Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Wet voor uitsluiting no-dealbrexit in de maak in VK

Het Britse Lagerhuis gaat proberen een wet op te stellen die de no-dealbrexit uitsluit. Het besluit daarvoor is aangenomen met een meerderheid van één stem. Het is de bedoeling dat dit woensdag nog lukt.

Uitstel of afblazen

Vorige maand werd ook al besloten dat er geen no-dealbrexit mag komen, maar toen ging het om een stemming die als advies wordt opgevat en de regering geen verplichtingen oplegt. Als het Lagerhuis in een wet bepaalt dat er geen brexit mag komen zonder overeenkomst met de EU, moet de regering daar naar handelen. Dat zou waarschijnlijk betekenen dat de regering de brexit nog langer uitstelt of zelfs helemaal afblaast.

Woensdag werd ook duidelijk dat er aankomende maandag niet nog een keer gestemd zal worden over een reeks alternatieve brexitopties. De afgelopen week werd daar ook al over gestemd.

Door een doorslaggevende stem van kamervoorzitter John Bercow wordt de nieuwe stemronde maandag tegengehouden. Het was voor het eerst in 25 jaar dat de stem van de voorzitter nodig was in een stemming: het Lagerhuis stemde namelijk 310 voor en 310 tegen.

Bercow stemde tegen een nieuwe stemming. Hij noemde het niet juist als hij voor nieuwe stemmingen zou stemmen, terwijl er geen duidelijke meerderheid voor is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.