In het nieuws

Boijmans zoekt je door renovatie 7 jaar lang zelf op

Boijmans gaat dicht (maar ook niet...)

Het Paviljoen en Museum Boijmans Van Beuningen. / Studio Hans Wilschut

In samenwerking met Museum Boijmans van Beuningen

15 MEI 2019

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam pakt van 24 tot en met 26 mei een weekend lang groots uit. De reden: het museum ondergaat een hoognodige renovatie. Deze duurt maar liefst zeven jaar lang. Dat betekent niet dat Rotterdam en de rest van Nederland zijn verstoken van Boijmans-cultuur. In 2021 opent Depot Boijmans Van Beuningen de deuren. Dit gebouw belooft een nieuw icoon van de stad te worden. Daarnaast zal het museum meer dan ooit elders in de stad delen van de collectie laten zien, onder andere bij acht musea in elf tentoonstellingen onder de noemer Boijmans bij de Buren. Ook zal het museum de wijken intrekken en scholen bezoeken. Wie zin heeft om nog één keer het Boijmans in oude glorie te bezoeken, zet het Slotweekend in zijn of haar agenda (het programma vind je onderaan dit artikel). Wat kun je verwachten?

‘Geen Rotterdam, geen Bauhaus’

Museumconservator Mienke Simon Thomas had zo haar twijfels over een tentoonstelling over 100 jaar Bauhaus, het legendarische Duitse kunstinstituut. Dat kunnen Duitsers 10 keer beter, dacht ze. Maar na wat onderzoek nam het enthousiasme toe. Want nog niet eerder vertoond: de kruisbestuiving tussen Nederlanders en het Bauhaus laten zien. Daar moest belangstelling voor zijn. Mienke ging aan de slag. Het resultaat trekt opvallend veel jongeren naar Boijmans. Ze wil best toelichten waar die interesse vandaan komt. En passant maakt ze ook duidelijk dat Rotterdam een grotere invloed had op Bauhaus dan doorgaans gedacht wordt.

Boijmans zoekt je door renovatie 7 jaar lang zelf op

Foto: Aad Hoogendoorn

Wat is voor u de essentie van Bauhaus?

Een totaal nieuwe manier van ontwerpen waarbij – en dit wordt eigenlijk nooit met zoveel woorden gezegd – het bannen van decoraties centraal stond. Het was de eerste opleiding voor ontwerpers, architecten, kunstenaars en ambachtsmensen waar je niets over ornamenten leerde. Dat vond men niet passen bij de moderne tijd, want dan bleef je teruggrijpen naar het verleden. De tierelantijnen konden gemist worden, want die hebben geen enkel nut. Waarom energie steken in iets wat niet noodzakelijk is, als een ontwerp al mooi genoeg is van zichzelf? Dus werden er geen leuke bloemetjes op een vaas gestempeld. Ze experimenteerden wel met materialen en structuren. Dat is ook iets van onze tijd, kijk maar eens naar de exposities van de studenten van de Eindhovense Design Academy. Deze ontwikkeling verklaart wellicht ook dat de tentoonstelling opvallend meer jongeren trekt dan andere exposities. Ze herkennen iets in het Bauhaus.

Wereld een stukje beter maken

Bauhaus ging ook over het maken van een betere, mooiere wereld

Ik denk dan ook dat jonge mensen zich aangetrokken voelen door het positieve, het idealisme in het Bauhaus. De mogelijkheid om met architectuur en gebruiksvoorwerpen de wereld een stukje beter te maken. Dat leeft nu meer dan pak ’m beet 20 jaar geleden. Het functionalisme van Bauhaus pretendeert oplossingen voor de samenleving te bieden. Persoonlijk denk ik dat de invloed hierop vrij betrekkelijk is. Ik weet niet waar mensen beter van worden. Je kunt ook beweren dat spiritueel en postmodern bezig zijn nuttig is. Er moet altijd ruimte voor verbeelding kunnen zijn.

Het Bauhaus wilde architectuur en gebruiksvoorwerpen voor de massa toegankelijk maken. Zonder Bauhaus geen Ikea?

Dat kan ikniet zeggen. Alles wat modern oogt, werd niet allemaal voor het eerst in het Bauhaus bedacht. Er was veel kruisbestuiving met de buitenwereld. Het was vooral een ideeënfabriek die inspireerde. Ook de directe omgeving had invloed. Vlakbij het Bauhaus was de vliegtuigenfabriek van Junkers. Daar werden ideeën opgedaan, met als resultaat een stoel met een frame van gebogen buis. Men kwam er ook al weer snel achter dat veel mensen dergelijke meubels niet mooi vonden. Daarnaast waren ze vanwege de prijs maar voor een kleine groep bereikbaar. En dat stond dus weer op gespannen voet met de ambitie mooie producten voor de massa te maken. Dit inzicht inspireerde iemand als Hannes Meyer, de opvolger van directeur Walter Gropius, om weer meer te gaan experimenteren met goedkopere materialen als hout en aluminium. Hij bedacht ook demontabele meubelen die je goedkoop kunt vervoeren en makkelijk kunt verhuizen. Deze aanpak sloot feitelijk beter aan bij het verheffingsideaal van Bauhaus. Je kunt in ieder geval stellen dat Ikea niet de eerste met dat pakketidee was.

Boijmans zoekt je door renovatie 7 jaar lang zelf op

Vloerschildering ‘Apollo’ door Thonik en Olaf Nicolai, binnenplaats Museum Boijmans Van Beuningen.

Naar de bron gaan

U stak veel tijd en energie in de tentoonstelling. Heeft Bauhaus u veranderd?

Niet mijn idee over wat ik goede vormgeving vind. Maar wel: dat je vooral ervaart dat je steeds beter weet wat je allemaal niet weet! De rijkdom van zo’n groot netwerk als dat van het Bauhaus... Indrukwekkend. Hoe dieper je er induikt, hoe meer mensen opduiken. Als historicus ga je op zoek naar de bronnen. Maar je moet ook oog hebben voor de breedte van zo’n beweging. Je doet niet alleen onderzoek in archieven en bibliotheken. Je moet ook naar de bron gaan: het Bauhaus in Duitsland. Daar heb je onverwachte ontmoetingen die je anders leren kijken. De gebouwen, de producten, de werkplaatsen: in het echt zie je veel meer details dan op foto’s. En dan blijkt dat die details ertoe doen. Bauhausstudenten die vanuit de pottenbakkerij uitzicht hebben op een schitterend rococopaleis. Over ornamenten gesproken! Wat doet zo’n uitzicht met die Bauhaus-mensen? Wat voor invloed heeft dat op hun denken

Niemand doet dat!

Ook in Rotterdam liet Bauhaus zijn sporen na. Geen Bauhaus, geen Lijnbaan?

Mensen willen altijd naar sporen van Bauhaus in Rotterdam zoeken. Draai het eens om: geen Rotterdam, geen Bauhaus. Zoek Rotterdam in het Bauhaus. Niemand doet dat! De mensen van Bauhaus waren in de jaren 20 van de vorige eeuw geïnteresseerd in de stad, mede dankzij de toenmalige stadsarchitect J.J.P. Oud, met wie zij contacten onderhielden. De woningen voor het volk, zoals Oud die bouwde, denk aan onder meer de Kiefhoek op Zuid, die zijn absoluut maatgevend geweest voor het Bauhaus. Want daar ging het ook over verheffing van het volk. De architectuur van Oud was een echte breuk met het verleden. Overigens was het H.P. Berlage die de architecten van het Bauhaus in contact bracht met Oud. Dus ook Berlage had invloed op de ontwikkelingen. Oud vond het belangrijk om goede woningen te bouwen voor het volk, op een moderne manier, met moderne bouwtechnieken. Daar was toen ruimte voor. Je moet je voorstellen dat Rotterdam in die tijd ontwaakte. Een voorbeeld: de Nederlandse graficus Jacob Jongert, die van Amsterdam naar Rotterdam verhuisde om les te gaan geven aan de Academie voor Beeldende Kunsten, klaagde in 1918 over de provinciale sfeer. Hij zou nergens een kop koffie kunnen drinken.

Boijmans zoekt je door renovatie 7 jaar lang zelf op

Geliefde uitgaansstad

Gelukkig maakt hij de opleving van de stad mee. Rotterdam groeide dankzij uitspanningen als Chrystal Palace, Grand Theater, Atlanta en Dancing Pschorr uit tot een geliefde uitgaansstad. Bij de nieuwe status hoorde ook architectuur met een zekere allure. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van de Coolsingel als boulevard. Vooruitstrevende industriëlen die hun personeel een gezonde werkplek wilden bieden, lieten de Van Nellefabriek bouwen die geïnspireerd is door ideeën van het Bauhaus. De reclames en de verpakkingen voor Van Nelle ontworpen door Jongert, waren eveneens door de kleurrijke, strakke vormen van het Bauhaus beïnvloed. Dat is die kruisbestuiving. Rotterdam was toen een interessante plek. De architecten van Bauhaus propageerden strak vorm- gegeven architectuur met aandacht voor zowel hoog- als laagbouw. Daar staat Rotterdam inmiddels vol mee. Ook de invloed van voormalige Bauhaus-student Lotte Stam-Beese op de wederopbouw en de uitbreiding van Rotterdam kan niet makkelijk overschat worden. Ik kan iedereen dan ook van harte aanbevelen de tentoonstelling te bezoeken, nu het nog kan. Je kijkt na het bezoek anders naar de stad.

Boijmans zoekt je door renovatie 7 jaar lang zelf op

Eerste beelden van het depot.

Het Depot: een schatkist met 151.000 kunstwerken

Voor velen zal de tijdelijke sluiting van Boijmans een gevoel van gemis oproepen. We moeten dan wel wachten tot 2021, als het Depot Boijmans Van Beuningen de deuren opent. Een primeur: het is het eerste voor het publiek toegankelijke depot ter wereld. Waar miljoenen kunstschatten in vele musea in kelders zijn opgeslagen, wordt de bezoeker van het Depot straks wél een blik gegund op de collecties die het museum nu eenmaal niet allemaal tegelijk kan exposeren. Boijmans zal het publiek tot aan de opening zoveel mogelijk bij de voortgang betrekken. De bouw vordert gestaag. Onlangs plaatste de bouwer de spectaculaire 18 meter lange bezoekerstrap, de eerste van vijf trappen. Met deze trappen, die het 28,5 meter hoge atrium doorkruisen, krijgen bezoekers straks toegang tot depotcompartimenten en restauratie- en onderzoeksruimtes. Dit jaar hangt de bouwer de 1664 spiegels tegen de betonnen gevel. En volgend jaar levert de aannemer het Depot op. Dan mag het depot een jaar lang drogen. Want kunst verdraagt bouwvocht slecht. Daarna krijgen de 151.000 kunstwerken een plek in het depot. En dat niet alleen. Het publiek zal in het volle daglicht in het enorme atrium delen van de collecties kunnen bekijken. Dankzij de ruimte kan het museum nu ook hele grote stukken laten zien. Hoe deze opstelling zal uitpakken, is nog voor iedereen een verrassing. Maar dat het een ervaring op zich zal worden, staat vast. Het ontwerp van het Depot is van Winy Maas van het Rotterdamse MVRDV.

Boijmans zoekt je door renovatie 7 jaar lang zelf op

Eerste beelden van het depot.

Boijmans zoekt je door renovatie 7 jaar lang zelf op

Een artist impression van het depot.

Het programma van het Slotweekend in Boijmans

Dit weekend krijg je een allerlaatste kans om de spraakmakende tentoonstelling nederland < >bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld te zien. Conservator Mienke Simon Thomas vertelt in deze krant welke invloed Rotterdam op het Bauhaus had. En omgekeerd. Liefhebbers van het alledaagse bezoeken Dagelijkse Verwondering. Deze tentoonstelling laat zien dat schilder Co Westerik gewone zaken meeslepend groots op het canvas kon vastleggen. Wie wil weten wat de publiekslievelingen zijn, slaat Als de luiken sluiten - Hoogtepunten uit de collectie niet over. Hier kun je onder meer werken van Jheronimus Bosch, Pieter Bruegel, Salvador Dalí, Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Rembrandt van Rijn bekijken.  Op 24, 25 en 26 mei is Boijmans tot 19.00 uur open.

25 mei

Wir machen eine Bauhausparty

Op zaterdagavond kun je van 20.00 tot 23.00 uur onder meer dansen in het museum. Programmeur Fieke Dieleman is medeverantwoordelijk voor het Slotweekend. Zij geeft aan dat het een bijzonder weekend zal worden en de moeite waard voor jong en oud. Fieke: „Het wordt een feest vol muziek en performances, geïnspireerd op de vele spraakmakende feesten die in het Bauhaus werden georganiseerd. In het pop-up restaurant gaan dj’s muziek draaien. En dansers voeren de lindy hop uit, een Afro-Amerikaanse dans die ontstond in New York in de late jaren 20 en vroege jaren 30. Deze dans, een samensmelting van verschillende stijlen, is vooral gebaseerd op jazzdans, tapdansen en de charleston. De dans was populair bij de feesten die het Bauhaus organiseerde.” Ook maken artiesten nummers die zijn geïnspireerd op kunstwerken. De gasten bewegen tussen avantgardistische kostuumdansers. Deze kostuums zijn geïnspireerd op het werk van Oskar Schlemmer. De gasten laten zich ook onderdompelen tussen de honderden Bauhaus-iconen van de tentoonstelling nederland < > bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld.

Vergeet niet op tijd online tickets te bestellen. Slotweekend Museum Boijmans Van Beuningen, 24, 25 en 26 mei, meer informatie: www.boijmans.nl.

Tekst Jaap van Rijn.


'Stukjes geluk' op Vakantiebeurs: hoeveel vrije dagen heb ik nog?!

Zintuigen geprikkeld tot de max

Foto van 'Iris Hermans'

34 MIN

In vogelvlucht door de Vakantiebeurs waar je meteen zin krijgt om al je vakantiedagen per direct op te nemen.  

Voor de ingang gaan de gesprekken in de miezerige regen nog over parkeerkosten en boodschappenlijstjes, binnen gaat het over vliegtickets en de persoonlijke bucketlist. „Ik zou nog weleens..."


Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië
Likeability of3

Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië

Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Maandenlang hoopte de Australische bevolking op een grote plensbui die de hevige bosbranden zou blussen. Die regen is er de afgelopen dagen eindelijk gekomen, maar zorgt voor een nieuw probleem. Er valt namelijk zo veel regen in een korte tijd dat alles overstroomt.

Het noodweer zorgt met name in de deelstaten Queensland, Victoria en New South Wales voor overlast. Zo is op een aantal plekken de stroom uitgevallen en zijn wegen niet begaanbaar.

Ook zorgt het teveel aan neerslag voor milieuproblemen. De regen spoelt de as namelijk mee de rivier in. Daardoor raakt het rivierwater vervuild en gaan de vissen dood.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem
Likeability of5

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem,

Foto van 'Julia Onclin'

VANDAAG, 11:49

Alleen op vakantie met je partner zit er vaak niet meer in als je kinderen hebt. Het Australische echtpaar Cassie en Chris Langan is het echter toch gelukt. In plaats van hun 'ondankbare kinderen' namen ze hun internetmodem mee op reis.

Het stel had een dagtrip naar een kuststad in Australië gepland en vroeg hun kinderen of ze zin hadden om mee te gaan. „We vroegen onze kinderen of ze zin hadden in een dagje Warrnambool en we kregen het volgende antwoord: ‘Dat is zo saai, we willen niet", laat Cassie op Facebook weten. „Daarop besloten Chris en ik om in plaats van onze drie ondankbare kinderen het meest overwerkte lid van onze familie – ons internetmodem – mee te nemen voor een leuk dagje uit."

De modem had volgens de vrouw een geweldige dag vol rust. Haar kinderen waren echter een stuk minder blij dat hun geliefde modem een dag weg zou zijn.


likedislike
user_b3ba9e4df5d86ffd84997f673bc0bc2046c3f1a3_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen
Likeability of3

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:16

De leegstand in de Nederlandse winkelstraten is vorig jaar, na vier jaar van afname, flink toegenomen. Volgens onderzoeksbureau Locatus sloten 2767 winkels de deuren. Dat komt neer op ongeveer 3 procent van het totale winkelbestand en het is tevens het hoogste aantal in zeker vijftien jaar.

Begin 2019 stond nog 6,7 procent van het totale aantal vierkante meters winkelvloer leeg en dat is opgelopen naar 7,7 procent. Deels komt dit door de sluiting van warenhuisketen Hudson’s Bay. Dat zorgde voor 0,2 procent extra leegstand. Vooral in de centra van grote steden was vorig jaar sprake van een toename van de leegstand. In de voorgaande jaren ging het daar juist relatief goed.

Faillissementen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:20

Een opvallende huiswerkvraag heeft kwaad bloed gezet bij de ouders van enkele leerlingen van een Amerikaanse middelbare school. De leerlingen moesten namelijk uitzoeken wie een vrouw verkracht had.

De 14- en 15-jarige leerlingen van de Klein Collins High School in Houston (Texas) keken onlangs raar op toen ze hun huiswerk maakten. Bij een van de vragen moesten ze uitzoeken wie de dader was in een verkrachtingszaak.

De vraag luidde als volgt: „Suzy werd verkracht in een steegje. De politie onderzocht een spermastaal die ze op de plaats delict hadden aangetroffen en pakte drie verdachten op. Wie van hen verkrachtte Suzy?"


Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst
Likeability of5

Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst

Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:10

Komende nacht, en de daaropvolgende nachten, gaat het vriezen. Weeronline waarschuwt automobilisten rekening te houden met 'autoruitkrabvertragingstijd'. 

In januari is nachtvorst gebruikelijk, maar veel vorst is er dit jaar nog niet geweest. Na een zachte periode gaat de temperatuur nu dalen naar wat eigenlijk normaal is in de winter.

Gladheid


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne
Likeability of5

Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne

Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:45

Twee medewerkers van een bedrijf op Schiphol zijn dinsdag gearresteerd op verdenking van drugssmokkel. Rechercheurs kwamen ze op het spoor nadat de Douane in april 2019 een partij cocaïne had gevonden in een vracht die uit Zuid-Amerika kwam.

Het ging om 102 kilo cocaïne die verstopt zat in dozen. In het onderzoek kwamen de twee medewerkers in beeld. Ze zijn aangehouden door het Cargo Harc-team Schiphol, dat is een samenwerkingsverband van Douane, FIOD en Koninklijke Marechaussee.

Luxe goederen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel
Likeability of3

Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel

Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel / Politie Argentinië

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:35

De drie Nederlandse piloten die afgelopen week in Buenos Aires (Argentinië) zijn opgepakt nadat er 82 kilo cocaïne aan boord van een Martinair Cargo-vliegtuig werd gevonden, zijn onschuldig. Dat vertelde hun advocaat Marta Nercellas aan het AD.

In totaal zijn er acht mensen opgepakt voor het smokkelen van drugs. Naast de drie Nederlandse piloten zijn ook vijf Argentijnen aangehouden. Het vliegtuig waarin de drugs werden gevonden is een blauw KLM Cargo-toestel dat werd ingezet door Martinair.

Op vrijgegeven camerabeelden is te zien hoe de drugs aan boord van het vliegtuig gaan. De advocaat van de drie piloten stelt echter dat de piloten dat nooit hebben kunnen zien, omdat zij toen al in de cockpit zaten.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders

Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders

Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders / ANP

Foto van 'Julia Onclin'

VANDAAG, 07:59

Altijd al willen weten hoe het is om een privé-eiland te bezitten? Dan is dit je kans. Het Ierse Great Blasket Island zoekt namelijk twee mensen die van april tot oktober de vakantiehuisjes en het koffiehuis willen beheren. 

Great Blasket Island is een relatief klein eiland voor de kust van Ierland. Een tijd geleden zijn de vakantiewoningen op het eiland opgeknapt door Alice Hayes en haar partner Billy O’Connor, zij zoeken elk jaar een nieuw stel dat de accommodaties wil runnen.


Code rood in Spanje vanwege slecht weer

Code rood in Spanje vanwege slecht weer

Code rood in Spanje vanwege slecht weer / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:32

Wie zich zondag in Spanje bevindt, moet goed oppassen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft namelijk code rood afgegeven voor de regio's Valencia, Catalonië, Mallorca en Ibiza vanwege het slechte weer.

In de andere regio's in het oosten van Spanje is code oranje of geel afgegeven vanwege het weer.Zo worden er met name in de buurt van Mallorca en Ibiza hoge golven verwacht. Ook gaat het regenen en sneeuwen. De hevige regen kan naar verwachting voor aardverschuivingen zorgen. Mensen in de regio worden aangeraden het lokale nieuws in de gaten te houden en het advies van de lokale autoriteiten op te volgen. Later in de week is er ook kans op noodweer in de Pyreneeën.

Regelmatig


Nederlandse detective vindt eeuwenoud boek terug

Nederlandse detective vindt eeuwenoud boek terug

De verloren gewaande bundel / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand heeft een spectaculaire vondst gedaan. Hij wist een eeuwenoude, gestolen dichtbundel terug te vinden.

Het gaat om een eeuwenoude dichtbundel uit de Iraanse literatuur met verzen van de beroemde Perzische dichter Hafiz. Brand bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf.

Nederlandse detective vindt eeuwenoud boek terug

De binnenkant van de bundel / ANP


Bespaar dit jaar op je autoverzekering met deze tips
Likeability of5

Bespaar dit jaar op je autoverzekering met deze tips

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Naast de standaard goede voornemens voor 2020, zoals afvallen en gezonder leven, willen veel Nederlanders in het nieuwe jaar geld besparen. Een van de gemakkelijkste manieren om flink wat minder geld uit te geven is door je verzekeringen eens na te lopen.

Neem bijvoorbeeld je autoverzekering: net als je zorgverzekering en je reisverzekering is het aan te raden om deze verzekering in het nieuwe jaar na te kijken. Waarom? Heel simpel: ook hiermee kun je namelijk geld besparen. Steeds meer mensen zien de voordelen in van het veranderen van hun autoverzekering, omdat het ze simpelweg meer geld oplevert. Hoewel de meeste mensen in Nederland op 12 januari stoppen met hun goede voornemens is dit voornemen veel te aantrekkelijk voor je portemonnee om het niet te doen. Hoe ook jij in 2020 een goedkopere autoverzekering kunt scoren lees je hieronder.

Bekijk de dekkingen


likedislike
user_3b7b34acfed8de5f972333ecde2ed9e7bceafa47_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ook Amsterdam en Rotterdam zetten Citrix-systemen uit

Ook Amsterdam en Rotterdam zetten Citrix-systemen uit

Ook Rotterdam en Amsterdam nemen voorzorgsmaatregelen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De gemeenten Amsterdam en Rotterdam hebben uit voorzorg de externe toegang tot hun Citrix-netwerk tijdelijk afgesloten. Die zijn kwetsbaar door een fout in het systeem.

Gemeenten gebruiken Citrix onder meer om thuis te werken. Den Haag had de Citrix-servers in de nacht van donderdag op vrijdag uitgeschakeld, maar vrijdagochtend zijn ze weer aangezet. Den Haag houdt de computersystemen in de gaten en overweegt ze in het weekeinde weer uit te zetten.

Advies


Likeability of2

Organisatie: 'Varkens worden soms levend gekookt'

Frederieke Schouten van de organisatie Varkens in Nood in 2018 / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het toezicht in Nederlandse slachthuizen faalt nog steeds. Er worden herhaaldelijk varkens bij vol bewustzijn geslacht, blijkt uit rapporten van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), opgevraagd door organisatie Varkens in Nood.

De organisatie wil daarom dat cameratoezicht in alle slachthuizen verplicht wordt gesteld. Daarbij moeten de beelden extern bekeken kunnen worden om zo de misstanden tegen te gaan.

Verdronken in heet water


saddislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Man opgepakt voor verkoop 12 miljard inloggegevens

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 22-jarige man uit Arnhem is opgepakt omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de website WeLeakInfo.com. Volgens de politie werden daar ongeveer 12 miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden te koop aangeboden.

De Amerikaanse recherche, de FBI, heeft de site uit de lucht gehaald. Ook een 22-jarige man uit Noord-Ierland is opgepakt.

Onderzoek loopt


Likeability of5

Kinderen in actie voor dieren in Australië

De brandweer aan het werk / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Kinderen gaan met een speciale tv-actie geld ophalen voor bedreigde dieren in Australië. Samen met NPO Zapp en het Wereld Natuurfonds (WNF) wordt volgende week zaterdag de uitzending SOS Koala uitgezonden.

Presentatoren Klaas van Kruistum, Saskia Weerstand en Anne-Mar Zwart roepen kinderen en scholen op om komende week geld in te zamelen om de koala’s en andere dieren in het door bosbranden geteisterde land.

Leefgebied herstellen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Advocaat Spong spreekt Van Laarhoven in gevangenis

Advocaat Gerard Spong (links) en zijn kamergenoot Sidney Smeets (rechts) op weg naar Van Laarhoven / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor het eerst in vijfenhalf jaar heeft Johan van Laarhoven weer in een bed geslapen. Dat zei advocaat Gerard Spong vrijdagochtend na een gesprek met zijn cliënt in de gevangenis in Vught.

Daar werd de voormalige Tilburgse coffeeshophouder donderdagavond heen gebracht nadat Thailand hem aan Nederland had overgedragen.

'Zorgelijk'


Longvirus eist tweede slachtoffer in China
Likeability of2

Longvirus eist tweede slachtoffer in China

Een man verlaat het ziekenhuis in Whuhan | Noel Celis / AFP.jpg

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

In China is een tweede persoon overleden aan de gevolgen van het mysterieuze coronavirus. Dat maakten de autoriteiten vrijdag bekend.

De 69-jarige man overleed woensdag in een ziekenhuis in Wuhan, waar ook het eerste slachtoffer overleed. Het coronavirus is verwant aan het virus dat SARS veroorzaakt, een ernstige besmettelijke longontsteking.

Uitbraak


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar