In het nieuws

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Sniper in Ghilly-suit. Bijna niet te zien in het bosrijke speelveld. Foto: Mark Haasjes

Foto van 'Tim van der Steen'

24 APR 2019

De tactische schietsport Airsoft is pas sinds 2013 legaal in Nederland, maar de bond telt nu al meer dan 20.000 leden. Op 34 velden mogen zij de strijd met elkaar aangaan, die zitten vrijwel ieder weekend vol. Metro-verslaggever Tim trok dit paasweekend ook ten strijde.

Naast een veiligheidsbril, masker en tactical vest krijg ik een M4-Carbine-replica en twee magazijnen in mijn handen gedrukt. Samen met de andere nieuwe rekruten togen we achter de marshall aan richting het speelveld. We zijn vandaag bij Balls & Arrows in Lelystad en doen mee aan onze eerste Airsoft Skirm.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Het overgrote deel van de spelers is man, maar zeker niet exclusief. Foto: Nina Stornebrink

Buiten spelen

Vroeger speelden we buiten. Van een paar planken en wat spijkers werden geweren in elkaar getimmerd, daarmee trokken we de bossen in en de buurten door op oorlogspad. Meesterwerken maakten sommigen van die speelgoedwapens, de kolf werd zorgvuldig gefiguurzaagd en geverfd, een gasbuis werd de loop. Die tijden lijken veranderd, door de buurt rennen ze weinig meer. Er worden meer videospelletjes gespeeld. Nu is er een sport die gamers massaal van de bank trekt.

De sport is niet nieuw, rond 1970 ontstond Airsoft al in Japan. In de decennia daarna waaide het over naar de VS, UK en de rest van Europa. Het wordt gespeeld met replica’s. Deze apparaten zijn vaak exacte kopieën van echte wapens. Alleen het binnenwerk van de geweren is anders: in plaats van kogels worden bb’s afgevuurd.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Airsoft spelers investeren vaak flink in hun uitrusting. Foto: Mark Haasjes

Veiligheid centraal

„Een flinke groep”, merkt de marshall op. We zijn met een stuk of tien nieuwelingen, zelf zo groen als gras en nog wat onwennig in onze legergroene overalls. „Iedereen brillen op”, klinkt het bevel voordat we vanuit de ‘safe zone’ het speelveld betreden. Ondanks meerdere herinneringen, is een enkeling de beschermbril alsnog vergeten, die trekken nu spontaan een sprintje om hem te halen. Veiligheid staat bij Airsoft erg hoog in het vaandel.

In Nederland werden de replica’s geweerd tot februari 2013, dus de sport is hier nog jong. Sindsdien is het legaal, op voorwaarde dat spelers zich registeren. Dit geeft ons dus ook een unieke inkijk in het aantal spelers. Vergis je niet: de sport is booming.Inmiddels heeft de Nederlandse Airsoft Belangenvereniging (NABV) ruim 20.000 leden. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren nog veel verder groeit.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Een band om de arm laat zien bij welk team de spelers horen. Foto: Mark Haasjes

Uniform

We vullen onze magazijnen met de BB’s. De balletjes zijn gemaakt van PLA, biologisch afbreekbaar plastic op basis van mais. „Schiet nooit met BB’s van gewoon plastic. Doe je dat toch, dan krijg je een ban, een boete en als we het bos moeten laten opruimen, een deel van de rekening op de mat.” Een korte briefing volgt voor de nieuwelingen op dit veld, een warm welkom ook voor de mensen die nog nooit eerder Airsoft hebben gespeeld.

In onze overalls steken we als nieuwe rekruten behoorlijk bleek af tussen de meer ervaren spelers. Een kleine 150 man staat in formatie opgesteld. Opgedeeld in twee teams tegenover elkaar, blauw en rood, in nette rijen van vijf. Die hebben vaak flink in de bus geblazen om hun uniformen zo compleet mogelijk te maken, tot snipers met volledige Ghilly-suits aan toe.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Spelers kijken graag militaire tactieken af van films en games. Foto: Mark Haasjes

Strategie

Beide teams trekken naar hun eigen spawn zones, in de uithoeken van het veld. Dat is het startpunt voor de teams en de plek waar je de missiekaarten kunt krijgen en moet inleveren. De spawn zone is ook de plek waar je terug moet keren nadat je door een andere speler bent afgeschoten, een tocht die ik vandaag veelvuldig zal gaan afleggen.

De spelmodus heeft veel weg van een online schietspel. Terwijl we jagen op de andere factie, voeren we de opdrachten van de missiekaarten uit. Dat gaat van het ophalen van een laptop met ‘belangrijke intel’ uit vijandig gebied, tot het verdedigen en vasthouden van strategische posities op het strijdtoneel. Hier komen de nodige militaire tactieken aan te pas, vaak natuurlijk afgekeken van tv en games.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Airsoft spelers investeren vaak flink in hun uitrusting. Foto: Mark Haasjes

Fair play

Het fluitsignaal klinkt en we marcheren massaal het veld in. Veel te fanatiek ren ik voorop natuurlijk, pats! De BB die mijn arm raakt doet minder pijn dan een paintball, maar prikt genoeg om niet voor je lol te worden afgeschoten. „Hit!”

Airsoft leunt zwaar op fair play. Anders dan bij paintball laten deze balletjes geen vlekken achter, spelers moeten het zelf aangeven wanneer zij geraakt zijn. Iets dat vrijwel altijd braaf wordt gedaan. Ik trek een fluorescerend hesje uit mijn broekzak dat laat zien dat ik af ben en doe de walk of shame terug naar de spawn zone. Tijdens mijn volgende poging ben ik al een stuk voorzichtiger.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Tom van 't Hoff, zijn kanaal Silo Entertainment heeft bijna drie miljoen abonnees

Silo Entertainment

Tom van ’t Hoff (26) runt Silo Entertainment. Met bijna drie miljoen subscribers is hij naar abonnees gemeten de grootste Nederlandse sporter op YouTube. „Ik zat op het hbo in Utrecht, een maat liet mij airsoft zien. Ik dacht: dat is cool! Ik doe ook wel een keer mee. Dat is nu zo’n vier jaar geleden, ik maakte toen al gamingvideo’s en dacht dat mijn kijkers ook wel airsoft wilden zien.” Inmiddels is hij gestopt met zijn studie en richt hij zich voltijd op de sport en Silo Entertainment, daarmee ontwikkelt hij inmiddels ook producten voor de sport zelf.

Tijdens onze introductie in Lelystad merken we hoe vermoeiend de sport kan zijn. Na zes uur rondrennen door het bos, liggen we er behoorlijk af. Het blijkt veel verder te kunnen gaan. „Ik ben net terug uit Tsjechië,” vervolgt Van ’t Hoff. „Daar was Border Wars. Een MilSim van vier dagen lang met 3000 spelers op een groot terrein. Twee grote facties streden tegen elkaar. Je zet je tent neer op de basis, volgt orders op van een commandant en zelfs ’s avonds kunnen ze je tent openen en je overhoop schieten.”

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Sniper in Ghilly-suit. Bijna niet te zien in het bosrijke speelveld. Foto: Mark Haasjes

Military Simulation

Veel airsofters benaderen de realiteit zo goed mogelijk. MilSim staat voor Military Simulation. De grootste van Europa is in Berget, Zweden. „Vorig jaar was daar een helikopter, die mocht de NATO-factie voor missies gebruiken”, vertelt Van ’t Hoff enthousiast. „Verder waren er pantserwagens en het leger deed mee en kwam met voertuigen. Maar je kan ook zelf een oude jeep kopen, ombouwen en meenemen naar zo’n evenement.” Dat niveau hebben we in Nederland voorlopig nog niet bereikt. Hier zijn nu 34 velden, alleen bij Bunker Hill (Daarle) rijden voertuigen rond.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Aan de aankleding van de speelvelden wordt veel aandacht besteed. Foto: Mark Haasjes

Onderzoek

Het Mulier Instituut doet onderzoek naar de impact van sport in Nederland. Nadat Resie Hoeijmakers vorig jaar een casestudie publiceerde over ‘booming’ sporten in Nederland, werd zij opgebeld door de NABV, die vroeg zich af waarom Airsoft niet in de studie was meegenomen. Even bleef het stil aan de lijn, Hoeijmakers moest bekennen dat zij nog nooit van de sport had gehoord. Op verzoek van de bond heeft zij Airsoft vervolgens alsnog onderzocht.

„Ik kende het niet, best gek eigenlijk voor een instituut dat sport onderzoekt”, bekent Hoeijmakers. In eerste instantie begon zij haar onderzoek dus op YouTube. „Het lijkt best op het spelen van games. Veel spelers hebben camera’s op hun helm bevestigd, waardoor het net lijkt of je in Call Of Duty bent beland.”

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Een sniper in de hoge begroeiing. Foto: Mark Haasjes

Instant fun

Airsoft is een sport met een heel lage instapdrempel, lol staat voorop. De minimumleeftijd is 18. Maximaal zes keer per jaar kan je mee als introducé, wil je vaker spelen, dan moet je bij de NABV zijn ingeschreven. Hiervoor moet je wel een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen aanleveren. Het Mulier Instituut verwacht dat de NABV de komende jaren nog veel meer leden erbij krijgt. Om hen de ruimte te bieden, zullen er dan ook meer velden moeten komen.

Hoeijmakers signaleert verder dat Airsoft goed aansluit bij een jonge generatie. Met name in de leeftijd 25 tot 35. Ook bereikt het gamers, een doelgroep die door andere sporten niet wordt bereikt. Hoeijmakers: „In deze tijd zien we dat ‘instant-fun’ belangrijker wordt bij sporten voor een jonge generatie. Bovendien zijn niveauverschillen minder lastig bij airsoft.”

Zowel nieuwe als ervaren spelers duiken samen het strijdveld op. Dit herkennen we ook op het speelveld vandaag, waar zowel jonge spelers als mannen dik boven de 50 elkaar gebroederlijk te lijf gaan. Van ’t Hoff: „Voor 150 euro heb je al een M4-replica. Hoodie en bergschoenen aan en je kan gaan. Er zijn geen restricties op wat je aantrekt. Net als in games kan je zelf je loadout kiezen, die kan je vervolgens zo gek maken als je zelf wil.”

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Tim Pijnenburg komt voor Nederland uit tijdens het WK Targetshooting in Taiwan

WK Target shooting in taiwan

Tim Pijnenburg (23) kwam zo’n vijf jaar geleden in aanraking met Airsoft door zijn neef. Die speelde al zestien jaar in België, waar de sport al langer legaal is. Hoewel MilSim zijn favoriete speelvorm is, komt Tim in Taiwan uit voor Nederland tijdens het WK Targetshooting. Bij deze discipline moeten verschillende doelen zo snel en accuraat mogelijk worden geraakt.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Joey Smit deed mee aan de eerste ronde van de Ultimate Airsoft Competition

'Dichterbij kom je niet'

Fun staat bij Airsoft op de eerste plaats, toch worden er nu ook steeds meer toernooien georganiseerd. Vanuit de NABV wordt nu voor het eerst de Ultimate Airsoft Competition (UAC) georganiseerd. Deze bestaat uit vijf rondes op vijf verschillende locaties. Iedere wedstrijd heeft een andere opzet en karakter, dat gaat van team deathmatch tot capture the flag en een sniper competitie. Joey Smit (20) deed recent met zijn team mee aan de eerste ronde.

Joey wilde vroeger altijd bij het leger. Dat kan helaas niet, hij is kleurenblind. „Dichterbij dan dit kon ik niet komen", zegt Joey. Net als veel andere spelers keek hij eerst filmpjes op YouTube en besloot toen eens mee te doen, dat is nu negen maanden geleden. „Het geeft een zieke adrenalinekick. Ik zag vervolgens al die mensen met volledige uitrustingen en dacht direct: wow, dat moet ik ook hebben!"

Joey's advies voor nieuwe spelers? „Puur genieten. Airsoft is heel inclusief, mensen willen elkaar altijd helpen. Uiteindelijk wil iedereen het zo leuk mogelijk met elkaar hebben dus je komt altijd met mensen in gesprek. Als de adrenaline inkickt zit je er direct helemaal in, dat is zoiets moois..."


Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit

Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit

Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De voorzitter van het Europees Parlement vindt dat de EU-regeringsleiders het Britse verzoek om de brexit uit te stellen tot 31 januari moeten accepteren. David Sassoli sluit zich daarmee aan bij het advies van EU-president Donald Tusk aan de leiders.

„Dit uitstel staat het Verenigd Koninkrijk toe zijn positie te verhelderen, en het Europees Parlement om zijn rol te vervullen", zegt Sassoli in een verklaring. Het EU-parlement behandelt het brexitakkoord pas als het aan de Britse kant is geratificeerd. Het Lagerhuis heeft daar echter meer tijd voor nodig, zodat de geplande vertrekdatum van 31 oktober niet langer haalbaar lijkt.

Bijeenkomen niet nodig


Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren. / Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

1 UUR

Dachten we dat het goed voor ons was om af en toe die telefoon aan de kant te leggen, blijkt ook dát stress te kunnen veroorzaken. Uit Brits onderzoek volgt: ook verplicht onbereikbaar zijn kan stress opleveren.

De hele dag ben je aan telefoneren, appen en mailen. Lichtpuntje is dat je werkdag ooit een keer ten einde loopt en dat je dan niet meer voortdurend bereikbaar hoeft te zijn. Morgen weer een dag. In Nederland en de rest van Europa heerst namelijk het idee dat de hele dag door bereikbaar zijn stress oplevert.

Recht op onbereikbaarheid


Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

Foto's: Dierenbescherming

Foto van 'Erik Jonk'

21 OKT 2019

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

Is dat wel zo’n mooi getal?


39 doden gevonden in container in Engeland

39 doden gevonden in container in Engeland

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

In het Engelse Grays zijn woensdagochtend 39 doden gevonden in een container die op een vrachtwagen stond. De politie van Essex meldt dat het gaat om 38 volwassenen en een tiener.

De vrachtwagen is vermoedelijk afkomstig uit Bulgarije en kwam zaterdag binnen in Wales. Een 25-jarige man uit Noord-Ierland is opgepakt op verdenking van moord.

„Dit is een tragisch incident waarbij een groot aantal mensen om het leven is gekomen", zegt een politiecommandant. „We onderzoeken wat er precies aan de hand is. Ik verwacht dat dit proces lang gaat duren."


Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren. / Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

3 UUR

Het werk van de automonteur verandert drastisch. Om toekomstige monteurs daarop voor te bereiden, start het Vista College in Heerlen een nieuwe opleiding.

De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren, maar kan zijn werk gewoon doen vanachter een laptop. De reden: de waterstofauto en elektrische auto zijn bezig met een flinke opmars.

En ja, aan een Tesla valt weinig te sleutelen. „De automonteur van de toekomst zit nog wel in een autogarage, maar wel in een hele schone”, zegt Gio Colombi. Hij is opleidingsmanager van de nieuwe opleiding tot elektro-automonteur in Heerlen, die start vanaf september 2020. Het Vista College gaat samenwerken met vijf dealerbedrijven uit de omgeving. „We zijn blij met deze samenwerking, want de bedrijven uit het werkveld hebben veel kennis.”


Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline

Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline

Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:19

Marktplaats heeft woensdag vier advertenties verwijderd waarin in Nederland verboden exotische plant- en diersoorten te koop werden aangeboden.

Aanleiding was een bericht van de organisatie Stop Invasieve Exoten. Deze groep had op 6 oktober al melding gedaan bij Marktplaats, maar daar werd toen niets mee gedaan.

Onderzoek


In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'

In België worden kinderen op school 'opgesloten in de kast'

In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:19

Op Belgische kleuter- en lagere scholen worden nog steeds kinderen opgesloten als ze ‘lastig’ zijn. Dat meldt onderzoeker Elke Emmers van de Hogeschool Leuven-Limburg aan het programma De Wereld Vandaag op Radio 1. 

Aanleiding hiervoor was een opiniestuk over de gedwongen afzondering en isolatie van kinderen in de kinder- en jeugdpsychiatrie, voorzieningen van de integrale jeugdhulp en het bijzonder onderwijs.

Taboe


Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid

Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid

Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:21

Door het kabinet is een brigade van honderd taalexperts ingesteld om brieven van de overheid begrijpelijker te maken. 

De taalcoaches trekken het land in om ambtenaren te helpen bij het schrijven van duidelijker teksten, meldt het AD.

„Wij willen ervoor zorgen dat mensen kunnen meedoen en direct snappen waar brieven van de overheid over gaan", zegt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, die woensdag de aftrap geeft voor het project. De taalbrigade begint met vijftig experts, dat moeten er volgend jaar honderd zijn.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Basisscholen willen flexibele onderwijstijd

Basisscholen willen flexibele onderwijstijd

Basisscholen willen flexibele onderwijstijd. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:39

Zo'n 80 procent van de basisschooldirecteuren wil flexibeler kunnen omgaan met onderwijstijd. Zij willen bijvoorbeeld afwijken van de vakanties en van de vijfdaagse schoolweek om het onderwijs beter op individuele leerlingen af te stemmen, bericht Trouw.

Die flexibiliteit is niet alleen in het belang van ouders, maar vooral goed voor leerlingen, zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). De vereniging hield een peiling onder 616 directeuren.

Niet van deze tijd


Steeds meer transformatiewoningen: huizen met een verleden

In Oostmahorn staat dit voormalige zendstation van de PTT / www.redres.nl

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 06:01

Steeds meer mensen gaan voor een transformatiewoning: ,,Mensen willen een plek met emoties en geschiedenis.”

Wonen in een oude school of voormalig ziekenhuis: steeds vaker worden oude gebouwen en panden gerecycled en omgetoverd tot nieuwe woningen. In 2018 waren dat er 13.000, blijkt uit cijfers die het CBS woensdag naar buiten brengt.

Nieuwbouw, met bijna 67.000 woningen, is nog altijd de belangrijkste factor voor groei van het aantal woningen, maar steeds meer mensen gaan voor woningen met een verleden. ,,Die hebben helemaal geen zin in nieuwbouw. Ze zoeken een plek met emoties, een huis met geschiedenis.” Jan-Willem Andriessen begrijpt dit wel. Hij is directeur van Redres, dat gespecialiseerd is in de verkoop van erfgoed. Hij is net onderweg naar Giethoorn voor de verkoop van een oude molen waar de geschiedenis van afstraalt. ,,Wat is er nou mooier dan dat je het patina van decennia terug kunt zien in een huis.” Net zoals het craquelé van een schilderij, of ‘het karakteristieke van oude mensen’. ,,Jammer dat zoveel vrouwen tegenwoordig aan de botox gaan, mooie rimpels zijn niet lelijk.”


Likeability of3

Duitse liet zoon (6) meedoen aan IS-training en excecutie bijwonen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Net zoals vanuit Nederland zijn er ook vanuit Duitsland mensen naar het IS-gebied afgereisd. Daartoe behoort ook een moeder Carla-Josephine S., die haar zoontje kennis liet maken met de gewoonten van de IS.

De vrouw vertrok in 2015 toen haar man aan het werk was tegen zijn zin in naar het kalifaat. Hun kinderen, waaronder een zoon van pas zes jaar oud, werden gedwongen om mee te doen aan de trainingen die IS verzorgde. Ook moesten ze een openbare excecutie bijwonen.

Wapenskills


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Klimaatverandering maakt Rusland nóg groter

Rusland/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Rusland is al met afstand het grootste land ter wereld, maar het is nog aan het groeien. Door klimaatveranderingen zijn er een paar kleine eilandjes komen bovendrijven.

Volgens Aleksandr Moisejev, chef van de Noordelijke Russische vloot, dachten ze altijd dat het om drijvende gletsjers ging. Nu het ijs gesmolten is, blijken er in de kaap een aantal eilandjes te zijn. „De eilandjes zijn ontdekt doordat het ijs smelt en instort en door de temperatuurverandering", vertelt Moisejev.

Acht voetbalvelden


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Johnson wint eerste brexitstemming, maar verliest versnelde procedure

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Britse premier Boris Johnson heeft een belangrijke overwinning geboekt in het Lagerhuis. Dat keurde zijn nieuwe brexitwetgeving in een eerste stemming goed, maar de tweede ronde kwam er niet door. Een brexit op 31 oktober lijkt nu zeer onwaarschijnlijk.

De zogeheten 'withdrawal agreement bill' (WAB) zet de nieuwe brexitdeal om in Britse wetgeving. Dat is nodig om de EU met een deal te kunnen verlaten. Parlementariërs hebben nu met 329 tegen 299 stemmen besloten dat de wetgeving verder kan worden behandeld, maar die is daarmee nog niet definitief goedgekeurd.

Tweede stemronde


Likeability of5

Gelderland bevriest vergunningen voor boeren

Boeren bij het provinciehuis in Gelderland/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boeren in Gelderland kunnen in elk geval tot 1 december van dit jaar geen vergunningen krijgen voor hun bedrijfsvoering. Gelderland heeft tijd nodig om zich samen met de andere provincies en het Rijk te buigen over nieuwe stikstofregels en de gevolgen daarvan, zo hebben Gedeputeerde Staten dinsdag laten weten.

Gelderland schortte het nieuwe stikstofbeleid vorige maandag op na massaal boerenprotest. Friesland en Drenthe trokken na zulk protest de nieuwe regels in en Overijssel en Limburg pasten de regels aan. Het gevolg is volgens Gelderland grote onduidelijkheid, terwijl zowel landbouwminister Carola Schouten als Kamerleden ook nog eens verschillende meningen hebben geuit over de provinciale regels. Bovendien verschillen Schouten en de provincies onderling van opvatting.

Grote onduidelijkeheid


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Tieners maken nepaccount van leraar en vragen naaktfoto's leerlingen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Drie tieners hebben zich op social media uitgegeven als hun leraar. Daarbij vroegen ze medeleerlingen om hun naaktfoto's te sturen.

Het gaat om leerlingen van een middelbare school in Schagen. De leraar in kwestie ontdekte op een gegeven moment zelf dat anderen zich onder zijn naam uitgaven op social media, waarna hij bij de politie aangifte deed.

Geen succes


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen?

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen?

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen? / Unsplash

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Het traditionele gezin bestaat niet meer. Daar begint het althans op te lijken. Waar eerst de trouwe viervoeter de plek van een kind leek in te nemen, is nu de huiskamerplant bezig aan een opmars.

Millenials zeggen tegenwoordig niet veel te voelen voor het traditionele huisje-boompje-beestje. Daar komt bij dat een huis kopen bijna niet te doen is, de arbeidsmarkt onzeker is en ook het vinden van de juiste partner is lastig. Hieruit volgt dat zij steeds later of misschien wel helemaal niet aan kinderen beginnen.

Waar veel mensen met huisdieren zichzelf al zagen als de vader of moeder van hun trouwe viervoeter. Is er nu iets vergelijkbaars aan de hand met planten. Mensen die ervan houden om voor hun planten te zorgen worden op Instagram #plantparents genoemd en volgens een rapport van onderzoeksbureau WGSN Global macro-agency is het zorgen voor je planten alsof het je eigen kinderen zijn een groeiende markt.


kankerverwekkende stoffen in autostoeltjes
Likeability of3

Kankerverwekkende stoffen in autostoeltjes

Maar liefst vier typen kinderzitjes voor in de auto blijken schadelijke stoffen te hebben./ Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Maar liefst vier typen kinderzitjes voor in de auto blijken schadelijke stoffen te hebben. Dat concludeerde de ANWB in de jaarlijkse autostoeltjestest.

De ANWB neemt ieder jaar autostoeltjes onder de loep voor de jaarlijkse kinderzitjestest. Dit gebeurt al sinds 2003 om ouders te informeren over de kwaliteit van de stoeltjes. Wat blijkt dit jaar? Van de twintig geteste modellen hebben er vier de beoordeling ‘slecht’ gekregen vanwege een hoge concentratie schadelijke stoffen in de bekleding.

Kankerverwekkende bekleding


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zijn reisgidsen nog wel relevant?

Zijn reisgidsen nog wel relevant?

Inspiratie voor een reisbestemming krijgt 56 procent van de millennials vooral van vrienden en familie./ Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Nederland staat dit jaar in de top tien van de Lonely Planet. Moeten we bang zijn voor een extra stroom toeristen, of is de reisgids niet meer zo relevant als het gaat om de keuze in reisbestemmingen?

Op social media staat het er vol van: ‘perfecte’ vakantiefoto’s van je vrienden of familie, die zich op de mooiste bestemmingen bevinden. Dit motiveert vooral jonge mensen om vervolgens ook naar deze plekken te gaan. Want waar reisgidsen vroeger een belangrijke bron van informatie waren, baseren reizigers hun keuze nu eerder op advies van vrienden en familie of op plekken die ze voorbij zien komen op social media.

Nederland staat op plek zeven in het lijstje van de Lonely Planet met de tien beste landen om te bezoeken in 2020. Dat vindt Elsje van Vuuren, van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), een mooi compliment. „Deze reisgids kan zeker bijdragen leveren aan het aantal toeristen dat naar Nederland komt. Wat heel positief is, is dat niet alleen Amsterdam wordt genoemd als goede bestemming in ons land. Ook Groningen, Arnhem en de Veluwe staan er bijvoorbeeld in.” Dit draagt volgens haar bij aan het verspreiden van de toeristen, in plaats van dat iedereen massaal naar onze hoofdstad gaat.