Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 apr 2019 / 10:49 uur

Programma 4 en 5 mei is bekend

Het programma voor 4 en 5 mei is bekend. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op 4 mei bij de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Aansluitend leggen ze traditiegetrouw een krans bij het Nationaal Monument op de Dam, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekend.

Theatermaker en schrijver Diederik van Vleuten houdt de 4 mei-voordracht tijdens de herdenking.

Bevrijdingsdag ‘in vrijheid kiezen’

Een dag later, op Bevrijdingsdag, is premier Mark Rutte in Almere bij de 5 mei-lezing, die wordt gehouden door wetenschapper en schrijver Rosanne Hertzberger. Het thema van 4 en 5 mei is dit jaar in vrijheid kiezen. Rond 13.00 uur ontsteekt Rutte het bevrijdingsvuur als startsein voor de veertien bevrijdingsfestivals en alle andere activiteiten in het land.

Honderdjarig bestaan algemeen kiesrecht

De koning, koningin en Rutte zijn die avond bij het 5 mei-concert dat traditiegetrouw op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré wordt gegeven.

Het thema sluit aan bij het honderdjarig bestaan van het algemeen kiesrecht. Er wordt „stilgestaan bij de waarde van onze democratische rechtsstaat, de buitenwerkingstelling van de rechtsstaat in de jaren 1940-1945 en bij de verantwoordelijkheid die we met met elkaar dragen om deze open, vrije, democratische rechtsstaat te waarborgen", stelde het Nationaal Comité 4 en 5 mei eerder dit jaar al.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Programma 4 en 5 mei is bekend
Sluiten