Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Spermadokter Karbaat verwekte stiekem 49 kinderen

Het werd al ‘verwacht’, maar uit DNA-onderzoek is vrijdag gebleken dat vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat inderdaad zijn eigen sperma heeft gebruikt.

Dit deed de spermadokter bij tientallen cliënten. Karbaat, inmiddels overleden, is de biologische vader van 49 kinderen die in zijn eigen kliniek werden verwekt. Dat maakte Defence for Children bekend.

Moeders wisten van niets

Karbaat was eigenaar van het Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht, een kliniek voor kunstmatige bevruchting. De moeders waren er niet van op de hoogte dat hij zijn eigen sperma gebruikte.

Toen de donorgegevens van de kliniek enkele keren onbetrouwbaar bleken, kwam de zaak in 2015 aan het licht. In 2011 zou Karbaat het al aan een donorkind hebben verteld. Ook viel het op dat sommige kinderen op de arts lijken. Uit DNA-onderzoek bleek toen al dat deze kinderen broers en zussen waren.

Niet meewerken

Toch bleef hun biologische vader nog anoniem, want Karbaat wilde niet meewerken aan het onderzoek. Na zijn dood wilden de nabestaanden van de arts niet dat zijn DNA zou worden gebruikt om zijn eventuele donorkinderen te testen. Via de rechtbank kregen de ‘Karbaatkinderen’ in februari voor elkaar dat ze het DNA mochten vergelijken.

Einde aan onrust

Karbaat, die in april 2017 op 89-jarige leeftijd overleed, had ook nog 22 eigen erkende kinderen. De donorkinderen laten weten dat ze blij zijn dat er een einde is gekomen aan de jarenlange onrust en onzekerheid die Karbaat heeft veroorzaakt binnen de gezinnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.