Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 29 apr 2019 / 06:19 uur

Premier Sánchez wint Spaanse verkiezingen

Premier Pedro Sánchez, winnaar van de Spaanse verkiezingen, gaat open de gesprekken in voor het vormen van een regering. Hij zegt nog geen partij te willen uitsluiten. De enige eis voor de te vormen coalitie is het respecteren van de grondwet en het bevorderen van sociale gelijkheid.

123 zetels

De PSOE van Sánchez behaalde 28,68 procent van de stemmen en komt daarmee op 123 zetels. De zittende premier heeft ook gezegd een pro-Europese regering te willen vormen.

De conservatieve Volkspartij (PP) van Pablo Casado, die Mariano Rajoy opvolgde, viel terug van 137 naar 66 afgevaardigden (16,7 procent). Casado heeft de leiding van de oppositie opgeëist.

Van nul naar 24

Een andere grote winnaar was de nieuwe rechts-nationalistische partij Vox. Die partij ging van nul naar 24 zetels en kreeg 10,26 procent van de stemmen. De centrumrechtse Ciudados kreeg 15,58 procent van de stemmen en 57 zetels. Daarmee zegt het de rechtse oppositieleider te worden in het parlement.

Een mogelijke coalitiekandidaat is het linkse Unidos Podemos. Met 14,31 procent van de stemmen zijn 42 zetels binnengehaald. De leider van deze partij. Pablo Iglesias. zegt met Sánchez te willen werken aan een linkse regering. De partijen hebben dan nog wel steun nodig van kleinere partijen om aan een meerderheid te komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Premier Sánchez wint Spaanse verkiezingen
Sluiten