Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Eerste Ajacieden al op het Museumplein

Hoewel de huldiging nog even op zich laat wachten, hebben de eerste fans zich al op het Amsterdamse Museumplein verzameld. Donderdagmiddag vindt daar de huldiging van Ajax plaats, dat woensdagavond de 34e landstitel binnensleepte. De spelers van de club komen rond 16.00 uur op het podium, dus de fans zullen nog even geduld moeten hebben. Er staat nu een paar honderd man te wachten.

Op de looproutes naar het plein is het heel druk met fans, van wie er veel lopen te zingen en tasjes met bier meedragen. De trams richting het Museumplein zitten afgeladen vol. Overal is veel politie op de been, zoals ook bij het Centraal Station. Daarvan is de hal verlicht in de Ajaxkleuren rood en wit.

Eerste Ajacieden al op het Museumplein
Het museumplein ziet inmiddels zwart van de mensen. Foto: ANP

Uit veel gebouwen in de stad hangen Ajaxvlaggen. Op de gevel van het Concertgebouw hangen spandoeken met rode andreaskruisen (uit het wapen van Amsterdam) en de tekst ‘daar hoorden zij engelen zingen’. Ajaxsupporters vullen die strofe meestal aan met ‘Ajax, Ajax, Ajax!’.

Unieke prestatie

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema drukte de Ajacieden eerder al op het hart er donderdagmiddag een feest van te maken. „Bij een unieke prestatie van Ajax hoort een unieke huldiging. Daarom kiest de driehoek na vele jaren weer voor een huldiging op het Museumplein. Omdat wij denken dat een huldiging midden in de stad feestelijk én veilig kan verlopen. We verwachten een grote opkomst van supporters uit het hele land en kijken uit naar een mooi eerbetoon aan de spelers en technische staf van Ajax", laat de burgemeester weten.

Eerste Ajacieden al op het Museumplein
Fans zwaaien trots met de vlag om te vieren dat Ajax voor de 34e keer de landstitel heeft gewonnen. Foto: ANP

De ‘driehoek’, bestaande uit burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie) heeft een aantal gedragsregels opgesteld voor de supporters. Ze moeten rekening met de omgeving, mogen niet meer dan één sixpack bier mee voor eigen gebruik en glaswerk, wapens, vuurwerk en lachgas zijn op het huldigingsterrein verboden.

Binnenstad

Het is voor het eerst in lange tijd dat de huldiging van de club in de binnenstad plaatsvindt. In het verleden vonden er bij de huldiging vernielingen en ongeregeldheden plaats, waardoor de afgelopen jaren uitgeweken werd naar locaties bij de Johan Cruijff ArenA.

Eerste Ajacieden al op het Museumplein
De fans van Ajax zijn trotster dan trots op hun club. Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.