In het nieuws

Álles voor de hotelgast: pepermuntjes tot slaaprobot

Als het aan The Peppermint Company ligt, worden binnenkort overal pepermuntjes als souvenir in het hotel verkocht

Foto van 'Iris Hermans'

10 MEI 2019

Rondje Independent Hotel Show en je valt met je neus en de rest van je lichaam in de luxe matrassen, extreem zachte badjassen, pepermuntjes en slaaprobots.

Lekker slapen

„Zou u naar bed willen met een robot?” Het zou je binnenkort zo maar kunnen worden gevraagd bij de incheck van je hotel. „Er zijn ook al hotels die vragen of je naar bed wil met een plant, of wandelende tak, en die krijg je dan mee naar je kamer.” Alles voor een relaxte nachtrust. Pim Jansen van Somnox Slaaprobot heeft zelf nog niet met de robot, die qua vorm wel wat wegheeft van Barbapapa en zich naar jouw ademhaling aanpast, geslapen. ,,Ik wilde het doen op mijn hotelkamer, maar toen verloor Ajax en had ik nergens meer zin in.” De slaaprobot is net op de markt en wordt al veel verkocht, „het helpt je goed in te slapen, ideaal voor mensen met stress, maar ik weet ook van een autistisch jongetje dat hij nu eindelijk lange nachten maakt.” Je houdt het dicht tegen je aan, waarna het de cadans van je ademhaling overneemt, „je wordt er meteen rustig van.”

Met de Slaaprobot

Mindfucks

Naast zijn stand ploffen mensen op een dik matras, daar weer naast wordt een grote regendouche aangezet en iets verderop delen lieftallige ontbijtdames yoghurt met granola en matcha uit. Hotelkamermindfucks zijn er in de vorm van muren die in een handomdraai veranderen in een hotelbed, ‘waterkranen’ waaruit luxe koffie en appelsap stroomt en reusachtige bloemen, die nep blijken te zijn, of ‘arteficial’.

Is het een muur..? Is het een bed..?

Bezoekers komen uit het hele land naar het Nederlandse debuut van deze hotelbeurs in de RAI en variëren van General Managers en andere hoteliers (in spe) tot nieuwsgierige hotelbezoekers met een groot hart voor boetiekhotels.

Hotel Manager Park Plaza Vondelpark Maaike Slok en Nieske van Klinken, Regional General Manager van PPHE Hotel Group, staan stil bij houten, door water aangedreven fitnessapparatuur. Ze zitten midden in een renovatie en zoeken nog vernieuwende spullen voor hun gym, „supermooie plek om inspiratie op te doen.”

Maaike Slok en Nieske van Klinken doen inspiratie op

Als souvenir

Pepermuntjes zijn tijdloos, „en ze zijn zo’n drie jaar houdbaar, ideaal dus voor hotels om te verkopen.” Marcel van der Kam van The Peppermint Company hoopt op deze beurs een nieuwe markt aan te boren. Ze maken de doosjes in alle kleuren met allerlei creatieve prints al voor musea en als relatiegeschenk. De enthousiaste pepermuntjesman toont verschillende voorbeelddoosjes waarop highlights van een stad staan met daarop de naam van een hotel. „Hoe handig zou het zijn om nog snel even een doosje pepermuntjes in de hotelshop te kunnen kopen als souvenir voor een paar euro?”

De Vincent...

Hotelman Vincent van Dijk proost met zijn De Vincent

„Wil je een De Vincent, een macchiato met extra cafeïne en weinig schuim?” Hotelman Vincent van Dijk staat bij TopBrewer, de eerdergenoemde kraan waaruit onder meer ‘smart koffie’ stroomt: jouw lievelingskoffie die je kunt inprogrammeren op je telefoon of tablet. Hij is ambassadeur van deze beurs en expert op het gebied van hoteltrends. ,,Hotels lopen vaak een beetje achter vergeleken met andere branches, bang om in het verkeerde te investeren.“ Want als een hotel iets wil aanschaffen, moet dat meteen maal het aantal hotelkamers.

Zo waren er ooit de investeringen in de iPhone-standaard en internet via de tv. Leek de toekomst, maar werd al meteen door volgende innovaties ingehaald. ,,Sindsdien willen hotels zeker weten of iets echt werkt, juist in deze tijden van hotelreviews kunnen ze geen fouten permitteren.” Want de gast bepaalt de kwaliteit van het hotel, zo stelt hij, „gastenbeoordelingen worden steeds belangrijker.”

Hij creëerde de Hotelkamer van de Toekomst in een monumentaal pand hartje Amsterdam. De drie s’en (en een t) staan hier centraal: smart technology, sustainability en service. Inchecken met je telefoon, een hypermoderne wc met stralen die van álles kunnen en de ‘smart servicebel’, waardoor de dienstdoende butler een berichtje krijgt, zijn nog maar de topjes van de ijsberg, „we blijven continu vernieuwen.” Als mensen het boeken, weten ze van tevoren niet dat ze de kortstondige hoofdrol in dit ludieke hotelexperiment spelen, maar de reacties zijn lovend. Zo was er vorige week nog de man van 92 uit Hawaï. ,,Ik dacht: die vindt dit veel te complex, maar hij ging helemaal los en probeerde echt alles uit, hij vond het waanzinnig!”

'Hotelschaamte'

Duurzaamheid is inmiddels ook bij veel (nieuwe) hotels niet meer weg te denken. Begint al bij zoiets kleins als de flesjes in de badkamer. „Hotels kiezen nu vaker voor meerdere dispensers met douchegel en shampoo van mooie merken, zodat de gast keus heeft en minder plastic wordt weggegooid.” Want net als de ‘vliegschaamte’ bestaat er ook zoiets als ‘hotelschaamte’, ,,zo worden handdoeken ook niet meer maar een keer gebruikt, daar voelen mensen zich niet meer goed bij.”

De hotelkenner die ooit 365 nachten in 365 Amsterdamse hotels doorbracht en daar een boek over schreef, wordt niet heel snel meer verrast, bekent hij. En dat is toch heel erg iets van nu, het verrassingseffect in hotels, „vroeger wilden mensen precies weten wat ze konden verwachten, nu gaan ze op onderzoek uit in de kamer en laten ze zich maar wat graag verrassen.” De smart tablet waarmee je de hele kamer in slaapstand kunt zetten, inclusief shutters dicht, lampen gedimd en bed omhoog, of een muziekje bij binnenkomst. Dat had-ie laatst in The Hoxton in Londen. Zijn ogen glanzen er nog van, „toen was ik wel echt even blij verrast.”

Customization noemt hij als trend: een minibar waarin jouw favoriete drankje staat, met op de achtergrond jouw eigen playlist. Niet alleen maar toekomstmuziek: ,,Met de big data van nu gaat dat gegarandeerd gauw komen.” Het zorgt voor een hotelband, „gasten komen sneller bij je terug.”

Sterren

Chantal Bonnamy

Chantal Bonnamy van Hotelsterren straalt je vanuit haar standje tegemoet. De sterrenclassificatie is sinds 2015 vrijwillig, maar de meeste hotels melden zich nog altijd bij hen aan. Chantal doet dan een ‘rondje hotel’ met de hotelier, waarbij ze een checklist afgaat. Strijkservice (binnen 1 uur gereed), valet parkeerservice en een conciërge? Dan zou het zomaar een 5 sterren kunnen zijn. Maar vergis je niet, ook 2 sterren kan een prima clean hotel zijn, ,,het gaat om de faciliteiten en service die worden aangeboden.”

Chantal, die ook vakjurylid is van het nieuwe programma Hotelrules, is ‘streng maar rechtvaardig’ en geeft graag adviezen. Geen plastic waterflesjes op de kamer als je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt, verse bloemen bij de receptie en geen watjes in plaats van tissues -liefst allebei-, ,,het moet gewoon kloppen.”  De sterrenclassificatie is in deze tijden van reviews zeker niet achterhaald, stelt ze, ,,ze zijn samen een onafscheidelijke combinatie.” Nog een tip voor de gast: ,,boek rechtsreeks, dat vinden hoteliers fijn en ze kunnen zo vaak ook meer korting geven.”

BEKIJK OOK


Evacuaties Oostenrijk vanwege heftig noodweer

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de deelstaat Salzburg in het noorden van Oostenrijk zijn zeker tachtig gebouwen ontruimd omdat er wegens zware regenval risico's zijn op aardverschuivingen. Ook zijn waterlopen buiten hun oever getreden, meldde het Oostenrijkse persbureau APA.

Plaatsen als Zell am See en Embach in Salzburg waren zondagavond van de buitenwereld afgesloten. Ook andere regio's in Oostenrijk zijn zwaar getroffen door het noodweer. Stadl an der Mur in de deelstaat Stiermarken werd tot rampgebied verklaard.

Vijftien huizen ontruimd


Ahmad Mendes Moreira tijdens een wedstrijd in 2018. / ANP

Racisme tegen Moreira (Excelsior): 'Ik was zeer emotioneel'

Ahmad Mendes Moreira tijdens een wedstrijd in 2018. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een door spreekkoren ontsierd duel hebben FC Den Bosch en Excelsior met 3-3 gelijkgespeeld. De wedstrijd was de hele zondag in het nieuws vanwege de racistische uitingen van het publiek naar Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. 

Scheidsrechter Laurens Gerrets moest het duel voor rust bij een 1-1-stand stilleggen, nadat oerwoudgeluiden en andere racistische uitingen tegen Moreira vanaf de tribune waren gezongen en geschreeuwd. Het stond op dat moment 1-1 door een doelpunt van zijn ploeggenoot Rai Vloet en de gelijkmaker door Rúben Rodrigues. Moreira en zijn teamgenoten liepen woedend het veld af. Na een gesprek met de scheidsrechter keerden Moreira en zijn teamgenoten terug om de wedstrijd af te maken, maar na afloop liet hij weten heel erg geraakt te zijn. Kort voor rust zette uitgerekend Mendes Moreira de Rotterdammers op voorsprong.

Boos en teleurgesteld


Likeability of2

'Duizenden kinderen uitgebuit voor mineralen'

De mineralen zitten ook in veel cosmetica. / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Mineralen die in talloze producten worden verwerkt, worden in Madagaskar op grote schaal gewonnen door kinderen.

Ze werken onder erbarmelijke omstandigheden en worden voortdurend blootgesteld aan fijnstof om de zogeheten mica te delven, signaleren Terre des Hommes en Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) in een onderzoek naar de misstanden.

Ernstige uitbuiting


saddislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Drie Nederlanders opgepakt in vermissingszaak Belg

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft in Nederland nog eens drie mensen opgepakt in verband met de vermissingszaak van de Belgische loodgieter Johan van der Heyden. Het zijn twee minderjarige jongens en een 30-jarige man.

De politie zegt verder niets over identiteit of woonplaats. De man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, is in de nacht van zaterdag op zondag in een huis in Hoogerheide aangehouden. De jongens vrijdag, maar ze zijn opgepakt vermeldt de politie niet. De afgelopen dagen en op het moment dat de drie werden aangehouden zijn op verschillende locaties zoekingen gedaan. Diverse goederen zijn in beslag genomen.

Zes verdachten


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Geen stoomboot, wel rookbommen bij de sinterklaasintocht in Oeteldonk
Likeability of3

Rookbommen bij intocht Oeteldonk

Foto: ANP - Robin Utrecht

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Er was veel politie op de been in Den Bosch bij de sinterklaasintocht. Voor- en tegenstanders van zwarte piet kondigden vooraf demonstraties aan. Dat leidde tot veel kabaal, maar uiteindelijk liep het met een sisser af.

Vanaf het station togen we over het regenboogzebrapad richting de intocht. Beter weer hadden we alvast niet kunnen wensen voor de sinterklaasintocht deze zondag. Tot zover het inclusieve. Nog voor we de gekleurde pietenpakken spotten, zien we vooral de fel reflecterende jassen van de politie in de novemberzon. Die zijn in groten getale op de been vandaag in Den Bosch. Niet zonder reden, zowel voor- als tegenstanders van de traditionele uitvoering van het kinderfeest gaven vooraf te kennen zich te mobiliseren.

Geen stoomboot, wel rookbommen bij de sinterklaasintocht in Oeteldonk

Foto: ANP - Robin Utrecht


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Loos alarm om pakketje in Delft

Delft. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een deel van de Koornmarkt in de binnenstad van Delft is zondag korte tijd afgezet geweest nadat een verdacht pakketje was aangetroffen.

„Een expert heeft het onderzocht, maar het bleek loos alarm te zijn. De afzetting wordt opgeheven", aldus een woordvoerster van de politie.


Likeability of6

Vrouw vliegt wereld over zodat hond niet wordt opgegeten

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een Britse vrouw is helemaal naar Zuid-Korea gevlogen om te voorkomen dat een hond werd opgegeten. Het dier was al toegetakeld door een slager, daardoor miste hij zijn poten, melden Britse media.

Rafi Sahin, uit Londen, was al sinds 2017 op zoek naar een hond die zij kon adopteren. Ze had contact opgenomen met verschillende goede doelen, maar ze kreeg steeds een nee te horen.

Op een dag las de 33-jarige vrouw uit Londen een artikel over het Yulin Dog Meat festival in China en zo kwam ze op een website van CARE terecht - een Koreaanse organisatie die honden redt die de hondenvleeshandel overleven. Daar werd ze verliefd op Jindol: een Koreaanse Jindo die zijn achterpoten had afgehakt en op straat werd gevonden, 'uitgehongerd en doodsbang voor mensen'.


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_ed366153f167c71d96704964d8956381921bf71b_avataruser_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

Agressief rijden is vooral een mannending
Likeability of5

Agressief rijden is vooral een mannending

Zal deze maatregel verkeersdeelnemers rustiger maken of juist niet? / Bart Maat | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Ondanks veiliger auto’s en betere wegen, vertonen we vaker agressief gedrag op de weg. Nou ja, vooral mannen dan, meldde Veilig Verkeer Nederland dit weekend.

We rijden te snel, we appen en bellen in het verkeer én we gedagen ons agressief. Om dat aan de kaak te stellen heeft Veilig Verkeer Nederland zaterdag (de Dag van de Verdraagzaamheid) de docu Martijn is boos op Vvn.nl en YouTube geplaatst. Expert in de documentaire is Jeroen Pieck, die bij het CBR verantwoordelijk is voor de trainingen Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG). „Op die cursus komen verkeersdeelnemers die een overtreding hebben begaan en daarvoor een proces-verbaal hebben gekregen”, zegt Pieck. „Ze vertoonden dus verkeerd rijgedrag en zijn daarvoor gestraft. Meestal gaat het om agressief rijgedrag.”

Stoplicht 'diep-oranje'


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

15 NOV 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Nieuwe treinen zijn gevoeliger voor vrieskou

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nieuwe treinen vol elektronica zijn gevoeliger voor vrieskou dan oudere generaties. Dat blijkt uit cijfers van spoorbeheerder ProRail, meldt De Telegraaf. „We zien in metingen van punctualiteit een duidelijk verband. Recent gebouwde treinen zijn vaker kwetsbaar voor extreem winterweer, zoals ijzel op de bovenleiding."

De cijfers over langere perioden geven volgens ProRail aan dat moderne, computergestuurde treinen gemiddeld meer last van kou en hitte hebben dan eerder gebouwde treinen die relatief wat degelijker lijken.

Probleem oplossen


Schip met 1600 toen gasolie vastgelopen in Waddenzee

Schip met 1600 ton gasolie vastgelopen in Waddenzee

Berging op de Waddenzee. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een schip geladen met 1600 ton gasolie is afgelopen nacht vastgelopen tussen Den Oever en Den Helder. Inmiddels is het schip, zonder dat er iets gelekt is, weer los. 

Rijkswaterstaat startte zondag rond 11.00 uur met het losmaken van het schip. Door het overpompen van een deel van de lading kwam het gevaarte omhoog en kon het worden los getrokken. Dat lukte na een half uur. Het schip gaat nu naar Den Helder voor een nadere inspectie. Er is geen lekkage geweest.

Olieschermen


Venetië maakt zich op voor op derde golf

Venetië maakt zich op voor derde golf

Bij een harde wind wordt een waterhoogte van 160 centimeter verwacht. /Getty

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zoals voorzien is de oude binnenstad van Venetië zondag voor de derde keer in een week tijd overstroomd. Het waterpeil steeg tijdens hoogwater tot zo'n 1,50 meter, waardoor opnieuw 70 procent van de stad blank kwam te staan, maakte burgemeester Luigi Brugnaro bekend. Op beroemde plaatsen als het San Marcoplein, dat op het laagste punt van de stad ligt, staat een enorme laag water.

Het plein is gesloten, net als musea in de historische Italiaanse stad, die tot het beschermde Unesco-werelderfgoed hoort. Ook het verkeer ligt grotendeels plat. Brugnaro riep iedereen op voorzichtig te zijn, maar zei dat de situatie wel onder controle is.

Klimaatverandering


Breaking Bad in het echt: professors maken meth in school

Breaking Bad in het echt: professors maken meth in school

Walter White (Bryan Cranston) en Jesse Pinkman (Aaron Paul) uit Breaking Bad. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In de Amerikaanse staat Arkansas lijkt de legendarische serie Breaking Bad zich haast wel in het echt af te spelen. Twee scheikundeprofessors zijn daar volgens de Clark County Sheriff’s Department gearresteerd op verdenking van het produceren van methamfetamine.

Beide scheikundigen werkten op de Henderson State University in Arkadelphia. Vorige maand werden Terry David Bateman (45) en Bradley Allen Rowland (40) met verlof gestuurd omdat er melding werd gemaakt van „een onbekende chemische geur” die uit de buurt van hun werkplek zou komen. Na onderzoek bleek dat in het laboratorium benzylchloride was gelekt, een chemische stof die nodig is om crystal meth te maken.

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar vrijdag werden de twee mannen al opgepakt. Naar verwachting zullen ze binnenkort voor de rechter moeten verschijnen.


Agent Hongkong met pijl geraakt in kuit tijdens protestacties

Agent Hongkong met pijl in kuit geraakt tijdens protest

De protesten in Hongkong zijn de afgelopen tijd steeds verder geëscaleerd. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tijdens protesten in Hongkong is een politieagent in zijn kuit geraakt door een pijl uit een boog. Die werd afgeschoten door een demonstrant.

Ook hadden demonstranten grote katapulten gebouwd waarmee ze brandbommen afvuurden. De veiligheidsdiensten bestookten de betogers op hun beurt met traangas, rubberkogels en een waterkanon.

Universiteit


Elf arrestanten intocht Apeldoorn weer op vrije voeten

Elf arrestanten intocht Apeldoorn weer op vrije voeten

Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, wordt verkleed als Zwarte Piet aangehouden in Apeldoorn tijdens de intocht van Sinterklaas. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De elf demonstranten die zaterdag in Apeldoorn werden opgepakt bij de landelijke intocht van Sinterklaas, zijn weer op vrije voeten. De Pegida-aanhangers weigerden naar een hun toegewezen demonstratievak te gaan, waarna de politie ze aanhield.

Een van hen was Pegida-voorman Edwin Wagensveld, verkleed als Zwarte Piet. Ook werd een 41-jarige vrouw uit Rhenen aangehouden omdat ze een steekwapen bij zich had. Het is niet bekend of zij nog vastzit.

De intocht zelf verliep zonder noemenswaardige problemen. De politie en burgemeester gaven aan tevreden te zijn over het verloop. Er kwamen 25.000 mensen op het feest af.


Verjaardag Gele Hesjes: rellen en honderd arrestaties

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 NOV 2019

De eerste verjaardag van de 'Gele Hesjes' is in Parijs uitgedraaid op rellen. In de Franse hoofdstad zijn tot het einde van de middag meer dan honderd mensen opgepakt voor de ongeregeldheden.

Deelnemers, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto's en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie.

Porte de Champerret


Britse politica in opspraak om sexy rol in casinoreclame

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

16 NOV 2019

Claire Malcomson is in opspraak geraakt in eigen land. De Britse politica acteerde in 2019 namelijk in de reclame van een Belgisch casino en deed dat op opvallende wijze.

In de commercial is Malcomson namelijk te zien in een latex pakje. Ook draagt ze netkousen en heeft ze een zweep in haar handen. De video kwam aan het licht, omdat Malcomson een stuk meer in de spotlights staat nu ze kans maakt om in het Lagerhuis terecht te komen.

Volledig aangekleed


Man verantwoordelijk voor 900 autobranden opgepakt

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 NOV 2019

De Franse politie heeft afgelopen week een 33-jarige man opgepakt die wordt verdacht van brandstichting van zo'n negenhonderd auto's in het noordoosten van het land.

De man uit het stadje Sélestat heeft de branden bekend. De politie pakte de verdachte op nadat elf auto's in de buurt van het stadje uitbrandden. Dat was slechts een fractie van zijn schade, want verspreid over zes jaar is hij verantwoordelijk voor negenhonderd autobranden geweest. De totale schade wordt geschat op zo'n 8,5 miljoen euro, meldden Franse media.

Gewone man


Disney+ gaat bij films waarschuwen voor racisme

Disney+ gaat bij films waarschuwen voor racisme

The Walt Disney Company werd in het verleden al vaak beschuldigd van racisme, vrouwenhaat en antisemitisme. /Unsplash

Foto van 'Metro'

16 NOV 2019

Streamingdienst Disney+ gaat in Nederland waarschuwen voor programma's en films waarin mogelijk racistische of stereotyperende verhaallijnen en personages voorkomen.  

Deze waarschuwingen zijn in sommige andere landen ook al te zien. The Walt Disney Company werd in het verleden al vaak beschuldigd van racisme, vrouwenhaat en antisemitisme.

Verouderde representatie