Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Rwanda herdenkt slachtoffers genocide

De Rwandese president Paul Kagame heeft zondag het startsein gegeven voor een week van herdenkingsbijeenkomsten voor de slachtoffers van de genocide 25 jaar geleden. De volkerenmoord in 1994 kostte het leven aan circa een miljoen mensen en tussen de tweehonderdvijftig duizend en vijfhonderd duizend vrouwen en meisjes werden verkracht.

Een middag vol toespraken en zang

Kagame legde een krans bij het monument in Gisozi, waar een kwart miljoen mensen begraven liggen. Daarna volgde een middag vol toespraken en zang. Populaire artiesten brachten onder meer het lied Turabunamira twiyubaka (‘Hen in ere houden terwijl wij herbouwen’) ten gehore.

‘We zijn veel betere Rwandezen dan we waren’

„De eenzaamheid en woede van de overlevenden is op geen enkele manier volledig te bevatten. En toch hebben we hun keer op keer gevraagd de noodzakelijke offers te brengen om onze natie nieuw leven te geven. Emoties moesten in een doosje worden gedaan", aldus Kagame. „We zijn veel betere Rwandezen dan we waren. Maar we kunnen nog beter worden. We zijn het laatste volk ter wereld dat zou moeten zwichten voor zelfgenoegzaamheid."

Nationaal voetbalstadion

Later op de dag wandelden duizenden mensen van het parlement in Kigali naar het nationaal voetbalstadion. Toen ze binnen waren, gingen de lampen uit en werd de sportaccommodatie nog slechts verlicht door flakkerende kaarsjes. In die entourage voerden overlevenden van het drama het woord.

„Ik heb mijn kinderen vernoemd naar al mijn broers en zussen die destijds omkwamen", vertelde Samuel Dusengiyumva aan de geëmotioneerde menigte. Hij prees vervolgens het ingrijpen van het Rwandees Patriottisch Front (RPF), een rebellenbeweging van Tutsi’s die onder leiding van Kagame een eind maakte aan de volkerenmoord. „Ik dank de RPF die ons redde terwijl de rest van de wereld niets deed."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.