bij scholieren op het voortgezet onderwijs. Huiswerk maken, goede cijfers voor toetsen willen halen, een sociaal leven willen hebben én de juiste keuze maken voor een vervolgopleiding. Dat is een druk die veel scholieren tijdens hun schoolcarrière ervaren. En voor sommige scholieren wordt het soms allemaal te veel.

Zo ook voor Eva (17). Zij was op een gegeven moment zo moe, dat ze alleen nog maar wilde slapen. Uit school of na het eten wilde ze meteen naar bed. Wat het probleem was van oververmoeidheid? Stress. Eva bleef maar piekeren als ze ’s avonds in bed lag. Uiteindelijk kwam ze met haar ouders op het idee om weer eens met de psycholoog te gaan praten.

Want de psycholoog was bij Eva al een bekende, herinnert ze zich. „Toen ik nog een kleutertje was, werd er op de basisschool vaak gezegd dat ik de opdracht ‘wel even’ kon maken. Of dat ik toch wel een goed cijfer zou halen voor de opdracht, want ik kon het allemaal wel”. Daardoor legde Eva als klein meisje onbewust een hele hoge druk op zichzelf. „Ik stelde mezelf erop in dat altijd alles lukte en verwachtte dat dan ook van mezelf”.  Als ze bijvoorbeeld een slecht cijfer haalde, dan had ze meteen het gevoel dat ze het niet goed had gedaan. Ze hoorde immers altijd alles te kunnen. En dus deed ze nog meer haar best op school.

Melatonine slikken

„Ik was toen ook al best een denkertje", zegt Eva. Vooral ’s avonds in bed. Dan gingen bij haar de radartjes draaien. Zo maakte ze zich zorgen over haar ouders en familie, maar ook gedachtes over vrienden en school zorgden ervoor dat Eva niet lekker kon slapen en daarom was ze als klein meisje al eens bij de kinderpsycholoog geweest. Ook begon ze toen ze twaalf jaar oud was met het slikken van melatonine om beter in slaap te vallen.

Toch was er een tijdje dat Eva niet naar de psycholoog hoefde. Wel slikte ze nog steeds melatonine voor het slapen gaan, maar voor een lange periode ging het goed. Tot de wintersport in februari 2018. Als ze thuiskomt is ze vreselijk vermoeid. Ook als Eva weer naar school gaat, blijft ze ongelofelijk moe. Als ze om vier uur thuiskomt van school, gaat ze meteen slapen tot zes uur. En ook ’s avonds kruipt ze om negen uur alweer haar bed in.

Al gauw gingen ze bloedprikken om de oorzaak van de vermoeidheid te vinden. Ook begon ze vitamine D te slikken maar dat gaf niet het gewenste effect. De oplossing bleek geen pilletje of recept van de dokter, want het bloedprikken leverde niks op. Uiteindelijk bleken gesprekken bij een psycholoog haar recept om beter te worden. Het piekeren dat Eva als kleine meid deed, was in zo’n grote mate terug dat het haar uit haar slaap hield en uiteindelijk oververmoeide.

„Het praten met mijn psycholoog luchtte mij heel erg op. Want doordat ik eens in de twee weken met iemand praatte, piekerde ik veel minder en daardoor ben ik ook minder vermoeid”, zegt ze. „Ik dacht bijvoorbeeld veel na over mijn cijfers omdat het mij leuk lijkt om criminologie te gaan studeren. Voor die studie is een loting en hoe hoger mijn cijfers, hoe beter ik door die loting heen kan komen. Door de gesprekken met de psycholoog kan ik dat nu beter van mij af zetten en heb ik meer rust."

Toetsweek

Ondanks alles is Eva naar school blijven gaan. „Mijn school was op de hoogte van mijn situatie en de leraren gingen heel fijn met mij om. Ze zeiden tegen mij dat ik naar de lesuren moest gaan die het belangrijkst waren voor mij. Ze wisten ook dat ik altijd goede cijfers haalde voor mijn vakken. En de vakken waarvan ik dacht dat ik ze kon missen, heb ik gemist. De school heeft verder mijn absentie geregeld.” Haar klasgenoten reageerden heel nuchter op het nieuws dat Eva de komende tijd minder vaak aanwezig zou zijn in de les. Ze vonden het oké dat ze het wat rustiger aan ging doen. Haar beste vrienden, die niet bij haar op school zitten, reageerden ook begripvol en vertelden haar dat ze altijd haar zorgen of problemen bij hen kwijt kon.

„Als er een toetsweek is dan ga ik liever om tien uur slapen en de volgende ochtend vroeg op om door te leren”, zegt ze. Ook begint ze twee weken van tevoren met leren voor haar toetsen zodat haar slaapritme niet verstoord wordt door het leren. Want als ze een paar nachten korter dan zeven uur slaapt, merkt ze dat ze zich moeilijker kan concentreren, een stuk emotioneler wordt en ook chagrijniger is. „Als ik niet snel in slaap val dan ga ik daarover piekeren, waardoor ik minder goed slaap en ook pas later in slaap val. Een neerwaartse spiraal die zorgt voor nog meer stress." Verder sport ze veel want dat is voor haar een uitlaatklep. „Yoga pak ik er vooral bij als het wat minder met mij gaat. Als het beter gaat, dan heb ik dat niet zo heel erg nodig."

Examen

Op haar zeventiende is Eva gestopt met het langdurig slikken van melatonine. Ze merkt wel dat ze nu soms minder makkelijk in slaap valt. Daarom gebruikt ze het nog wel eens tijdens een drukke periode, ook al gaat het al stukken beter met haar vergeleken met een jaar geleden. „De melatonine is zo’n lage dosis, dat ik denk dat het tussen mijn oren zit", verklaart ze. Ook de sessies met de psycholoog zijn afgerond en nu is ze druk bezig met haar examens.

Om deze periode zo goed mogelijk door te komen heeft ze een mooie planning gemaakt waarin ze zichzelf op nummer een zet en school als tweede. „Gezondheid is het belangrijkst." Ze is op tijd begonnen met leren en ze plant ook zoveel mogelijk leuke dingen in deze periode, zodat ze zich kan belonen tussen alle examens door.

Een tip die ze nog mee wilt geven aan alle medescholieren: „Zoek naar iets waarbij je echt tot jezelf komt. Ga niet op Instagram of YouTube want dat weerspiegelt niet jouw leven. Maar vind iets waar jij echt van tot rust komt. En stel dat dan ook niet uit, maar plan het in. Zodat je het ook echt gaat doen."

De naam van Eva is om privacyredenen gefingeerd.


'Zelfmoordmiddelen' buiten bereik particulier houden

Hugo de Jonge/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Fabrikanten en verkopers van stoffen die mensen gebruiken om een eind aan hun leven te maken, gaan die niet meer aan particulieren leveren. Dat hebben ze afgesproken met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Zelfmoordpoeder

De Jonge kwam in actie toen vorig jaar bleek dat informatie over een 'zelfmoordpoeder' rondging onder mensen die zelf over hun levenseinde willen beschikken. Het ging om een gemakkelijk verkrijgbaar conserveringsmiddel dat voor dat doel geschikt zou zijn. Onder andere Coöperatie Laatste Wil wees haar achterban de weg naar dit middel, wat de coöperatie op een strafrechtelijk onderzoek kwam te staan. De minister beloofde dat hij ging kijken wat hij zou kunnen doen om de verspreiding van zulke stoffen tegen te gaan.


Verdachte neerschieten Karel Pronk opgepakt

Politielint/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

De politie heeft dinsdag in Spanje Errol J. aangehouden, de 52-jarige man die wordt verdacht van het neerschieten van de 60-jarige Karel Pronk. Dat maakte de politie woensdag bekend. Het misdrijf werd op 7 augustus vorig jaar op klaarlichte dag gepleegd nabij een koffietent aan het Kalverbos in Delft.

Lid van de Hells Angels

Errol J. stond op de nationale opsporingslijst van de Nederlandse politie. J., volgens de politie lid van de Hells Angels, werd voor het laatst op 7 augustus in Delft gezien. De politie had al vermoedens dat hij zich in het buitenland ophield, "in de omgeving van andere Hells Angel-members".


Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Maan tijdens Vrienden van Amstel Live. / Levin den Boer | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

De hand schudden, misschien wel een knuffel krijgen, een gesprekje voeren en een selfie maken met Maan? Dat kan! Metro en festival Parkpop hebben met de zangeres een winactie opgezet en wie weet ontmoet jij haar komende zondag al.

Maan treedt zondag van 17.50 tot 18.35 uur op tijdens het gratis festival in het Zuiderpark in Den Haag. Kort voor of kort na het optreden is de meet & greet waaraan je kunt meedoen. Op Parkpop zie je die dag onder meer ook Waylon, Kovacs, Ronnie Flex, Jett Rebel en Ilse DeLange.

The Voice of Holland


Grote temperatuurverschillen in Nederland

Thermometer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nederland had woensdag te maken met opmerkelijk grote temperatuurverschillen. In het Limburgse Arcen steeg het kwik naar 29,2 graden, terwijl het op Terschelling 17,8 graden werd, meldt Weeronline.

De grote verschillen werden veroorzaakt door koele lucht vanaf de Noordzee. Dit was vooral te merken op de Waddeneilanden. Verder landinwaarts had de koele zeewind minder invloed.

Wolkenvelden


Horecabanen waarbij je het zelf voor het zeggen hebt

Horecabanen waarbij je het zelf voor het zeggen hebt

In samenwerking met Hospitality Heroes

GISTEREN

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het bestaat. Werken in de horeca waarbij je zelf het aantal uren bepaalt; waarbij je ook nog van locatie naar locatie kunt hoppen en saaiheid dus ver weg is. En kwaliteit wordt beloond…

Opleiden tot horecaheld

Hospitality Heroes biedt al dat moois. Dit uitzendbureau staat al langere tijd voor kwaliteitshorecapersoneel en dat betekent dat er wel iets van je wordt verwacht als je eenmaal ‘binnen’ bent. Hospitality Heroes leidt je namelijk eerst op. Tot horecaheld, vandaar de naam. „Het horecavak is nu eenmaal een prachtig vak dat helden nodig heeft”, zo vindt de organisatie.


Verkeer op A12 stil vanwege brand in hooibalen

Hooibaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Op de snelweg A12 ter hoogte van Bodegraven is het verkeer gestremd vanwege een brand in de buurt van de berm. De rook belemmert het zicht op de rijbanen en levert gevaar op voor doorgaand verkeer. In beide richtingen is de weg afgesloten.

De brand woedt in een rij hooibalen, met een forse rookontwikkeling tot gevolg. De brandweer is bezig met blussen en probeert te voorkomen dat de brand overslaat naar de berm.

Lange files


Boeing 737 MAX mag na de zomer weer de lucht in

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De eerste vluchten met de Boeing 737 MAX zullen mogelijk tegen het einde van de zomer weer plaatsvinden. Dat zei Boeing-baas Dennis Muilenburg tijdens een forum in Aspen. Hij zei ook dat onderhandelingen lopen met maatschappijen over een compensatie voor geleden schade.

Eerder dit jaar werden de 737 MAX-toestellen wereldwijd aan de grond gezet, na twee dodelijke ongelukken in korte tijd. Boeing werkt sindsdien, in overleg met veiligheidsautoriteiten, aan een update van de toestellen.

Hogere lat


'Opmerkelijk hoge winsten bij zorgbedrijven'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Grote zorgbedrijven boeken opmerkelijke winstpercentages, melden Pointer, Reporter Radio en Follow The Money op basis van eigen onderzoek. In 2017 lagen deze bij 97 grote zorgbedrijven gemiddeld op 21 procent, terwijl dit percentage bij andere bedrijven in de sector op 2 à 3 procent ligt.

In het onderzoek namen de drie media de jaarrekeningen van 1959 grote zorginstellingen in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg onder de loep. Bij de 97 grote zorgbedrijven werd in 2017 ruim 50 miljoen euro winst gemaakt. Er waren uitschieters in de winstpercentages van ruim 65 procent.

Normaal 2 tot 3 procent


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

25 JUN 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Kiesstelsel op de schop, een goede zaak?

Kiesstelsel op de schop, een goede zaak?

Zullen binnenkort ook 16- en 17-jarigen hun stem uit mogen brengen? /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

GISTEREN

Mensen hebben het gevoel alsof de politiek niet luistert, burgers voelen zich niet goed genoeg vertegenwoordigd en de politiek boeit (een deel van de) jongeren niet veel. Om dat op te lossen worden, op aansporen van de commissie-Remkes, meerdere wijzigingen aan het kiesstelsel besproken. Maar zal dat echt verandering teweegbrengen?

De leeftijd waarop je voor het eerst je stem mag uitbrengen verlagen naar 16, voorkeursstemmen zwaarder mee laten wegen en de mogelijkheid van een ‘algemene’ stem: het wordt allemaal besproken in Den Haag. Vorig jaar deed de commissie-Remkes een aantal aanbevelingen aan de Tweede Kamer, om ervoor te zorgen dat burgers zich beter vertegenwoordigd voelen door de politiek. Nu wordt gekeken welke van die maatregelen daadwerkelijk doorgevoerd gaan worden.

Persoonlijke politiek


NS geeft geld aan overlevenden en nabestaanden WOII
Likeability of5

NS geeft geld aan overlevenden en nabestaanden WOII

De NS betaalt ongeveer vijfhonderd overlevenden 15.000 euro en nabestaanden en weduwen 7500 of 5000 euro. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bijna 75 jaar geleden kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog, en de Nederlandse Spoorwegen heeft net besloten om overlevenden en nabestaanden financieel tegemoet te komen. Het gaat om overlevenden van concentratiekampen en directe nabestaanden van Holocaustslachtoffers die tijdens de oorlog met Nederlandse treinen zijn vervoerd. Dat maakte president-directeur Roger van Boxtel bekend tijdens een bijeenkomst in het Spoormuseum in Utrecht.

Vijfhonderd overlevenden en nabestaanden

Een onafhankelijke commissie onder leiding van Job Cohen heeft advies aan de NS uitgebracht over een financiële tegemoetkoming. Het spoorbedrijf neemt dit advies in zijn geheel over. De NS betaalt ongeveer vijfhonderd overlevenden 15.000 euro en 5500 nabestaanden 7500 euro of 5000 euro als de kinderen zijn geboren na 7 mei 1945. De schadevergoeding is bestemd voor Joden, Sinti en Roma die tijdens de oorlog zijn vervoerd naar de landsgrenzen en doorgangskampen.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Poetin spreekt met May en Trump op G20

Vladimir Poetin/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er wordt hard gewerkt aan een topontmoeting vrijdag tussen Donald Trump en Vladimir Poetin in de marge van de economische topconferentie van de G20 in Japan. Een medewerker van het Kremlin zei dat de twee elkaar ongeveer een uur lang spreken over onder meer kwesties zoals Syrië, Iran en Venezuela. De top is vrijdag en zaterdag in Osaka.

Geen gezamenlijke verklaring

Eerder liet het Kremlin weten dat er geen officiële gezamenlijke verklaring na het gesprek tussen de Russische en Amerikaans president komt. Trump zei afgelopen week al dat hij van plan was met Poetin te spreken in Osaka. Poetin had volgens persbureau Interfax laten weten dat hij met Trump wil praten over de betrekkingen tussen de twee landen, stabiliteit in de wereld en regionale conflicten.


Man met wolfsmasker verkracht 11-jarig meisje

Man met wolfsmasker verkracht 11-jarig meisje

De man had een wolfsmasker op en sleurde het meisje de bosjes in, waar hij haar verkrachtte. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een erg schokkend incident vond dinsdagmiddag plaats in het Duitse München: een man met een wolfsmasker op verkrachtte daar een 11-jarig meisje. De politie in de Duitse stad is op zoek naar de man. De verkrachting gebeurde op klaarlichte dag.

Gevlucht

De man greep het kind beet en sleurde haar de bosjes is. Daar rukte hij de kleren van haar lijf en misbruikte haar. Na de verkrachting is de man gevlucht. Het meisje vertelde haar moeder wat er was gebeurd en die alarmeerde de politie.


Vier jaar cel voor doodrijden 8-jarig jongetje

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De rechtbank in Utrecht heeft de 56-jarige Cornelis B. veroordeeld tot vier jaar cel, wegens het veroorzaken van een auto-ongeluk waarbij een 8-jarig jongetje om het leven kwam. Twee andere gezinsleden, onder wie een jongen van tien, raakten zwaargewond. B. was dronken en reed met veel te hoge snelheid door rood toen hij op een kruising in Nieuwegein op de auto van de slachtoffers botste.

Het ongeval deed zich voor op 10 maart. B. was naar eigen zeggen auto gaan rijden om te ontspannen. Hij had stress door het dreigend verlies van zijn baan. „Ik wist niet wat ik deed", zei hij tijdens de behandeling van zijn zaak bij de rechtbank. De man had tijdens de rit een fles wodka bij zich. Ook gebruikte hij anti-depressiva. Onderzoek heeft uitgewezen dat hij tot 134 km/uur reed op een weg waar 70 km/uur is toegestaan.

Onherstelbaar leed


Muizen vallen massaal dood op Fries fietspad

Muis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In Friesland staat men voor een raadsel. Een fietspad in de buurt van het plaatsje Heeg ligt namelijk bezaaid met tientallen - als het er niet meer zijn - dooie muizen. Het lijkt erop dat ze zich van de paar meter hoge muur hebben laten vallen.

Metershoog

Het fietspad gaat een tunnel in en dus loopt de weg naar beneden, onder de grond, waardoor er een metershoge muur langs de zijkant ontstaat. Voor een mens is het al gevaarlijk om er vanaf te springen, maar de muizen lijken op die manier massaal een zeker dood tegemoet te gaan.


Vier Nederlandse universiteiten gaan Europees.

Vier Nederlandse universiteiten gaan Europees

Universiteit Utrecht is één van de vier Nederlandse universiteiten die zijn geselecteerd om deel uit te maken van een van de zeventien Europese universiteitsallianties. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Goed nieuws voor de studenten in spe met internationale ambities! Vier Nederlandse universiteiten zijn geselecteerd om deel uit te maken van een van de zeventien Europese universiteitsallianties. Het gaat om de universiteiten van Utrecht, Amsterdam, Twente en Maastricht.

In totaal doen 114 hogeronderwijsinstellingen uit 24 EU-landen mee. De komende drie jaar is 85 miljoen euro uitgetrokken, 5 miljoen per alliantie om samenwerkingsvormen te testen.

Bewegen tussen campussen


Pakketje besteld? Vertragingen bij PostNL door hitte

Pakketje besteld? Vertragingen bij PostNL door hitte

PostNL. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heb je een pakketje besteld en is het nog stééds niet binnen? Dat kan goed kloppen! Niet alleen wij, maar ook PostNL heeft een beetje last van de hittegolf gehad.

Door de hitte, het grote aantal bestellingen én de grote pakketten duurt het proces bij de bezorgdienst wat langer.

Verminderde productiviteit


Nieuwe exotische mug aangetroffen in Lelystad

Nieuwe exotische mug aangetroffen in Lelystad

NVWA bestrijdt tijgermug. Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor het eerst in Nederland is de exotische mug Aedes flavopictus aangetroffen, meldt inspectiedienst NVWA. De mug, die sterk lijkt op de Aziatische tijgermug, werd gevangen in een muggenval in Lelystad.

Internationale transporten

„Het is de eerste keer dat deze mug buiten zijn natuurlijke verspreidingsgebied (Japan en Korea) is aangetroffen. Het is niet bekend hoe de Aedes flavopictus in Nederland terecht gekomen is", aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.


Franse brandweer staakt gehele zomer

Franse brandweer staakt gehele zomer

Franse brandweer (Nice, 2011) /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Terwijl het een snikhete zomerweek is, hebben vakbonden voor brandweerpersoneel in Frankrijk een staking aangekondigd. Deze staking gaat woensdag (26 juni) in en duurt de hele zomer, tot aan 31 augustus.

Waarom? De Franse brandweer stelt overbelast en onderbetaald te zijn. Daarnaast is het materieel ontoereikend en is er te weinig personeel. Bovendien zijn brandweerlieden tijdens hun werk vaak het slachtoffer van agressie en geweld.

Wel een minimale dienstverlening