In het nieuws

'Die Duncan kan me eigenlijk gestolen worden'

'Die Duncan kan me eigenlijk gestolen worden'

/ ANP

Foto van 'Anne Kersten'

15 MEI 2019

Dinsdagavond mag dan de officiële Eurovisie Songfestivalaftrap zijn geweest, het Nederlandse spektakel barst donderdag pas los. Dan betreedt Duncan Laurence in de tweede halve finale het podium en laat hij zijn Arcade horen. De Nederlandse fans zijn er helemaal klaar voor.

­„Ik kijk hier al lang naar uit”, vertelt de 26-jarige Werner. Al sinds jongs af aan volgt hij het Songfestival, maar pas sinds de deelname van Anouk is hij echt „blijven plakken”. „Toen begon ik het echt serieus te volgen en de data in mijn agenda te blokken.”

Voor de halve finale is hij nog niet klaar, maar de voorbereidingen voor de finale zijn wel alvast getroffen. „Ik heb een afspraak op donderdag staan, dus ik denk dat ik het ga moeten terugkijken. Maar voor de finale ben ik wel helemaal klaar.” Maar wat als Duncan Laurence helemaal niet doorgaat naar de finale? „Duncan kan me eigenlijk gestolen worden. Ik kijk echt voor het geheel eromheen”, aldus Werner. „Het is overigens best een leuk nummer hoor, maar ik houd me echt niet bezig met of we gaan winnen of niet. Het gaat me echt om het spektakel.”

'Die Duncan kan me eigenlijk gestolen worden'

/ ANP

Entertainment

Op zaterdagavond zit hij dan ook voor de buis klaar met een groepje vrienden. „Dan doen we een bingo of een suf afstreepdingetje.” Echt entertainment vindt hij het. „Lekker een avondje je ongezouten mening geven, heerlijk.” Naast de bingo wordt er ook uitgebreid geanalyseerd. „We kijken bijvoorbeeld naar alle vooroordelen over landen. Bijvoorbeeld: hoe dieper in de Balkan, hoe dieper de decolleté kan. Heel oppervlakkig, maar zo lekker fout. Ik houd ervan.”

Anders dan Werner is 100% NL radio-dj Barry Paf wel helemaal gek van Duncan Laurence. „Ik denk dat ik dit jaar voor het eerst meer fan ben van de artiest dan van het Songfestival.” Hij is dan ook helemaal #TeamDuncan. Dat komt dan misschien vooral omdat de dj hem nog kent van de Voice of Holland, waar de zanger in 2014 aan meedeed. „Toen hoorde ik hem zingen en dacht ik al ‘Jezus wat is hij getalenteerd’. Die man is echt waanzinnig goed.”

Gemotiveerder dan ooit

Fan van het Songfestival is ‘ie eigenlijk altijd al geweest. „Dat heb ik van huis uit meegekregen”, vertelt de 39-jarige Paf. Dit jaar gaat het toch wel wat dieper dan bij voorgaande jaren. „Ik ben gemotiveerder dan ooit en leef echt mee met Duncan, maar ik maak me wel een beetje zorgen over die podiumact met die bol.” Toch vindt hij het niet ‘erg’ dat hij meeleeft met de drama van het spektakel. „Het is fijn om je op te kunnen winden over liedjes, clips en jurken. Het is een manier om weg te komen uit de problematiek van de huidige samenleving.”

'Die Duncan kan me eigenlijk gestolen worden'

/ ANP

Het Songfestival wordt dan ook maanden van te voren in zijn agenda geblokt. „Dat staat er standaard al in joh”, lacht Paf. Het liefste zou hij afreizen naar het land waar het Songfestival gehouden wordt, maar dat is tot nu toe niet gelukt. „Ik kon het niet combineren met mijn werk, maar nu ik bij 100% NL werk heb ik goede hoop dat ik volgend jaar misschien als verslaggever naar het Songfestival mag.” In zijn programma is er veel aandacht voor het Songfestival en Duncans avontuur, maar toch is Paf wel een beetje jaloers op de mensen die wél in Tel Aviv staan. „Ik had er echt graag bij willen zijn. Als je daar bent, is het toch anders dan vanuit de radiostudio.”

Naar voren dringen

Dat het er op locatie heel anders aan toe gaat, kan de 46-jarige Harald beamen. Hij is al tien keer afgereisd naar het buitenland om het Songfestival mee te maken. Vorig jaar stond hij nog vooraan in Lissabon. „Dat is een kwestie van op tijd zijn, een beetje naar voren dringen en je ellebogen gebruiken”, lacht hij. Helemaal vooraan sta je overigens gewoon in een vak, waar je van te voren kaarten voor kunt kopen. Achteraan was Harald dus sowieso al niet geëindigd.

„In Lissabon hing vorig jaar zo’n leuke sfeer”, vertelt de fan. „Overal zijn feestjes en in bijna iedere kroeg is het Songfestival te volgen. Je ontmoet er veel nieuwe mensen, die het allemaal leuk vinden en waar je dus automatisch iets mee gemeen hebt: de liefde voor het Songfestival.” Die verbondenheid trekt Harald. „De gemeenschap rondom het Songfestival is gewoon heel erg gezellig.”

Maanden voor de uiteindelijke halve finale begint het al te kriebelen. „In december eigenlijk al, dan begint de kaartverkoop en worden de eerste plannen gemaakt.” Als Harald en zijn vrienden kaarten kunnen bemachtigen, wordt er een vlucht of hotel geboekt. „Dat begint maanden van te voren al te leven.”

Op de fiets

Dat begint al met het lezen van de blogs, het bijhouden van de polls en het volop speculeren. „Dat speculeren hoort erbij, dat onderdeel is de lol van iedereen”, vindt Harald. „Je moet alles natuurlijk wel met een korreltje zout nemen, want die polls worden bijvoorbeeld al opgesteld voordat de artiesten überhaupt op een podium hebben gestaan.”

Donderdag kijkt Harald niet – zoals gebruikelijk – in de kroeg, maar thuis. „Het is nu zo populair geworden dat het waarschijnlijk te druk is in de kroeg. We willen het wel serieus kunnen volgen.” Niet zomaar kijken dus, maar heuse lijstjes bijhouden en volop speculeren wie hoeveel punten krijgt en wie doorgaat.

Tel Aviv zat er dit jaar overigens niet in, hoewel Harald graag gewild had. „Het is zo duur dit jaar. Een kaartpakket voor drie shows kost duizend euro. Dat is nog exclusief vlucht en verblijf. Als Duncan dit jaar nou even wint, kunnen we volgend jaar op de fiets.”

'Die Duncan kan me eigenlijk gestolen worden'

/ ANP

Tips voor de ultieme beleving?

„Probeer aan het begin van de act je ogen dicht te doen", aldus Paf. „Het Songfestival is een total experience, maar met alleen de audio hoor je alles heel anders. Als iemand vals zingt, valt hij véél sneller door de mand. En na een minuut open je gewoon je ogen en kun je volop genieten van alle vlammen, danspasjes en windmachines.”

Ook Harald heeft een tip: „Kijk van te voren alvast naar alle fimpjes op Youtube. Als je de nummers al een keer hebt gehoord, is het altijd leuker dan wanneer je er blanco in gaat. Sommige nummers moet je nu eenmaal twee keer luisteren voordat je ze gaat waarderen. En geniet verder vooral bij het kijken.”


Britten willen sancties invoeren tegen Iran.

Britten willen sancties invoeren tegen Iran

Britten willen sancties invoeren tegen Iran. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

25 MIN

De Britten zijn er, op zijn zachtst gezegd, niet blij mee dat Iran hun tanker Stena Impero in beslag heeft genomen. Om actie te ondernemen tegen Iran stapt de Britse regering naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Volgens de Britten is de tanker namelijk in Iran tegengehouden en in beslag genomen toen het in Omaanse wateren voer. Het zou volgens hen dan ook gaan om een ‘illegale interventie’ van Iran.

„Het schip heeft recht van doorvoer in een internationale zeestraat zoals dat in het internationale recht staat. Dat vereist dat de doorreis niet wordt belemmerd en daarom vormt de Iraanse actie een illegale inmenging," schreven de Britten aan de Veiligheidsraad.


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


likelol
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

+3


Volvo haalt 500.000 auto's terug om brandgevaar

Volvo haalt 500.000 auto's terug om brandgevaar

Volvo. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rijd je een Volvo? Lees dan even verder! De Zweedse autofabrikant Volvo haalt over de hele wereld ruim 500.000 auto's terug naar de garage. Wie weet moet jouw wagen ook nog eens onder de loep genomen worden, het gaat om 37.500 auto's uit Nederland.

Het gaat om Volvo's met viercilinder dieselmotoren die vanaf 2014 de fabriek hebben verlaten, onder meer de V40, V60, V70, S80, XC60 en XC90.

Volgens de Zweedse autofabrikant kunnen onderdelen door de hitte van de motor smelten en in het ergste geval zelfs vlam vatten. Volgens een woordvoerder van Volvo Nederland gaat het om een preventieve terugroepactie: er zijn geen berichten dat er ongelukken zijn gebeurd, dat meldt de NOS


Lisanne gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lisanne gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lisanne Krouwels.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Lisanne Krouwels (26) uit Amsterdam, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Lisanne, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Ik wil niet dat mijn gehoor beschadigt, je hebt natuurlijk maar één paar oren. Verder houd ik heel erg van muziek, dus wil daar graag de rest van mijn leven van blijven genieten. Ook merk ik dat ik gevoelige oren heb, dus zonder oordoppen doen ze de volgende dag zeer.


Habiba (66) uit Groeten uit Holland overleden

Habiba (66) van Groeten uit Holland overleden

Habiba (66) uit Groeten uit Holland overleden. / BNNVARA

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Habiba, bekend van het tv-programma Groeten uit Holland van BNNVARA, is op 66-jarige leeftijd overleden. Dat laat de omroep weten in een bericht op Facebook.

Habiba was al enige tijd ziek, ze leed aan alvleesklierkanker. De omroep schrijft zaterdag op Facebook: „Zojuist heeft ons het bericht bereikt dat Habiba vanochtend vroeg is overleden. In twee seizoenen Groeten uit Holland wist ze met haar liefdevolle eigenwijsheid heel Nederland in te palmen. Wij zullen ons deze vrolijke, goedlachse en scherpe vrouw met veel liefde herinneren"


British Airways schrapt vluchten naar Caïro

British Airways schrapt vluchten naar Caïro

British Airways. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vluchten van British Airways naar de Egyptische hoofdstad Caïro zijn voor zeven dagen opgeschort, dat heeft de luchtvaartmaatschappij zaterdag bekendgemaakt.

Veiligheid opnieuw beoordelen

British Airways zegt de komende dagen de veiligheid van het vliegen op Caïro opnieuw te beoordelen, maar geeft verder niet aan wat er precies aan de hand is. De luchtvaartmaatschappij zegt nooit in te gaan op veiligheidsmaatregelen.


Bezoekers vast in zweefmolen op Tilburgse Kermis

Bezoekers vast in zweefmolen op Tilburgse Kermis

Bezoekers vast in zweefmolen op Tilburgse Kermis. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De reuze zweefmolen Around the world XXL van 80 meter hoog op de Tilburgse kermis: als je het bij voorbaat al spannend vindt om deze attractie te betreden, vertellen we je hierbij dat dit gevoel niet onterecht is.

Around the world XXL is zaterdagmiddag vastgelopen. Er kwamen 30 bezoekers iets boven de helft van de enorme mast vast te zitten, dat schrijft Omroep BrabantNa zo'n 20 minuten slaagden medewerkers erin de attractie weer aan de praat te krijgen.

Twintig minuten


In Beeld: flinke hagelstenen vallen in Nederland

Hagel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Er werd zaterdag code geel afgegeven door het KNMI en dat bleek niet geheel ongegrond. In grote delen van het land viel er veel neerslag, waaronder een aantal grote hagelstenen. Beelden hiervan werden massaal op social media gedeeld.


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Duitsers: Kans dodelijk ongeluk e-bike 3 keer hoger

E-bike/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De kans op een dodelijk verkeersongeluk is in Duitsland op een elektrische fiets driemaal zo groot als tijdens een tocht op een gewone fiets.

Dat is een risico-inschatting die deskundigen van de verzekeraar Allianz hebben becijferd. Dit hebben ze gedaan op basis van ongevalsstatistieken en de mobiliteitscijfers van het Duitse ministerie van Verkeer.

Alle leeftijdscategorieën


Vluchtende chauffeur springt uit bus: 33 gewonden

Eerder deze week crashte er ook al een migrantenbus in Turkije/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een volle bestelbus in Noord-Macedonië is vrijdag in een ravijn gereden nadat de buschauffeur uit het voertuig was gesprongen.

Naar verluidt vreesde de 24-jarige bestuurder voor een aanhouding door de politie. De bus die hij onder zijn hoede had, bevatte vooral migranten. Als gevolg van de crash zijn 33 vluchtelingen gewond geraakt, onder wie een aantal kinderen.

Omkeren


Tijger in bed bij Indiaas gezin na overstromingen

Tijger/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In India keek een gezin uit het dorp Harmuti deze week raar op, toen ze thuiskwamen. Het gezin trof in het bed van hun slaapkamer een tijger aan.

Zware moessonregens

De tijger komt vermoedelijk uit het Kaziranga National Park in de Indiase deelstaat Assam, die wordt geteisterd door overstromingen. De zware moessonregens hebben ervoor gezorgd dat tachtig procent van het park onder water staat. De regenval heeft de tijger waarschijnlijk een ontsnappingsmogelijkheid geboden.


Van Veenendaal vertrekt naar Atlético Madrid.

Van Veenendaal vertrekt naar Atlético Madrid

Van Veenendaal vertrekt naar Atlético Madrid. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Sari van Veenendaal neemt na vier jaar afscheid van Arsenal. De 29-jarige keepster van het Nederlands elftal vertrekt namelijk naar Atlético Madrid.

Atletico veroverde de afgelopen drie jaar de Spaanse landstitel. „De club heeft zich de laatste jaren bewezen", benadrukt Van Veenendaal. „Deze club biedt mij de beste voorwaarden om mezelf verder te ontwikkelen."

Van Veenendaal vertrekt naar Atlético Madrid.

Van Veenendaal vertrekt naar Atlético Madrid. Foto: ANP.


Anti-islamdoek weggehaald bij zwembad door politie.

Anti-islamdoek weggehaald bij zwembad door politie

Stockfoto van een zwembad, niet het desbetreffende zwembad. Foto: ANP,

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Bij zwembad De Fakkel in Ridderkerk heeft de politie een spandoek verwijderd met de tekst 'Door islamvertier geen zwemplezier'. Onderaan het doek werd verwezen naar Voorpost.org, de internetpagina van de extreemrechtse actiegroep Voorpost.

De politie neemt deze actie mee in het onderzoek naar ongeregeldheden in het zwembad. Het bad kwam begin juli in het nieuws toen het werd ontruimd na vechtpartijen tussen groepen jongeren.

Volgens het AD hing er ook een doek met de tekst 'Zwemterreur = Islamterreur, gemeente verzwijgt' bij het zwembad, waarmee Voorpost kritiek uit op de aanpak van de gemeente.


Weer: Code geel en zware onweersbuien.

Weer: Code geel en zware onweersbuien

Weer: Code geel en zware onweersbuien. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het kan vanmiddag flink tekeer gaan in Nederland. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor alle provincies in verband met een groot aantal onweersbuien die vanaf de middag over het land heen trekken.

Code geel gaat van kracht om 13.00 uur en blijft tot 21.00 uur actief. Vanwege de hoge temperatuur nemen de onweersbuien in kracht toe.

Naast onweersbuien zullen er zware windstoten tot 75 kilometer per uur zijn. Ook kan het in het oosten van het land gaan hagelen. Daar gaat het slechte weer zeker nog tot in het begin van de avond door.


Koffiezettende toeristen verbannen uit Venetië.
Likeability of5

Koffiezettende toeristen verbannen uit Venetië

Koffiezettende toeristen verbannen uit Venetië. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Voor twee Duitse toeristen kwam hun vakantie in Venetië tot een vroegtijdig einde. Ze zijn namelijk verbannen uit de stad omdat ze aan de Rialtobrug op een klein kooktoestel koffie aan het zetten waren.

Een getuige zag het stel en haalde de politie erbij. Zij riepen de twee backpackers ter verantwoording en gaven ze een boete van bijna 1000 euro. Het paar uit Berlijn werd ook verzocht de stad te verlaten.

Koffiezettende toeristen verbannen uit Venetië.

Koffiezettende toeristen verbannen uit Venetië. Foto: ANP.


like
user_02fcbf569e1faec6e7bfd94f74be6385bf6e1bdb_avatar

Bezoeker Tomorrowland overleden.
Likeability of2

Bezoeker Tomorrowland overleden

Bezoeker Tomorrowland overleden. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op het dancefestival Tomorrowland in het Belgische Boom is een bezoeker onwel geworden en later overleden, bevestigt de festivalorganisatie.

De man zakte vrijdagavond, 19 juli, in de buurt van het hoofdpodium in elkaar. Hij werd ter plaatse gereanimeerd en naar het ziekenhuis in Wilrijk (bij Antwerpen) gebracht, maar is daar overleden.

Volgens Het Laatste Nieuws zou het om een 27-jarige man uit India gaan. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

EOD heeft handen vol aan magneetvissers.

EOD heeft handen vol aan magneetvissers

EOD heeft handen vol aan magneetvissers. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Granaten, wapens en gestolen juwelen. Het bestaan van een magneetvisser is alles behalve saai. Er slingert van alles rond in de Nederlandse wateren en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft haar handen dan ook vol aan de vondsten die magneetvissers doen.

Zo werden afgelopen week in Amsterdam en in Berkel en Rodenrijs granaten uit het water gehaald. In totaal moest de EOD dit jaar al 98 keer uitrukken hiervoor. In heel 2018 was dit 78 keer het geval.

Het gaat meestal om bommen of granaten uit de Tweede Wereldoorlog die ongeveer 75 jaar geleden in het water terecht zijn gekomen.


Steeds minder mannen actief op arbeidsmarkt

Steeds minder mannen actief op arbeidsmarkt

Steeds minder mannen actief op arbeidsmarkt. Foto: Colourbox.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Waar de afgelopen jaren steeds meer vrouwen de arbeidsmarkt betreden, zijn het de mannen die zich vaker terugtrekken. Uit onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat een steeds groter deel van de mannen tussen de 25 en 45 jaar niet (meer) actief is op de arbeidsmarkt.

8 procent

Zo was in het begin van 2009 nog 4,6 procent van de mannen tussen 25 en 45 jaar niet actief op de arbeidsmarkt, inmiddels is dat percentage opgelopen naar dik 8 procent.