Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 21 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Brit klaagt politie aan om gezichtsherkenning

Voor het eerst heeft een individu gerechtelijke stappen tegen de politie ondernomen om het gebruik van geavanceerde technologie, in dit geval gezichtsherkenning. Het gaat om de vreedzame demonstrant Ed Bridges, die al meermaals is vastgelegd door de autoriteiten.

Winkelen

„Er stond een politiecombi”, zo vertelt Bridges over de eerste keer aan BBC, toen hij naar eigen zeggen alleen ging winkelen. „Toen ik dichtbij genoeg kwam om de woorden ‘automatische gezichtsherkenning’ op het busje te zien, had het mijn data al geregistreerd. Dat leek mij een vrij fundamentele invasie van mijn privacy.” De tweede keer werd hij gefilmd tijdens een vreedzaam protest. Bridges wordt in zijn bewering gesteund door mensenrechtenorganisatie Liberty UK, die ook achter zijn aanklacht staat.

In heel het Verenigd Koninkrijk wordt de technologie op grote schaal ingezet, maar volgens Edwards gebeurt dat op ongeoorloofde wijze. „De politie heeft deze technologie tegen mij en duizenden anderen gebruikt zonder waarschuwing of overleg.”

De beelden van de camera’s worden volgens de politie enkel gebruikt om te vergelijken met beelden uit de database. „De technologie wordt niet gebruikt om individuen te identificeren tenzij ze op een lijst van verdachte personen staan.”

Biometrische kaart

Toch is Megan Goulding, advocate van Liberty UK en Bridges, dat niet met hen eens. „Er wordt een unieke, identificeerbare ‘biometrische kaart’ gemaakt van elk gezicht, die meer een vingerafdruk is dan een foto. Naast het schenden van de privacyrechten blijkt dat gezichtsherkenning erg onnauwkeurig is, waardoor de politie geregeld onschuldige mensen tegenhoudt”, gaat Goulding verder. “Uit onderzoek is ook gebleken dat er een vooroordeel bestaat tegen vrouwen en etnische minderheden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.