Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Boete bij ontwijken meldplicht Airbnb in Amsterdam

Je optrekje in de hoofdstad verhuren via Airbnb is natuurlijk een leuke bijverdienste. Veel mensen geloven hierin, maar houden zich niet helemaal aan de regels. Sinds eind 2017 bestaat er namelijk een meldplicht bij de gemeente, als maatregel tegen overlast. Maar het loopt geen storm, ondanks dat het aantal woningen dat via Airbnb wordt verhuurd, nog altijd stijgt.

Gericht optreden

De gemeente Amsterdam gaat daarom gerichter optreden tegen woningeigenaren die zich aan die meldplicht onttrekken. Wie wordt betrapt, krijgt een boete van 6000 euro. Wordt er aan meer voorwaarden niet voldaan, dan kan de boete oplopen tot 20.500 euro wegens onttrekking aan de woningvoorraad. „Woningen zijn bedoeld om in te wonen, niet voor illegale doeleinden", aldus wethouder Laurens Ivens (Wonen).

Sinds dit jaar mogen Amsterdammers hun woning nog maar 30 dagen per jaar verhuren, in 2018 gold nog een maximum van 60 dagen.

Gemiddeld wordt in Amsterdam een op de acht koophuizen aangeboden voor vakantieverhuur. Dat gebeurt tegen de hoogste prijzen in Europa: een appartement in Amsterdam kost gemiddeld 151 euro per nacht, in Parijs is dat 81 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.