Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 apr 2019 / 05:55 uur

Rusland opent deuren ‘walvisgevangenis’

De Russische autoriteiten zetten de deuren van een beruchte ‘walvisgevangenis’ in het Verre Oosten open en laten bijna honderd orka’s en witte dolfijnen (beloega’s) op korte termijn vrij. De voorbereidingen zijn begonnen.

Gouverneur Oleg Kozjemjako vertelde maandag dat het definitieve besluit is genomen na een bezoek van de activisten Jean-Michel Cousteau en Charles Vinick, die met hun Amerikaanse stichtingen de belangen van zeezoogdieren behartigen. „Ons doel is ze allemaal te laten gaan”, zeiden ze in een gezamenlijke verklaring.

Greenpeace protest. Foto: ANP

Verkocht aan aquariums

De walvisachtigen zijn vorige zomer gevangen in de Zee van Ochotsk om te worden verkocht aan aquariums in onder meer China. Ze zitten al maanden opgesloten in kleine zeekooien in de Srednjaja-baai, ten westen van de stad Nachodka.

De ontruiming van de ‘whale jail’ zal enige tijd in beslag nemen, omdat bij de orka’s en beloega’s afzonderlijk wordt bekeken of ze aan vrijlating toe zijn. „Als sommige dieren ziek zijn, gaan we ze eerst verzorgen”, zei Cousteau, zoon van de beroemde Franse oceaanonderzoeker Jacques Cousteau.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rusland opent deuren ‘walvisgevangenis’
Sluiten