Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Betoging anti-islambeweging Pegida afgeblazen

De anti-moslimbeweging Pegida heeft de voor maandagavond geplande betoging bij de Al-Fourqaan-moskee in Eindhoven afgeblazen. Volgens Pegida-voorman Edwin Wagensveld stelde de gemeente Eindhoven te strikte voorwaarden aan de actie.

Een kooi met twee meter hoog hekwerk

Wagensveld stelt dat Pegida zou moeten betogen in een soort kooi met een 2 meter hoog hekwerk met daaromheen nog eens een afzetting. Ook zouden de betogers niet veel geluid mogen maken. „In zo’n situatie kan je niet demonstreren", zegt Wagensveld. „Bovendien kregen we minder tijd om te betogen dan waar we om hadden gevraagd."

Wagensveld laat weten dat Pegida desnoods naar de rechter stapt om soepelere voorwaarden voor een betoging in Eindhoven af te dwingen.

Drie kwartier voor aanvang afgeblazen

De gemeente Eindhoven betreurt in een verklaring het besluit van Pegida. Volgens de gemeente wist Pegida al een week geleden wat de voorwaarden voor de demonstratie waren. Pas drie kwartier voor aanvang werd de demonstratie afgeblazen, aldus de gemeente.

Pegida kon zich niet vinden in de manier waarop hekken bij de moskee waren geplaatst. De gemeente meldt dat die keuze uit veiligheidsoverwegingen is gemaakt. „Aangezien Pegida een duidelijk statement maakt met het uitroepen van het begin van de ‘Ramadantoer’, waarbij Eindhoven als eerste stad werd aangedaan, kon de kans op een tegenreactie – ook een onaangekondigde, niet genegeerd worden."

Een kleine groep activisten van de Anti Fascistische Actie AFA trok om 18.00 uur op naar de moskee, om daar haar ongenoegen te laten blijken over Pegida. Onder meer politie te paard hield toezicht op de moskee. De kleine, maar luidruchtige demonstratie verliep vreedzaam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.