In het nieuws

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Sniper in Ghilly-suit. Bijna niet te zien in het bosrijke speelveld. Foto: Mark Haasjes

Foto van 'Tim van der Steen'

24 APR 2019

De tactische schietsport Airsoft is pas sinds 2013 legaal in Nederland, maar de bond telt nu al meer dan 20.000 leden. Op 34 velden mogen zij de strijd met elkaar aangaan, die zitten vrijwel ieder weekend vol. Metro-verslaggever Tim trok dit paasweekend ook ten strijde.

Naast een veiligheidsbril, masker en tactical vest krijg ik een M4-Carbine-replica en twee magazijnen in mijn handen gedrukt. Samen met de andere nieuwe rekruten togen we achter de marshall aan richting het speelveld. We zijn vandaag bij Balls & Arrows in Lelystad en doen mee aan onze eerste Airsoft Skirm.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Het overgrote deel van de spelers is man, maar zeker niet exclusief. Foto: Nina Stornebrink

Buiten spelen

Vroeger speelden we buiten. Van een paar planken en wat spijkers werden geweren in elkaar getimmerd, daarmee trokken we de bossen in en de buurten door op oorlogspad. Meesterwerken maakten sommigen van die speelgoedwapens, de kolf werd zorgvuldig gefiguurzaagd en geverfd, een gasbuis werd de loop. Die tijden lijken veranderd, door de buurt rennen ze weinig meer. Er worden meer videospelletjes gespeeld. Nu is er een sport die gamers massaal van de bank trekt.

De sport is niet nieuw, rond 1970 ontstond Airsoft al in Japan. In de decennia daarna waaide het over naar de VS, UK en de rest van Europa. Het wordt gespeeld met replica’s. Deze apparaten zijn vaak exacte kopieën van echte wapens. Alleen het binnenwerk van de geweren is anders: in plaats van kogels worden bb’s afgevuurd.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Airsoft spelers investeren vaak flink in hun uitrusting. Foto: Mark Haasjes

Veiligheid centraal

„Een flinke groep”, merkt de marshall op. We zijn met een stuk of tien nieuwelingen, zelf zo groen als gras en nog wat onwennig in onze legergroene overalls. „Iedereen brillen op”, klinkt het bevel voordat we vanuit de ‘safe zone’ het speelveld betreden. Ondanks meerdere herinneringen, is een enkeling de beschermbril alsnog vergeten, die trekken nu spontaan een sprintje om hem te halen. Veiligheid staat bij Airsoft erg hoog in het vaandel.

In Nederland werden de replica’s geweerd tot februari 2013, dus de sport is hier nog jong. Sindsdien is het legaal, op voorwaarde dat spelers zich registeren. Dit geeft ons dus ook een unieke inkijk in het aantal spelers. Vergis je niet: de sport is booming.Inmiddels heeft de Nederlandse Airsoft Belangenvereniging (NABV) ruim 20.000 leden. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren nog veel verder groeit.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Een band om de arm laat zien bij welk team de spelers horen. Foto: Mark Haasjes

Uniform

We vullen onze magazijnen met de BB’s. De balletjes zijn gemaakt van PLA, biologisch afbreekbaar plastic op basis van mais. „Schiet nooit met BB’s van gewoon plastic. Doe je dat toch, dan krijg je een ban, een boete en als we het bos moeten laten opruimen, een deel van de rekening op de mat.” Een korte briefing volgt voor de nieuwelingen op dit veld, een warm welkom ook voor de mensen die nog nooit eerder Airsoft hebben gespeeld.

In onze overalls steken we als nieuwe rekruten behoorlijk bleek af tussen de meer ervaren spelers. Een kleine 150 man staat in formatie opgesteld. Opgedeeld in twee teams tegenover elkaar, blauw en rood, in nette rijen van vijf. Die hebben vaak flink in de bus geblazen om hun uniformen zo compleet mogelijk te maken, tot snipers met volledige Ghilly-suits aan toe.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Spelers kijken graag militaire tactieken af van films en games. Foto: Mark Haasjes

Strategie

Beide teams trekken naar hun eigen spawn zones, in de uithoeken van het veld. Dat is het startpunt voor de teams en de plek waar je de missiekaarten kunt krijgen en moet inleveren. De spawn zone is ook de plek waar je terug moet keren nadat je door een andere speler bent afgeschoten, een tocht die ik vandaag veelvuldig zal gaan afleggen.

De spelmodus heeft veel weg van een online schietspel. Terwijl we jagen op de andere factie, voeren we de opdrachten van de missiekaarten uit. Dat gaat van het ophalen van een laptop met ‘belangrijke intel’ uit vijandig gebied, tot het verdedigen en vasthouden van strategische posities op het strijdtoneel. Hier komen de nodige militaire tactieken aan te pas, vaak natuurlijk afgekeken van tv en games.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Airsoft spelers investeren vaak flink in hun uitrusting. Foto: Mark Haasjes

Fair play

Het fluitsignaal klinkt en we marcheren massaal het veld in. Veel te fanatiek ren ik voorop natuurlijk, pats! De BB die mijn arm raakt doet minder pijn dan een paintball, maar prikt genoeg om niet voor je lol te worden afgeschoten. „Hit!”

Airsoft leunt zwaar op fair play. Anders dan bij paintball laten deze balletjes geen vlekken achter, spelers moeten het zelf aangeven wanneer zij geraakt zijn. Iets dat vrijwel altijd braaf wordt gedaan. Ik trek een fluorescerend hesje uit mijn broekzak dat laat zien dat ik af ben en doe de walk of shame terug naar de spawn zone. Tijdens mijn volgende poging ben ik al een stuk voorzichtiger.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Tom van 't Hoff, zijn kanaal Silo Entertainment heeft bijna drie miljoen abonnees

Silo Entertainment

Tom van ’t Hoff (26) runt Silo Entertainment. Met bijna drie miljoen subscribers is hij naar abonnees gemeten de grootste Nederlandse sporter op YouTube. „Ik zat op het hbo in Utrecht, een maat liet mij airsoft zien. Ik dacht: dat is cool! Ik doe ook wel een keer mee. Dat is nu zo’n vier jaar geleden, ik maakte toen al gamingvideo’s en dacht dat mijn kijkers ook wel airsoft wilden zien.” Inmiddels is hij gestopt met zijn studie en richt hij zich voltijd op de sport en Silo Entertainment, daarmee ontwikkelt hij inmiddels ook producten voor de sport zelf.

Tijdens onze introductie in Lelystad merken we hoe vermoeiend de sport kan zijn. Na zes uur rondrennen door het bos, liggen we er behoorlijk af. Het blijkt veel verder te kunnen gaan. „Ik ben net terug uit Tsjechië,” vervolgt Van ’t Hoff. „Daar was Border Wars. Een MilSim van vier dagen lang met 3000 spelers op een groot terrein. Twee grote facties streden tegen elkaar. Je zet je tent neer op de basis, volgt orders op van een commandant en zelfs ’s avonds kunnen ze je tent openen en je overhoop schieten.”

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Sniper in Ghilly-suit. Bijna niet te zien in het bosrijke speelveld. Foto: Mark Haasjes

Military Simulation

Veel airsofters benaderen de realiteit zo goed mogelijk. MilSim staat voor Military Simulation. De grootste van Europa is in Berget, Zweden. „Vorig jaar was daar een helikopter, die mocht de NATO-factie voor missies gebruiken”, vertelt Van ’t Hoff enthousiast. „Verder waren er pantserwagens en het leger deed mee en kwam met voertuigen. Maar je kan ook zelf een oude jeep kopen, ombouwen en meenemen naar zo’n evenement.” Dat niveau hebben we in Nederland voorlopig nog niet bereikt. Hier zijn nu 34 velden, alleen bij Bunker Hill (Daarle) rijden voertuigen rond.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Aan de aankleding van de speelvelden wordt veel aandacht besteed. Foto: Mark Haasjes

Onderzoek

Het Mulier Instituut doet onderzoek naar de impact van sport in Nederland. Nadat Resie Hoeijmakers vorig jaar een casestudie publiceerde over ‘booming’ sporten in Nederland, werd zij opgebeld door de NABV, die vroeg zich af waarom Airsoft niet in de studie was meegenomen. Even bleef het stil aan de lijn, Hoeijmakers moest bekennen dat zij nog nooit van de sport had gehoord. Op verzoek van de bond heeft zij Airsoft vervolgens alsnog onderzocht.

„Ik kende het niet, best gek eigenlijk voor een instituut dat sport onderzoekt”, bekent Hoeijmakers. In eerste instantie begon zij haar onderzoek dus op YouTube. „Het lijkt best op het spelen van games. Veel spelers hebben camera’s op hun helm bevestigd, waardoor het net lijkt of je in Call Of Duty bent beland.”

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Een sniper in de hoge begroeiing. Foto: Mark Haasjes

Instant fun

Airsoft is een sport met een heel lage instapdrempel, lol staat voorop. De minimumleeftijd is 18. Maximaal zes keer per jaar kan je mee als introducé, wil je vaker spelen, dan moet je bij de NABV zijn ingeschreven. Hiervoor moet je wel een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen aanleveren. Het Mulier Instituut verwacht dat de NABV de komende jaren nog veel meer leden erbij krijgt. Om hen de ruimte te bieden, zullen er dan ook meer velden moeten komen.

Hoeijmakers signaleert verder dat Airsoft goed aansluit bij een jonge generatie. Met name in de leeftijd 25 tot 35. Ook bereikt het gamers, een doelgroep die door andere sporten niet wordt bereikt. Hoeijmakers: „In deze tijd zien we dat ‘instant-fun’ belangrijker wordt bij sporten voor een jonge generatie. Bovendien zijn niveauverschillen minder lastig bij airsoft.”

Zowel nieuwe als ervaren spelers duiken samen het strijdveld op. Dit herkennen we ook op het speelveld vandaag, waar zowel jonge spelers als mannen dik boven de 50 elkaar gebroederlijk te lijf gaan. Van ’t Hoff: „Voor 150 euro heb je al een M4-replica. Hoodie en bergschoenen aan en je kan gaan. Er zijn geen restricties op wat je aantrekt. Net als in games kan je zelf je loadout kiezen, die kan je vervolgens zo gek maken als je zelf wil.”

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Tim Pijnenburg komt voor Nederland uit tijdens het WK Targetshooting in Taiwan

WK Target shooting in taiwan

Tim Pijnenburg (23) kwam zo’n vijf jaar geleden in aanraking met Airsoft door zijn neef. Die speelde al zestien jaar in België, waar de sport al langer legaal is. Hoewel MilSim zijn favoriete speelvorm is, komt Tim in Taiwan uit voor Nederland tijdens het WK Targetshooting. Bij deze discipline moeten verschillende doelen zo snel en accuraat mogelijk worden geraakt.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Joey Smit deed mee aan de eerste ronde van de Ultimate Airsoft Competition

'Dichterbij kom je niet'

Fun staat bij Airsoft op de eerste plaats, toch worden er nu ook steeds meer toernooien georganiseerd. Vanuit de NABV wordt nu voor het eerst de Ultimate Airsoft Competition (UAC) georganiseerd. Deze bestaat uit vijf rondes op vijf verschillende locaties. Iedere wedstrijd heeft een andere opzet en karakter, dat gaat van team deathmatch tot capture the flag en een sniper competitie. Joey Smit (20) deed recent met zijn team mee aan de eerste ronde.

Joey wilde vroeger altijd bij het leger. Dat kan helaas niet, hij is kleurenblind. „Dichterbij dan dit kon ik niet komen", zegt Joey. Net als veel andere spelers keek hij eerst filmpjes op YouTube en besloot toen eens mee te doen, dat is nu negen maanden geleden. „Het geeft een zieke adrenalinekick. Ik zag vervolgens al die mensen met volledige uitrustingen en dacht direct: wow, dat moet ik ook hebben!"

Joey's advies voor nieuwe spelers? „Puur genieten. Airsoft is heel inclusief, mensen willen elkaar altijd helpen. Uiteindelijk wil iedereen het zo leuk mogelijk met elkaar hebben dus je komt altijd met mensen in gesprek. Als de adrenaline inkickt zit je er direct helemaal in, dat is zoiets moois..."


Vermiste trucker zat vast in Poolse cel

Vermiste trucker zat vast in Poolse cel

Rob Wijhers wordt sinds 21 mei vermist. Foto: Politie

Foto van 'Metro en ANP'

49 MIN

De sinds 21 mei vermiste vrachtwagenchauffeur Rob Wijhers uit Limburg heeft vermoedelijk een nacht vast gezeten in een Poolse cel. Volgens de politie had hij te diep in het glaasje gekeken en moest hij zijn roes uitslapen in de cel. Na een nacht werd hij weer vrijgelaten, maar sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.

Persoonlijke spullen

De 52-jarige trucker was in Polen voor zijn werk. Op 21 mei had zijn dochter voor het laatst contact met hem. Hij bevond zich toen in Slubice, vlak over de Duitse grens bij Franfurt an der Oder. De vrachtauto van Wijhers werd daar gevonden met zijn persoonlijke spullen er nog in, waaronder zijn telefoon.


Fietser overleden na val in Mook

Fietser overleden na val in Mook

De fietser uit Wijchen was ernstig gewond en werd naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een fietser is in de nacht van zaterdag op zondag overleden aan de gevolgen van een ongeluk in het Noord-Limburgse dorp Mook. De 67-jarige man uit Wijchen overleed in het ziekenhuis in Nijmegen.

Het ongeluk gebeurde zaterdagavond rond 21.00 uur. De 67-jarige man fietste samen met een andere fietser over Groesbeekseweg. Na een tijdje bleek dat de man uit Wijchen achterop was geraakt. De andere fietser, die voorop reed, keerde terug en zag de 67-jarige man gewond op de grond liggen.

De fietser uit Wijchen was ernstig gewond en werd naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Daar bleek alle hulp vergeefs.


‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Camera video‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Wiona gaat voor de beste hulp voor alle mensen in het aardbevingsgebied.

In samenwerking met Olympia Nederland

20 MEI 2019

Wiona is Managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen via Olympia. Zij vertelt over de voldoening die ze haalt uit het helpen van mensen in het aardbevingsgebied.

Werk van betekenis doen, dat geldt absoluut voor Wiona (38). „Mijn werk is geweldig. Ik kan het niet anders zeggen. Elke dag ga ik met een lach naar mijn werk en kom ik met een lach weer thuis.” Sinds een half jaar werkt de vrolijke Wiona via Olympia als managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen. „Iedereen heeft wel gehoord van de aardbevingen in Groningen en de schade die vele duizenden huizen hebben opgelopen. Wij doen elke dag weer ons uiterste best om mensen in het aardbevingsgebied die schade melden, op een juiste, nette en snelle manier van dienst te zijn. Het is al vervelend genoeg dat ze schade hebben aan hun huis. Wij kunnen ze helpen door zo snel mogelijk schade-experts naar de woning te sturen, zodat de schadevergoeding kan worden afgehandeld. Zo krijgen de bewoners waar ze recht op hebben.”

Spin in het web


Ga naar Lollapalooza in Berlijn met € 25,- korting

Foto: Stephan Flad

In samenwerking met CJP

22 MEI 2019

Altijd leuk als je een festival in het buitenland pakt: je weet ineens wat er speelt in Spanje, Duitsland of Italië. Op Lollapalooza Festival sta je bijvoorbeeld oog in oog met Kraftklub: fris en fruitige gitaarpop in de stijl van Two Door Cinema Club en The Strokes. Maar een dikke lijst aan internationale artiesten zie je net zo goed tijdens ons eigen popfestival in het Pinksterweekend. Of misschien ben jij zelf artistiek talent in de dop? Ontdek de nieuwe CJP-deals hier. Scoor je tickets snel of bestel eerst je CJP direct onderaan deze pagina.

Lollapalooza Festival: € 25,- korting op je ticket + reis

Foto: Stephan Flad


Ultieme poging tot overleg over ov-staking

Ultieme poging tot overleg over ov-staking

Het kort geding dat op 10.00 uur op Schiphol begon, is geschorst. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Vakbonden, NS, Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer doen een ultieme poging om tot een oplossing te komen voor de bereikbaarheid van de luchthaven tijdens de staking van het openbaar vervoer dinsdag. Het kort geding dat Schiphol had aangespannen is geschorst.

Openbare orde

De luchthaven maakt zich zorgen over de openbare orde als Schiphol niet met de trein bereikbaar is. De gemeente Haarlemmermeer deelt die zorgen en sloot zich aan bij het kort geding.


Win 2 kaarten voor MELT Festival!

Foto van 'Metro'

23 MEI 2019

Wil jij met vriend of vriendin naar Melt op het terrein van de voormalige kolenmijn Ferropolis in Duitsland? Doe dan mee aan deze winactie van Metro en Festival.Travel en wie weet gaan jullie van 19-21 juli los op de beste pop-, hiphop- en elektronische acts!

Melt vindt plaats aan het Gremminmeer tussen de industriële bouwwerken, hijskranen, graafmachines en pakhuizen, die voor een unieke sfeer zorgen. Overdag wordt er gechilld op het strand, ’s avonds transformeren kleurrijke en visuele kunstinstallaties het festivalterrein tot een futuristische lichtstad. Dit jaar check je op Melt onder meer: Bon Iver, Asap Rocky, Jorja Smith, Skepta, Solomun, Four Tet, Modeselektor live, Bilderbuch, Rin, The Black Madonna, Bonobo dj, David August en Charlotte de Witte.

Kans maken op 2 kaarten? Vul hieronder jouw gegevens in:


3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken
Likeability of5

3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken

In samenwerking met Global Savings Group

20 MEI 2019

De huid is ons grootste orgaan maar wordt vaak vergeten om te verzorgen. Dit zorgt voor onzuiverheden, droge huid of pigmentvlekken. Met deze drie tips helpen wij jou aan een perfecte skincare routine en gaat jouw huid weer stralen.

Er wordt vaak gedacht dat je gezegend wordt met een mooie huid. Hoewel dit natuurlijk ook gedeeltelijk waar is zijn er ook veel manieren om hier zelf een handje bij te helpen. Wat jij dagelijks in de spiegel ziet is dus wel degelijk te beïnvloeden maar daar is wel zorg voor nodig. Iedereen heeft zo’n zijn eigen favo producten maar deze tips zijn key in iedere routine.

Cleanse


like
user_bbd522b5f628c80261af97c5aa081ff4fdf4f2a3_avatar

Camera videoWin een EasyToys box twv € 150,-

Foto van 'Metro'

20 MEI 2019

Het is masturbatiemaand en dat vieren we bij EasyToys. Tijd voor jezelf, tijd voor mei! Met de #MyGuiltyPleasure box van EasyToys heb je alle ingrediënten in huis voor een sexy avond vóór en mét jezelf. Kans maken? Vul hieronder jouw gegevens in:

Kun je niet wachten op de prijsuitreiking of ben je nieuwsgierig naar al onze andere producten? Bekijk dan ons ruime assortiment met spannende speeltjes op easytoys.nl.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

23 MEI 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?video icon
02:23

In samenwerking met Almere City Marketing

19 MEI 2019

Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?

Crossen door de Bossen! Dat is de naam van een tof evenement in het Kotterbos bij Almere, op zondag 26 mei. YouTube-held Teun Peters van team Dylan Haegens crosste de bijna 4 kilometer voor Metro alvast en zette een tijd neer van 16.42 minuten. De snelste jongere verdient zondag een gave prijs: hij of zij mag een video met Teun opnemen in een professionele studio in Amsterdam.

Voor iedereen

Je hoeft van Crossen door de Bossen overigens geen wedstrijd te maken. Vanaf 11.00 uur mag iedereen vanaf 8 jaar meedoen, ook vaders en moeders. Als jij op een supervet parcours gewoon eens wilt kennismaken met de MTB-sport, ben je helemaal welkom. Je hoeft niet allemaal ‘om het snelst’. Oh ja, mountainbikes en helmen zijn aanwezig en meedoen is gratis!

Meer informatie vind je op Oostvaardersplassenalmere.nl


Scooterrijder overleden bij ongeluk in Baarn

Scooterrijder overleden bij ongeluk in Baarn

Voor zover bekend zijn er geen andere mensen betrokken bij het ongeluk. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Een 55- jarige man uit Baarn is in de nacht van zaterdag op zondag overleden bij een verkeersongeluk op de Tolweg in Baarn. Ondanks reanimatiepogingen overleed hij ter plekke.

Het ongeluk gebeurde rond 01.15 uur op de Tolweg. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de man de struiken in is gereden en vermoedelijk met zijn scooter over de kop is geslagen.

Getuigen


Schiphol spant kort geding aan om ov-staking

Schiphol spant kort geding aan om ov-staking

Schiphol wil voorkomen dat de luchthaven onbereikbaar wordt via het ov. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Schiphol spant een kort geding aan tegen de vakbonden. De luchthaven wil hiermee afdwingen dat Schiphol dinsdag tijdens de landelijke ov-staking bereikbaar blijft via het openbaar vervoer. Het kort geding is zondag om 10.00 uur op Schiphol begonnen.

De afgelopen dagen heeft de luchthaven overleg gevoerd met de bonden, maar dat heeft zondagochtend tot niets geleid.

Extra druk op de weg


Kind (5) ernstig gewond door ongeval op springkussen

Kind (5) ernstig gewond door ongeval op springkussen

Het jongetje is in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Een 5-jarige jongetje uit het Brabantse Rucphen is zaterdag ernstig gewond geraakt tijdens een ongeluk met een springkussen. Het gebeurde rond 20.00 uur bij in sportpark.

'Zorgwekkende toestand'

Het springkussen zakte door een nog onbekende oorzaak in elkaar. Daarbij raakte het jongetje ernstig gewond. Hulpdiensten waren in groten getale aanwezig om het jongetje te helpen. Hij is volgens de politie in ‘zorgwekkende toestand’ naar het ziekenhuis in Rotterdam overgebracht.


 Grote brand bij afvalverwerker in Hengelo

Grote brand bij afvalverwerker in Hengelo

Bij de brand kwam veel rook vrij. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:40

Op het terrein van afvalverwerkingsbedrijf Twence in Hengelo heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand gewoed. Het gebouw van 10.000 vierkante meter is zo goed als verwoest.

De brand woedde in het gebouw waar gft-afval van Twente wordt verwerkt. De hal en de installatie zijn volledig verwoest.

De brand brak rond 00.30 uur uit. De brandweer was aanwezig met meerdere bluswagens om te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar andere panden. Rond 06.00 uur zondagochtend was de brandweer het vuur de baas. Wel zal het nablussen nog enige tijd in beslag nemen.


Poging brandstichting bij politiebureau Eindhoven

Poging brandstichting bij politiebureau Eindhoven

De ingang van het bureau liep lichte schade op. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:29

Onbekenden hebben zondagochtend vroeg uur geprobeerd om het hoofdbureau van de politie in Eindhoven in brand te steken. Er werd een brandend voorwerp tegen de draaideur van het politiebureau gegooid.

„Er waren meteen vlammen,” aldus een woordvoerder. Agenten zagen de vlammen van achter de balie en konden het vuur zelf snel blussen. Wat voor een brandend voorwerp er naar het bureau werd gegooid, is niet bekend.

Geen vermoeden


'Pensioensysteem is te ingewikkeld om uit te leggen'

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Scheidend directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie vindt dat pensioenfondsen „zich nergens voor hoeven te schamen". De pensioenfondsen hebben het goed gedaan, zegt hij in een afscheidsinterview in het AD.

„Aan het begin van de crisis hadden we 600 miljard euro pensioenvermogen, nu is dat al ruim 1400 miljard. Dat er desondanks kortingen op de pensioenen dreigen, is meer het gevolg van ontwikkelingen op de financiële markten dan aan de besturen van de pensioenfondsen", zegt Riemen, die in oktober vertrekt en dan elf jaar leiding heeft gegeven aan de belangenbehartiger van de Nederlandse pensioenfondsen.

Niet blij


Politie publiceert nieuwe foto verdachte Lyon

De dader van de aanslag op de fiets. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft nieuwe beelden vrijgegeven van de man die verdacht wordt van de bomaanslag in Lyon. De politie zoekt nog steeds met 100 agenten naar de dader. Het gaat om een man van 30 à 35 jaar die vlak voor de explosie rijdend op een fiets is gezien. Zijn identiteit is nog niet achterhaald.

ANP

Door de aanslag vrijdag op een wandelpromenade in het centrum van de stad raakten dertien mensen gewond. Volgens de onderzoekers is de bom van een afstand tot ontploffing gebracht. De dader zette een papieren zak bij een bakkerij en stapte toen op de fiets. In de zak zaten behalve een explosief stukken metaal. De aanslag is nog steeds niet opgeëist.


Likeability of2

Potvis dood gevonden in Sicilië met maag vol plastic

Foto van de aangespoelde potvis

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Dierenactivisten zijn verontrust door weer een triest geval van dierenleed. Een potvis is dood aangespoeld aan de kust van Sicilië met een enorme hoeveelheid plastic in de maag, meldt CNN.

Greenpeace Italië vertelde dat het karkas van het jonge beest - de leeftijd wordt geschat op 7 jaar oud - vrijdag aanspoelde aan het strand van Cefalu, een populaire toeristenbestemming in Sicilië.

Grimmige foto's van het beest gaan het internet over. Daarop is te zien dat de buik vol zat met plastic zakken en andere plastic objecten.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Vrouw overleeft twee weken in wildernis Hawaï

Vrouw overleeft twee weken in wildernis Hawaï

Amanda Eller met haar redders. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De 35-jarige Amanda Eller was al ruim twee weken niet meer gezien, tot ze vrijdag door een reddingsploeg in een helikopter werd ontdekt in onherbergzaam gebied op Maui. Op 8 mei werd de auto van Eller gevonden, daar zaten de papieren en haar telefoon nog in. Op dat moment vreesden haar familie en vrienden voor het ergste, maar ze hebben de zoektocht nooit opgegeven.

Verdwaald

Aan de reddingswerkers vertelde Eller dat ze was gaan wandelen, twee weken geleden, en dat ze daarbij verdwaald was. Daarna viel ze, waarbij ze vermoedelijk een been brak. Daarna werd een grote zoekactie op poten gezet, met uiteindelijk vrijdag een gelukkig einde. Vijftien dagen nadat haar vermissing werd gemeld, werd Eller vanuit de lucht gespot in een diep ravijn.