Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 26 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Dombo’ (2) overlijdt na circusacts en verwaarlozing

Het korte leven van dierentuinolifant Ping-Pong in een Thaise dierentuin moet een ware hel geweest zijn. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Moving Animals heeft het jonge dier zijn hele leven lang circusacts moeten uitvoeren voor toeristen.

Zij doopten Ping-Pong om tot ‘Dombo’, omdat de beroemde Disney-olifant in een soortgelijke situatie zat. Zij het met een iets minder treurige afloop. Deze ‘echte’ Dombo is namelijk omgekomen op 17 mei en werd slechts twee jaar oud.

De olifant tijdens een van de optredens ©Moving Animals

Mishandeling

Volgens de Duitse site Noizz groeide de olifant op in de dierentuin van Phuket in Thailand en heeft hij zijn hele leven de bezoekers moeten vermaken. De olifant danste, bespeelde muziekinstrumenten en moest allerlei circuskapriolen uitvoeren. En als zijn optreden erop zat, ontmoette de ‘kindster’ zijn ‘fans’. Zij konden dan tegen betaling een selfie maken met het ongelofelijke olifantje.

De roem en de circustrucjes zorgden voor fysiek en geestelijk leed bij ‘Dombo’. Hij leed aan een nare infectie waardoor hij niet kon eten en last had van chronische diaree. Hierdoor raakte hij ernstig verzwakt met als gevolg dat hij soms te zwak was om op zijn poten te staan. Toch moest hij blijven optreden van de dierentuin.

Pingpong was ernstig vermagerd ©Moving Animals

Petitie

Nadat de organisatie Moving Animals begin april een petitie startte die meer dan 200.000 handtekeningen opleverde, ging de overheid overstag om de medische toestand van de olifant te controleren. De petitie ging echter nog een stuk verder; de initiatiefnemers wilden Ping-Pong bevrijden en een goed onderkomen geven.

De Thaise autoriteiten maanden de uitbaters van het dierenpark om de jonge olifant niet bloot te stellen aan te veel stress en hem volledig te laten herstellen. Dit advies legde de dierentuin echter naast zich neer met alle gevolgen van dien.

Herstellen van zijn infectie is er niet meer van gekomen. Omdat een behandeling uitbleef, brak hij zijn twee achterpoten en heeft hij zichzelf in balans moeten houden met alleen zijn voorste twee ledematen. Pas drie dagen later werd opgemerkt hoe belabberd hij eraan toe was. Medische hulp mocht niet meer baten, het dier overleed een week later.

Geen regels overtreden

Ondanks dit schrijnende verhaal wordt er niet ingegrepen door de regering. De Pucket Zoo mag nog gewoon jonge olifanten houden en er zouden geen regels overtreden zijn volgens de Thaise wet.

Thailand is vaker negatief in het nieuws gekomen als het gaat om de levensomstandigheden van olifanten voor entertainmentdoeleinden. Eerder kwam al naar buiten dat de olifanten die gebruikt worden als lastdier voor toeristen een erbarmelijk bestaan leiden. De olifanten worden op zeer jonge leeftijd bij hun ouders weggehaald om vervolgens op wrede wijze ‘getemd’ te worden.

Moving Animals is zeer bedroefd door het overlijden van het dier dat ze probeerden te redden. „Rest in peace, Dumbo" valt er te lezen op de website.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.