Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Toeristen moeten toegang betalen voor Venetië

Vanaf woensdag moet iedere toerist die Venetië bezoekt 3 euro toegang betalen. De opbrengsten daarvan worden gebruikt om de straten en stegen schoon te houden. In 2017 bezochten in totaal zo’n 28 miljoen toeristen de dogestad en dat is volgens het stadsbestuur te veel.

„De dagjesmensen zijn vooral het probleem", zegt Jan van der Borg, docent economie van het toerisme aan de Universiteit van Venetië en adviseur van de gemeente. „Te veel mensen komen ’s ochtends in Venetië aan en zijn voor het diner weer vertrokken. Die mensen geven weinig uit, ze kopen een kop koffie en een flesje water, maar laten wel hun afval achter. Die toeristen kosten de stad geld.”

Kosten

Het overgrote deel van de toeristen die de stad bezoeken, logeert op campings in de omgeving en ‘doet’ een dagje Venetië of komt van een van de honderden cruiseschepen die er jaarlijks aanleggen. De gemeente wil dat die mensen bijdragen aan de kosten voor het schoonhouden van Venetië en aan het onderhoud van de vele monumenten.

Dit jaar is de toegangsprijs vastgesteld op 3 euro per bezoeker en vanaf 2020 wordt er een gedifferentieerde belasting ingevoerd. Op de rustige dagen betaal je 6 euro, maar wil je het carnaval bezoeken dan zul je 10 euro neer moeten tellen om Venetië in te mogen.

Overlevenden

In apotheek Morelli in het oude centrum van Venetië hangt een teller van de ‘overlevenden’, de nog overgebleven inwoners van de stad. De teller staat nu op zo’n 53.000. Een halve eeuw terug waren dat er ruim twee keer zoveel. De stad verliest zo’n duizend inwoners per jaar omdat het samenleven met het almaar groeiend aantal toeristen ze te veel wordt.

Met de inwoners verdwijnen ook slagers, groenteboeren en bakkers om plaats te maken voor nog meer hotels, restaurants en souvenirwinkels. Om te voorkomen dat Venetië helemaal leegloopt, heeft de gemeente besloten tot het indammen van de toeristenstroom. Toeristen moeten vanaf 1 mei ‘entree’ gaan betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.