Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Britse kiezer keert grote partijen rug toe’

De grote Britse partijen hebben flinke klappen gekregen bij de lokale verkiezingen in Groot-Brittanië. Kiezers keren zich af van de Conservatieve Partij van premier Theresa May en de grootste landelijke oppositie Labour, blijkt uit tussentijdse uitslagen.

Zetelverlies

Stemgerechtigden konden donderdag lokale volksvertegenwoordigers kiezen in Engeland en Noord-Ierland. 140 van de 248 Engelse raden hebben inmiddels hun uitslagen bekend gemaakt. De Conservatieven van May staan op 618 zetels verlies, Labour moet 81 zetels inleveren.

Afgestraft voor Brexit

In een eerste reactie erkende premier May dat de Conservatieve Partij een lastige tijd doormaakt. „En deze verkiezingsuitslagen zijn daar een symptoom van." Ze denkt dat kiezers haar partij en Labour een simpele boodschap sturen: „Doorpakken en de brexit regelen."

May is niet de enige die denkt dat de Conservatieve Partij en Labour worden afgestraft voor brexit. Waarnemers zijn het met haar eens dat de politieke chaos rondom brexit heeft gezorgd voor het zetelverlies. Beide grote partijen zijn intern verdeeld over hoe het verder moet. „Kiezers stemmen niet voor verdeelde partijen”, zegt een politicoloog tegen de BBC.

Kleinere partijen populair

Kleinere partijen, zoals de pro-Europese Liberal Democrats, lijken populair te zijn bij het Britse volk. Die partij stond ‘s middags op 391 zetels winst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.