Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Samenwerking moet zorgen voor minder proefdieren

Een nieuwe samenwerking moet ervoor gaan zorgen dat er minder proefdieren worden gebruikt bij de ontwikkeling van medicatie. Onderzoeksorganisatie TNO, Stichting Proefdiervrij en biofarmaceutisch bedrijf Galapagos slaan de handen ineen om te kijken of het mogelijk is het gebruik van proefdieren te verminderen.

Bronnen koppelen

In eerste instantie richt het onderzoek zich op fibrose, een aandoening waarbij lichaamsfuncties verminderen als gevolg van littekenvorming. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van big data, computersimulatie en systeembiologie. Deze bronnen zijn door de hoeveelheid informatie slim aan elkaar te koppelen, denken de drie partijen. Zo hopen ze meer te weten te komen over de werkzaamheden van medicijnen. Het doel daarbij is dat door de kennis in de toekomst minder proefdieren nodig zijn.

Koploper

Het onderzoek past binnen de ambitie van de Nederlandse overheid om in 2025 koploper te zijn op het gebied van proefdiervrije innovaties. Het project duurt twee jaar, mogelijk worden in een later stadium nog andere aandoeningen onder de loep genomen.

„We zijn er blij met de opgezette samenwerking", aldus Debby Weijers, directeur bij Proefdiervrij. „Het is van groot belang om een biomedisch bedrijf aan boord te hebben. Zij beschikken niet alleen over heel veel kennis en expertise, zij zijn ook degene die de nieuwe toepassingen ook daadwerkelijk moeten gaan gebruiken."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.