Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Boeren voeren tegenactie bij boerderij in Boxtel

Update 22.11

De bezetting van de varkensboerderij in Boxtel is maandagavond even na 22.00 uur beëindigd. Dat heeft de gemeente laten weten. „De burgemeester van Boxtel vindt het onacceptabel dat mensen binnendringen bij onze inwoners en hun bedrijf bezet houden. In overleg met OM en politie wordt de bezetting nu beëindigd.”

Update 21.20 uur

Bij de bezette varkensboerderij in Boxtel is maandagavond de mobiele eenheid (ME) aangekomen, ook zijn er inmiddels meerdere politiebusjes te vinden.

Dierenrechtenactivisten van Meat the Victims bezetten al sinds het middaguur de varkensfokkerij aan de Brede Heide.

Oorspronkelijk bericht

Maandagavond zijn tientallen boeren naar de varkensfokkerij in Boxtel gekomen. De boerderij wordt al de hele middag bezet gehouden door dierenrechtenactivisten van Meat the Victims. Een aantal boeren blokkeert met hun tractor de toegangsweg.

Actievoerders vertrekken niet

Inmiddels is er sprake van een impasse. De politie is al uren ter plekke, maar de actievoerders zijn niet van plan te vertrekken totdat hun eis wordt ingewilligd dat de eigenaar van het bedrijf aan de Brede Heide hen de gewonde varkens mee laat nemen om ze te verzorgen. Ongeveer honderd mensen hebben zich binnen verschanst en eenzelfde aantal staat buiten het gebouw.

De politie onderhandelt met de actievoerders en de eigenaar. „De politie bereidt zich voor op verschillende scenario’s waarbij de veiligheid van alle betrokkenen voorop staat", aldus een politiewoordvoerster.

Volgens Meat the Victims is voor actie deze fokkerij willekeurig uitgekozen. Er zijn geen berichten over geweld of aanhoudingen. De eigenaar van de fokkerij was niet bereikbaar voor commentaar.

Boeren voeren tegenactie bij boerderij in Boxtel
Boeren voeren tegenactie bij boerderij in Boxtel. /ANP

Reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) noemde de bezetting maandag op Twitter „onacceptabel". Zij vindt dat boeren hun werk moeten kunnen doen „zonder continu over hun schouder te hoeven kijken en geïntimideerd te worden".

Geesje Rotgers, woordvoerster van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), is in Boxtel en had contact met de betrokken boer. Volgens haar is hij „zich rot geschrokken" toen actievoerders „de boel hebben geforceerd". Rotgers is in de stal geweest. De actievoerders lopen, zo stelt ze, tussen de varkens, „wat veel stress veroorzaakt". „De activisten willen dat niemand vlees eet en geen leren schoenen draagt. Maar we leven in een samenleving waar boeren een plek hebben en we hebben regels afgesproken waar zij zich aan moeten houden.”

De POV waarschuwde haar achterban in het hele land vorige week al. Dierenactivisten hielden tijdens het weekeinde een grote bijeenkomst in Amsterdam en de POV vermoedde al dat actievoerders zouden proberen een boerderij ergens te bezoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.