Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 mei 2019 / 11:16 uur

Er moet écht vanille in de vanillevla van Campina

Er moet dan toch écht vanille in de vanillevla van FrieslandCampina, het bedrijf handelt namelijk in strijd met de Europese wetgeving tegen misleiding. Dat oordeelt het College van Beroep van de Reclame Code Commissie. Hiermee wordt een eerdere uitspraak van de commissie bevestigd en definitief.

Kunstmatig aroma

De verpakking van de Optimel Vanillevla is misleidend, omdat er namelijk helemaal geen vanille in de vanillevla zit. Volgens de commissie zou de consument dat wel verwachten; door de naam en andere uitingen op de verpakking.

Na een klacht van voedselwaakhond Foodwatch, nam de Reclame Code Commissie het product onder de loep. Foodwatch stelt dat de gele vla geen vanille bevat, maar een kunstmatige aroma dat smaakt naar vanille, zou het product geen ‘vanillevla’ mogen heten. Volgens FrieslandCampina zit in tachtig procent van de vla’s geen vanille. Toch wordt de tekst op de verpakking aangepast. Ook wordt naar het recept gekeken.

Misleiding

FrieslandCampina beloofde eerder al de receptuur en verpakking van de vla aan te passen, maar had ook beroep aangetekend. Uitspraken van de commissie zijn niet bindend, maar de Europese regelgeving tegen misleiding is dat wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Er moet écht vanille in de vanillevla van Campina
Sluiten