Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 apr 2019 / 18:10 uur

Trump biedt hulp restauratie Notre-Dame aan

In navolging van andere politici heeft ook de Amerikaanse president Donald Trump zijn hulp aangeboden bij de wederopbouw van de Notre-Dame in Parijs. Eerder deed Vladimir Poetin dat ook al.

Maandag ontstond er een verwoestende brand in de Notre-Dame, waardoor de kathedraal er slecht aan toe is. Een groot deel van de inventaris is verloren gegaan.

Bellen met de paus

Voor het aanbieden van hulp heeft Trump met paus Franciscus gebeld. De president had zijn hulp al eerder toegezegd aan de Franse president Macron, maar heeft woensdag ook nog met de paus gesproken.

Poetin bood dinsdag al aan de beste specialisten naar Frankrijk te sturen. „Die hebben grote ervaring in het restaureren van cultureel werelderfgoed", liet het Kremlin dinsdag weten. Ook Duitsland liet weten te willen helpen en de Europese Unie wil ook een steentje bijdragen.

De honderden brandweerlieden die de brand in de Notre-Dame hebben bestreden, worden tijdens een ceremonie geëerd. Volgens de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, zou de kathedraal helemaal zijn ingestort als de bestrijding van het vuur niet zo kundig was gedaan.

Een miljard euro

President Macron kondigde eerder al aan een internationale inzamelingsactie te starten, om ervoor te zorgen dat de 850 jaar oude kathedraal weer in ere kan worden hersteld. Niet lang na die mededeling stroomden de eerste giften al binnen. Verschillende Franse miljardairs hebben honderden miljoenen euro’s beschikbaar gesteld. Inmiddels staat de teller al bijna op een miljard.

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van brand. Ze gaan er vooralsnog niet van uit dat er van opzet sprake is. Mogelijk heeft de brand te maken met restauratiewerk dat werd uitgevoerd. Maar de architect die is belast met dat werk, Philippe Villeneuve, zei verbijsterd te zijn. Hij heeft geen idee wat er is gebeurd en beklemtoonde dat er niemand aan het werk was op het moment dat de brand maandagavond uitbrak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump biedt hulp restauratie Notre-Dame aan
Sluiten