Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Bewindsman voorkomt komst ‘haatprediker’

Verantwoordelijk bewindsman Mark Harbers heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat Steven Anderson, een christelijke ‘haatprediker’, naar Nederland kan komen. Dit heeft hij laten weten aan de Tweede Kamer.

Liefde heeft gewonnen van haat

Kamerleden van zowel coalitie als oppositie hadden opgeroepen de komst van de Amerikaan te verhinderen. Anderson vindt onder meer dat homo’s geëxecuteerd moeten worden. Ook Amsterdam en maatschappelijke organisaties zoals het COC wilden niet dat de haatprediker hierheen komt. Andere landen, zoals Groot-Brittannië, hielden hem eerder al tegen. Anderson wilde op 23 mei een bezoek brengen aan Amsterdam.

Onder meer regeringspartijen D66 en VVD reageren opgelucht op de stap van Harbers. „Vandaag heeft liefde gewonnen van haat. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar de grens ligt voor D66 bij het aanzetten tot haat. Nederland kon niet anders dan hem weigeren", meent D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Ook Holocaust-ontkenner

„Goed en volkomen terecht dat Harbers deze man niet toelaat in ons land", stellen Dilan Yesilgöz en Malik Azmani. „Wat de VVD betreft is in ons land geen ruimte voor haatzaaierij!"

Na de aanslag in 2016 op een homoclub in de Amerikaanse staat Florida, die aan 49 mensen het leven kostte, maakte Anderson de slachtoffers uit voor „pedofielen" en vond hij het jammer dat er niet meer doden waren gevallen. Hij is ook een Holocaust-ontkenner en heeft zich meermaals antisemitisch uitgelaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.