Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Amerikaanse haatprediker mag ook Ierland niet in

Steven Anderson, de zogenoemde ‘haatprediker’ uit de Verenigde Staten, mag Ierland niet in. De Ierse minister van Justitie heeft zondag een ongewenstverklaring getekend om daarvoor te zorgen. Een onlinepetitie tegen zijn komst werd al 14.000 keer getekend. Het is de eerste keer dat een Ierse minister gebruik maakt van een ongewenstverklaring, dat sinds 1999 bestaat.

Europese tour

Anderson is op dit moment bezig met een Europese tour, hij wil in verschillende Europese landen spreken over zijn overtuigingen. Zo vindt hij dat homo’s geëxecuteerd moeten worden, ontkent hij dat de Holocaust heeft plaatsgevonden en heeft meerdere keren antisemitische uitspraken gedaan.

Van die Europese tour is tot zo ver nog niet veel gekomen, naast Ierland hebben ook Nederland en Groot-Brittanië hem geweigerd. In ons land zorgde staatssecretaris Mark Harbers daarvoor.

Aanslag

In 2016 werd een aanslag gepleegd op een homoclub, Pulse, in de Amerikaanse staat Florida. Hierbij kwamen 49 mensen om het leven. Anderson noemde de slachtoffers pedofielen en zei dat hij het betreurde dat er niet meer mensen overleden waren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.