Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Sterfte kalfjes op 1200 boerderijen extreem hoog

Er is sprake van extreem hoge sterfte onder kalfjes op ruim 1200 boerderijen in ons land. De verzorging is zo slecht dat een op de vijf pasgeboren kalfjes binnen twee weken dood is. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw die RTL Nieuws heeft opgevraagd.

Smerige stallen

De kalfjes komen ter wereld in zeer smerige stallen waarbij ze soms tot hun knieën in de mest en urine staan. Veel boeren geven hun pasgeboren kalveren ook te weinig of vervuilde moedermelk (biest) waardoor veel dieren het niet redden. Veel dieren lopen infecties op en sterven aan de gevolgen van diarree.

Dat kalveren soms in dramatische omstandigheden ter wereld komen, blijkt uit inspectierapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over dierenwelzijn, die in bezit zijn van RTL Nieuws.

Zorg kan en moet beter

Het ministerie van Landbouw vindt dat de zorg voor de pasgeboren kalfjes beter kan en moet. Het reageert op de hoge sterftecijfers op ruim 1200 boerderijen, waarover RTL Nieuws bericht.

Het ministerie benadrukt dat een boer er alles aan doet om dieren goed te verzorgen. „Als dat, om wat voor reden dan ook, niet lukt, voelt dat voor de boer als een verlies.” Maar „er is ruimte voor verbetering." Het ministerie spreekt met de veehouders „concrete doelstellingen af om de zorg voor jonge dieren verder te verbeteren en meer duidelijkheid te krijgen op welke termijn verbetering van de sterftecijfers te verwachten is."

Noodklok

Dier & Recht zegt al in 2017 de noodklok te hebben geluid over de hoge sterftecijfers. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gaat het om honderdduizenden kalfjes die kort na geboorte dood gaan. De organisatie noemt als oorzaak dat de dieren nauwelijks economische waarde hebben en daarom geen goede medische zorg krijgen.

Twee jaar geleden startte Dier & Recht een petitie tegen het fenomeen. De organisatie stelt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit daarna beloofde beter te gaan controleren en handhaven. „Van deze beloftes is niets terecht gekomen", aldus de organisatie, die minister Carola Schouten oproept in te grijpen.

Ook Wakker Dier laat in een reactie weten geschokt te zijn door de sterftecijfers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.