Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Scholieren krijgen les over vrijheid

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei komt deze maand met twee lespakketten voor scholieren over vrijheid. Voorzitter van het comité, Gerdi Verbeet, opent woensdag samen met de kinderen van de Amsterdamse basisschool Steigereiland het Denkboek 2019 voor de groepen 7 en 8. Het tijdschrift 4FREE, voor leerlingen van het middelbaar beroepsonderwijs volgt half april.

Herdenken, bedenken, aandenken en vrijdenken

Ruim 225.000 kinderen in het basisonderwijs krijgen het Denkboek 2019. Dat zegt een woordvoerster van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Daarnaast zijn er digitale lessen uitleg over herdenken, bedenken, aandenken en vrijdenken. Ook komt de Tweede Wereldoorlog in het Caribisch gebied en Nederlands-Indië aan bod.

Het tijdschrift 4Free is gemaakt voor het vak Burgerschap op het mbo en is deels samengesteld door de leerlingen zelf. De lessen staan in 2019 en 2020 in het teken van de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Nederland.

Hedendaagse problematiek

De digitale lessen die bij het tijdschrift horen gaan niet alleen over oorlog en herdenking, maar ook over hedendaagse problematiek rond vrijheid. Zo geeft de minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, commentaar op het probleem van de stagediscriminatie, waarmee mbo-leerlingen te maken hebben. „Je knakt een droom. Je ondermijnt het beeld van een rechtvaardige samenleving", vindt zij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.