In het nieuws

Asperges met bloed, uiensoep met geraspte nagels

Bon appetit! Geen zin in je eigen bloed? Dan doe je er gewoon bloedsinaasappelsap overheen.

Foto van 'Iris Hermans'

3 MEI 2019

Zelfconsumptie pur sang tijdens vijfgangendiner waar lichaamseigen stoffen centraal staan. ,,Jouw bloed is lekkerder dan mijn bloed, zei de een. Dat vond ik wel interessant.”

'Eten van Mensen'

,,We beginnen met een lekker zuurdesembrood met een vinaigrette van olijfolie. Los nu een van je buisjes bloed hierin op.” Niet iets wat je snel tijdens een daghapje in de lokale bistro zult horen, wel tijdens het ‘Eten van Mensen diner’ dat nog tot en met 5 mei plaatsvindt bij kunstinstelling Mediamatic (er is nog plek!) en waar het houdertje met daarin drie buisjes bloed gewoon naast je glas rood staat.

,,Bloed in zijn puurste vorm”, likt Mediamatic oprichter Willem Velthoven er weer zijn lippen bij af. ,,Te gek gewoon, en ook niet zo heel vreemd als je je bedenkt dat iedereen weleens in zijn vinger heeft gesneden en die daarna meteen in zijn mond deed.” Dat je er nu bij stilstaat en er een belevenis van maakt, vindt hij bijzonder. Of dat je buurman- of vrouw jou zijn/haar gerechtje met bloed laten proeven, ,,dat kan heel erotisch zijn.” Of het veilig is? Net zo veilig als onveilige seks, ,,maar ik heb nog geen vreemden van elkaars bloed zien proeven.”

Eigen bloedworst

Het idee voor dit Neo Futurist Dinner ontstond door een experiment van journalist slash kunstenaar slash nieuwsgierig aagje Gwen van der Zwan. Of je je eigen bloedworst lust, vroeg ze zich op een goede dag af. Met behulp van wat YouTube-instructies brouwde ze een worst van haar bloed, nam een hap en... spuugde het weer uit, ,,mijn eigen bloedworst was helemaal niet lekker!” Kwam ook wel ook omdat ze niet zo heel goed kan koken, verklapt ze lachend, en zelfs de slachtdieren, aan wie ze haar resterende worst wilde voeren, haalden hun snuit er voor op. Ja, dat was wel jammer, beaamt ze, ,,had me zo mooi geleken om bij het vleesschap in de Appie te kunnen zeggen: in dat varken zit een stukje van mij!”

‘Ethisch interessant op een artistieke manier, omschrijft ze haar bloederige experiment dat de trigger voor het huidige Neo Futuristic Dinner bleek. Ze schreef er al over voor Vice en het ging viral. Bizar veel reacties gehad, blikt ze terug, ,,Zoveel mensen vonden er iets van. Je kunt ze in drie groepen verdelen.” Zo zijn er de haters die het eten van eigen bloed walgelijk vinden, de groep die het ‘geweldig’ vindt en dan zijn er ook nog de mensen die het als opwindend ervaren. ,,Je moet eens weten hoeveel mails ik heb gekregen van mensen over hun bloedfetisj!” Dat is overigens nooit haar ding geweest, ,,ik ben vooral geboeid door waarom we wel aan de lopende band dieren slachten, maar van ons eigen lichaam kunnen walgen.”

Sneeuwwitje

Bloed heeft altijd wel een bepaalde aantrekkingskracht op de kunstenaar gehad, iets wat Sneeuwwitje, onschuldig als ze daar tussen haar zeven vriendjes lag, alleen maar heeft aangewakkerd. Met haar ‘mooie bloedrode lippen’, zo werd kleine Gwen voorgelezen. ,,Ik weet nog dat ik toen dacht: is bloed zo mooi dan?” Het Sneeuwwitje-effect is tijdens het diner terug te vinden in de witte asperges, waar je een van je drie buisjes -wanneer je hebt gedoneerd- bloed overheen mag sprenkelen. ,,Een groot drama op je bord!” roept ze het bijna uit, ,,de een vindt het prachtig, een ander goor... Het contrast is heel groot, je vers afgenomen bloed op het witte bord.”

Verbluffend lekker

Maar genoeg over bloed, want het diner beperkt zich niet alleen tot wat uit onze aderen stroomt, blijkt wel uit de soepje met geraspte nagels en de tranen gebruikt als ‘zoutje’. Ja, tijdens het Neo Futurist Dinner eet je als gast van jezelf. ,,We hebben nu eenmaal een lichaam en het is belangrijk om dat te verkennen”, stelt de enthousiaste kunstenaar. Eerder al was er het toetje gemaakt van squirt, of ‘vrouwelijk spuitwater’, zoals Velthoven het in een vorig interview noemde en ook urine bleek al een dankbare bron voor meerdere kunstprojecten. Hij verwacht overigens niet dat mensen ineens massaal ‘zichzelf gaan eten’ en zo de biefstuk laten staan. Nee, het gaat om de beleving en ook wel die bewustwording die zo bij deze tijd hoort, ,,,het is toch mooi dat kunst dat met je kan doen.”

Maanden aan voorbereiding, proefsessies en oefendiners gingen vooraf aan het Neo Futurist Dinner, waar ambitieuze chef Bryce Steba zijn figuurlijke tanden eens in de receptuur zette. Het resultaat is een ‘verbluffend lekker’ vijfgangendiner, waarin iedereen de keus heeft wel of niet ‘van zichzelf te eten’, ,,en echt alles is lekker.”

Net echt

Zijn dochter Abital Gomperts (14) zat knarsetandend aan tafel. ,,Ik mocht van mijn moeder geen bloed doneren en dus ook niet eten.” Balen natuurlijk, maar ze begreep het ook wel. Iets met haar leeftijd, ,,het doorbreekt je lichamelijke barrière, zei ze.” Maar ook zonder bloed heeft ze haar ogen uitgekeken en zich alles goed laten smaken. En lang leve de bloedvariant die ook nog klinkt als..., ,,bloedsinaasappelsap, lijkt net echt.”

‘Interessant’ is het woord dat de tweedeklasser van het Cygnus Gymnasium in Amsterdam veel gebruikt. Want dat was deze hele ervaring ook. Twee mensen naast haar proefden ook elkaars bloed. ,,Jouw bloed is lekkerder dan mijn bloed, zei de een. Dat vond ik wel interessant.”

De soep met de uien gerookt op mensenhaar met de geraspte nagels was haar lievelingsgerecht, al was het dessert ook eentje om niet snel te vergeten. Ze kregen suikerwax om op de huid te drukken en er weer af te trekken en het met haren en al te kneden tot een lepel. ,,Daarmee aten we het toetje, en de lepel daarna ook.” Een soort ‘Ober er zit een haar in mijn soep’, maar dan anders. Ze moet erom lachen, ,,het waren hele kleine haartjes, je proefde het niet eens.”

Wel jammer dat nét haar batterij leeg was en de ‘mooie dishes’ niet konden worden ver-Insta’d, maar ach, zo haalt Abital, die later ook kunstenaar wil worden, of sterrenkundige, haar schouders op, ,,het was toch al wel een diner om nooit meer te vergeten.”

Synchroon janken

Tijdens het diner is het geen seconde stil. Er wordt gepraat en gediscussieerd en de vragen gaan over en weer de tafel over, ,,is dit nou kannibalisme of niet?” Of er wordt met zijn allen een potje synchroon gejankt, omdat de tranen nodig zijn in een gerechtje. ,,Dat was echt heel mooi, en grappig. Iedereen smeerde uiensap op het ooglid, waarna de tranen binnen no time begonnen te rollen.” Hop, zo het eetbare papiertje in dat onder de ogen was geplakt. ,,Zo kon het volgende gerecht lekker gezout worden.”

Of het kannibalisme is? Op zijn hoogst kannibalisme-extra-extra-light, want in hun experiment worden dan wel lichaamseigen stoffen verorberd, maar absoluut geen vlees gegeten. Ook vegetariërs kunnen zonder te zondigen deelnemen aan het diner, ,,maar het is niet vegan, want je eet wel dierlijke producten.” Van jezelf, dus dat compenseert het dan weer.

Natuurlijk zou je zoiets thuis kunnen proberen, besluit de bevlogen Gwen, maar aanschuiven tijdens het diner is nog veel beter. Voor inspiratie, ,,Maar vooral ook om dit met zijn allen te beleven. Het is echt een once in a lifetime, neem dat van mij aan.”

Over het diner

Kunstinstelling Mediamatic nodigt voor de Neo Futurist Dinners kunstenaars en chefs uit om na te denken over de toekomst van eten. Het vraagstuk ‘het is wel oké om dieren te gebruiken, maar niet om iets van mensen te eten?’ en een zelf gemaakte bloedworst (van eigen bloed) waren de aanleiding voor het huidige diner: Het Eten van Mensen, waarin kunstenaars Gwen van der Zwan en Krisztina Czikaen chef Bryce Steba de hoofdrol spelen.

Geen vlees, wel nagels, tranen, haren en ook je eigen bloed kan meedoen, mits je dat zelf wilt en je onder professionele begeleiding bloed doneert. Je doet de naald er zelf in, om juridische misstanden te voorkomen en de hoeveelheid is minimaal: 15 milliliter.

Trek gekregen? Reserveer een plekje via de website.

BEKIJK OOK


Recordhouder Vierdaagse valt uit na sleutelbeenbreuk

Bert van der Lans met zijn startformulier van dit jaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

49 MIN

De 87-jarige Bert van der Lans uit Nijmegen, recordhouder van de Vierdaagse, is woensdag niet meer begonnen aan zijn tweede wandeldag.

Van der Lans brak dinsdag een sleutelbeen bij een valpartij en had woensdagmorgen nog te veel pijn om opnieuw dertig kilometer te gaan lopen. Daardoor heeft noodgedwongen een punt achter zijn deelname van dit jaar gezet.

72ste poging


Kleinste huurprijsstijging in vier jaar tijd

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De huurprijzen in de vrije sector zijn in het afgelopen kwartaal met slechts 3,1 procent toegenomen. Dat is de laagste gemiddelde prijsstijging in vier jaar tijd.

Amsterdam

Volgens de verhuurbemiddelaar Pararius is er vooral een geringe huurstijging in Amsterdam. Omdat er in de hoofdstad relatief veel woningen te huur worden aangeboden, stegen de prijzen daar met slechts 2,8 procent. Amsterdam kent al enkele kwartalen op rij een huurprijsstijging van minder dan 3,5 procent. Wordt Amsterdam buiten beschouwing gelaten, dan komt de gemiddelde landelijke prijsstijging uit op 5,5 procent.


Politie neemt in uur tijd twee auto's in van één man

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Tijdens een verkeerscontrole in Rotterdam heeft de politie dinsdag verschillende auto's in beslag genomen. Een wanbetaler moest zelfs twee exemplaren inleveren.

Het ging om een zogenoemde stop- en betaalcontrole in de Vlambloem in de wijk Ommoord, waarbij de politie twee keer dezelfde man staande werd gehouden, zo weet Het Algemeen Dagblad.

Kentekenscan


Chantal gaat nooit zonder oordoppen op pad

Chantal gaat nooit zonder oordoppen op pad

Chantal Vissers.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Chantal Vissers (21) uit Utrecht, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Chantal, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Om mijn oren te beschermen en zonder pijn aan mijn oren vooraan te staan.


Teek nestelt zich in oog van Amerikaan

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

Met hogere temperaturen is het tekenseizoen weer in volle gang, dus kan het geen kwaad om je zelf regelmatig te controleren. Er is alleen een plek waar je niet zo snel kijkt...

Dat is namelijk je oog. Toch is het ook mogelijk dat een teek zich daar vestigt, zo ondervond Chris Prater. De Amerikaan had niet door dat de geleedpotige zich er genesteld had, totdat hij tijdens het snoeien van de tuin last kreeg van zijn oog.

Spoelen hielp niet


Christchurch boos over komst megawapenwinkel

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

De Nieuw-Zeelandse winkelketen Gun City heeft plannen bekend te maken voor een megawinkel in Christchurch. De keten had wapens verkocht aan de man die wordt beschuldigd van het plegen van twee aanslagen op moskeeën in Christchurch, waarbij 51 doden vielen.

Volgens Radio New Zealand zijn mensen die dicht bij de geplande locatie voor de winkel wonen boos over de komst van de grote wapenwinkel, die samen met een warenhuis en kantoorpanden in augustus moet opengaan.

Hadden ons moeten informeren


'Gemeenten moeten beter voorbereiden op hittegolf'

Mensen zoeken massaal het strand op tijdens de hitte/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Gemeenten moeten zich beter voorbereiden op een hittegolf. Zo moeten er afspraken worden gemaakt met andere lokale partijen over wie wat doet bij perioden van hitte. En stedenbouwkundigen moeten in hun plannen meer rekening houden met snikhete dagen. Daarvoor pleit het Rode Kruis dat woensdag met een Hittegolfgids voor steden op de proppen komt.

Volgens het Rode Kruis is na de hittegolf van juli 2006, toen 1000 mensen meer dan in een gemiddelde julimaand overleden, landelijk het nodige gebeurd. Zo is er een Nationaal Hitteplan gekomen, „waardoor risicogroepen beter in de gaten worden gehouden", zegt Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis. „Maar op lokaal niveau, in de wijken kunnen we meer doen om kwetsbaren te helpen als het heet is."

Ouderen en chronisch zieken


Likeability of5

Mogelijk aantekening en boete voor VVD'er

Wybren van Haga (VVD). / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Wybren van Haga, het VVD-Kamerlid dat met te veel alchohol op achter het stuur zat, moet rekening houden met een aantekening op zijn strafblad en een boete van zeker ruim 300 euro. De VVD zelf heeft hem al een straf opgelegd.

Niet blij

De mogelijke aantekening en boete zijn op basis van het promillage dat Van Haga zelf noemt, aldus het Openbaar Ministerie, dat niet specifiek op zijn situatie wil ingaan. Tegen De Telegraaf verklaarde de eerder al in opspraak geraakte politicus dat hij een promillage van 0,6 had, iets hoger dan de grens van 0,5 procent voor ervaren bestuurders.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Ursula von der Leyen voorzitter Europese Commissie

Ursula von der Leyen. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ursula von der Leyen (60) is benoemd tot voorzitter van de Europese Commissie. Na de geheime stemming stond de teller op 383 voor, 327 tegen en 22 onthoudingen, maakte parlementsvoorzitter David Sassoli bekend. De Duitse christendemocrate had minimaal 374 stemmen nodig om de Europese topfunctie per 1 november binnen te halen en als eerste vrouw het dagelijks bestuur van de EU te gaan leiden. Op het krappe resultaat volgde een voorzichtig applaus in het parlement.

Grote eer

Sassoli feliciteerde Von der Leyen en gaf haar meteen het woord. 'Dit is een hele grote eer', zei de 60-jarige 'VDL'. „Ik ben beduusd van uw vertrouwen in mij. Dit betekent ook dat u vertrouwen heeft in Europa, in een sterke Europese Unie die is verenigd van noord tot zuid en van oost naar west."


Likeability of5

Kamerlid gepakt met te veel alcohol achter het stuur

Wybren van Haga (VVD) in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Vorige week werd VVD-Kamerlid Wybren van Haga aangehouden met een slok op. Het Kamerlid liep tijdens een verkeerscontrole op de A4 tegen de lamp.

Weinig gegeten

Aan het AD laat Van Haga weten dat de berichtgeving klopt. „Knap waardeloos. Ik had twee wijntjes gedronken en te weinig gegeten.” Tijdens de controle bleek dat het Kamerlid een alcoholpromillage van 0.6 in zijn bloed had. Voor ervaren rijders ligt de grens op 0.5.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Deze twee steden zijn nog in de race voor ESF

NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman met alle bidbooks. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nog slechts twee steden zijn in de race om in 2020 het Eurovisiesongfestival te organiseren, Rotterdam en Maastricht. Dat laat de NPO weten. Vorige week boden ook Utrecht, Arnhem en Den Bosch een bidboek aan, maar die voorstellen zijn het niet geworden.

Inhoudelijk sterker

Het bid van Maastricht en Rotterdam was inhoudelijk sterker dan de andere drie, meldt de organisatie. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de voorgestelde accommodaties en de financiële bijdrage die de steden willen leveren.


Veel blaren na eerste wandeldag Nijmeegse Vierdaagse

Wandelaars op de eerste wandeldag van de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Dinsdagochtend ging in Nijmegen in alle vroegte de 103e editie van de Vierdaagse van start. De wandelaars stapten nog voor dag en dauw in hun wandelschoenen om vervolgens de eerste kilometers af te leggen. Het lijkt erop dat de dag goed verlopen is. De wandelaars hadden tot 17.00 uur de tijd om te finishen.

Wandelaars op de eerste wandeldag van de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. / ANP

Aangepaste planning


Taakstraf voor jongen die in school gericht schoot

Taakstraf voor jongen die in school gericht schoot

De jongen die in september 2018 gericht schoot in een school in Roermond, is veroordeeld tot een taakstraf en voorwaardelijke jeugddetentie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In september 2018 schoot een 17-jarige jongen uit Koningsbosch gericht in en rond een school in Roermond. De rechtbank heeft hem nu veroordeeld tot 200 uur taakstraf en twee jaar voorwaardelijke jeugddetentie. De eis van het Openbaar Ministerie was 200 uur taakstraf en een jaar voorwaardelijke jeugddetentie.

Volgens de rechtbank was het bewezen dat de jongen gericht geschoten heeft op een medeleerling, die op dat moment naast een docent stond. Hij wilde op die manier een einde maken aan de pesterijen door deze medeleerling.

Luchtbuks, messen en een bijl


Verbod opgeven: Mallorca staat stierengevechten toe
Likeability of3

Mallorca staat stierengevechten weer toe

Op 9 augustus wordt weer een stierengevecht georganiseerd, de eerste sinds het verbod inging in juli 2017. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Na een twee jaar durend verbod mogen torero’s op het Spaanse eiland Mallorca weer stieren verwonden en doden. Op 9 augustus wordt op de Plaza de Toros in Palma weer een stierengevecht georganiseerd, de eerste sinds juli 2017. Dat schrijft de Diario de Mallorca vandaag.

In strijd met grondwet

Eind 2018 maakte Spanje een einde aan het verbod, waarin stond dat stieren niet meer verwond mochten worden. Het verbod gold sinds 2017, begin augustus wordt dus na twee jaar weer het eerste stierengevecht gehouden. Volgens de rechtbank in Madrid waren meerdere artikelen van de hervormde wet over stierengevechten en dierenbescherming in strijd met de grondwet.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Hoofden siamese tweeling succesvol gescheiden
Likeability of5

Hoofden siamese tweeling succesvol gescheiden

Een team van experts hebben de 2,5 jarige Siamese tweeling succesvol van elkaar gescheiden. /Beeld van GOSH

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een Siamese tweeling van 2,5 jaar is in het Great Ormond Street Hospital in Londen succesvol van elkaar gescheiden. De meisjes, Safa en Marwa, zaten met hun hoofden aan elkaar vast. De operatie was erg ingewikkeld en werd overzien door een team van wel 100 experts.

De meisjes komen oorspronkelijk uit Pakistan, maar kwamen vorig jaar naar het ziekenhuis in Londen. Het complete proces om de tweeling van elkaar te scheiden duurde vier maanden. In oktober vond de eerste operatie plaats, hierbij waren radiologen, fysiotherapeuten en neurologische en psychologische experts betrokken.

Operatie van vijftig uur


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Burenruzies serieus probleem: 1 op de 5 verhuist

Burenruzies serieus probleem, 1 op de 5 verhuist

Vooral in Noord-Holland, Flevoland en Limburg verhuizen mensen vaak vanwege vervelende buren. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Burenruzies lijken een serieus probleem te zijn in Nederland. Een op de vijf Nederlanders is wel eens verhuisd omdat ze vervelende buren hadden, blijkt uit onderzoek van verhuizersplatform ScanMovers. Jonge vrouwen lijken daarbij vaker te verhuizen voor de liefde dan jonge mannen. Jonge mannen verhuizen weer vaker om de sleur te ontvluchten.

Vervelende buren

Natuurlijk zal niemand over zichzelf zeggen dat ze een vervelende buur zijn. Maar in welke provincie verhuizen mensen het meest, vanwege burenruzies of vervelende buren? Inwoners van Noord-Holland, Flevoland en Limburg hebben het niet makkelijk: meer dan een kwart van hen is wel eens verhuisd omdat ze last hadden van vervelende buren.


Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-Azië

Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-Azië

Hevige moessonregens hebben in Zuid-Azië voor overstromingen en aardverschuivingen gezorgd, waardoor er zeker 180 mensen zijn overleden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Hevige moessonregens hebben de afgelopen dagen overstromingen en aardverschuivingen in Zuid-Azië veroorzaakt, waardoor miljoenen bewoners zijn getroffen en zeker 180 mensen om het leven zijn gekomen. Dat zeiden de autoriteiten dinsdag.

Stortbuien

De stortbuien, die vooral optreden in het seizoen juni tot september, hebben dit jaar opnieuw grote schade aangericht in India, Nepal, Bangladesh en door Pakistan bestuurde regio Kasjmir. Vele woningen en boten in afgelegen laaggelegen gebieden zijn compleet weggespoeld.


Netflix schrapt omstreden zelfmoordscène uit serie

Netflix schrapt omstreden zelfmoordscène uit serie

Netflix heeft de omstreden zelfmoordscène in seizoen 1 van 13 Reasons Why geschrapt. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Netflix heeft een zelfmoordscène uit het eerste seizoen van de populaire tienerserie 13 Reasons Why geschrapt. Er was veel aanhoudende kritiek op de serie, omdat het voor meer zelfmoorden zou hebben gezorgd. De serie draait namelijk om een meisje dat na veel pesterijen een einde aan haar leven maakt.

Aanpassing

„Terwijl we ons voorbereiden op de start van het derde seizoen, zijn we ons bewust van het voortdurende debat rondom de serie. Op advies van medische experts, inclusief de Amerikaanse stichting voor zelfmoordpreventie, hebben we in overleg met bedenker Brian Yorkey en de producenten besloten om de scène waarin Hannah een einde aan haar leven maakt aan te passen", staat in een statement van streamingdienst Netflix. Wat er precies aangepast wordt en hoe de scène er dan uit komt te zien, is niet duidelijk.