Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 apr 2019 / 08:59 uur

Verwondingen Praagse ober door Nederlandse broers

De verwondingen van de ober in Praag komen inderdaad door de mishandeling die Nederlandse broers Armin N. en Arash N. pleegden, niet door de val die de ober maakte. Dat zei een medisch deskundige dinsdag in de rechtbank in de Tsjechische hoofdstad.

De broers hebben een eigen medisch deskundige naar voren geschoven die suggereert dat de verwondingen van ober Miroslav Vitek ook heel goed (deels) kunnen zijn ontstaan door de val die hij maakte toen hij naar het escalerende opstootje toe rende.

„De zware wonden aan de schedel en de hersenen zijn veroorzaakt door een hoge intensiteit van slagen", aldus arts Prochazka. Volgens hem was Vitek in levensgevaar na de mishandeling vorig jaar.

Poging tot moord

Armin (29) en Arash (32) hangt een celstraf van tussen de 10 en 18 jaar boven het hoofd. Ze worden verdacht van poging tot moord. De broers waren vorig jaar april met een groep van in totaal zeven vrienden in de Tsjechische hoofdstad om het vrijgezellenfeest van een van de mannen te vieren. Twee vrienden kregen ruzie met de manager van restaurant Polpo omdat ze op het terras bier dronken dat ze zelf hadden meegenomen. Die ruzie liep uit de hand.

De toegesnelde Vitek werd zo zwaar afgetuigd dat hij onder andere een gebroken oogkas, een gebroken kaak en een verbrijzelde enkel opliep. Tot op de dag van vandaag heeft hij last van zijn verwondingen. De broers hebben de ober eerder hun excuses aangeboden.

Schadevergoeding

Vitek eist een schadevergoeding van 100.000 euro. Dinsdag werd bekend dat Armin via zijn advocaat inmiddels een begin heeft gemaakt met betalen door 2000 euro over te maken.

Van het gevecht zijn beelden op internet verschenen. Die zorgden voor grote verontwaardiging in zowel Nederland als Tsjechië. De vriendengroep werd op het vliegveld in Praag gearresteerd. De broers speelden volgens de aanklager de hoofdrol in de vechtpartij. Van de groep kregen er drie voorwaardelijke celstraffen. Twee anderen gingen vrijuit omdat ze juist hadden geprobeerd de boel te sussen.

Arash en Armin N. zijn geboren in Duitsland en verhuisden daarna met hun Iraanse ouders naar Nederland. Arash had tot hij werd gearresteerd een internetbedrijf in Nederland, zijn broer was een vrij bekende personal trainer in Den Haag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verwondingen Praagse ober door Nederlandse broers
Sluiten