In het nieuws

Álles voor de hotelgast: pepermuntjes tot slaaprobot

Als het aan The Peppermint Company ligt, worden binnenkort overal pepermuntjes als souvenir in het hotel verkocht

Foto van 'Iris Hermans'

10 MEI 2019

Rondje Independent Hotel Show en je valt met je neus en de rest van je lichaam in de luxe matrassen, extreem zachte badjassen, pepermuntjes en slaaprobots.

Lekker slapen

„Zou u naar bed willen met een robot?” Het zou je binnenkort zo maar kunnen worden gevraagd bij de incheck van je hotel. „Er zijn ook al hotels die vragen of je naar bed wil met een plant, of wandelende tak, en die krijg je dan mee naar je kamer.” Alles voor een relaxte nachtrust. Pim Jansen van Somnox Slaaprobot heeft zelf nog niet met de robot, die qua vorm wel wat wegheeft van Barbapapa en zich naar jouw ademhaling aanpast, geslapen. ,,Ik wilde het doen op mijn hotelkamer, maar toen verloor Ajax en had ik nergens meer zin in.” De slaaprobot is net op de markt en wordt al veel verkocht, „het helpt je goed in te slapen, ideaal voor mensen met stress, maar ik weet ook van een autistisch jongetje dat hij nu eindelijk lange nachten maakt.” Je houdt het dicht tegen je aan, waarna het de cadans van je ademhaling overneemt, „je wordt er meteen rustig van.”

Met de Slaaprobot

Mindfucks

Naast zijn stand ploffen mensen op een dik matras, daar weer naast wordt een grote regendouche aangezet en iets verderop delen lieftallige ontbijtdames yoghurt met granola en matcha uit. Hotelkamermindfucks zijn er in de vorm van muren die in een handomdraai veranderen in een hotelbed, ‘waterkranen’ waaruit luxe koffie en appelsap stroomt en reusachtige bloemen, die nep blijken te zijn, of ‘arteficial’.

Is het een muur..? Is het een bed..?

Bezoekers komen uit het hele land naar het Nederlandse debuut van deze hotelbeurs in de RAI en variëren van General Managers en andere hoteliers (in spe) tot nieuwsgierige hotelbezoekers met een groot hart voor boetiekhotels.

Hotel Manager Park Plaza Vondelpark Maaike Slok en Nieske van Klinken, Regional General Manager van PPHE Hotel Group, staan stil bij houten, door water aangedreven fitnessapparatuur. Ze zitten midden in een renovatie en zoeken nog vernieuwende spullen voor hun gym, „supermooie plek om inspiratie op te doen.”

Maaike Slok en Nieske van Klinken doen inspiratie op

Als souvenir

Pepermuntjes zijn tijdloos, „en ze zijn zo’n drie jaar houdbaar, ideaal dus voor hotels om te verkopen.” Marcel van der Kam van The Peppermint Company hoopt op deze beurs een nieuwe markt aan te boren. Ze maken de doosjes in alle kleuren met allerlei creatieve prints al voor musea en als relatiegeschenk. De enthousiaste pepermuntjesman toont verschillende voorbeelddoosjes waarop highlights van een stad staan met daarop de naam van een hotel. „Hoe handig zou het zijn om nog snel even een doosje pepermuntjes in de hotelshop te kunnen kopen als souvenir voor een paar euro?”

De Vincent...

Hotelman Vincent van Dijk proost met zijn De Vincent

„Wil je een De Vincent, een macchiato met extra cafeïne en weinig schuim?” Hotelman Vincent van Dijk staat bij TopBrewer, de eerdergenoemde kraan waaruit onder meer ‘smart koffie’ stroomt: jouw lievelingskoffie die je kunt inprogrammeren op je telefoon of tablet. Hij is ambassadeur van deze beurs en expert op het gebied van hoteltrends. ,,Hotels lopen vaak een beetje achter vergeleken met andere branches, bang om in het verkeerde te investeren.“ Want als een hotel iets wil aanschaffen, moet dat meteen maal het aantal hotelkamers.

Zo waren er ooit de investeringen in de iPhone-standaard en internet via de tv. Leek de toekomst, maar werd al meteen door volgende innovaties ingehaald. ,,Sindsdien willen hotels zeker weten of iets echt werkt, juist in deze tijden van hotelreviews kunnen ze geen fouten permitteren.” Want de gast bepaalt de kwaliteit van het hotel, zo stelt hij, „gastenbeoordelingen worden steeds belangrijker.”

Hij creëerde de Hotelkamer van de Toekomst in een monumentaal pand hartje Amsterdam. De drie s’en (en een t) staan hier centraal: smart technology, sustainability en service. Inchecken met je telefoon, een hypermoderne wc met stralen die van álles kunnen en de ‘smart servicebel’, waardoor de dienstdoende butler een berichtje krijgt, zijn nog maar de topjes van de ijsberg, „we blijven continu vernieuwen.” Als mensen het boeken, weten ze van tevoren niet dat ze de kortstondige hoofdrol in dit ludieke hotelexperiment spelen, maar de reacties zijn lovend. Zo was er vorige week nog de man van 92 uit Hawaï. ,,Ik dacht: die vindt dit veel te complex, maar hij ging helemaal los en probeerde echt alles uit, hij vond het waanzinnig!”

'Hotelschaamte'

Duurzaamheid is inmiddels ook bij veel (nieuwe) hotels niet meer weg te denken. Begint al bij zoiets kleins als de flesjes in de badkamer. „Hotels kiezen nu vaker voor meerdere dispensers met douchegel en shampoo van mooie merken, zodat de gast keus heeft en minder plastic wordt weggegooid.” Want net als de ‘vliegschaamte’ bestaat er ook zoiets als ‘hotelschaamte’, ,,zo worden handdoeken ook niet meer maar een keer gebruikt, daar voelen mensen zich niet meer goed bij.”

De hotelkenner die ooit 365 nachten in 365 Amsterdamse hotels doorbracht en daar een boek over schreef, wordt niet heel snel meer verrast, bekent hij. En dat is toch heel erg iets van nu, het verrassingseffect in hotels, „vroeger wilden mensen precies weten wat ze konden verwachten, nu gaan ze op onderzoek uit in de kamer en laten ze zich maar wat graag verrassen.” De smart tablet waarmee je de hele kamer in slaapstand kunt zetten, inclusief shutters dicht, lampen gedimd en bed omhoog, of een muziekje bij binnenkomst. Dat had-ie laatst in The Hoxton in Londen. Zijn ogen glanzen er nog van, „toen was ik wel echt even blij verrast.”

Customization noemt hij als trend: een minibar waarin jouw favoriete drankje staat, met op de achtergrond jouw eigen playlist. Niet alleen maar toekomstmuziek: ,,Met de big data van nu gaat dat gegarandeerd gauw komen.” Het zorgt voor een hotelband, „gasten komen sneller bij je terug.”

Sterren

Chantal Bonnamy

Chantal Bonnamy van Hotelsterren straalt je vanuit haar standje tegemoet. De sterrenclassificatie is sinds 2015 vrijwillig, maar de meeste hotels melden zich nog altijd bij hen aan. Chantal doet dan een ‘rondje hotel’ met de hotelier, waarbij ze een checklist afgaat. Strijkservice (binnen 1 uur gereed), valet parkeerservice en een conciërge? Dan zou het zomaar een 5 sterren kunnen zijn. Maar vergis je niet, ook 2 sterren kan een prima clean hotel zijn, ,,het gaat om de faciliteiten en service die worden aangeboden.”

Chantal, die ook vakjurylid is van het nieuwe programma Hotelrules, is ‘streng maar rechtvaardig’ en geeft graag adviezen. Geen plastic waterflesjes op de kamer als je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt, verse bloemen bij de receptie en geen watjes in plaats van tissues -liefst allebei-, ,,het moet gewoon kloppen.”  De sterrenclassificatie is in deze tijden van reviews zeker niet achterhaald, stelt ze, ,,ze zijn samen een onafscheidelijke combinatie.” Nog een tip voor de gast: ,,boek rechtsreeks, dat vinden hoteliers fijn en ze kunnen zo vaak ook meer korting geven.”

BEKIJK OOK


Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De krant van donderdag 19 september is morgenochtend weer te vinden in de bakken op onder andere de grote treinstations in Nederland. Kun je niet wachten? Dan hebben we goed nieuws: de krant staat nu al online.

Daarin onder meer een artikel over de liquidatie van strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo, rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi. Rutte noemt de liquidatie „zeer verontrustend", CDA en PvdA vinden het „een aanslag op de rechtstaat".

Daarnaast een artikel over het lerarentekort. De VVD is „bereid te kijken" naar de mogelijkheid om meer geld uit te trekken om dat tekort in het onderwijs te bestrijden. Ook het CDA wil zich daarvoor inzetten.


Man dreigt brug op te blazen in Kiev
Likeability of3

Man dreigt brug op te blazen in Kiev

Een man in de Oekraïense hoofdstad is opgepakt nadat hij vanuit zijn auto was begonnen te schieten, en dreigde een brug op te blazen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een man is woensdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev opgepakt nadat hij vanuit zijn auto was begonnen te schieten. Ook dreigde hij de brug over de rivier Dnjepr waar hij op stond, op te blazen.

De man zette zijn auto overdwars neer en blokkeerde zo het verkeerd. Ook lag het metroverkeer even stil, maar tot zover bekend vielen er geen doden of gewonden.

'Voorbereiding op terroristische daad'


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Partijen: nu kijken naar vervanger leenstelsel

Partijen: nu kijken naar vervanger leenstelsel

CDA en D66 willen de komende tijd al om de tafel gaan zitten met andere partijen, om op zoek te gaan naar een alternatief voor het leenstelsel. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het CDA wil de komende tijd al om de tafel gaan zitten met andere partijen om op zoek te gaan naar een alternatief voor het leenstelsel. Ook coalitiepartner D66 wil de „komende twee jaar" al nadenken over een nieuw stelsel.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van het huidige systeem, maar in het regeerakkoord is afgesproken er niet aan te sleutelen.

'Leenstelsel geen goed idee geweest'


Gewonde door schietpartij Amsterdam
Likeability of3

Opnieuw dode door schietpartij Amsterdam

Er is woensdagavond iemand gewond geraakt bij een schietpartij in Amsterdam, de daders zijn op een zwarte scooter gevlucht. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een voertuig is woensdagavond beschoten op de Langbroekdreef in Amsterdam-Zuidoost. Daardoor raakte iemand zwaargewond, meldt de politie. Even later op de avond overleed het slachtoffer. De politie kon nog niets zeggen over de identiteit van de overledene.

De beschoten auto reed tegen de gevel van een brandweerkazerne aan de Langbroekdreef. In de kazerne vielen geen gewonden.

Verdachten gevlucht


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Pop-up museum WONDR: Instagram-walhalla of speeltuin voor volwassene?

Pop-up museum WONDR: Instagram-walhalla of speeltuin voor volwassene?

WONDR is een interactief speelparadijs, waar zo'n beetje alles kan. Het is een speeltuin voor volwassenen én je kunt er goede foto's voor Instagram maken. /ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

In het interactieve speelparadijs WONDR, dat recent geopend is in Amsterdam, kan zo’n beetje alles. In de speeltuin voor volwassenen worden bezoekers gestimuleerd om hun creatieve brein te gebruiken hun zintuigen te prikkelen. Maar lukt dat nog wel als je ondertussen bezig bent met het perfecte plaatje voor Instagram?

Je ziet het steeds vaker: restaurants of cafés die hun plek zo Instagrammable mogelijk inrichten. Maar door de drang om perfecte foto’s te creëren, vergeten we soms om juist te voelen, ruiken en luisteren. Bij WONDR willen ze bezoekers stimuleren om al hun zintuigen te prikkelen en hun creatieve brein te activeren. Werkt dat, als je met een hele groep bezoekers staat te dringen voor een discobol? Lisa Vermeij nam voor Metro een kijkje.

Pop-up museum WONDR: Instagram-walhalla of speeltuin voor volwassene?

Advocaat: Grives neemt alle schuld op zich

Advocaat: Grives neemt alle schuld op zich

Actrice Imanuelle Grives, die verdacht wordt van drugshandel op het festival Tomorrowland, zal in de zaak alle verantwoordelijkheid op zich nemen, zegt haar advocaat. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Actrice Imanuelle Grives, die samen met twee vriendinnen wordt verdacht van drugshandel op het Belgische dancefeest Tomorrowland, zal in de zaak alle verantwoordelijkheid op zich nemen. Dat zegt haar advocaat, John Maes.

Volgens Maes hebben de twee vriendinnen niets te maken met het drugsbezit en de -handel.

Meerdere drugs


Beveiliger cel in voor fatale mishandeling
Likeability of5

Beveiliger cel in voor fatale mishandeling

Een beveiliger is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor de fatale mishandeling van de 32-jarige Rotterdammer Jip Jurg. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een beveiliger van het internationale filmfestival in Rotterdam is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor de fatale mishandeling van de 32-jarige Rotterdammer Jip Jurg.

Jurg kreeg het begin vorig jaar aan de stok met portiers. Een van hen, de 39-jarige John H., schopte in de buik van Jurg, die een dag later stierf aan een inwendige bloeding.

H. werd woensdag schuldig bevonden aan zware mishandeling met dodelijk gevolg. De straf was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Voor doodslag zagen de rechters niet genoeg bewijs.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Meesteroplichtster krijgt tien jaar cel
Likeability of5

Meesteroplichtster krijgt tien jaar cel

Een 64-jarige Belgische meesteroplichtster is in Gent door het hof van beroep tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 64-jarige Belgische meesteroplichtster is in Gent door het hof van beroep tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Gina H., die zich als onderzoeksrechter voordeed en in heel Vlaanderen families oplichtte voor ruim 666.000 euro, had aanvankelijk drie jaar cel gekregen. Ze zamelde zogenaamd geld in voor de bestrijding van terrorisme.

H. is al lange tijd als oplichtster aan de slag. Al in 1987 werd ze veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Later gaf ze zich uit voor een nichtje van de Belgisch industrieel Jan De Clerck, wiens zoon Anthony was ontvoerd en voor wie losgeld werd gevraagd. Zo zamelde ze meer dan 1 miljoen euro in. Daar kreeg ze zeven jaar cel voor.

Terreurbestrijding


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Peuter in pyjama loopt alleen op straat in Oss

Peuter in pyjama loopt alleen op straat in Oss

Na een uur op het politiebureau werd het kind herenigd met de moeder. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een ongeveer 2-jarig kind is woensdagochtend alleen aangetroffen op straat in Oss. Een buurtbewoonster die de peuter in pyjama zag, ontfermde zich over het kindje, dat na zo'n twintig minuten door gewaarschuwde agenten naar een politiebureau werd gebracht.

De peuter kon daar na ongeveer een uur worden herenigd met de moeder, meldt een politiewoordvoerder.

Deur opengemaakt


Klaver: ik ben een loser, geen ervaring met drugs

Klaver: ik ben een loser, geen ervaring met drugs

Volgens Jesse Klaver is hij een „totale loser" binnen zijn partij, omdat hij geen ervaring heeft met drugs. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een opvallende bekentenis van GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver woensdag in de Tweede Kamer, die ook nog eens tot grote hilariteit leidde. Ik ben echt een totale loser binnen onze partij', zei hij. Ik word echt uitgelachen, ik heb nul ervaring met drugs."

Hij wees toen op zijn fractie: „Je ziet ze daar al schamper kijken." De Kamer barstte daarop in lachen uit. Klaver benadrukte het grote verschil in ervaring met drugs tussen hem en zijn fractiegenoten tijdens een debat over de Prinsjesdag-plannen van het kabinet.

Liberaal standpunt


Van moord verdachte weduwe Cohen eist lichaam

Van moord verdachte weduwe Cohen eist lichaam

De Keniaanse Sarah Wairimu, weduwe van Tob Cohen, eist de stoffelijke resten van haar man op om hem zelf te kunnen begraven. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Keniaanse Sarah Wairimu, weduwe van Tob Cohen, eist de stoffelijke resten van haar man op om hem zelf te kunnen begraven. Wairimu wordt echter verdacht van de moord op haar Nederlandse man.

De vrouw verzet zich via haar advocaat Philip Murgor tegen de overdracht van het lichaam van haar echtgenoot Tob Cohen, die op gruwelijke wijze om het leven is gebracht. Zijn familieleden, onder wie zus Gabrielle, willen hem begraven.

Vechtscheiding


Grote kans dat jouw Hyves-profiel online nog te vinden is

Grote kans dat jouw Hyves-profiel online nog te vinden is

Er zijn kopieën van 9 miljoen oude Hyves-profielen online te vinden, grote kans dat de jouwe ertussen zit. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een dansende banaan, R+R = back en krabbels: Hyves was tot 2013 een enorm populair netwerk in Nederland. Zo'n tien miljoen Nederlanders hadden dan ook een Hyves-profiel. Voor veel mensen betekende het offline gaan van het netwerk the end of an era. Alhoewel...grote kans dat jouw profiel is terug te vinden.

VPNgids.nl ontdekte dat veel profielen zijn opgeslagen in online webarchieven.

Gegevens bewaard


VVD: zo nodig kijken naar extra geld leraar

VVD: zo nodig kijken naar extra geld leraar

De VVD is „bereid te kijken" naar de mogelijkheid om extra geld uit te trekken om het lerarentekort in het onderwijs te bestrijden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De VVD is „bereid te kijken" naar de mogelijkheid om extra geld uit te trekken om het lerarentekort in het onderwijs te bestrijden. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff tegen PvdA-leider Lodewijk Asscher, die samen met de VVD zegt te willen strijden voor meer geld om dit probleem aan te pakken.

Complex

Dijkhoff is echter nog niet overtuigd dat meer geld het probleem oplost. „Ik vrees dat het complexer ligt en dat we volgend jaar, met dat geld, dezelfde klachten horen als blijkt dat het niet leidt tot een verlaging van werkdruk of meer personeel." Mochten er wel specifieke zaken zijn die met extra geld opgelost kunnen worden, is de VVD „wel bereid daarnaar te kijken".


India verbiedt e-sigaretten na Amerikaanse doden
Likeability of5

India verbiedt e-sigaretten na Amerikaanse doden

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Indiase regering heeft bekend gemaakt elektronische sigaretten te gaan verbieden. Dit na berichtgeving over Amerikaanse doden na gebruik van e-sigaretten.

Volgens minister Nirmala Sitharaman van Financiën wordt de productie, de in- en uitvoer, de koop of verkoop verboden, net als reclame voor de e-sigaret.

In Amerika hebben twee staten de e-sigaret al in de ban gedaan. New York en Michigan verhogen de wettelijke leeftijd voor vapen naar 21 jaar oud. Eerst lag die nog op 18 jaar. Dit naar aanleiding van verschillende sterfgevallen en een nieuw opgedoken longziekte die te maken zou hebben met de e-sigaret.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Derk Wiersum was er voor de underdog'

Voor de deur van Advocatenkantoor Derk Wiersum zijn bloemen neergelegd / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De woensdag doodgeschoten advocaat Derk Wiersum stond bekend als aimabel, sympathiek, gedreven, integer en een uitstekend advocaat.

Op de Amsterdamse rechtbank wordt over Derk Wiersum louter in lovende termen gesproken. Rechters, officieren van justitie, collega-advocaten, gerechtsbodes, iedereen mocht hem.

Hard nodig


NCTV buigt zich over liquidatie advocaat kroongetuige

NCTV buigt zich over liquidatie advocaat kroongetuige

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat zich buigen over de moord op de advocaat van een kroongetuige.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft een team opgezet met vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie, dat onder regie van de NCTV staat. Het team gaat zich bezighouden met de intensivering van het beveiligen van advocaten. Daarnaast wordt gekeken naar de veiligheid van rechters, agenten en officieren betrokken bij het onderzoek naar de voortvluchtige Ridouan Taghi. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.

Het is niet uitgesloten dat het team ook gaat kijken naar de veiligheid van misdaadjournalisten die over de zaak berichten, of andere groepen, licht een woordvoerder van het ministerie toe.


Grote actie tegen illegale betaal-tv
Likeability of5

Grote actie tegen illegale betaal-tv

Grote actie tegen illegale betaal-tv. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tienduizenden mensen die illegaal naar voetbalwedstrijden en andere tv-programma's keken, moeten een alternatief zoeken. Dankzij piraterij keken ze zonder abonnement voor een spotprijsje naar betaaltelevisiezenders, maar het criminele netwerk dat dit aanbood is woensdag ontmanteld bij een grote internationale politieactie.

In Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn meer dan tweehonderd servers uit de lucht gehaald. De autoriteiten hebben meer dan twintig verdachten in het vizier, maar voor zover bekend is niemand opgepakt. Wel zijn 150 accounts bij de betaaldienst PayPal geblokkeerd. De actie is aangestuurd door Eurojust, een justitieel samenwerkingsverband van de Europese Unie, dat in Den Haag is gevestigd. Volgens de dienst zijn nog nooit zo veel servers tegelijk platgelegd.

6,5 miljoen euro


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Oud-voetballer Fernando Ricksen overleden
Likeability of3

Oud-voetballer Fernando Ricksen overleden

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Oud-voetballer Fernando Ricksen is overleden. Hij leed aan ALS, een zeldzame spierziekte. Ricksen is 43 jaar geworden.

Zijn oude club Rangers FC laat weten diep bedroefd te zijn door het overlijden van Ricksen.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar