In het nieuws

Álles voor de hotelgast: pepermuntjes tot slaaprobot

Als het aan The Peppermint Company ligt, worden binnenkort overal pepermuntjes als souvenir in het hotel verkocht

Foto van 'Iris Hermans'

10 MEI 2019

Rondje Independent Hotel Show en je valt met je neus en de rest van je lichaam in de luxe matrassen, extreem zachte badjassen, pepermuntjes en slaaprobots.

Lekker slapen

„Zou u naar bed willen met een robot?” Het zou je binnenkort zo maar kunnen worden gevraagd bij de incheck van je hotel. „Er zijn ook al hotels die vragen of je naar bed wil met een plant, of wandelende tak, en die krijg je dan mee naar je kamer.” Alles voor een relaxte nachtrust. Pim Jansen van Somnox Slaaprobot heeft zelf nog niet met de robot, die qua vorm wel wat wegheeft van Barbapapa en zich naar jouw ademhaling aanpast, geslapen. ,,Ik wilde het doen op mijn hotelkamer, maar toen verloor Ajax en had ik nergens meer zin in.” De slaaprobot is net op de markt en wordt al veel verkocht, „het helpt je goed in te slapen, ideaal voor mensen met stress, maar ik weet ook van een autistisch jongetje dat hij nu eindelijk lange nachten maakt.” Je houdt het dicht tegen je aan, waarna het de cadans van je ademhaling overneemt, „je wordt er meteen rustig van.”

Met de Slaaprobot

Mindfucks

Naast zijn stand ploffen mensen op een dik matras, daar weer naast wordt een grote regendouche aangezet en iets verderop delen lieftallige ontbijtdames yoghurt met granola en matcha uit. Hotelkamermindfucks zijn er in de vorm van muren die in een handomdraai veranderen in een hotelbed, ‘waterkranen’ waaruit luxe koffie en appelsap stroomt en reusachtige bloemen, die nep blijken te zijn, of ‘arteficial’.

Is het een muur..? Is het een bed..?

Bezoekers komen uit het hele land naar het Nederlandse debuut van deze hotelbeurs in de RAI en variëren van General Managers en andere hoteliers (in spe) tot nieuwsgierige hotelbezoekers met een groot hart voor boetiekhotels.

Hotel Manager Park Plaza Vondelpark Maaike Slok en Nieske van Klinken, Regional General Manager van PPHE Hotel Group, staan stil bij houten, door water aangedreven fitnessapparatuur. Ze zitten midden in een renovatie en zoeken nog vernieuwende spullen voor hun gym, „supermooie plek om inspiratie op te doen.”

Maaike Slok en Nieske van Klinken doen inspiratie op

Als souvenir

Pepermuntjes zijn tijdloos, „en ze zijn zo’n drie jaar houdbaar, ideaal dus voor hotels om te verkopen.” Marcel van der Kam van The Peppermint Company hoopt op deze beurs een nieuwe markt aan te boren. Ze maken de doosjes in alle kleuren met allerlei creatieve prints al voor musea en als relatiegeschenk. De enthousiaste pepermuntjesman toont verschillende voorbeelddoosjes waarop highlights van een stad staan met daarop de naam van een hotel. „Hoe handig zou het zijn om nog snel even een doosje pepermuntjes in de hotelshop te kunnen kopen als souvenir voor een paar euro?”

De Vincent...

Hotelman Vincent van Dijk proost met zijn De Vincent

„Wil je een De Vincent, een macchiato met extra cafeïne en weinig schuim?” Hotelman Vincent van Dijk staat bij TopBrewer, de eerdergenoemde kraan waaruit onder meer ‘smart koffie’ stroomt: jouw lievelingskoffie die je kunt inprogrammeren op je telefoon of tablet. Hij is ambassadeur van deze beurs en expert op het gebied van hoteltrends. ,,Hotels lopen vaak een beetje achter vergeleken met andere branches, bang om in het verkeerde te investeren.“ Want als een hotel iets wil aanschaffen, moet dat meteen maal het aantal hotelkamers.

Zo waren er ooit de investeringen in de iPhone-standaard en internet via de tv. Leek de toekomst, maar werd al meteen door volgende innovaties ingehaald. ,,Sindsdien willen hotels zeker weten of iets echt werkt, juist in deze tijden van hotelreviews kunnen ze geen fouten permitteren.” Want de gast bepaalt de kwaliteit van het hotel, zo stelt hij, „gastenbeoordelingen worden steeds belangrijker.”

Hij creëerde de Hotelkamer van de Toekomst in een monumentaal pand hartje Amsterdam. De drie s’en (en een t) staan hier centraal: smart technology, sustainability en service. Inchecken met je telefoon, een hypermoderne wc met stralen die van álles kunnen en de ‘smart servicebel’, waardoor de dienstdoende butler een berichtje krijgt, zijn nog maar de topjes van de ijsberg, „we blijven continu vernieuwen.” Als mensen het boeken, weten ze van tevoren niet dat ze de kortstondige hoofdrol in dit ludieke hotelexperiment spelen, maar de reacties zijn lovend. Zo was er vorige week nog de man van 92 uit Hawaï. ,,Ik dacht: die vindt dit veel te complex, maar hij ging helemaal los en probeerde echt alles uit, hij vond het waanzinnig!”

'Hotelschaamte'

Duurzaamheid is inmiddels ook bij veel (nieuwe) hotels niet meer weg te denken. Begint al bij zoiets kleins als de flesjes in de badkamer. „Hotels kiezen nu vaker voor meerdere dispensers met douchegel en shampoo van mooie merken, zodat de gast keus heeft en minder plastic wordt weggegooid.” Want net als de ‘vliegschaamte’ bestaat er ook zoiets als ‘hotelschaamte’, ,,zo worden handdoeken ook niet meer maar een keer gebruikt, daar voelen mensen zich niet meer goed bij.”

De hotelkenner die ooit 365 nachten in 365 Amsterdamse hotels doorbracht en daar een boek over schreef, wordt niet heel snel meer verrast, bekent hij. En dat is toch heel erg iets van nu, het verrassingseffect in hotels, „vroeger wilden mensen precies weten wat ze konden verwachten, nu gaan ze op onderzoek uit in de kamer en laten ze zich maar wat graag verrassen.” De smart tablet waarmee je de hele kamer in slaapstand kunt zetten, inclusief shutters dicht, lampen gedimd en bed omhoog, of een muziekje bij binnenkomst. Dat had-ie laatst in The Hoxton in Londen. Zijn ogen glanzen er nog van, „toen was ik wel echt even blij verrast.”

Customization noemt hij als trend: een minibar waarin jouw favoriete drankje staat, met op de achtergrond jouw eigen playlist. Niet alleen maar toekomstmuziek: ,,Met de big data van nu gaat dat gegarandeerd gauw komen.” Het zorgt voor een hotelband, „gasten komen sneller bij je terug.”

Sterren

Chantal Bonnamy

Chantal Bonnamy van Hotelsterren straalt je vanuit haar standje tegemoet. De sterrenclassificatie is sinds 2015 vrijwillig, maar de meeste hotels melden zich nog altijd bij hen aan. Chantal doet dan een ‘rondje hotel’ met de hotelier, waarbij ze een checklist afgaat. Strijkservice (binnen 1 uur gereed), valet parkeerservice en een conciërge? Dan zou het zomaar een 5 sterren kunnen zijn. Maar vergis je niet, ook 2 sterren kan een prima clean hotel zijn, ,,het gaat om de faciliteiten en service die worden aangeboden.”

Chantal, die ook vakjurylid is van het nieuwe programma Hotelrules, is ‘streng maar rechtvaardig’ en geeft graag adviezen. Geen plastic waterflesjes op de kamer als je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt, verse bloemen bij de receptie en geen watjes in plaats van tissues -liefst allebei-, ,,het moet gewoon kloppen.”  De sterrenclassificatie is in deze tijden van reviews zeker niet achterhaald, stelt ze, ,,ze zijn samen een onafscheidelijke combinatie.” Nog een tip voor de gast: ,,boek rechtsreeks, dat vinden hoteliers fijn en ze kunnen zo vaak ook meer korting geven.”

BEKIJK OOK


Kleine toename op ic's: 15 patiënten meer

Hoopvolle kleine toename op ic's: 15 patiënten meer

Een IC-patiënt die dinsdag werd overgebracht van Tilburg naar Duitsland. | Foto: ANP / Sem van der Wal

Foto van 'Metro en ANP'

10 MIN

Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw slechts licht gestegen.

De afgelopen 24 uur is het totale aantal Nederlandse ic-patiënten met 15 gestegen naar 1424, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag bekend.

(later meer)


1400 bekeuringen voor 'corona-overtreders'

1400 bekeuringen voor 'corona-overtreders'

Wijkagenten handhaafden het afgelopen weekend in heel Nederland (en hier in Den Haag). | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De politie heeft in anderhalve week tijd ruim 1400 mensen beboet voor het overtreden van de coronamaatregelen. Ze waren met te veel mensen op pad of hielden niet genoeg afstand.

Een week geleden stond de teller op basis van de eerste vier dagen op 250 boetes voor mensen die zich niet hielden aan de regels om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

1400 bekeuringen voor 'corona-overtreders'

Deze te volle Haagse markt werd onlangs gesloten. Dat gebeurde ook met de markt Plein 40-45 in Amsterdam. | Foto: ANP / Robin Utrecht


234 nieuwe sterfgevallen door corona, minder besmettingen

Dodental door coronavirus stijgt tot boven de 2000

Een ambulancemedewerker brengt een coronapatient binnen bij de spoedeisende hulp van het Catharina ziekenhuis. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 2101. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 234 sterfgevallen doorgekregen.

Het aantal meldingen wil niet zeggen dat in de afgelopen 24 uur 234 mensen zijn overledenen. Het aantal gemelde doden is op dinsdagen altijd het hoogst, aldus het RIVM. „Dat is te verklaren doordat veel van de sterfgevallen en opnames op vrijdag, zaterdag en zondag, op maandag administratief worden verwerkt en gerapporteerd." Als de gegevens op maandag worden verwerkt, brengt het RIVM de informatie op dinsdag naar buiten.

Mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken sowieso in de statistieken.


Artsen in opleiding in Tokio testen positief op corona na feest

Artsen in opleiding in Tokio testen positief op corona na feest

Het leven in Tokio is grotendeels doorgegaan ondanks het virus. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Een van de meest prestigieuze ziekenhuizen van Japan verontschuldigde zich voor een „onvergeeflijke blunder" nadat veertig artsen in opleiding op een feest waren geweest en achttien van hen daarna positief hadden getest op het coronavirus.

Het Keio Universiteits Ziekenhuis zei dat een arts in opleiding vorige week positief testte op het virus en dat na tests op nog eens 98 anderen er zeventien ook positief werden bevonden.

„Wat er gebeurde was een onvergeeflijke blunder bij een deel van onze artsen in opleiding", zei ziekenhuisdirecteur Yuko Kitagawa in een verklaring. „Ze misten het zelfbewustzijn dat nodig is om dokter te worden."


Nieuw-Zeelandse minister van Gezondheid niet weg om coronablunder
Likeability of3

Nieuw-Zeelandse minister van Gezondheid niet weg om coronablunder

Foto van 'Metro'

3 UUR

De Nieuw-Zeelandse minister van Gezondheid David Clark lapte de coronamaatregelen meermaals aan zijn laars, maar premier Jacinda Ardern heeft besloten hem niet te ontslaan. 

Clark reed in het eerste weekend van de 'niveau 4-lockdown in Nieuw-Zeeland' met zijn gezin naar een strand 20 kilometer verderop. Dat was overigens niet de enige keer dat hij de fout in ging: hij werd ook op de foto gezet toen hij op een paar kilometer afstand van zijn huis aan het mountainbiken was. Achteraf begrijpt Clark dat men boos op hem is.

Hij noemt zichzelf een „idioot" en heeft zijn ontslag aangeboden aan premier Ardern. „Als minister van Gezondheid is het niet alleen mijn verantwoordelijkheid om de regels op te volgen, maar ook om een voorbeeld te zijn voor andere inwoners van Nieuw-Zeeland."


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Aantal coronadoden boven in België boven de 2000

Aantal coronadoden in België boven de 2000

Betonblokken bij de grens tussen België en Nederland.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:57

In België zijn in totaal meer dan 2000 mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. De afgelopen 24 uur werden 162 nieuwe sterfgevallen geregistreerd. Dat maakten de gezondheidsautoriteiten dinsdag bekend.

Het sterftecijfer stond maandag nog op 1632. Dinsdag werd bekend dat tussen 1 en 4 april 241 mensen zijn overleden in Vlaamse verzorgingstehuizen. Het gaat voor een groot deel om 85-plussers, die waarschijnlijk allen besmet waren met het virus. Dit maakt een totaal van 403 sterfgevallen en brengt het dodental daarmee op 2035.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames was voor de vijfde keer op rij lager ten opzichte van de voorgaande dag. Maandag kwamen er 314 patiënten bij, terwijl er 171 werden ontslagen, waarmee het totaal op 6012 komt. Het aantal mensen op de intensive care is met 1260 vrij stabiel. Ruim de helft van de ic-bedden (56 procent) in België is bezet.


Boetes voor inzittenden van te volle bus in Venlo

Boetes voor inzittenden van te volle bus in Venlo

Alle inzittenden kregen een boete van 390 euro. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:57

Inzittenden van een te volle bus in Venlo zijn maandag door de politie op de bon geslingerd. 

Met 38 mensen, 37 passagiers en een chauffeur, is 1,5 meter afstand houden lastig. In de bus zat personeel van een uitzendbureau. Het bedrijf had al meerdere waarschuwingen gehad, maar ondernam geen actie, zegt een woordvoerder van de gemeente Venlo.

Duidelijk signaal


Wedkantoren zetten nu ook in op coronamaatregelen

Wedkantoren zetten nu ook in op coronamaatregelen

Foto: Getty Images

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:19

Wanneer gaan de scholen weer open? Hoe loopt het voetbalseizoen af? En wanneer start EasyJet weer met commerciële vluchten? Wedkantoren proberen tijdens de coronacrisis ook aan dat soort vragen te verdienen.

Sport is normaal gesproken een bron van inkomsten voor wedkantoren, maar nu het stilstaat moet er op een andere manier geld aan verdiend worden. Dus kun je proberen te voorspellen welke Europese voetbalcompetitie als eerst begint of dat Liverpool uiteindelijk toch wordt uitgeroepen tot winnaar van de Premier League.

Vaccin


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Lichaam vermiste Kennedy-kleindochter gevonden

Lichaam vermiste Kennedy-kleindochter gevonden

Maeve Kennedy McKean Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

VANDAAG, 09:22

Het lichaam van de Amerikaanse Maeve Kennedy McKean, kleindochter van Robert F. Kennedy, is gevonden in de staat Maryland. Haar zoontje, eveneens sinds enkele dagen vermist, is nog niet gevonden.

Reddingswerkers zijn al dagenlang aan het zoeken naar de vermiste Kennedy en haar achtjarige zoon Gideon. Ze raakten afgelopen donderdag vermist. Maandagmiddag werd het lichaam van Maeve in het water gevonden, enkele kilometers van het huis van haar moeder vandaan, in de staat Maryland.

Vermist


ABN AMRO: Huizenprijzen gaan dalen door coronacrisis

ABN AMRO: Huizenprijzen gaan dalen door coronacrisis

Als de huizenprijzen inderdaad dalen, zou dat de eerste keer sinds 2014 zijn. | Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:13

De huizenmarkt krijgt door de coronacrisis zo'n knauw dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen. Dat voorspellen economen van ABN AMRO.

Hoe sterk de daling wordt, is nog niet te zeggen. Dat hangt af van de precieze impact van de crisis.

Als de huizenprijzen inderdaad dalen, zou dat de eerste keer zijn sinds 2014. Sinds dat jaar werden koopwoningen jaar op jaar duurder, met in de afgelopen jaren spectaculaire prijsstijgingen door schaarste en grote vraag. Vorig jaar doorbrak de gemiddelde prijs voor een bestaande koopwoning voor het eerst de grens van 300.000 euro.


'Geen verandering in toestand Johnson', wereldleiders leven mee

'Geen verandering in toestand Johnson', wereldleiders leven mee

Johnson werd maandag overgeplaatst naar de intensive care van een Londens ziekenhuis. | Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:43

Er is geen verandering opgetreden in de toestand van de Britse premier Boris Johnson. Dat zeggen twee bronnen dichtbij de premier dinsdag. Johnson werd maandag op de intensive care opgenomen na een verslechtering van zijn toestand door het coronavirus.

Johnson kreeg maandag zuurstof en werd naar een intensivecareafdeling gebracht in een centraal ziekenhuis in Londen. Volgens Johnson zelf was dat een voorzorgsmaatregel nadat de symptomen van het virus aanhielden, liet hij via Twitter weten.


Voor het eerst sinds geen sterfgevallen in China door corona

Voor het eerst sinds januari geen coronadoden in China

In Wuhan komt het leven langzaam maar zeker weer op gang. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:03

In China is sinds januari voor het eerst niemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft de Nationale Gezondheidscommissie dinsdag bekendgemaakt.

Wel zijn er de afgelopen 24 uur 32 nieuwe gevallen van besmetting met het longvirus geregistreerd in het land. Alle geïnfecteerden raakten volgens de autoriteiten in het buitenland besmet.

Geen ziekteverschijnselen


Huiseigenaar hoeft geen gedwongen verkoop te vrezen door coronacrisis

Huiseigenaar hoeft geen gedwongen verkoop te vrezen door coronacrisis

Huiseigenaren hoeven zicht tot zeker 1 juli geen zorgen te maken. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:32

Mensen die vanwege de coronacrisis hun hypotheek tijdelijk niet kunnen betalen hoeven niet bang te zijn dat ze op straat komen te staan.

Minister Stientje van Veldhoven (Wonen) heeft daarover afspraken gemaakt met hypotheekverstrekkers en andere 'woonpartijen' zoals de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, Nationale Hypotheekgarantie en de Vereniging Eigen Huis.

De bedoeling is dat hypotheekverstrekkers met huiseigenaren naar oplossingen zoeken, bijvoorbeeld uitstel van betaling. De afspraken gelden tot tenminste 1 juli. Ze gelden niet als er sprake is van criminele activiteiten zoals fraude, wietteelt en/of het onderhouden van een drugslab.


Dodental VS door coronavirus stijgt met 1150

Dodental VS door coronavirus stijgt met 1150

De Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci naast Donald Trump. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 06:59

In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur meer dan 1150 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University.

Een dag eerder kwamen zeker 1200 mensen om. Afgelopen zaterdag werd nog een record gevestigd, toen stierven 1480 mensen aan het longvirus.

Het Amerikaanse dodental als gevolg van het virus bedraagt door de nieuwe cijfers 10.783. Bij minstens 366.000 inwoners is besmetting met het coronavirus vastgesteld, dat zijn er ruim 30.000 meer dan zondag.


Boris Johnson opgenomen op intensive care

Boris Johnson is vanaf de eerste symptomen open geweest over zijn coronabesmetting / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Britse premier Boris Johnson ligt sinds maandagavond op de ic.

Premier Boris Johnson werd op op advies van zijn arts zondagavond al in het St. Thomas' Hospital in Londen opgenomen, nadat hij last had van aanhoudende corona-klachten. In de loop van maandagmiddag is de toestand van de premier verslechterd en is hij overgeplaatst naar de intensive care van het ziekenhuis, blijkt uit een verklaring van Downing Street. Engelse media zeggen dat hij bij bewustzijn is en niet aan de beademing ligt. Wel zou hij zuurstof toegediend hebben gekregen.


Lol is eraf, zegt Van der Sar, 'wij voetballen voor onze supporters'

Ajax geeft het advies de eredivisie niet meer te hervatten, net als PSV, AZ en een aantal clubs dat tegen degradatie strijdt.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vanwaar die haast bij Ajax? „We vinden dat er duidelijkheid moet komen voor spelers en supporters. De lol is eraf, laten we kijken naar volgend seizoen."

Edwin van der Sar was best wel een beetje verrast over de ophef die ontstond na het pleidooi van Marc Overmars over het onmiddellijk stopzetten van de eredivisie. „Maar niet over de boodschap zelf, want we staan er hetzelfde in", zegt de algemeen directeur van Ajax. „En ik wist dat hij een interview zou geven. Maar ik was achteraf gezien liever een dag later samen met een paar andere clubs naar buiten gekomen. Dat was misschien netter geweest."

Advies


Hoera: jarige kinderen uit Dordrecht krijgen kaartje van burgemeester

Om ze toch nog een beetje in het zonnetje te zetten, stuurt burgemeester Wouter Kolff jarige kinderen in Dordrecht een kaartje / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Jarig zijn in deze tijd is niet bepaald een kinderfeestje, maar een schrale troost voor jarige basisschoolleerlingen uit Dordrecht: de burgemeester stuurt iedereen een verjaardagswens.

„Het is een gekke tijd hè? Helaas even geen school, dus ook geen traktatie aan de meester of juf en klasgenootjes", schrijft burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff aan alle jarige basisschoolkinderen. Niet in een mail of op social media, maar op een persoonlijk verjaardagskaartje, dat door de bus bij de jarig job gaat. Een kaartje met vrolijke ballonnen en een herkenbaar stadsbeeld van Dordt erop, binnenin de wens van de 100ste burgemeester van deze Zuid-Hollandse stad.

„Nog even volhouden. Over een tijdje speel je weer lekker op school met je klasgenootjes en mag je weer wat vaker op bezoek bij bijvoorbeeld opa of oma", schrijft hij ook. Waarom hij dit doet? Hij zegt het in de kaart. „Je verjaardag vieren gaat nu even anders. Misschien heb je minder visite dan vorig jaar. Daarom stuur ik je graag deze kaart om je extra in het zonnetje te zetten."


Vlamingen zitten massaal thuis en tellen dan maar mussen

Vlaamse 'verplichte huismussen' tellen massaal de mussen buiten

Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bijna twee keer zo veel Belgen als vorig jaar hebben tot vreugde van de Vlaamse Vogelbescherming meegedaan aan het Huismussentelweekend.

De Belgen zitten nog in elk geval tot 19 april in een lockdown en dan doe je misschien wel heel andere dingen dan je normaal gesproken in het weekend doet. Vogels tellen bijvoorbeeld. Afgelopen weekend hebben 7.041 Vlamingen gehoor gegeven aan de oproep om tsjilpende huismusmannetjes in de tuin of onmiddellijke omgeving te tellen, meldt de organisatie. Dat was het goede nieuws. Uit de ingezonden telformulieren blijkt dat er vooral kleine groepjes van één tot vijf huismussen werden gespot. En dat is géén goed nieuws, want deze kleine groepjes, kolonies genoemd, zijn kwetsbaar. „Ze zijn minder goed in staat om tegenslagen op te vangen en lopen dus sneller het risico te verdwijnen. Een stabiele kolonie bestaat uit minstens 10 paren", stelt de vogelbescherming.

De deelnemende 'huismussen' moesten tellen hoeveel huismusmannetjes ze gelijktijdig hoorden of zagen tsjilpen. Op de mussenwebsite van de organisatie stonden tips om de zangvogeltjes gemakkelijk(er) te herkennen en een telformulier. Vanwege de grote hoeveelheid formulieren die nog steeds binnenlopen, is de deadline om in te sturen met een week verlengd. Hoewel er geen absolute cijfers zijn over het aantal mussen in Vlaanderen is wel duidelijk dat hun aantal, vooral in de steden, hard terugloopt.