Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Venezuela ontneemt oppositieleider onschendbaarheid

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó heeft geen politieke onschendbaarheid meer en kan door de autoriteiten worden aangehouden. Zijn immuniteit wordt door de Grondwetgevende Vergadering opgeheven nadat hij het hooggerechtshof daarom had gevraagd.

De zelfbenoemde interim-president, Juan Guaidó, genoot politieke onschendbaarheid tegen crimineel onderzoek. Hij heeft daarnaast ook steun van verschillende buitenlandse mogendheden. De VS hebben Maduro meerdere keren laten weten harde maatregelen te nemen als de oppositieleider gearresteerd wordt of iets wordt aangedaan, maar zowel de Grondwetgevende Vergadering als de rechterlijke macht van het land staan achter de huidige president Nicolás Maduro.

Vervolging

Het besluit om de immuniteit op te heffen was voor het hooggerechtshof noodzakelijk om vervolging van Gauidó mogelijk te maken. „Hiermee wordt formeel de voortzetting van het proces van Guaido geautoriseerd”, aldus voorzitter Diosdado Cabello van de Grondwetgevende Vergadering en tevens vicepresident van de Socialistische Partij.

Bestaansrecht

Guaidó zei eerder dat de Grondwetgevende Vergadering niet het recht heeft om zijn politieke onschendbaarheid in te trekken. De Venezolaanse oppositie vindt dat die vergadering sowieso geen bestaansrecht heeft, omdat het vooral in het leven is geroepen om de zittende volksvertegenwoordiging buitenspel te zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.