In het nieuws

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Sniper in Ghilly-suit. Bijna niet te zien in het bosrijke speelveld. Foto: Mark Haasjes

Foto van 'Tim van der Steen'

24 APR 2019

De tactische schietsport Airsoft is pas sinds 2013 legaal in Nederland, maar de bond telt nu al meer dan 20.000 leden. Op 34 velden mogen zij de strijd met elkaar aangaan, die zitten vrijwel ieder weekend vol. Metro-verslaggever Tim trok dit paasweekend ook ten strijde.

Naast een veiligheidsbril, masker en tactical vest krijg ik een M4-Carbine-replica en twee magazijnen in mijn handen gedrukt. Samen met de andere nieuwe rekruten togen we achter de marshall aan richting het speelveld. We zijn vandaag bij Balls & Arrows in Lelystad en doen mee aan onze eerste Airsoft Skirm.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Het overgrote deel van de spelers is man, maar zeker niet exclusief. Foto: Nina Stornebrink

Buiten spelen

Vroeger speelden we buiten. Van een paar planken en wat spijkers werden geweren in elkaar getimmerd, daarmee trokken we de bossen in en de buurten door op oorlogspad. Meesterwerken maakten sommigen van die speelgoedwapens, de kolf werd zorgvuldig gefiguurzaagd en geverfd, een gasbuis werd de loop. Die tijden lijken veranderd, door de buurt rennen ze weinig meer. Er worden meer videospelletjes gespeeld. Nu is er een sport die gamers massaal van de bank trekt.

De sport is niet nieuw, rond 1970 ontstond Airsoft al in Japan. In de decennia daarna waaide het over naar de VS, UK en de rest van Europa. Het wordt gespeeld met replica’s. Deze apparaten zijn vaak exacte kopieën van echte wapens. Alleen het binnenwerk van de geweren is anders: in plaats van kogels worden bb’s afgevuurd.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Airsoft spelers investeren vaak flink in hun uitrusting. Foto: Mark Haasjes

Veiligheid centraal

„Een flinke groep”, merkt de marshall op. We zijn met een stuk of tien nieuwelingen, zelf zo groen als gras en nog wat onwennig in onze legergroene overalls. „Iedereen brillen op”, klinkt het bevel voordat we vanuit de ‘safe zone’ het speelveld betreden. Ondanks meerdere herinneringen, is een enkeling de beschermbril alsnog vergeten, die trekken nu spontaan een sprintje om hem te halen. Veiligheid staat bij Airsoft erg hoog in het vaandel.

In Nederland werden de replica’s geweerd tot februari 2013, dus de sport is hier nog jong. Sindsdien is het legaal, op voorwaarde dat spelers zich registeren. Dit geeft ons dus ook een unieke inkijk in het aantal spelers. Vergis je niet: de sport is booming.Inmiddels heeft de Nederlandse Airsoft Belangenvereniging (NABV) ruim 20.000 leden. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren nog veel verder groeit.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Een band om de arm laat zien bij welk team de spelers horen. Foto: Mark Haasjes

Uniform

We vullen onze magazijnen met de BB’s. De balletjes zijn gemaakt van PLA, biologisch afbreekbaar plastic op basis van mais. „Schiet nooit met BB’s van gewoon plastic. Doe je dat toch, dan krijg je een ban, een boete en als we het bos moeten laten opruimen, een deel van de rekening op de mat.” Een korte briefing volgt voor de nieuwelingen op dit veld, een warm welkom ook voor de mensen die nog nooit eerder Airsoft hebben gespeeld.

In onze overalls steken we als nieuwe rekruten behoorlijk bleek af tussen de meer ervaren spelers. Een kleine 150 man staat in formatie opgesteld. Opgedeeld in twee teams tegenover elkaar, blauw en rood, in nette rijen van vijf. Die hebben vaak flink in de bus geblazen om hun uniformen zo compleet mogelijk te maken, tot snipers met volledige Ghilly-suits aan toe.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Spelers kijken graag militaire tactieken af van films en games. Foto: Mark Haasjes

Strategie

Beide teams trekken naar hun eigen spawn zones, in de uithoeken van het veld. Dat is het startpunt voor de teams en de plek waar je de missiekaarten kunt krijgen en moet inleveren. De spawn zone is ook de plek waar je terug moet keren nadat je door een andere speler bent afgeschoten, een tocht die ik vandaag veelvuldig zal gaan afleggen.

De spelmodus heeft veel weg van een online schietspel. Terwijl we jagen op de andere factie, voeren we de opdrachten van de missiekaarten uit. Dat gaat van het ophalen van een laptop met ‘belangrijke intel’ uit vijandig gebied, tot het verdedigen en vasthouden van strategische posities op het strijdtoneel. Hier komen de nodige militaire tactieken aan te pas, vaak natuurlijk afgekeken van tv en games.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Airsoft spelers investeren vaak flink in hun uitrusting. Foto: Mark Haasjes

Fair play

Het fluitsignaal klinkt en we marcheren massaal het veld in. Veel te fanatiek ren ik voorop natuurlijk, pats! De BB die mijn arm raakt doet minder pijn dan een paintball, maar prikt genoeg om niet voor je lol te worden afgeschoten. „Hit!”

Airsoft leunt zwaar op fair play. Anders dan bij paintball laten deze balletjes geen vlekken achter, spelers moeten het zelf aangeven wanneer zij geraakt zijn. Iets dat vrijwel altijd braaf wordt gedaan. Ik trek een fluorescerend hesje uit mijn broekzak dat laat zien dat ik af ben en doe de walk of shame terug naar de spawn zone. Tijdens mijn volgende poging ben ik al een stuk voorzichtiger.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Tom van 't Hoff, zijn kanaal Silo Entertainment heeft bijna drie miljoen abonnees

Silo Entertainment

Tom van ’t Hoff (26) runt Silo Entertainment. Met bijna drie miljoen subscribers is hij naar abonnees gemeten de grootste Nederlandse sporter op YouTube. „Ik zat op het hbo in Utrecht, een maat liet mij airsoft zien. Ik dacht: dat is cool! Ik doe ook wel een keer mee. Dat is nu zo’n vier jaar geleden, ik maakte toen al gamingvideo’s en dacht dat mijn kijkers ook wel airsoft wilden zien.” Inmiddels is hij gestopt met zijn studie en richt hij zich voltijd op de sport en Silo Entertainment, daarmee ontwikkelt hij inmiddels ook producten voor de sport zelf.

Tijdens onze introductie in Lelystad merken we hoe vermoeiend de sport kan zijn. Na zes uur rondrennen door het bos, liggen we er behoorlijk af. Het blijkt veel verder te kunnen gaan. „Ik ben net terug uit Tsjechië,” vervolgt Van ’t Hoff. „Daar was Border Wars. Een MilSim van vier dagen lang met 3000 spelers op een groot terrein. Twee grote facties streden tegen elkaar. Je zet je tent neer op de basis, volgt orders op van een commandant en zelfs ’s avonds kunnen ze je tent openen en je overhoop schieten.”

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Sniper in Ghilly-suit. Bijna niet te zien in het bosrijke speelveld. Foto: Mark Haasjes

Military Simulation

Veel airsofters benaderen de realiteit zo goed mogelijk. MilSim staat voor Military Simulation. De grootste van Europa is in Berget, Zweden. „Vorig jaar was daar een helikopter, die mocht de NATO-factie voor missies gebruiken”, vertelt Van ’t Hoff enthousiast. „Verder waren er pantserwagens en het leger deed mee en kwam met voertuigen. Maar je kan ook zelf een oude jeep kopen, ombouwen en meenemen naar zo’n evenement.” Dat niveau hebben we in Nederland voorlopig nog niet bereikt. Hier zijn nu 34 velden, alleen bij Bunker Hill (Daarle) rijden voertuigen rond.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Aan de aankleding van de speelvelden wordt veel aandacht besteed. Foto: Mark Haasjes

Onderzoek

Het Mulier Instituut doet onderzoek naar de impact van sport in Nederland. Nadat Resie Hoeijmakers vorig jaar een casestudie publiceerde over ‘booming’ sporten in Nederland, werd zij opgebeld door de NABV, die vroeg zich af waarom Airsoft niet in de studie was meegenomen. Even bleef het stil aan de lijn, Hoeijmakers moest bekennen dat zij nog nooit van de sport had gehoord. Op verzoek van de bond heeft zij Airsoft vervolgens alsnog onderzocht.

„Ik kende het niet, best gek eigenlijk voor een instituut dat sport onderzoekt”, bekent Hoeijmakers. In eerste instantie begon zij haar onderzoek dus op YouTube. „Het lijkt best op het spelen van games. Veel spelers hebben camera’s op hun helm bevestigd, waardoor het net lijkt of je in Call Of Duty bent beland.”

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Een sniper in de hoge begroeiing. Foto: Mark Haasjes

Instant fun

Airsoft is een sport met een heel lage instapdrempel, lol staat voorop. De minimumleeftijd is 18. Maximaal zes keer per jaar kan je mee als introducé, wil je vaker spelen, dan moet je bij de NABV zijn ingeschreven. Hiervoor moet je wel een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen aanleveren. Het Mulier Instituut verwacht dat de NABV de komende jaren nog veel meer leden erbij krijgt. Om hen de ruimte te bieden, zullen er dan ook meer velden moeten komen.

Hoeijmakers signaleert verder dat Airsoft goed aansluit bij een jonge generatie. Met name in de leeftijd 25 tot 35. Ook bereikt het gamers, een doelgroep die door andere sporten niet wordt bereikt. Hoeijmakers: „In deze tijd zien we dat ‘instant-fun’ belangrijker wordt bij sporten voor een jonge generatie. Bovendien zijn niveauverschillen minder lastig bij airsoft.”

Zowel nieuwe als ervaren spelers duiken samen het strijdveld op. Dit herkennen we ook op het speelveld vandaag, waar zowel jonge spelers als mannen dik boven de 50 elkaar gebroederlijk te lijf gaan. Van ’t Hoff: „Voor 150 euro heb je al een M4-replica. Hoodie en bergschoenen aan en je kan gaan. Er zijn geen restricties op wat je aantrekt. Net als in games kan je zelf je loadout kiezen, die kan je vervolgens zo gek maken als je zelf wil.”

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Tim Pijnenburg komt voor Nederland uit tijdens het WK Targetshooting in Taiwan

WK Target shooting in taiwan

Tim Pijnenburg (23) kwam zo’n vijf jaar geleden in aanraking met Airsoft door zijn neef. Die speelde al zestien jaar in België, waar de sport al langer legaal is. Hoewel MilSim zijn favoriete speelvorm is, komt Tim in Taiwan uit voor Nederland tijdens het WK Targetshooting. Bij deze discipline moeten verschillende doelen zo snel en accuraat mogelijk worden geraakt.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Joey Smit deed mee aan de eerste ronde van de Ultimate Airsoft Competition

'Dichterbij kom je niet'

Fun staat bij Airsoft op de eerste plaats, toch worden er nu ook steeds meer toernooien georganiseerd. Vanuit de NABV wordt nu voor het eerst de Ultimate Airsoft Competition (UAC) georganiseerd. Deze bestaat uit vijf rondes op vijf verschillende locaties. Iedere wedstrijd heeft een andere opzet en karakter, dat gaat van team deathmatch tot capture the flag en een sniper competitie. Joey Smit (20) deed recent met zijn team mee aan de eerste ronde.

Joey wilde vroeger altijd bij het leger. Dat kan helaas niet, hij is kleurenblind. „Dichterbij dan dit kon ik niet komen", zegt Joey. Net als veel andere spelers keek hij eerst filmpjes op YouTube en besloot toen eens mee te doen, dat is nu negen maanden geleden. „Het geeft een zieke adrenalinekick. Ik zag vervolgens al die mensen met volledige uitrustingen en dacht direct: wow, dat moet ik ook hebben!"

Joey's advies voor nieuwe spelers? „Puur genieten. Airsoft is heel inclusief, mensen willen elkaar altijd helpen. Uiteindelijk wil iedereen het zo leuk mogelijk met elkaar hebben dus je komt altijd met mensen in gesprek. Als de adrenaline inkickt zit je er direct helemaal in, dat is zoiets moois..."


'Vandaag is rood' in Tilburg op Redhead Days

'Vandaag is rood' in Tilburg op Redhead Days

Vanaf vrijdag worden er zo'n 40.000 bezoekers verwacht voor de 14e editie van de Readhead Days in Tilburg, waar veel roodharigen samenkomen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

28 MIN

Zo'n 40.000 bezoekers worden er vanaf vrijdag in Tilburg verwacht voor de 14e editie van Roodharigendag, oftewel Redhead Days. Mensen met rood haar en liefhebbers van deze haarkleur uit de hele wereld weten de weg naar de Brabantse stad te vinden. Het evenement, dat eerst in Breda plaatsvond, duurt tot en met zondag.

Fotoshoot als hoogtepunt

Het gratis festival heeft diverse activiteiten voor jong en oud zoals spelletjes, optredens van bandjes en dj's en lezingen en tentoonstellingen over rood haar. Vrijdag is er een fietstocht en een feestavond in Poppodium 013. Een fotoshoot met roodharigen op zondagmiddag geldt al jaren als absoluut hoogtepunt.


Verwarde man veroorzaakt explosie, 2 gewonden

Verwarde man veroorzaakt explosie, 2 gewonden

De man had vermoedelijk de gaskraan opengezet. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een verwarde man heeft donderdagavond in Hoensbroek (Limburg) in het bijzijn van de hulpdiensten geprobeerd zijn woning op te blazen. De bewoner had vermoedelijk de gaskraan opengezet. Toen de politie het huis binnenviel, ontstond er een explosie en raakten de bewoner en een agent gewond. Ze zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Huis opblazen

De explosie deed zich rond 23.45 uur voor aan de Prins Willemstraat. Op dat moment wilde een arrestatieteam de man uit de woning ontzetten, omdat hij al een tijdje dreigde zijn huis met gas op te blazen. De politie had nog geprobeerd te onderhandelen met de bewoner.


Aantal daklozen sinds 2009 meer dan verdubbeld

Aantal daklozen sinds 2009 meer dan verdubbeld

Het aantal jonge daklozen is zelfs verdriedubbeld. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Sinds de eerste schatting in 2009 is het aantal dakloze 18- tot 65-jarigen in Nederland meer dan verdubbeld. Eerst werd geschat dat er sprake was van 17,8 duizend daklozen, in 2018 waren dat er al 39,3 duizend. Het aantal daklozen tussen 18 en 30 jaar is in deze periode verdrievoudigd. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2018 was bijna een derde van de daklozen tussen de 18 en 30 jaar oud. Met 12,6 duizend jonge daklozen zijn dat er ruim drie keer zoveel als tien jaar geleden.

Daklozen vaak man


Brandweer bevrijdt meisje uit basketbalnet

Haar benen zaten vast in een stalen basketbalnet. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

De brandweer in Emmen (Drenthe) kreeg donderdag een bijzondere taak. Een meisje was op een mysterieuze manier vastkomen te zitten in een stalen basketbalnet van een basket op een schoolplein.

Stalen basketbalnet

Haar benen zaten klem in het stalen basketbalnet en ze kon geen kant meer op. Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse om het meisje te bevrijden. Met een betonschaar hebben ze het net open weten te knippen, meldt Nieuwsemmen.nl


Arrestaties bij voetbalstadion Enschede

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft in Enschede vijf mannen opgepakt, die onder meer verzwaarde handschoenen en een honkbalknuppel bij zich hadden. In het stadion speelt AZ tegen Royal Antwerp FC voor een plaats in de groepsfase van de Europa League. Supporters van de Belgische club zijn niet welkom. Omdat de burgemeester een noodbevel heeft ingesteld, voert de politie veel controles uit op mensen en auto's om de orde te kunnen handhaven.

Verzwaarde handschoenen

Vier van de opgepakte mannen zijn Belgen. In hun auto lagen handschoenen die waren verzwaard met zand. De vijfde persoon werd aangehouden in de buurt van het voetbalstadion, met een honkbalknuppel. Ondanks het feit dat Antwerp-fans niet welkom zijn, zijn er kennelijk toch Belgen naar Enschede gekomen. AZ speelt de wedstrijd in het stadion van FC Twente omdat het eigen stadion in Alkmaar niet te gebruiken is sinds het dak deels instortte.


1 miljoen euro winnen? Bewijs dat stad niet bestaat

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heb je ooit van de Duitste stad Bielefield gehoord? Grote kans van niet. Maar de stad bestaat echt. Toch gaat er al 25 jaar lang een complottheorie rond dat de stad niet zou bestaan. Om voor eens en altijd af te rekenen met de mythe dat de stad niet bestaat, looft de gemeente nu een geldprijs uit. Met de hashtag #bielefeldmillion worden mensen aangemoedigd om hun ultieme bewijs op te sturen.

Uit de hand gelopen grap

De geldprijs is niet mis, maarliefst 1 miljoen euro wordt er uitgereikt om te bewijzen dat de rustige stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen niet bestaat. Er wonen zo'n 330.000 mensen. Maar erg bekend is de plaats kennelijk niet. Dat stelde de informaticastudent Achim Held 25 jaar geleden ook vast, toen hij op een studentenfeestje iemand uit Bielefeld tegenkwam. Achim Held had nog nooit van Bielefeld gehoord, niemand anders op het feestje trouwens. „Bielefeld, zoiets bestaat toch niet?", klonk het plots bij de gasten.


Likeability of3

Man omgekomen in bewegende lift

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In New York heeft een tragisch ongeval plaatsgevonden. Een 30-jarige man is omgekomen terwijl hij uit een bewegende lift probeerde te stappen, bericht The New York Times.

Liftdeur openen

Het ongeval gebeurde in een appartementencomplex in Manhattan en is volgens een bron vastgelegd door een bewakingscamera. Op de beelden is te zien dat twee mensen uit de lift stappen. Daarna beginnen de deuren te sluiten en komt de lift weer in beweging. Het slachtoffer probeert de liftdeur open te houden en snel uit te stappen, maar komt vast te zitten. De lift stopt vervolgens tussen twee verdiepingen in.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Demente man trouwt voor tweede keer met zijn vrouw

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bill Duncan, een dementerende Schotse man (71) is voor de tweede keer met zijn twee jaar jongere echtgenote Anne getrouwd. Bill is ongeveer alles van zijn eerste huwelijk vergeten en daarom beschouwt hij haar als zijn nieuwe vriendin.

Alzheimer

Het stel trouwden twaalf jaar geleden ook al, Bill was toen nog kerngezond. Recent gaven ze elkaar in hun woning in de stad Aberdeen opnieuw het ja-woord. Volgens Britse media zijn Bill en Anne al 18 jaar samen. Bill heeft Alzheimer en door zijn ziekte ging het geestelijke vermogen van Bill achteruit. Hij kon zich grote delen van hun gezamenlijke leven niet meer herinneren.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

21 AUG 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Overleden Nijlpaard Emmen is zowel man als vrouw

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een dinsdag in Wildlands Adventure Zoo overleden 11-jarig nijlpaard had zowel mannelijke en vrouwelijke kenmerken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht.

Hasana werd na het overlijden onderzocht omdat het park wilde weten waardoor het dier om het leven was gekomen. „Hasana bleek van buiten alle kenmerken van een vrouwelijk nijlpaard te hebben, maar van binnen vooral kenmerken van een mannetje", aldus het park in Emmen op zijn website.

Helft van een tweeling


Baby zwaar ondervoed door veganistische leefstijl
Likeability of3

Baby zwaar ondervoed door veganistische leefstijl

Het meisje zag er na 19 maanden uit als een baby van drie maanden. Ze kreeg geen dierlijke producten binnen. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Twee Australische ouders zijn veroordeeld tot taakstraffen van 18 maanden, omdat zij hun dochtertje op een streng en eenzijdig veganistisch dieet hadden gezet. Daardoor raakte zij zwaar ondervoed, zo zag ze er met 19 maanden uit als een baby van drie maanden. Het meisje, dat nu drie jaar oud is, kreeg voornamelijk granen, aardappelen, toast en rijst te eten, meldt BBC News.

Blauwe lippen

Toen het meisje vorig jaar bij haar ouders werd weggehaald, bleek dat zij geen tanden had. Daarnaast had ze blauwe lippen, een lage bloedspiegel, nauwelijks spieren en koude handen en voeten.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Verdachte doodsteken meisje Breda langer vast

Verdachte doodsteken meisje Breda langer vast

Er werd onderzoek gedaan in de woning waar het meisje werd doodgestoken. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De verdachte van het doodsteken van de 15-jarige Megan uit Breda blijft veertien dagen langer in voorarrest. De rechtbank in Breda heeft dat donderdag besloten bij de voorgeleiding voor de rechter-commissaris.

Klasgenoten

De 16-jarige verdachte zou het meisje maandag in de Bilderdijkstraat in Breda hebben doodgestoken. Hulpverleners probeerden het meisje nog te redden, maar die pogingen waren vergeefs.


Druk op Bolsonaro om Amazonebranden neemt toe

Druk op Bolsonaro om Amazonebranden neemt toe

Er is een recordaantal bosbranden gaande in het Amazonegebied, een stijging van 84 procent ten opzichte van vorig jaar.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De druk in Brazilië en daarbuiten op de regering van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro om de bosbranden in het Amazonegebied te bestrijden neemt verder toe. Milieuminister Ricardo Salles werd uitgejoeld bij een bijeenkomst over klimaatverandering in Salvador, melden Braziliaanse media. Op sociale media zijn #PrayForTheAmazon en gerelateerde hashtags in veel landen trending, waaronder ook Nederland.

'Hoe moeten we dat blussen?'

Bolsonaro zei donderdag in een op Facebook live uitgezonden speech dat de regering niet het geld en de middelen heeft om de natuurbranden te bestrijden. „Iedereen geeft ons de schuld van de branden maar de Amazone is groter dan Europa. Hoe moeten we die gaan blussen?" Bolsonaro wees daarbij tevens op het terugtrekken van twee belangrijke geldschieters Duitsland en Noorwegen uit het fonds ter bescherming van het Amazonegebied.


Gilze-Rijen komt 'hittewimpel' niet ophalen

Gilze en Rijen komt 'hittewimpel' toch niet ophalen

Na 75 jaar is het hitterecord verbroken, en daar hoort de historische hittewimpel bij. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

75 jaar lang mocht Warnsveld zich de heetste gemeente van Nederland noemen, omdat daar het hitterecord van 38,6 graden werd gemeten, in 1944. Maar na de hittegolf van vorige maand, toen het in Gilze en Rijen 40,7 graden werd, hebben ze die titel moeten overdragen. Vrijdagmiddag zou iemand van de gemeente Gilze en Rijen de historische 'hittewimpel' in Warnsveld komen ophalen, maar dat gaat nu opeens niet door.

Burgemeester Jan Boelhouwer en zijn wethouders hebben vrijdagmiddag plotseling een vergadering en daarom is er niemand beschikbaar. Dat heeft de secretaresse van twee wethouders per mail aan de organisatie in Warnsveld laten weten.

Officiële wimpel


FBI: tip van hotelmedewerker voorkomt aanslag

FBI: tip van hotelmedewerker voorkomt aanslag

In El Paso en Dayton kwamen in totaal 31 mensen om na schietpartijen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een hotelmedewerker heeft waarschijnlijk een massaschietpartij in de Verenigde Staten voorkomen. De medewerker van een hotel in Long Beach meldde de politie dat een collega had gedreigd personeel en hotelgasten te doden. De FBI hield vervolgens de 37-jarige man aan en vond in zijn woning in Los Angeles zware wapens en munitie, meldt de BBC.

Uit onderzoek bleek dat de man overstuur was vanwege problemen met de human resource afdeling op zijn werk. Volgens de politie had de medewerker „duidelijke plannen, intentie en de middelen om een ​​daad van geweld uit te voeren die zouden kunnen leiden tot een massaschietpartij".

Preventie


Eenzame olifant in Burgers' Zoo krijgt gezelschap

Eenzame olifant in Burgers' Zoo krijgt gezelschap

Nadat een olifantenkoe in april overleed, was de olifant alleen. Ze krijgt nu weer gezelschap. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De eenzame, 53-jarige Aziatische olifantenkoe in Burgers' Zoo in Arnhem krijgt vrijdag eindelijk nieuw gezelschap. Dan arriveert een 51-jarig olifantenvrouwtje uit de dierentuin van Kolmarden in Zweden. De Arnhemse olifant was alleen nadat een olifantenkoe van 50 jaar in april was overleden.

Rusthuis

Burgers' Zoo is een soort rusthuis voor oude olifantenkoeien. Die kunnen in een groep veel te dominant zijn en zelfs paringen tussen andere olifanten in de groep voorkomen. Aangezien er een Europees fokprogramma is voor de bedreigde soort, is dat ongewenst. Daarom gaan dergelijke dominante koeien naar Arnhem, zodat andere dierentuinen fokgroepen kunnen houden.


Nutri-Score 'ontmaskert' ongezonde etenswaren

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Veel etenswaren die door voedingsmiddelenfabrikant als 'gezond' bestempeld worden, zijn dat helemaal niet. Dat stelt voedselwaakhond foodwatch. Aan de hand van de zogeheten Nutri-Score blijken veel 'gezonde' dingen juist ongezond te zijn.

Het van oorsprong Franse voedselkeuzelogo laat met kleuren, van groen tot rood, en letters (van A tot E) op eenvoudige wijze zien hoe (on)gezond een product is. Foodwatch berekende de Nutri-Score van onder meer volkoren biscuits, crackers, vruchtendrank, pizza's, ontbijtgranen, grillworst en yoghurt.

Gezond blijkt ongezond


60.000 bijen verwijderd uit plafond van huis

60.000 bijen verwijderd uit plafond van huis

Tussen de delen van het plafond hadden de bijen een meterslang, golvend nest gemaakt. /Beeld van Paul Wood/Brisbane Backyard Bees

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het was even schrikken voor de bewoners van een huis in Brisbane, Australië: een imker heeft daar een bijennest met zeker 60.000 bijen uit het plafond verwijderd. Tussen de delen van het plafond hadden de bijen een meterslang golvend nest gemaakt.

Meterslange honingraten


Duizenden kippen komen om bij brand
Likeability of2

Duizenden kippen komen om bij brand

Bij een brand in een kippenschuur zijn donderdagochtend duizenden kippen omgekomen. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een brand in een kippenschuur in Nijkerk (Gelderland) zijn donderdagochtend duizenden kippen om het leven gekomen. Volgens regionale media gaat het om 16.000 kippen. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zegt geen reden te hebben daaraan te twijfelen.

De brand brak in de vroege uren uit in een schuur aan de Bunschoterweg. De precieze oorzaak is niet bekend, maar brandstichting wordt vrijwel uitgesloten.

Volledig uitgebrand


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar