In het nieuws

Álles voor de hotelgast: pepermuntjes tot slaaprobot

Als het aan The Peppermint Company ligt, worden binnenkort overal pepermuntjes als souvenir in het hotel verkocht

Foto van 'Iris Hermans'

10 MEI 2019

Rondje Independent Hotel Show en je valt met je neus en de rest van je lichaam in de luxe matrassen, extreem zachte badjassen, pepermuntjes en slaaprobots.

Lekker slapen

„Zou u naar bed willen met een robot?” Het zou je binnenkort zo maar kunnen worden gevraagd bij de incheck van je hotel. „Er zijn ook al hotels die vragen of je naar bed wil met een plant, of wandelende tak, en die krijg je dan mee naar je kamer.” Alles voor een relaxte nachtrust. Pim Jansen van Somnox Slaaprobot heeft zelf nog niet met de robot, die qua vorm wel wat wegheeft van Barbapapa en zich naar jouw ademhaling aanpast, geslapen. ,,Ik wilde het doen op mijn hotelkamer, maar toen verloor Ajax en had ik nergens meer zin in.” De slaaprobot is net op de markt en wordt al veel verkocht, „het helpt je goed in te slapen, ideaal voor mensen met stress, maar ik weet ook van een autistisch jongetje dat hij nu eindelijk lange nachten maakt.” Je houdt het dicht tegen je aan, waarna het de cadans van je ademhaling overneemt, „je wordt er meteen rustig van.”

Met de Slaaprobot

Mindfucks

Naast zijn stand ploffen mensen op een dik matras, daar weer naast wordt een grote regendouche aangezet en iets verderop delen lieftallige ontbijtdames yoghurt met granola en matcha uit. Hotelkamermindfucks zijn er in de vorm van muren die in een handomdraai veranderen in een hotelbed, ‘waterkranen’ waaruit luxe koffie en appelsap stroomt en reusachtige bloemen, die nep blijken te zijn, of ‘arteficial’.

Is het een muur..? Is het een bed..?

Bezoekers komen uit het hele land naar het Nederlandse debuut van deze hotelbeurs in de RAI en variëren van General Managers en andere hoteliers (in spe) tot nieuwsgierige hotelbezoekers met een groot hart voor boetiekhotels.

Hotel Manager Park Plaza Vondelpark Maaike Slok en Nieske van Klinken, Regional General Manager van PPHE Hotel Group, staan stil bij houten, door water aangedreven fitnessapparatuur. Ze zitten midden in een renovatie en zoeken nog vernieuwende spullen voor hun gym, „supermooie plek om inspiratie op te doen.”

Maaike Slok en Nieske van Klinken doen inspiratie op

Als souvenir

Pepermuntjes zijn tijdloos, „en ze zijn zo’n drie jaar houdbaar, ideaal dus voor hotels om te verkopen.” Marcel van der Kam van The Peppermint Company hoopt op deze beurs een nieuwe markt aan te boren. Ze maken de doosjes in alle kleuren met allerlei creatieve prints al voor musea en als relatiegeschenk. De enthousiaste pepermuntjesman toont verschillende voorbeelddoosjes waarop highlights van een stad staan met daarop de naam van een hotel. „Hoe handig zou het zijn om nog snel even een doosje pepermuntjes in de hotelshop te kunnen kopen als souvenir voor een paar euro?”

De Vincent...

Hotelman Vincent van Dijk proost met zijn De Vincent

„Wil je een De Vincent, een macchiato met extra cafeïne en weinig schuim?” Hotelman Vincent van Dijk staat bij TopBrewer, de eerdergenoemde kraan waaruit onder meer ‘smart koffie’ stroomt: jouw lievelingskoffie die je kunt inprogrammeren op je telefoon of tablet. Hij is ambassadeur van deze beurs en expert op het gebied van hoteltrends. ,,Hotels lopen vaak een beetje achter vergeleken met andere branches, bang om in het verkeerde te investeren.“ Want als een hotel iets wil aanschaffen, moet dat meteen maal het aantal hotelkamers.

Zo waren er ooit de investeringen in de iPhone-standaard en internet via de tv. Leek de toekomst, maar werd al meteen door volgende innovaties ingehaald. ,,Sindsdien willen hotels zeker weten of iets echt werkt, juist in deze tijden van hotelreviews kunnen ze geen fouten permitteren.” Want de gast bepaalt de kwaliteit van het hotel, zo stelt hij, „gastenbeoordelingen worden steeds belangrijker.”

Hij creëerde de Hotelkamer van de Toekomst in een monumentaal pand hartje Amsterdam. De drie s’en (en een t) staan hier centraal: smart technology, sustainability en service. Inchecken met je telefoon, een hypermoderne wc met stralen die van álles kunnen en de ‘smart servicebel’, waardoor de dienstdoende butler een berichtje krijgt, zijn nog maar de topjes van de ijsberg, „we blijven continu vernieuwen.” Als mensen het boeken, weten ze van tevoren niet dat ze de kortstondige hoofdrol in dit ludieke hotelexperiment spelen, maar de reacties zijn lovend. Zo was er vorige week nog de man van 92 uit Hawaï. ,,Ik dacht: die vindt dit veel te complex, maar hij ging helemaal los en probeerde echt alles uit, hij vond het waanzinnig!”

'Hotelschaamte'

Duurzaamheid is inmiddels ook bij veel (nieuwe) hotels niet meer weg te denken. Begint al bij zoiets kleins als de flesjes in de badkamer. „Hotels kiezen nu vaker voor meerdere dispensers met douchegel en shampoo van mooie merken, zodat de gast keus heeft en minder plastic wordt weggegooid.” Want net als de ‘vliegschaamte’ bestaat er ook zoiets als ‘hotelschaamte’, ,,zo worden handdoeken ook niet meer maar een keer gebruikt, daar voelen mensen zich niet meer goed bij.”

De hotelkenner die ooit 365 nachten in 365 Amsterdamse hotels doorbracht en daar een boek over schreef, wordt niet heel snel meer verrast, bekent hij. En dat is toch heel erg iets van nu, het verrassingseffect in hotels, „vroeger wilden mensen precies weten wat ze konden verwachten, nu gaan ze op onderzoek uit in de kamer en laten ze zich maar wat graag verrassen.” De smart tablet waarmee je de hele kamer in slaapstand kunt zetten, inclusief shutters dicht, lampen gedimd en bed omhoog, of een muziekje bij binnenkomst. Dat had-ie laatst in The Hoxton in Londen. Zijn ogen glanzen er nog van, „toen was ik wel echt even blij verrast.”

Customization noemt hij als trend: een minibar waarin jouw favoriete drankje staat, met op de achtergrond jouw eigen playlist. Niet alleen maar toekomstmuziek: ,,Met de big data van nu gaat dat gegarandeerd gauw komen.” Het zorgt voor een hotelband, „gasten komen sneller bij je terug.”

Sterren

Chantal Bonnamy

Chantal Bonnamy van Hotelsterren straalt je vanuit haar standje tegemoet. De sterrenclassificatie is sinds 2015 vrijwillig, maar de meeste hotels melden zich nog altijd bij hen aan. Chantal doet dan een ‘rondje hotel’ met de hotelier, waarbij ze een checklist afgaat. Strijkservice (binnen 1 uur gereed), valet parkeerservice en een conciërge? Dan zou het zomaar een 5 sterren kunnen zijn. Maar vergis je niet, ook 2 sterren kan een prima clean hotel zijn, ,,het gaat om de faciliteiten en service die worden aangeboden.”

Chantal, die ook vakjurylid is van het nieuwe programma Hotelrules, is ‘streng maar rechtvaardig’ en geeft graag adviezen. Geen plastic waterflesjes op de kamer als je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt, verse bloemen bij de receptie en geen watjes in plaats van tissues -liefst allebei-, ,,het moet gewoon kloppen.”  De sterrenclassificatie is in deze tijden van reviews zeker niet achterhaald, stelt ze, ,,ze zijn samen een onafscheidelijke combinatie.” Nog een tip voor de gast: ,,boek rechtsreeks, dat vinden hoteliers fijn en ze kunnen zo vaak ook meer korting geven.”

BEKIJK OOK


Johnson en Hunt strijden om Brits premierschap

Johnson en Hunt strijden om Brits premierschap

Johnson kreeg in de vijfde ronde, net als de voorgaande rondes de meeste stemmen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

14 MIN

Boris Johnson en minister Jeremy Hunt van Buitenlandse Zaken nemen het tegen elkaar op in de laatste ronde van de strijd om het leiderschap van de Britse Conservatieven en daarmee ook de functie van Britse premier.

Minister van milieu Michael Gove is de laatste afvaller. Hij kwam twee stemmen tekort om door te dringen tot de laatste ronde. Johnson kreeg in de vijfde ronde, net als de voorgaande rondes de meeste stemmen (160). Hunt kreeg 77 stemmen en Gove bleef steken op 75.

Opvolger


Nederlandse muziek mee naar Mars

Nederlandse muziek mee naar Mars

Het lied is onderdeel van de Europees-Russische missie ExoMars. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

39 MIN

Een lied uit Nederland gaat naar de planeet Mars. Het gaat om het nummer House on Mars, dat is gemaakt door componist Arjen Lucassen. Dat maakte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag bekend. Het lied is onderdeel van de Europees-Russische missie ExoMars, die volgend jaar gelanceerd wordt en in 2021 moet landen.

Star Trek

„Voor mij als ruimtefreak en wetenschapsliefhebber is dit super. Ik schrijf al twintig jaar rockopera's over de ruimte. Om het dan zelf virtueel mee te maken, dat is fantastisch”, zegt componist Lucassen Hij raakte als kleine jongen gefascineerd door het kijken van Star Trek. „De oude serie met Kirk en Spock. Dat was een openbaring. We zitten op een kleine wereld, maar er is een enorm heelal. Waar komen we vandaan? Waar is het begin, waar is het eind? Wat is oneindigheid, wat is eeuwigheid? De grote vragen, die hebben me altijd gebiologeerd.”


Winactie Child’s Play want… Chucky is back!

Winactie Child’s Play want… Chucky is back!

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 06:00

Wil jij graag naar de remake van de horrorklassieker Child’s Play (vanaf donderdag in de bioscoop te zien)? Metro en Dutch Film Works geven 6x2 kaarten weg (en de zes winnaars krijgen er een Chucky t-shirt en Chucky’s funkopop bij!).

Winnen? Vul hieronder dan uiterlijk zondag 23 juni je gegevens in:


Record aantal ritten gemaakt met OV-fiets

Recordaantal ritten gemaakt met OV-fiets

Meer dan 750.000 mensen hebben een abonnement voor de fietsen. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

55 MIN

In de eerste vijf maanden van 2019 zijn er een recordaantal ritten gemaakt met OV-fietsen. Tot en met de maand mei werden er bijna twee miljoen ritten met de fietsen gemaakt.

Vorig jaar waren het er in diezelfde periode nog zo’n anderhalf miljoen. In totaal werden er in 2018 ruim vier miljoen ritten gemaakt.

Met de fiets naar station


‘Als ik was ingeënt, had ik nu misschien geen HPV'

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

1 UUR

Het is een virus dat bijna iedereen krijgt, maar weinig mensen kennen: het humaan papillomavirus, oftewel HPV. Tachtig tot negentig procent van de mensen krijgen ooit in hun leven een HPV-infectie. Vrouwen worden er vanaf hun dertiende voor ingeënt via het Rijksvaccinatieprogramma, jongens niet.

Dat moet veranderen, vindt niet alleen de Gezondheidsraad, maar ook de 22-jarige Bryan. „Als ik was ingeënt als kind, had ik nu waarschijnlijk geen HPV gehad en de daarbij komende vervelende gevolgen”, zegt hij.

De Gezondheidsraad vindt dat ook jongens via het vaccinatieprogramma van de overheid moeten worden beschermd tegen het virus. Niet alleen om het risico op kankersoorten die kunnen ontstaan door HPV bij mannen te bestrijden, maar ook om het algemene risico dat iemand de infectie oploopt te verkleinen. HPV wordt overgedragen door seks, maar is geen soa. Het is namelijk geen aandoening, maar een virus.


'Milieuregels veehouderij werken averechts'

'Milieuregels veehouderij werken averechts'

De regels zouden eerder een oorzaak van het probleem zijn dan een oplossing. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Maatregelen die de afgelopen jaren zijn getroffen om milieuvervuiling door veebedrijven in te perken, hebben vooral averechts gewerkt. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer na onderzoek.

Weinig grip

„De opeenstapeling van regels is eerder de oorzaak van het probleem dan de oplossing”, zegt de Algemene Rekenkamer. Het kabinet heeft volgens de Rekenkamer „weinig grip op de mestvervuiling die door de veehouderij wordt veroorzaakt."


OM eist 4 jaar cel voor voorbereiden moord Wilders

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Tegen een 61-jarige man uit Heerlen is donderdag vier jaar cel geëist wegens het voorbereiden van een moord op PVV-leider Geert Wilders. Volgens het Openbaar Ministerie zou de man tijdens een verkiezingscampagne op 9 maart in Heerlen hebben gedreigd Wilders met een bijl te doden.

Volgens de verdachte zelf ging het om een uit de hand gelopen grap. Maar de wijkagent tegen wie hij zijn dreigement uitte vond in zijn fietstas een bijl en een moersleutel en in zijn zakken twee stanleymessen.

Flyeren


Kamer twijfelt over afschaffing luchtalarm

Kamer twijfelt over afschaffing luchtalarm

De Tweede Kamer twijfelt over het vervangen van het luchtalarm door NL-Alert. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het luchtalarm afschaffen en vervangen door het digitale waarschuwingssysteem NL-Alert een goed idee? Dat zou in 2021 al gaan gebeuren, maar de Tweede Kamer aarzelt.

Oude schoenen

„Geen oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt”, vindt CDA-Kamerlid Chris van Dam. En ook de VVD heeft zijn twijfels. Dat bleek tijdens een overleg met de minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:30

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Grapperhaus vreest voor 'desinformatie' MH17-proces

Grapperhaus vreest voor 'desinformatie' MH17-proces

Grapperhaus werd niet concreet voor welke desinformatie hij vreest. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:49

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid acht de kans groot dat met ‘desinformatie’ geprobeerd zal worden het MH17-proces ‘te ontwrichten’. „Laat u niks wijsmaken, kijk naar de feiten”, waarschuwde hij donderdag in de Tweede Kamer.

Grapperhaus is bang dat de komende tijd geprobeerd zal worden de democratische rechtstaat en de onafhankelijke rechtspraak te ondermijnen. Hij werd niet concreet voor welke desinformatie hij vreest en van wie die afkomstig zou kunnen zijn.

Vervolging


Likeability of2

Meisje (15) doodgereden in Heerhugowaard

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 15:04

Een meisje van 15 is woensdagavond in Heerhugowaard om het leven gekomen. Ze zat op de fiets toen ze werd geschept door een auto. Twee automobilisten, waaronder de bestuurder, zijn aangehouden. De politie onderzoekt of het ongeluk werd veroorzaakt door een straatrace.

Hoge snelheid

Het meisje werd iets voor half twaalf aangereden op een lange weg tussen een woonwijk en een industrieterrein. Een Porsche die met hoge snelheid op de weg reed, zou haar hebben geschept. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Mensen willen meer betalen voor 'duurzaam' vliegen

Extra betalen vinden veel mensen niet erg / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:54

Vliegen wordt steeds goedkoper, maar niet duurzamer. We pakken massaal het vliegtuig en dat heeft best wat impact op de natuur. Er worden allerlei maatregelen geopperd om dat terug te dringen. En wat blijkt? Nederlanders zijn best bereid hun steentje bij te dragen. De helft van de Nederlanders wil 25 euro per ticket extra neerleggen om het negatieve effect op het milieu te compenseren.

Compenseren

Dat bedrag is ook wel het maximum, blijkt uit onderzoek van Vliegtickets.nl. Wel vindt 94,4 procent van de ondervraagden het belangrijk om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Nog meer mensen zijn zich bewust van het effect van vliegen op het milieu. Nog geen veertig procent is van plan om wat minder te vliegen. Dat geldt voor 38,5 procent. Maar 44,4 procent blijft net zoveel vliegreisjes maken.


Niet genoeg controle op voedselveiligheid

Gerookte zalm was één van de oorzaken van de salmonella / Beeld ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:24

De vakantie is in zicht en als je naar een tropisch oord vertrekt, moet je toch altijd even denken aan de voedselveiligheid. In Nederland blijkt dat niet anders: de manier waarop de veiligheid van voedsel gecontroleerd wordt in ons land schiet tekort.

Er is geen gestructureerde aanpak om opkomende risico’s te ontdekken en te beoordelen. Risico’s worden daarom niet altijd goed in beeld gebracht of te laat ontdekt, met als gevolg dat mensen onnodig ziek worden.

Vooral bekende risico's


Controle bijstand levert Rotterdam 12,6 miljoen op

De skyline van Rotterdam / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:59

Rotterdam heeft vorig jaar flink bespaard op de bijstandsuitkering. Een intensieve controle of inwoners recht hadden op de uitkering, heeft de gemeente 12,6 miljoen euro opgeleverd. Ook werd er voor 2 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan bijna 3000 Rotterdammers.

Meldingen verzuimen

Deze stadsbewoners hielden zich niet aan de informatieplicht. Ze verzuimden bijvoorbeeld te melden dat ze samenwoonden of andere inkomsten dan de bijstand hadden. In 2018 is van 1904 Rotterdammers de bijstandsuitkering beëindigd omdat ze er geen recht op bleken te hebben. De gemeente eist de ten onrechte ontvangen bijstand terug.


Eerste hittegolf van 2019 komt eraan

Claim dat plekje op het strand maar vast! / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:29

Heb je de afgelopen dagen met smart zitten wachten op de zomer? Dan kun je volgende week je hart ophalen. Mocht je niet zo fan zijn van de warmte, dan kun je maar beter alvast investeren in een goede airco. De eerste hittegolf van het jaar lijkt eraan te komen.

Dat melden weerdiensten Weeronline en Meteogroep. Vanaf zondag wordt het bijzonder warm en er is een grote kans dat het begin volgende week landinwaarts meerdere dagen achter elkaar ruim 30 graden wordt.

Tot 35 graden


Metro 20 jaar: laatste gratis dagblad van ons land

Metro 20 jaar: laatste gratis dagblad van ons land

In Nederland is nog maar 1 gratis krant. Ooit waren het er vier.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:59

In de geschiedenis van de gratis dagbladen in Nederland is Metro last man standing. Andere kranten zagen ‘we’ komen en gaan. Een terugblik op de opkomst en het verval van de gratis dagbladen.

Een gratis dagblad in Nederland lanceren is een gat in de markt, dacht de Nederlandse ondernemer Bart Lubbers twintig jaar geleden. Samen met de Duitse journalist Falk Madeja, die op dat moment in Nederland woonde, en de Nederlandse ondernemer Tiago Jurgens werd hij de grondlegger van Metro Holland. Madeja had het concept in Zweden gezien, en wilde de krant naar Nederland halen.

TMG wilde ook


Oud-gasthoofdredacteur Nanne net als Metro 20

Oud-gasthoofdredacteur Nanne net als Metro 20

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 07:50

Nanne Brooimans is exact even jong als Metro en was een van de kinderen die, omdat zij net als de krant 10 jaar werden, die een rol speelde bij de jubileumkrant van 2009. Nanne – toen Rotterdamse, nu studente in Leiden, was gasthoofdredacteur voor één dag.

Gefeliciteerd!

Ja, bedankt. Jullie ook!


Metro-voorpagina's: de pareltjes

Metro-voorpagina's: de pareltjes

De voorpagina van 10 jaar Metro.

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 07:30

Twintig jaar Metro met drie edities (landelijk, Rotterdam, Amsterdam) betekent duizenden voorpagina’s. In 2009 blikten we terug op de voorpagina’s sinds 1999, vandaag pakken we de draad op met – vakjargon – de VP’s vanaf het 10-jarig bestaan. Jaren waarin we een nieuwe koning kregen, zich rampen voltrokken, sportsuccessen werden gevierd en waarin het online leven harder en directer werd. Een overzicht van Metro’s voorpagina’s die in het oog sprongen en wij soms me enige trots ‘een pareltje’ noemden.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

22 juni 2009


Station nog altijd centraal bij medeoprichter Metro

De drie pioniers die Metro oprichtten in 1999: in het midden Bart Lubbers, links staat Falk Madeja, rechts Tiago Jurgens

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 07:25

Fastned-ondernemer Bart Lubbers is een van de oprichters van Metro Holland. Spannende tijden waren die begindagen, waarop werd geproost met champagne op het station, in koffiebekers.

Die allereerste

Nog steeds dezelfde grote lach als toen. Ogen die vol zin de camera -en de wereld- in kijken. Zelfs het brilmontuur oogt hetzelfde, alleen zijn haarkleur is veranderd. Naast hem twee andere, toen nog, dertigers. Met de een dronk hij vorige week nog een biertje, de ander is vijf jaar geleden overleden. In hun handen die allereerste Metro. ‘NAVO-troepen vinden concentratiekampen’ kopt de voorpagina. Het contrasteert met de uitgelatenheid en opwinding die hij die begindag ervaarde. ,,Het waren spannende tijden. We begonnen aan een heel nieuw avontuur. Het was de eerste nieuwe krant in 100 jaar, en werd al gauw de tweede meest gelezen.”