Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Derksen: Ik weiger mee te lopen in de polonaise

Niet iedereen in Nederland was gisteren te spreken over de winst van Ajax op Tottenham Hotspur. Johan Derksen liet weten niet onder de indruk te zijn. „Ik weiger met de polonaise mee te lopen”, zei de voetbalanalist.

Dat hij vervolgens de nodige kritiek over zich heen kreeg kon Derksen weinig schelen. De analist had genoeg punten van kritiek, na een volgens hem zwakke pot van de Ajacieden. Zo had hij Schöne „niet gezien", Neres had „niets gedaan", had Veltman „er niets van gebakken" en was Ziyech „voor zijn doen heel erg zwak".

Hetzelfde als Ten Hag

Reden voor bekend en onbekend Nederland om over Derksen heen te vallen. Derksen werd vooral onzin verweten. ‘Derksen praat alsof Ajax net van De Graafschap heeft verloren’ en ‘Ziyech heel slecht???!! JE BENT ZELF HEEL SLECHT!!!’, waren onder andere de reacties.

Het kan Derksen weinig schelen. „Is er kritiek dan? Ach, ik zit niet op Twitter, Facebook en al die dingen. ‘Misschien ook beter dat je dat niet leest’, zegt mijn dochter weleens. Ik ben niet zo geïnteresseerd in al die reacties. Maar je merkt dat vaker. In de euforie krijgen die mensen de onderbuikgevoelens van een voetbalsupporter. Die wil dan weleens heel ongenuanceerd om zich heen slaan, maar dat neem ik voor kennisgeving aan. Eigenlijk zei Erik ten Hag precies hetzelfde als ik. Dat het na de rust niet goed was en dat het in Amsterdam beter moet als ze de finale willen halen”, zegt Derksen tegen het AD.

Geen genadeslag

Derksen vervolgt dat er na de rust slecht werd gespeeld. „Dat wil Nederland na een overwinning blijkbaar niet horen. Dat zal mij een worst zijn, want jij denkt toch niet dat ik dat pleuris eind naar Hilversum ga rijden om bekend en onbekend Nederland te behagen? Ik geef mijn mening en respecteer ook anderen met een afwijkende mening. Maar ik ga niet naar Hilversum om de populariteitsprijs te winnen. Kennelijk moet je meelopen in de polonaise in dit land, maar dat weiger ik. Als Ajax dezelfde tactiek had toegepast als in de eerste helft dan hadden ze met 4-0 gewonnen. Ze hebben verzuimd Tottenham de genadeslag te geven. Nu moeten ze nog aan de bak, maar dat mag je blijkbaar niet zeggen.”

De analist zegt desondanks wel te genieten van het spel van Ajax in de Champions League. „Dit is geweldig voor de club en we worden als voetballand in Europa ook plotseling weer serieus genomen. Luister, wat Ajax gepresteerd heeft tegen Bayern München, Real Madrid en Juventus is fantastisch. En voor de rust tegen Tottenham ook, maar na de rust was het gewoon slecht en ik zit daar om dat vast te stellen. En anders moeten ze er een supporter neerzetten in een Ajax-tenue. Maar dat bepaalt John de Mol.”

Hieronder een greep uit de reacties op social media:

https://twitter.com/Armand_Croux/status/1123334948533014528

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.