Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Wetenschappers ontdekken nieuwe mensensoort

Wetenschappers op het Filipijnse eiland Luzon hebben overblijfselen gevonden van een niet eerder ontdekte mensensoort. Ze hebben de soort Homo Luzonensis genoemd, vernoemd naar de plek van de vondst. De resten zijn naar schatting 50.000 jaar oud.

Gedacht wordt dat de nieuw ontdekte mens gemiddeld 1,20 meter groot was en dat het een van de eerste menselijke soorten is die rechtop heeft gelopen. Onderzoekers uit Frankrijk, de Filipijnen en Australië vonden de resten.

Evolutie toch niet lineair

De ontdekking draagt volgens de vinders bij aan een groeiende hoeveelheid bewijs dat de menselijke evolutie toch niet zo lineair is. Ooit werd gedacht dat de mens uit één soort is geëvolueerd. Maar deze vondst lijkt volgens wetenschappers nieuw bewijs van het tegendeel. Luzonensis roept ook vragen op over hoe de soort op het eiland terechtkwam en wie zijn voorouders waren.

In 2007 werd op hetzelfde eiland al eens een bot van 67.000 jaar oud ontdekt, vermoedelijk van dezelfde soort. Verdere details van de ontdekking worden donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerd.

Een afbeelding van het gebit van de nieuw ontdekte mensensoort. / AFP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.