Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 mei 2019 / 18:04 uur

EU-regeringsleiders vanavond in ‘lockdown’

De 28 regeringsleiders van de EU-landen mogen dinsdagavond geen contact hebben met de buitenwereld. Ze praten tijdens een ‘lockdown’ over de invulling van de Europese topfuncties.

Alle telefoonsignalen worden ‘gejamd’ om te voorkomen dat er gelekt wordt. Volgens een ingewijde gebeurde werden er bij eerdere toppen letterlijke uitspraken van premiers vanuit de vergaderzaal aan journalisten doorgespeeld. Deze keer is dat onmogelijk gemaakt omdat de telefoonsignalen geblokkeerd worden. Ook mogen er geen ambtenaren en adviseurs bij het overleg aanwezig zijn.

Eerste gedachtewisseling

Het overleg is een eerste gedachtewisselingen over de opvolging van belangrijke Europese functionarissen zoals Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, EU-buitenlandchef Federica Mogherini en raadspresident Donald Tusk. Ook wordt er gepraat over de post van de president van de Europese Centrale Bank en het voorzitterschap van het Europees Parlement.

Op 20 en 21 juli worden er kandidaten voor de functies voorgedragen. Mogelijk krijgt Donald Tusk de opdracht om als ‘verkenner’ op te treden. Hij zou dan met het Europees Parlement tot een zo breed mogelijk gesteunde kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie moeten komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
EU-regeringsleiders vanavond in ‘lockdown’
Sluiten