Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 mei 2019

Ajax loopt finale mis na 2-3 verlies tegen Spurs

Ajax heeft een riante uitgangspositie op de finale van de Champions League verspeeld. Het elftal van trainer Erik ten Hag leidde bij rust met 2-0 tegen Tottenham Hotspur. Lucas Moura dompelde de formatie uit Amsterdam alsnog in diepe rouw met drie doelpunten. De laatste treffer van de Braziliaan viel in de 96e minuut.

In Londen met 1-0 van de Spurs winnen en halverwege de return met 2-0 voorstaan. Het was niet genoeg voor Ajax. Zo eindigde een prachtige reis door Europa niet op 1 juni met een finale tegen Liverpool in het prachtige stadion Wanda Metropolitano van Atlético Madrid.

Matthijs de Ligt van Ajax kopt de 1-0 binnen tegen Dele Alli van Tottenham Hotspur. / ANP

Teleurstelling is groot

De teleurstelling was uiteraard groot bij de spelers van de thuisploeg. Maar na het seizoen. met mogelijk nog een 34e landstitel, mag Ajax terugkijken op een fantastische Europese campagne met prachtige wedstrijden tegen onder meer Bayern München, Real Madrid en Juventus. Een Nederlandse club in de halve eindstrijd van de Champions League. Dat hadden enkele maanden geleden maar weinig mensen voor mogelijk gehouden. Maar als je zo dichtbij bent, dan wil je meer.

Ajax startte moedig en gretig maar speelde lang niet zo goed als in de voorgaande ronden tegen Juventus en Real Madrid. De thuisploeg miste David Neres, die in de warming up afhaakte. Niet Klaas-Jan Huntelaar maar Kasper Dolberg mocht de Braziliaan vervangen. Dat bleek geen succes, want de Deen liet onbedoeld zien waarom hij de laatste weken nauwelijks speeltijd kreeg.

Blessuretijd

De Johan Cruijff ArenA ontplofte na vijf minuten nadat Matthijs de Ligt voor snelle openingstreffer had gezorgd. Ajax ontsnapte nog een minuut later met een schot op de paal van Son Heung-min, maar kon vlak voor rust de finale al ruiken toen Hakim Ziyech voor 2-0 zorgde. Met Fernando Llorente als extra aanvaller gingen de Spurs na rust op jacht naar de drie treffers die nodig waren voor een eindstrijd met Liverpool.

De spelers van Ajax in duel balen na de 2-3 van Tottenham Hotspur. / ANP

Er leek weinig aan de hand voor Ajax totdat Moura de bezoekers met treffers in de 54e en 59e minuut langszij schoot. Plotseling wankelde Ajax. Trainer Ten Hag zag het en wisselde de onzichtbare Dolberg voor Daley Sinkgraven. Langzaam herstelde de formatie uit Amsterdam het evenwicht in de wedstrijd. Ziyech had het zijn ploeg gemakkelijk kunnen maken maar schoot op de paal.

Ajax ontsnapte nog toen Jan Vertonghen in de slotfase de lat raakte, maar in de zesde minuut van blessuretijd schakelde Moura de Amsterdammers alsnog uit.

De Spurs spelen op 1 juni in de finale in Madrid tegen Liverpool, dat dinsdag Barcelona uitschakelde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ajax loopt finale mis na 2-3 verlies tegen Spurs
Sluiten