In het nieuws

Boijmans zoekt je door renovatie 7 jaar lang zelf op

Boijmans gaat dicht (maar ook niet...)

Het Paviljoen en Museum Boijmans Van Beuningen. / Studio Hans Wilschut

In samenwerking met Museum Boijmans van Beuningen

15 MEI 2019

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam pakt van 24 tot en met 26 mei een weekend lang groots uit. De reden: het museum ondergaat een hoognodige renovatie. Deze duurt maar liefst zeven jaar lang. Dat betekent niet dat Rotterdam en de rest van Nederland zijn verstoken van Boijmans-cultuur. In 2021 opent Depot Boijmans Van Beuningen de deuren. Dit gebouw belooft een nieuw icoon van de stad te worden. Daarnaast zal het museum meer dan ooit elders in de stad delen van de collectie laten zien, onder andere bij acht musea in elf tentoonstellingen onder de noemer Boijmans bij de Buren. Ook zal het museum de wijken intrekken en scholen bezoeken. Wie zin heeft om nog één keer het Boijmans in oude glorie te bezoeken, zet het Slotweekend in zijn of haar agenda (het programma vind je onderaan dit artikel). Wat kun je verwachten?

‘Geen Rotterdam, geen Bauhaus’

Museumconservator Mienke Simon Thomas had zo haar twijfels over een tentoonstelling over 100 jaar Bauhaus, het legendarische Duitse kunstinstituut. Dat kunnen Duitsers 10 keer beter, dacht ze. Maar na wat onderzoek nam het enthousiasme toe. Want nog niet eerder vertoond: de kruisbestuiving tussen Nederlanders en het Bauhaus laten zien. Daar moest belangstelling voor zijn. Mienke ging aan de slag. Het resultaat trekt opvallend veel jongeren naar Boijmans. Ze wil best toelichten waar die interesse vandaan komt. En passant maakt ze ook duidelijk dat Rotterdam een grotere invloed had op Bauhaus dan doorgaans gedacht wordt.

Boijmans zoekt je door renovatie 7 jaar lang zelf op

Foto: Aad Hoogendoorn

Wat is voor u de essentie van Bauhaus?

Een totaal nieuwe manier van ontwerpen waarbij – en dit wordt eigenlijk nooit met zoveel woorden gezegd – het bannen van decoraties centraal stond. Het was de eerste opleiding voor ontwerpers, architecten, kunstenaars en ambachtsmensen waar je niets over ornamenten leerde. Dat vond men niet passen bij de moderne tijd, want dan bleef je teruggrijpen naar het verleden. De tierelantijnen konden gemist worden, want die hebben geen enkel nut. Waarom energie steken in iets wat niet noodzakelijk is, als een ontwerp al mooi genoeg is van zichzelf? Dus werden er geen leuke bloemetjes op een vaas gestempeld. Ze experimenteerden wel met materialen en structuren. Dat is ook iets van onze tijd, kijk maar eens naar de exposities van de studenten van de Eindhovense Design Academy. Deze ontwikkeling verklaart wellicht ook dat de tentoonstelling opvallend meer jongeren trekt dan andere exposities. Ze herkennen iets in het Bauhaus.

Wereld een stukje beter maken

Bauhaus ging ook over het maken van een betere, mooiere wereld

Ik denk dan ook dat jonge mensen zich aangetrokken voelen door het positieve, het idealisme in het Bauhaus. De mogelijkheid om met architectuur en gebruiksvoorwerpen de wereld een stukje beter te maken. Dat leeft nu meer dan pak ’m beet 20 jaar geleden. Het functionalisme van Bauhaus pretendeert oplossingen voor de samenleving te bieden. Persoonlijk denk ik dat de invloed hierop vrij betrekkelijk is. Ik weet niet waar mensen beter van worden. Je kunt ook beweren dat spiritueel en postmodern bezig zijn nuttig is. Er moet altijd ruimte voor verbeelding kunnen zijn.

Het Bauhaus wilde architectuur en gebruiksvoorwerpen voor de massa toegankelijk maken. Zonder Bauhaus geen Ikea?

Dat kan ikniet zeggen. Alles wat modern oogt, werd niet allemaal voor het eerst in het Bauhaus bedacht. Er was veel kruisbestuiving met de buitenwereld. Het was vooral een ideeënfabriek die inspireerde. Ook de directe omgeving had invloed. Vlakbij het Bauhaus was de vliegtuigenfabriek van Junkers. Daar werden ideeën opgedaan, met als resultaat een stoel met een frame van gebogen buis. Men kwam er ook al weer snel achter dat veel mensen dergelijke meubels niet mooi vonden. Daarnaast waren ze vanwege de prijs maar voor een kleine groep bereikbaar. En dat stond dus weer op gespannen voet met de ambitie mooie producten voor de massa te maken. Dit inzicht inspireerde iemand als Hannes Meyer, de opvolger van directeur Walter Gropius, om weer meer te gaan experimenteren met goedkopere materialen als hout en aluminium. Hij bedacht ook demontabele meubelen die je goedkoop kunt vervoeren en makkelijk kunt verhuizen. Deze aanpak sloot feitelijk beter aan bij het verheffingsideaal van Bauhaus. Je kunt in ieder geval stellen dat Ikea niet de eerste met dat pakketidee was.

Boijmans zoekt je door renovatie 7 jaar lang zelf op

Vloerschildering ‘Apollo’ door Thonik en Olaf Nicolai, binnenplaats Museum Boijmans Van Beuningen.

Naar de bron gaan

U stak veel tijd en energie in de tentoonstelling. Heeft Bauhaus u veranderd?

Niet mijn idee over wat ik goede vormgeving vind. Maar wel: dat je vooral ervaart dat je steeds beter weet wat je allemaal niet weet! De rijkdom van zo’n groot netwerk als dat van het Bauhaus... Indrukwekkend. Hoe dieper je er induikt, hoe meer mensen opduiken. Als historicus ga je op zoek naar de bronnen. Maar je moet ook oog hebben voor de breedte van zo’n beweging. Je doet niet alleen onderzoek in archieven en bibliotheken. Je moet ook naar de bron gaan: het Bauhaus in Duitsland. Daar heb je onverwachte ontmoetingen die je anders leren kijken. De gebouwen, de producten, de werkplaatsen: in het echt zie je veel meer details dan op foto’s. En dan blijkt dat die details ertoe doen. Bauhausstudenten die vanuit de pottenbakkerij uitzicht hebben op een schitterend rococopaleis. Over ornamenten gesproken! Wat doet zo’n uitzicht met die Bauhaus-mensen? Wat voor invloed heeft dat op hun denken

Niemand doet dat!

Ook in Rotterdam liet Bauhaus zijn sporen na. Geen Bauhaus, geen Lijnbaan?

Mensen willen altijd naar sporen van Bauhaus in Rotterdam zoeken. Draai het eens om: geen Rotterdam, geen Bauhaus. Zoek Rotterdam in het Bauhaus. Niemand doet dat! De mensen van Bauhaus waren in de jaren 20 van de vorige eeuw geïnteresseerd in de stad, mede dankzij de toenmalige stadsarchitect J.J.P. Oud, met wie zij contacten onderhielden. De woningen voor het volk, zoals Oud die bouwde, denk aan onder meer de Kiefhoek op Zuid, die zijn absoluut maatgevend geweest voor het Bauhaus. Want daar ging het ook over verheffing van het volk. De architectuur van Oud was een echte breuk met het verleden. Overigens was het H.P. Berlage die de architecten van het Bauhaus in contact bracht met Oud. Dus ook Berlage had invloed op de ontwikkelingen. Oud vond het belangrijk om goede woningen te bouwen voor het volk, op een moderne manier, met moderne bouwtechnieken. Daar was toen ruimte voor. Je moet je voorstellen dat Rotterdam in die tijd ontwaakte. Een voorbeeld: de Nederlandse graficus Jacob Jongert, die van Amsterdam naar Rotterdam verhuisde om les te gaan geven aan de Academie voor Beeldende Kunsten, klaagde in 1918 over de provinciale sfeer. Hij zou nergens een kop koffie kunnen drinken.

Boijmans zoekt je door renovatie 7 jaar lang zelf op

Geliefde uitgaansstad

Gelukkig maakt hij de opleving van de stad mee. Rotterdam groeide dankzij uitspanningen als Chrystal Palace, Grand Theater, Atlanta en Dancing Pschorr uit tot een geliefde uitgaansstad. Bij de nieuwe status hoorde ook architectuur met een zekere allure. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van de Coolsingel als boulevard. Vooruitstrevende industriëlen die hun personeel een gezonde werkplek wilden bieden, lieten de Van Nellefabriek bouwen die geïnspireerd is door ideeën van het Bauhaus. De reclames en de verpakkingen voor Van Nelle ontworpen door Jongert, waren eveneens door de kleurrijke, strakke vormen van het Bauhaus beïnvloed. Dat is die kruisbestuiving. Rotterdam was toen een interessante plek. De architecten van Bauhaus propageerden strak vorm- gegeven architectuur met aandacht voor zowel hoog- als laagbouw. Daar staat Rotterdam inmiddels vol mee. Ook de invloed van voormalige Bauhaus-student Lotte Stam-Beese op de wederopbouw en de uitbreiding van Rotterdam kan niet makkelijk overschat worden. Ik kan iedereen dan ook van harte aanbevelen de tentoonstelling te bezoeken, nu het nog kan. Je kijkt na het bezoek anders naar de stad.

Boijmans zoekt je door renovatie 7 jaar lang zelf op

Eerste beelden van het depot.

Het Depot: een schatkist met 151.000 kunstwerken

Voor velen zal de tijdelijke sluiting van Boijmans een gevoel van gemis oproepen. We moeten dan wel wachten tot 2021, als het Depot Boijmans Van Beuningen de deuren opent. Een primeur: het is het eerste voor het publiek toegankelijke depot ter wereld. Waar miljoenen kunstschatten in vele musea in kelders zijn opgeslagen, wordt de bezoeker van het Depot straks wél een blik gegund op de collecties die het museum nu eenmaal niet allemaal tegelijk kan exposeren. Boijmans zal het publiek tot aan de opening zoveel mogelijk bij de voortgang betrekken. De bouw vordert gestaag. Onlangs plaatste de bouwer de spectaculaire 18 meter lange bezoekerstrap, de eerste van vijf trappen. Met deze trappen, die het 28,5 meter hoge atrium doorkruisen, krijgen bezoekers straks toegang tot depotcompartimenten en restauratie- en onderzoeksruimtes. Dit jaar hangt de bouwer de 1664 spiegels tegen de betonnen gevel. En volgend jaar levert de aannemer het Depot op. Dan mag het depot een jaar lang drogen. Want kunst verdraagt bouwvocht slecht. Daarna krijgen de 151.000 kunstwerken een plek in het depot. En dat niet alleen. Het publiek zal in het volle daglicht in het enorme atrium delen van de collecties kunnen bekijken. Dankzij de ruimte kan het museum nu ook hele grote stukken laten zien. Hoe deze opstelling zal uitpakken, is nog voor iedereen een verrassing. Maar dat het een ervaring op zich zal worden, staat vast. Het ontwerp van het Depot is van Winy Maas van het Rotterdamse MVRDV.

Boijmans zoekt je door renovatie 7 jaar lang zelf op

Eerste beelden van het depot.

Boijmans zoekt je door renovatie 7 jaar lang zelf op

Een artist impression van het depot.

Het programma van het Slotweekend in Boijmans

Dit weekend krijg je een allerlaatste kans om de spraakmakende tentoonstelling nederland < >bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld te zien. Conservator Mienke Simon Thomas vertelt in deze krant welke invloed Rotterdam op het Bauhaus had. En omgekeerd. Liefhebbers van het alledaagse bezoeken Dagelijkse Verwondering. Deze tentoonstelling laat zien dat schilder Co Westerik gewone zaken meeslepend groots op het canvas kon vastleggen. Wie wil weten wat de publiekslievelingen zijn, slaat Als de luiken sluiten - Hoogtepunten uit de collectie niet over. Hier kun je onder meer werken van Jheronimus Bosch, Pieter Bruegel, Salvador Dalí, Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Rembrandt van Rijn bekijken.  Op 24, 25 en 26 mei is Boijmans tot 19.00 uur open.

25 mei

Wir machen eine Bauhausparty

Op zaterdagavond kun je van 20.00 tot 23.00 uur onder meer dansen in het museum. Programmeur Fieke Dieleman is medeverantwoordelijk voor het Slotweekend. Zij geeft aan dat het een bijzonder weekend zal worden en de moeite waard voor jong en oud. Fieke: „Het wordt een feest vol muziek en performances, geïnspireerd op de vele spraakmakende feesten die in het Bauhaus werden georganiseerd. In het pop-up restaurant gaan dj’s muziek draaien. En dansers voeren de lindy hop uit, een Afro-Amerikaanse dans die ontstond in New York in de late jaren 20 en vroege jaren 30. Deze dans, een samensmelting van verschillende stijlen, is vooral gebaseerd op jazzdans, tapdansen en de charleston. De dans was populair bij de feesten die het Bauhaus organiseerde.” Ook maken artiesten nummers die zijn geïnspireerd op kunstwerken. De gasten bewegen tussen avantgardistische kostuumdansers. Deze kostuums zijn geïnspireerd op het werk van Oskar Schlemmer. De gasten laten zich ook onderdompelen tussen de honderden Bauhaus-iconen van de tentoonstelling nederland < > bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld.

Vergeet niet op tijd online tickets te bestellen. Slotweekend Museum Boijmans Van Beuningen, 24, 25 en 26 mei, meer informatie: www.boijmans.nl.

Tekst Jaap van Rijn.


Balen, vakantiegeld valt dit jaar lager uit

Vakantiegeld valt iets lager uit dit jaar / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

24 MIN

Een kleine tegenvaller voor sommige Nederlanders in loondienst, het vakantiegeld valt voor sommige inkomens namelijk wat lager uit dan vorig jaar. Er geldt namelijk een hoger belastingtarief op vakantiegeld, meldt salarisverwerker ADP. Mocht je een jaarinkomen van 34.000 euro of hoger hebben, dan is je uitgekeerde vakantiegeld dit jaar iets minder.

Schade valt mee

Voor veel Nederlanders valt de schade wel mee. Werknemers met een modaal salaris, zo'n 36.000 euro per jaar, zijn 3 euro meer kwijt aan belastingen. Bij een inkomen van anderhalf keer modaal is dat 5 euro. Als je tussen de 68.500 euro en 98.000 euro verdient, gaat het ineens harder door een hoger belastingtarief. Werknemers die twee keer modaal verdienen, betalen daarom 117 euro meer belasting over hun vakantiegeld.


Noord-Korea tegen Joe Biden: Imbiciel!

Joe Biden op campagne / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

59 MIN

De Noord-Koreaanse staatsmedia is niet bepaald mals richting Joe Biden. Het land noemt de voormalig Amerikaanse vice-president „een imbeciel die de elementaire kwaliteiten van een mens mist".

Biden, die namens de Democraten een gooi wil doen naar het presidentschap in 2020, had kritiek op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Biden had bij de start van zijn campagne in Philadelphia afgelopen zaterdag de vraag opgeworpen of de Verenigde Staten een land is dat dictators en tirannen als Vladimir Poetin en Kim Jong-un wil omhelzen.

'Dwaas'


‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Camera video‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Wiona gaat voor de beste hulp voor alle mensen in het aardbevingsgebied.

In samenwerking met Olympia Nederland

20 MEI 2019

Wiona is Managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen via Olympia. Zij vertelt over de voldoening die ze haalt uit het helpen van mensen in het aardbevingsgebied.

Werk van betekenis doen, dat geldt absoluut voor Wiona (38). „Mijn werk is geweldig. Ik kan het niet anders zeggen. Elke dag ga ik met een lach naar mijn werk en kom ik met een lach weer thuis.” Sinds een half jaar werkt de vrolijke Wiona via Olympia als managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen. „Iedereen heeft wel gehoord van de aardbevingen in Groningen en de schade die vele duizenden huizen hebben opgelopen. Wij doen elke dag weer ons uiterste best om mensen in het aardbevingsgebied die schade melden, op een juiste, nette en snelle manier van dienst te zijn. Het is al vervelend genoeg dat ze schade hebben aan hun huis. Wij kunnen ze helpen door zo snel mogelijk schade-experts naar de woning te sturen, zodat de schadevergoeding kan worden afgehandeld. Zo krijgen de bewoners waar ze recht op hebben.”

Spin in het web


Intimidatie en onvrijwillige seks altijd strafbaar

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Seksuele intimidatie en onvrijwillige seks worden strafbaar. Minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat met deze wet aan de slag om slachtoffers die 'bevriezen' en daardoor niet kunnen protesteren, beter te beschermen. De wet tegen seksuele intimidatie moet ervoor zorgen dat opdringerige onverlaten niet langer hun gang kunnen gaan op straat en op het internet.

Strafbaar bij dwang

Nu is seks pas strafbaar als er dwang aan te pas komt. Dat betekent bijna altijd dat het slachtoffer zich verzet moet hebben. Toch verstijft ruim tweederde van de slachtoffers uit angst en is niet in staat zich te verweren of zelfs te protesteren, zeggen onderzoekers. Klinisch psycholoog Iva Bicanic legde eerder aan Metro uit hoe dat zit: „Je lichaam heeft deze reactie met als doel om te overleven. Je brein scant vliegensvlug wat er aan de hand is en besluit op dat moment niks te doen of mee te werken. Bij een verkrachtingssituatie is dat normaal slachtoffergedrag.”


3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken
Likeability of5

3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken

In samenwerking met Global Savings Group

20 MEI 2019

De huid is ons grootste orgaan maar wordt vaak vergeten om te verzorgen. Dit zorgt voor onzuiverheden, droge huid of pigmentvlekken. Met deze drie tips helpen wij jou aan een perfecte skincare routine en gaat jouw huid weer stralen.

Er wordt vaak gedacht dat je gezegend wordt met een mooie huid. Hoewel dit natuurlijk ook gedeeltelijk waar is zijn er ook veel manieren om hier zelf een handje bij te helpen. Wat jij dagelijks in de spiegel ziet is dus wel degelijk te beïnvloeden maar daar is wel zorg voor nodig. Iedereen heeft zo’n zijn eigen favo producten maar deze tips zijn key in iedere routine.

Cleanse


like
user_bbd522b5f628c80261af97c5aa081ff4fdf4f2a3_avatar

Groningen getroffen door zware aardbeving

Gaswinningslocatie NAM vanuit de lucht / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Groningen is woensdagochtend wederom opgeschrikt door een fikse aardbeving. Iets voor zessen werd de provincie geraakt door een beving met de kracht van 3.4, meldt het KNMI. In Westerwijtwerd, een dorp hemelsbreed zo'n 18 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad, lag het epicentrum.

De aardbevingen in de Groningen zijn al jaren een probleem en worden veroorzaakt door de gaswinning in de provincie. In 2012 vond in het dorp Huizinge tot nu toe de zwaarste aardbeving plaats: deze had een kracht van 3.6 op de schaal van Richter. In 2018 vond er eveneens een aardbeving van 3.4 plaats, in het dorp Zeerijp. De dag na die beving kwamen er zo'n duizend meldingen van schade binnen.

Beving had veel invloed


Camera videoWin een EasyToys box twv € 150,-

Foto van 'Metro'

20 MEI 2019

Het is masturbatiemaand en dat vieren we bij EasyToys. Tijd voor jezelf, tijd voor mei! Met de #MyGuiltyPleasure box van EasyToys heb je alle ingrediënten in huis voor een sexy avond vóór en mét jezelf. Kans maken? Vul hieronder jouw gegevens in:

Kun je niet wachten op de prijsuitreiking of ben je nieuwsgierig naar al onze andere producten? Bekijk dan ons ruime assortiment met spannende speeltjes op easytoys.nl.


Culinaire mindfucks... Of toch lekker echt?

llusionist Victor Mids haalt hier de schaal uit de oven met daarop de gerechten van het kaartje dat Ronald de Boer eerder al had uitgekozen./ Presstigieux

Foto van 'Iris Hermans'

2 UUR

De een noemt het waanzinnig vernieuwend, een ander mist ‘de soul’. Nieuwe intelligente oven lijkt een culinaire revolutie te ontketenen. ,,Dit lijkt een mindfuck, maar is gewoon echt. Kicken, zeg.”

Gadget?


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

17 MEI 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?video icon
02:23

In samenwerking met Almere City Marketing

19 MEI 2019

Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?

Crossen door de Bossen! Dat is de naam van een tof evenement in het Kotterbos bij Almere, op zondag 26 mei. YouTube-held Teun Peters van team Dylan Haegens crosste de bijna 4 kilometer voor Metro alvast en zette een tijd neer van 16.42 minuten. De snelste jongere verdient zondag een gave prijs: hij of zij mag een video met Teun opnemen in een professionele studio in Amsterdam.

Voor iedereen

Je hoeft van Crossen door de Bossen overigens geen wedstrijd te maken. Vanaf 11.00 uur mag iedereen vanaf 8 jaar meedoen, ook vaders en moeders. Als jij op een supervet parcours gewoon eens wilt kennismaken met de MTB-sport, ben je helemaal welkom. Je hoeft niet allemaal ‘om het snelst’. Oh ja, mountainbikes en helmen zijn aanwezig en meedoen is gratis!

Meer informatie vind je op Oostvaardersplassenalmere.nl


Help Ben de Spurs-fan het stadion in Madrid in

Help Ben de Spurs-fan het stadion in Madrid in

Hotspur-fan Ben Stern in de kleedkamer van zijn favoriete club

Foto van 'Tim van der Steen'

3 UUR

Naast een artikel in de Metro van donderdag 16 mei staat een kleine advertentie: Ticket gezocht voor Engelse supporter - Champions League-finale in Madrid. We zijn direct getriggerd op de redactie, is hier een oplichter aan het werk? Iemand die snel geld wil verdienen met een handeltje misschien? We bellen het nummer, het resultaat is hartverwarmend.

Wanneer ik opbiecht dat ik hem niet aan een kaart voor de wedstrijd kan helpen zucht Jon Stern (72) teleurgesteld aan de andere kant van de lijn. Zelf blijkt hij niets met voetbal te hebben, maar zodra hij van de eerste teleurstelling is bekomen vertelt hij liefdevol dat hij zo graag een kaart zou kopen voor zijn zoon Ben. „Een enorme Spurs-fan, hij weet trouwens niet dat ik dit doe.”

Help Ben de Spurs-fan het stadion in Madrid in

De advertentie zoals wij hem in de krant aantroffen


Na 16 jaar getuigenoproep moord op Poolse

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Met een oproep in tv-programma Opsporing Verzocht hoopt de politie meer te weten te komen over een geweldsmisdrijf van zestien jaar geleden. De Poolse Iwona Galla (31) werd op 6 mei 2003 dood gevonden op een wietplantage op een zolder van een woning in Naaldwijk, waar ze hennepplanten zou gaan toppen.

Die politie zei dinsdag ervan uit te gaan dat de dader het huis binnen was gegaan omdat hij dacht dat er niemand thuis was. Op de zolder werd hij vervolgens betrapt door Galla. Hij had het volgens de politie in eerste instantie niet op haar gemunt, maar op wiet. De dader ging ervandoor met een hoeveelheid gedroogde wiettoppen en contant geld. Het is mogelijk dat hij een bekende was in de drugswereld in het Westland.

Drugsmilieu


Zestien wietteeltarrestaties in Limburg

Wiet/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De politie heeft dinsdag bij een grote actie tegen grootschalige wietteelt rond Sittard-Geleen zestien mensen gearresteerd. Daarbij werden 12.000 wietplanten, ruim 25 kilo aan gedroogde wiettoppen, vier auto's en ruim 140.000 euro contant geld in beslag genomen. De politie deed invallen in twintig panden. In vijftien panden vonden agenten wietplantages. Volgens de politie is de straatwaarde van de gevonden wiet ruim 1,4 miljoen euro.

Onder de aangehouden verdachten zijn de drie bestuurders van een bedrijf in Geleen. Het gaat om twee 40-jarige mannen en een 36-jarige vrouw van Marokkaanse afkomst, wonend in België. Hun bedrijf in Geleen betaalde de afgelopen jaren de huur en energiekosten voor 87 panden.

Spookpanden


Kabinet opener over peperdure verbouwing Binnenhof

Binnenhof/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het kabinet gaat veel meer informatie delen met de Tweede Kamer over de ingrijpende renovatie van het Binnenhof. Onder de volksvertegenwoordigers is veel onrust en twijfel ontstaan over de aanpak van het 475 miljoen euro kostende project.

De Kamer eiste meer openheid en staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) komt hieraan tegemoet. Hij zal het beleid op het vlak van de geheimhouding 'drastisch aanpassen', schrijft hij aan de Kamer. Alleen als het gaat om veiligheid, commerciële vertrouwelijkheid en bescherming van personen is openbaarmaking niet mogelijk.

Uit de hand lopen


Likeability of3

Harbers weg om misdaadcijfers asielzoekers

Harbers/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) is opgestapt. Hij vindt dat hij niet kan aanblijven nu ernstige misdrijven zijn weggelaten in cijfers bij het informeren van de Tweede Kamer over criminaliteit onder asielzoekers. De Kamer is niet goed geïnformeerd, erkent Harbers. Hij houdt vol dat van boze opzet geen sprake was, maar wil wel "de volle verantwoordelijkheid" nemen voor de gemaakte fouten.

Niet gevraagd

Harbers rekent zichzelf aan dat hij niet heeft gevraagd wat er onder de verhullende noemer 'overig' was geschaard vóór de misdaadcijfers naar de Kamer werden gestuurd. Toen aan het licht kwam dat daaronder ernstige misdrijven vielen, had hij moeten doorvragen of dat bekend was en daar bewust voor was gekozen.


sad
user_4823bdfee55c28aadca01c2b04b4eef63119a33d_avatar

May opent deur voor referendum over brexitdeal

Theresa May/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Britse premier Theresa May wil dat het parlement stemt over de vraag of er een referendum moet worden gehouden over de overeenkomst die zij sloot met de EU. Voorwaarde is dan wel dat die overeenkomst door het parlement wordt aangenomen.

May probeert begin volgende maand voor de vierde keer haar overeenkomst met de EU over de brexit door het parlement te krijgen en zei dinsdag in een speech dat er 'belangrijke aanvullende aanpassingen' zijn gedaan. Maar ze kondigde ook aan dat de zogenoemde backstop over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland niet vervangen kan worden.

Brede steun


Zonder spoilers! Dit vonden we van Game of Thrones

Geen spoilers; 'Game of Thrones had een goed einde'

Replica van de Iron Throne uit de serie / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

De laatste aflevering van Game of Thrones is maandag uitgezonden. Het wachten op de aangekondigde spin-offs óf natuurlijk het volgende boek in de serie; The Winds of Winter kan beginnen.

Een ruime zeventig uur aan televisie. Acht jaar aan serie. En dat is maandag 20 mei op z’n einde gekomen. Hoe dat einde er precies uitzag gaan we natuurlijk niet vertellen, maar topfan Matthijs Idema vond het meevallen. Geen zorgen, dit artikel bevat dus geen spoilers.

Gematigd tevreden


Brit klaagt politie aan om gezichtsherkenning

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Voor het eerst heeft een individu gerechtelijke stappen tegen de politie ondernomen om het gebruik van geavanceerde technologie, in dit geval gezichtsherkenning. Het gaat om de vreedzame demonstrant Ed Bridges, die al meermaals is vastgelegd door de autoriteiten.

Winkelen

„Er stond een politiecombi”, zo vertelt Bridges over de eerste keer aan BBC, toen hij naar eigen zeggen alleen ging winkelen. „Toen ik dichtbij genoeg kwam om de woorden ‘automatische gezichtsherkenning’ op het busje te zien, had het mijn data al geregistreerd. Dat leek mij een vrij fundamentele invasie van mijn privacy.” De tweede keer werd hij gefilmd tijdens een vreedzaam protest. Bridges wordt in zijn bewering gesteund door mensenrechtenorganisatie Liberty UK, die ook achter zijn aanklacht staat.


Syrische oorlogsmisdager aangehouden in Zeeland

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In het Zeeuwse plaatsje Kappele heeft de politie een man gearresteerd die ervan verdacht wordt terroristische en oorlogsmidaden te hebben gepleegd in Syrië. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

„De man zou als commandant van een bataljon van het terroristische Jabhat al-Nusra hebben deelgenomen aan de gewapende strijd", zo schrijft het OM op haar website. „De man vocht onder de strijdersnaam Abu Khuder. Het bataljon waarover de verdachte het commando zou hebben gehad is bekend geworden als Ghuraba’a Mohassan (Vreemdelingen van Mohassan)."

Sinds 2014