Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 apr 2019 / 12:44 uur

Premier Michel erkent Belgische rol genocide Rwanda

De Belgische premier Charles Michel heeft in de Rwandese hoofdstad Kigali erkend dat België ‘een deel van de verantwoordelijkheid draagt’ voor de genocide van 1994 in het Afrikaanse land. Tijdens die volkerenmoord van honderd dagen tussen Hutu’s en Tutsi’s kwamen minstens 800.000 mensen om.

Premier Michel noemt het ‘absolute horror’. In zijn speech tijdens de herdenking van de start van de genocide, 25 jaar geleden, zei de premier dat de genocide ‘de mislukking is van de internationale gemeenschap, die de volkerenmoord niet heeft kunnen voorkomen, tegenhouden of beëindigen.’

Verantwoordelijkheid

Michel trad met zijn uitspraak in de voetsporen van voormalig Belgisch premier Guy Verhofstadt. Die had zich in april 2000, zes jaar na de volkerenmoord, in naam van België al verontschuldigd voor de gemaakte fouten. „En ik sta voor jullie in naam van een land dat bereid is zijn deel van de verantwoordelijkheid te aanvaarden in de geschiedenis”, aldus Michel.

Herdenking

De genocide in Rwanda wordt in april wereldwijd herdacht. In Nederland wordt zondag om 16.00 uur een stille tocht gehouden in Den Haag. Daarna volgt een herdenkingsplechtigheid in het Haagse stadhuis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Premier Michel erkent Belgische rol genocide Rwanda
Sluiten