Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

President Macron belooft herstel Notre-Dame

President Macron beloofde maandagavond er alles aan te zullen doen om de 800 jaar oude kathedraal weer te herstellen. Om dit mogelijk te maken gaat hij een internationale inzamelingsactie op touw zetten.

Samen herbouwen

„Het ergste is voorkomen, maar we hebben de strijd nog niet gewonnen”, zei de president. Waar eerder maandagavond nog gevreesd werd voor de instorting van het gehele gebouw, konden de structuur en twee torens van de kerk worden gered.

De Franse president was zichtbaar emotioneel en zei alle hoop te hebben dat de Notre-Dame met hulp van ‘talenten uit het buitenland’, kan worden hersteld. „We zullen samen herbouwen. Het zal onderdeel zijn van onze toekomst en een project voor de komende jaren.”

Niet lang na de aankondiging van de president liet de Franse miljardair François-Henri Pinault weten 100 miljoen euro beschikbaar te stellen. Pinault is de topman achter het bedrijf Kering, waar modemerken Gucci en Yves Saint Laurent bij zijn aangesloten. Ook is bekend geworden dat er op maandagochtend al verschillende crowdfundacties zijn gestart.

Moedige brandweermannen

Volgens Macron was de brand een verschrikkelijke tragedie. „We wisten al meer dan 800 jaar geleden hoe we deze kathedraal moesten bouwen, en door eeuwen heen laten groeien en floreren. Deze kathedraal gaan we samen weer opbouwen.”

Tot slot bedankte de president de vele brandweermannen die er maandagavond alles aan hebben gedaan de kathedraal te redden, voor hun moed en professionalisme. „Zij die moesten vechten tegen enorme rookwolken en vallende brokstukken om de ‘schatten’ van de Notre-Dame te redden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.