Tim van der Steen
Tim van der Steen Nieuws 9 apr 2019 / 20:10 uur

Verwarring over diabetesmedicatie

Ophef gisteren over de insulineswitch voor diabetespatiënten. Negentigduizend gebruikers zouden plotsklaps moeten overstappen op een nieuw, goedkoper merk, zonder hierover te zijn ingelicht. Een getal dat door betrokken organisaties niet wordt herkend, bovendien blijkt voor de overstap een heel stappenplan te zijn opgesteld.

In Nederland leven ruim een miljoen mensen met diabetes, een chronische stofwisselingsziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet uit zichzelf op orde kan houden. Er zijn verschillende vormen, waarvan diabetes type 1 en 2 de meest bekende zijn. Hierbij maakt de alvleesklier geen, of te weinig insuline aan.

Niet spuiten: groot probleem

Zo’n driehonderdduizend diabetespatiënten spuiten om die reden insuline bij, die is in verschillende vormen en merknamen op de markt gebracht. „Insuline is voor diabetespatiënten wat zuurstof is voor diepzeeduikers. Niet spuiten en zij hebben echt een probleem”, zegt Eglantine Barents, beleidsmedewerker bij Diabetesvereniging Nederland (DVN).

Een veelgebruikte variant is insuline glargine, een langwerkende vorm die de bloedsuikerspiegel 24 uur op peil houdt. Deze werd voor het eerst op de markt gebracht onder de merknaam Lantus, waarop het patent in 2015 verliep. Vanaf dat moment mochten dus ook andere fabrikanten het middel maken en op de markt brengen.

Biologische kopie

Hierbij wordt gesproken van biosimilars, vrijwel exacte biologische kopieën maar vaak goedkoper dan het origineel. Voordat zo’n kopie op de markt mag komen, is het al op heel veel mensen getest. „De kans op andere bijwerkingen is dan ook heel klein”, verklaart Barents. „Maar dit kan natuurlijk niet voor honderd procent worden uitgesloten.” Bij een overstap is het dus wel verstandig om dit goed in de gaten te houden met de zorgverlener.

„Wij zagen het verlopen van de patenten aankomen, dus ook de komst van biosimilars”, verklaart Corrine Brinkman van De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF). Deze koepelorganisatie voor mensen met diabetes, zorgverleners en onderzoekers begon toen al met het opstellen van een plan voor mogelijke overstap van medicatie.

Stappenplan

Over de voorwaarden waaronder biosimilars zorgvuldig kunnen worden ingezet, wordt al jaren overlegd tussen NDF, KNMP, DVN en VGZ. „Dit betreft insuline, daarbij moet onrust absoluut worden voorkomen”, stelt Eglantine Barents van DVN. „Het is ook niet de bedoeling dat apothekers een biosimilar meegeven als deze nog niet door de zorgverlener is voorgeschreven.”

Er is door alle betrokken partijen een duidelijk stappenplan opgesteld dat met patiënten moet worden doorlopen. Hierin staat ook dat overstappen nooit een verrassing voor de patiënt mag zijn in de apotheek. Berichten dat dit toch het geval zou zijn, ver- baasden Barents dan ook behoorlijk. „Vanuit de patiëntenvereniging hebben wij hier in ieder geval nog geen signalen over binnengekregen.” Mocht de overstap voor jou alsnog als een verrassing komen, neem dan direct contact op met jouw behandelaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verwarring over diabetesmedicatie
Sluiten