In het nieuws

BAM! Ons broodje kaas is nu erfgoed

Broodje kaas als kunst bij expositie De Kunst van Brood

Foto van 'Iris Hermans'

9 MEI 2019

De broodje kaas cultuur is vanaf nu opgenomen in het Netwerk van immaterieel erfgoed en dat wordt gevierd met broodje kaasdiner en expositie De Kunst van Brood. Nieuwe missie: op de UNESCO-lijst, ,,net als pizza.”

Favoriet

Wie is er niet groot mee geworden? De boterham met kaas is nog altijd geliefd, van de basisschool in de broodtrommel tot in het verzorgingstehuis onder de stolp, en vraag je iemand die al lang in het buitenland zit -of tijdens Expeditie Robinson- waar hij/zij nou het meeste zin in heeft, is de boterham met kaas altijd een van de Hollandse favorieten.

Vanaf nu is het broodje kaas, of completer gezegd: de broodje kaas cultuur toegetreden tot het Netwerk van het immaterieel erfgoed, dankzij We Love Baking, het platform voor bakliefhebbers waar Alice den Boer (29) voorzitter van is, en Max Pater (29), creatieve telg uit de BBROOD-familie.

Lekkernij

We ontmoeten elkaar in de Starbucks, nét na het ontbijt, dat voor allebei uit yoghurt bestond. Voor de lunch staat wel een ‘bmk’tje’ op het menu: Max gaat voor spelt, Alice voor zuurdesem, iets wat ze al deed als klein meisje. „Mijn opa was vrijwillig molenaar en bakte altijd zuurdesembrood. Als ik daar was, kreeg ik een boterham met kaas bij de koffie, het was altijd de grootste verwennerij.” Toen ze jaren later de PABO deed en ze van haar moeder -die het weer van opa had geleerd- de fijne deegkneedkneepjes leerde, wist ze het ineens: ik word bakker! Het roer ging om, waarna ze op haar 25ste ook nog besloot productontwikkelaar te worden en startte in 2016 met We Love Baking, dat kortgezegd brood onder de aandacht wil brengen.

Wereldkampioen broodbakken: Peter Bienefelt

Tegenhanger

Dat de boterham met kaas nog geen immaterieel erfgoed was, zoals snert, het worstenbroodje en de eierbal, verbaasde en triggerde hen, net zoals de huidige complexe #foodporn voedseltrend, waar de boterham met kaas een mooie tegenhanger voor vormt. „Zoiets Hollands en simpel als het broodje kaas waar iedereen wel een herinnering aan heeft, moet gewoon erfgoed worden, dachten we.” Pater diende namens We Love Baking het voorstel in bij het Netwerk en niet veel later was daar de verlossende mail -„nee, geen verzegelde brief...”- dat de broodje kaas cultuur -hoe we ermee omgaan en wat het voor ons betekent- was goedgekeurd en opgenomen wordt in het Netwerk.

Expositie

Supergoed nieuws natuurlijk, knikken ze blij, „het voelt als erkenning.” Én reden voor een feestje in de vorm van een broodje kaas-diner vanavond, gemaakt door sterrenchef Jermain de Rozario en wereldkampioen broodbakken Peter Bienefelt en de expositie De Kunst van Brood, die tot en met 12 mei gratis te bezoeken is in Het Sieraad in Amsterdam . Het tweetal durft te dromen, „we gaan voor het broodje kaas op de UNESCO-lijst, net als pizza.”

Ap Verheggen: van bloem naar brood, onderdeel van de expositie

Pater, een van de oprichters van het creatief bureau waar brood niet geheel toevallig in de naam zit, Tosti Creative, houdt ook zeker van brood, ,,maar ik vind het zo mooi hoe Alice echt helemaal lijp is van brood.” Ze begint te lachen. Guilty. Ze nam zelfs een keer het deeg mee naar de kroeg omdat ze wel een biertje wilde drinken, maar het deeg nog wel een kneding nodig had.

Alice in actie!

‘Bijna sensueel’ noemt ze het gevoel van het fluweelachtige deeg in je handen en er gaat niets boven de geur van versgebakken brood voor haar -en voor vele anderen-. Ook van het geluid van brood wordt ze gelukkig, van het malen van graankorrels tot het eten, ,,en als brood nét uit de oven komt, tinkelt de kost, dus als je een hele stapel hebt, lijkt het alsof de broden zingen.” Een geluidkunstenares heeft niet alleen het broodnodige, maar echt álles opgenomen, ,,je kunt het luisteren bij de expositie.”

Vanzelfsprekend

Brood werd best even ‘zwart gemaakt en verketterd’ toen de yoghurt, granola’s en pancakes hun intrede deden, verzucht Den Boer die graag ‘s lands eerste broodsommelier wil worden. ,,Pijnlijk was dat wel, omdat de waarde van het brood niet meer werd gezien.” Nu is er weer volle bak positieve aandacht voor, zeker ook dankzij de volkoren- en zuurdesembeweging. En de kaas? Tja, halen ze hun schouders op, „we zitten natuurlijk meer aan de broodkant, maar kaas is nog altijd het favoriete broodbeleg van Nederlanders, dus doe erop wat je lekker vindt.” Doen zij zelf ook, elke dag eigenlijk wel, ,,voor ons is de boterham met kaas vanzelfsprekend.”

Gevarieerde lijst

Broodje kaascultuur is de nieuwste aanwinst van het Netwerk van het immaterieel erfgoed, dat een cultuuruiting en levend en dynamisch erfgoed inhoudt.

Het Netwerk kun je zien als een etalage waarin erfgoedgemeenschappen zich voor kunnen aanmelden. Dat initiatief komt vanuit de gemeenschappen zelf. Het doel van het Netwerk is het zichtbaar maken van wat zich over de volle breedte aan immaterieel erfgoed in Nederland voordoet en onderlinge samenwerking en uitwisseling bevorderen.

Om als erkend immaterieel erfgoed aangemerkt te worden, dient de erfgoedgemeenschap de procedure te volgen om tot de inventaris immaterieel erfgoed te worden bijgeschreven.

Een van die voorwaarden is dat er een erfgoed zorgplan wordt geschreven waarin wordt omschreven hoe de broodje kaascultuur voor de komende jaren wordt geborgd. Ook hierin heeft het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland een helder overzicht met voorwaarden opgesteld waaraan voldoen moet worden.

De lijst is gevarieerd, zo staan ook het skûtjesilen, het Bloemecorso Leersum, Oeteldonks Carnaval, de Gabbercultuur, Sesamstraat kijken en 4 en 5 mei erop. Wil je ook iets aandragen? Kijk op hun website voor meer informatie.

BEKIJK OOK


Pasgetrouwde agent (28) doodgereden tijdens dienst

Pasgetrouwde agent (28) doodgereden tijdens dienst

Een agent legt bloemen op de plek van het ongeluk. /ANP

Foto van 'Metro'

2 MIN

In Engeland heeft zich een tragedie afgespeeld: een 28-jarige politieagent is donderdagavond overleden tijdens zijn dienst. Hij werd vermoedelijk aangereden door inbrekers. De agent, Andrew Harper, was pas kort geleden getrouwd. In juli beleefde hij volgens vrienden en familie 'de bruiloft van zijn leven'. Hij en zijn kersverse vrouw Lissie zouden bijna op huwelijksreis gaan.

Donderdagavond had Harper avonddienst toen hij en zijn collega's een inbraakmelding kregen. De agenten gingen eropaf en kwamen terecht in een plaatsje net buiten het dorp Sulhamstead, ten westen van Londen.


Populaire Thaise internet-zeekoe sterft door plastic

Populaire Thaise internet-zeekoe sterft door plastic

Mariam, een populaire Thaise zeekoe die continu gefilmd werd, is overleden door plastic in haar maag. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

53 MIN

De jonge zeekoe, Mariam, die in Thailand een internethit werd, is overleden. De doejong, die 24 uur lang live op internet te volgen was, is gestorven door een bloeding vanwege plastic in haar maag. Mariam leefde in het water langs de zuidwestkust van Thailand.

Continu gefilmd

Het zoogdier veroverde eerder dit jaar de harten van velen toen op beelden te zien was hoe ze in het water met reddingswerkers speelde. Het dier werd daarna continu gefilmd door acht camera's en de beelden werden door veel Thai bekeken. De verzorgers van Mariam stelden speciale voedertijden in, zodat mensen online konden inschakelen.


Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?video icon
01:09

In samenwerking met Dutch Film Works

15 AUG 2019

Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?

In 2013 was het Witte Huis het doel van terroristen, in 2016 werd Londen verwoest. Nu wordt Mike Banning (Gerard Butler) zelf verdacht van een aanval op de president. Drones vormen daarbij de nieuwe terroristische dreiging.

Actiefilm Angel Has Fallen

Dat is de keiharde werkelijkheid in de actiefilm Angel Has Fallen, na de net zo keiharde voorgangers Olympus Has Fallen en London Has Fallen. Lukt het Mike Banning zijn eigen collega’s van de FBI te ontwijken, terwijl hij de échte dreiging probeert te ontmaskeren?

Je kunt het allemaal ontdekken, vanaf 22 augustus in de bioscoop.


Leraren massaal de straat op in Hongkong

Leraren massaal de straat op in Hongkong

Het is al lange tijd onrustig in Hongkong, duizenden betogers gaan dagelijks de straat op om hun onvrede te uiten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Duizenden leraren en leraressen zijn zaterdag ondanks zware onweersbuien in Hongkong de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering. Ze zijn het niet eens met de toenemende invloed van China, waarvan Hongkong sinds 1997 een autonome staat is. Ze zijn bang dat het nu gevoerde „één land, twee systemen-beleid" wordt uitgehold.

Onrust

Het is al lange tijd onrustig in Hongkong, duizenden betogers gaan dagelijks de straat op om hun onvrede te uiten. Al honderden mensen zijn gearresteerd en zelfs het vliegverkeer heeft even stilgelegen door demonstraties op het vliegveld. Zaterdag was het voor het eerst dat leraren zich massaal lieten horen.


Belgische (62) overleden na aanvaring in Rotterdam

Belgische (62) overleden na aanvaring in Rotterdam

Vrijdag kwamen een sloep en een snelle rubberboot met elkaar in aanvaring, daarbij is een Belgische vrouw omgekomen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Vrijdag is een 62-jarige vrouw uit België om het leven gekomen bij een aanvaring in Rotterdam, meldt de politie. Het ongeluk gebeurde op de Nieuwe Maas. Ter hoogte van het Antwerpse Hoofd kwamen een sloep en een snelle rubberboot met elkaar in aanvaring. Twaalf anderen vielen overboord, zij werden onder meer door watertaxi's en andere boten uit het water gehaald.

De Zeehavenpolitie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en spreekt daarvoor met getuigen en betrokkenen.

Twee schippers aangehouden


Vluchtende auto tot diep in België achtervolgd

Vluchtende auto tot diep in België achtervolgd

De auto negeerde een stopteken en vluchtte over de A2 naar België. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een auto met Frans kenteken achtervolgd, die in Gronsveld (Limburg) een stopteken van de politie had genegeerd. Dat leidde tot een wilde achtervolging tot diep in Belgisch grondgebied. Pas in Namen kon de auto worden klemgereden. In de auto werd drugs gevonden, de drie inzittenden zijn aangehouden. Ook bleek het kenteken niet bij de auto te horen, maakte de politie zaterdag bekend.

Stopteken

De politie gaf de bestuurder in Gronsveld een stopteken omdat een van de koplampen kapot was. Maar de automobilist gaf gas en vluchtte over de A2 naar België. Tijdens zijn vlucht probeerde de bestuurder meerdere keren de achtervolgende politiewagen te rammen, maar die kon steeds op tijd uitwijken.


21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval.

21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval

21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:58

De 21-jarige man die vorige week zaterdag zwaarbewapend een Noorse moskee binnendrong, heeft zijn daad bekend. Dat heeft officier van justitie Pal-Fredrik Hjort Kraby vrijdagavond laat meegedeeld na een meer dan vier uur durend verhoor.

De man heeft echter formeel geen schuld bekend aan moord en het plegen van een terreurdaad, aldus de aanklager. Eerder wenste de verdachte niets te verklaren.

De Noor wordt ervan verdacht het islamitisch centrum in Baerum, ten westen van de hoofdstad Oslo, met zeker twee vuurwapens te zijn binnengedrongen en ook te hebben geschoten. Daarna werd hij overmeesterd door een 65-jarige man, die lichtgewond raakte. De jonge Noor zou een extreemrechts motief hebben.


Hoera: de zomer keert volgende week terug!

Hoera: de zomer keert volgende week terug!

Hoera: de zomer keert volgende week terug! Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:05

Waar we begin augustus nog vreesden dat het gedaan was met de zomer, kunnen we nu opgelucht ademhalen. Na een week met regen, wind, lage temperaturen en af en toe onweer keert de zomer volgende week weer terug, meldt Weerplaza.

Zo gaat de temperatuur deze week steeds verder omhoog en wordt het volgend weekend (24 & 25 augustus) weer zomers warm in Nederland. In het hele land is de minimum temperatuur zeker 25 graden. In het zuiden en oosten kan het mogelijk zelfs 30 graden worden.

Regen


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen.

Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen

Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:10

Ongeloof en shock. De ouders van atleet Roelf B. (21) snappen nog steeds niet dat hun zoon in Hongarije is opgepakt voor drugshandel. In een interview met De Volkskrant omschrijven ze hun zoon als een zeer gedisciplineerd sporter.

Het was volgens hen de eerste keer dat hij muziekfestival Sziget in Boedapest bezocht, in tegenstelling tot verhalen die rondgingen over dat hij er vorig jaar ook al drugs zou hebben verkocht.

'Niks voor hem'


Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing.
Likeability of5

Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing

Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing. Foto: Colourbox.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:30

Jeukende ogen, een loopneus en krabben als een malle. Allergisch zijn is geen pretje. Voor de mensen onder ons die allergisch zijn voor katten kan daar binnenkort echter iets aan gedaan worden. Er komt namelijk een vaccin dat je kattenallergie op kan lossen.

Britse wetenschappers hebben na tien jaar onderzoek eindelijk een vaccin ontwikkeld. HypoCat is een middel dat, na injectie, de proteïne Fel d 1 afbreekt. Die stof zit in het speeksel van katten en veroorzaakt je allergie.

Geduld


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit.

Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit

Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:40

Geld verdienen met het verkopen van persoonsgegevens. Uit documenten in handen van het AD blijkt dat energieverkopers het massaal doen. Zo wisselen ze op grote schaal adressen, bankrekeningnummers en burgerservicenummers uit om telefonisch te kunnen verkopen.

Diverse bedrijven handelen in deze persoonsgegevens. Volgens meerdere bronnen gaat het ook om gegevens uit datalekken die vervolgens worden verkocht. Daarnaast delen verkopers onderling grote hoeveelheden persoonlijke gegevens.

Identiteitsfraude


Bevestigd: Epstein pleegde zelfmoord in cel

Bevestigd: Epstein pleegde zelfmoord in cel

De gevangenis waar Epstein dood werd gevonden / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 66-jarige miljardair Jeffrey Epstein heeft inderdaad zelfmoord gepleegd. Dat blijkt uit de officiële resultaten van de lijkschouwing, schrijft The New York Times. 

Botbreuken

Bijna een week geleden werd de steenrijke Epstein levenloos in zijn cel in Manhattan gevonden. Uit onderzoek bleek dat hij zichzelf heeft opgehangen. Eerder werden al botbreuken in zijn nek geconstateerd. De dood en botbreuken waren aanleiding voor vele complottheorieën. Zo werd gedacht dat Epstein vermoord zou zijn in zijn cel.


Groenland niet te spreken over plan Trump

Groenland niet te spreken over voorstel Trump

/ ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Denemarken en Groenland waren op zijn zachtst gezegd not amused met het voorstel van de Amerikaanse president Donald Trump om Groenland te kopen. „We willen best onderhandelen, maar we zijn NIET te koop", laten Deense en Groenlandse ministers weten.

1 april


Parachutiste overleeft val van 1500 meter

Parachutiste overleeft val van 1500 meter

Parachutiste overleeft val van 1500 meter. Foto ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een vrouw heeft in Canada een val van meer dan 1500 meter overleefd nadat haar parachute niet was opengegaan. Een ooggetuige zei tegen de nieuwszender Radio-Canada dat zowel haar gewone parachute als het reserve-valscherm niet hun werk deden.

De ervaren parachutiste overleefde de val doordat ze in bomen terechtkwam. Ze ligt in het ziekenhuis met verschillende botbreuken, onder meer meerdere wervels, maar is buiten levensgevaar.

Onderzoek


'Verdachte situatie' blijkt bitterballenfeestje
Likeability of5

'Verdachte situatie' blijkt bitterballenfeestje

'Verdachte situatie' blijkt bitterballenfeestje. Foto: ANP.

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Een 'verdachte situatie' in het Zuid-Hollandse dorp Ter Aar waarvoor de politie werd ingeschakeld, blijkt nogal een onschuldige (en daarmee tikkeltje hilarische) oorzaak te hebben: bitterballen bakken!

Een chauffeur die goederen kwam brengen zag bij een bedrijf dat de deur openstond en dat er een aantal fietsen aanwezig waren bij het pand. De man vertrouwde de boel niet en besloot daarop de politie te bellen, meldt de Politie Kaag en Braassem op Twitter.


lol
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Aantal treinreizigers groeit harder dan verwacht
Likeability of5

Aantal treinreizigers groeit harder dan verwacht

Het aantal treinreizigers groeit harder dan verwacht, verwacht wordt dat het spoor in 2027 zo goed als vol is. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het Nederlandse spoor barst uit zijn voegen. Het aantal treinreizigers groeit veel harder dan verwacht, waardoor de grenzen van de groei eerder worden bereikt dan gedacht.

Uit cijfers van de NS blijkt dat het aantal reizigerskilometers op het spoor in het afgelopen half jaar is gegroeid met 4,6 procent, dat is meer dan de 1,9 procent waarop was gerekend.

2027


like
user_914da12a8b79ffef340a167e55aa31eb71f3ae9b_avatar

Het dak van het AZ-stadion kan verder instorten

Dak van het AZ-stadion kan verder instorten

Uit het verkennend onderzoek blijkt dat het instorten van een overkapping afgelopen zaterdag is veroorzaakt door falende lasverbindingen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het dak van het AZ-stadion kan verder instorten. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Er is volgens de raad een accuut risico, omdat er in het dak nog twee breuken en verdachte plekken zijn gevonden. Uit het verkennend onderzoek blijkt dat het instorten van een overkapping afgelopen zaterdag is veroorzaakt door falende lasverbindingen.

Waarschuwing

De OVV heeft een officiële waarschuwing gegeven aan AZ en de gemeente Alkmaar. De voetbalclub moet de constructie controleren en eventueel maatregelen nemen. De gemeente als vergunningverlener moet dat controleren. De raad zal naar verwachting volgende week besluiten of er een nader onderzoek komt naar het instorten van het stadiondak.


Thijs H. bekent drie moorden, 'had last van stemmen'

De 27-jarige Limburger staat terecht voor het doden van een vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag en van het doden van een vrouw en een man op de Brunssummerheide. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Thijs H. heeft bekend dat hij begin mei drie moorden pleegde. Hij zou dat tijdens een psychose hebben gedaan en stemmen in zijn hoofd hebben gehoord die zeiden dat hij de moorden moest plegen. Dat zei H. vrijdag in de rechtbank in Maastricht tijdens de eerste zitting. H. gaf aan dat hij "volledig" gaat meewerken aan het onderzoek van justitie.

De 27-jarige Limburger staat terecht voor het doden van een vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag en van het doden van een vrouw en een man op de Brunssummerheide.

Niet uitzetten