Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 10 mei 2019 / 13:45 uur

Enkelband even stuk: criminelen uit beeld

Criminelen met een elektronische enkelband hadden donderdag even vrij spel: het apparaat werkte een tijd niet. Voor justitie was het daardoor niet duidelijk waar de criminelen zich bevonden. De storing is inmiddels wel verholpen, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Zevenhonderd enkelbanddragers

Honderden verdachten en veroordeelden die thuis moeten blijven of een bepaalde plek moeten mijden konden door de storing gaan en staan waar ze wilden. Precieze aantallen wil het ministerie niet noemen, maar in 2017 waren er elke dag gemiddeld zo’n zevenhonderd enkelbanddragers.

Toen de storing werd opgemerkt werden sommige dragers van de enkelband „preventief ingesloten", zegt het ministerie. Na het verhelpen van de storing zijn alle enkelbanddragers weer in beeld van de meldkamer die hen in de gaten houdt. Ook het systeem werkt weer, alhoewel het nog niet „100 procent stabiel" is. Daaraan wordt hard gewerkt, meldt het ministerie.

Slachtoffers opzoeken

Slachtoffers van delinquenten die een enkelband dragen en hun eventuele nabestaanden worden door justitie „zo snel mogelijk geïnformeerd" over de uitval van het systeem. Elektronische enkelbanden worden vaak gebruikt om ervoor te zorgen dat daders slachtoffers of nabestaanden niet meer kunnen opzoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Enkelband even stuk: criminelen uit beeld
Sluiten