Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Poolse werknemers nog steeds in de meerderheid

Poolse werknemers vormen altijd de grootste groep buitenlandse werknemers in ons land.

Laagst betaalden

In 2017 werden ruim 838 duizend banen vervuld door buitenlandse werknemers, blijkt uit cijfers van CBS die donderdag bekend zijn gemaakt. Werknemers van Poolse herkomst vormen hiervan de grootste groep. Zij bezetten bijna 180 duizend banen en behoren tot de laagst betaalden: bijna 20 procent heeft een uurloon onder de tien euro en 60 procent onder de 15 euro. Het gaat om banen in de zakelijke dienstverlening, zoals plukkers, inpakkers, vervoerders in de (glas)tuinbouw, maar ook slachter of een baan in de bekabeling.

Het zijn onze buren die het meest vertegenwoordigd zijn op onze arbeidsmarkt: de Duitsers en de Bergen, zo meldt het CBS op basis van het reguliere onderzoek Buitenlandse werknemers.

Van de 838 duizend banen van buitenlandse werknemers werd bijna de helft vervuld door personen uit een EU-land. Bijna 424 duizend banen, iets meer dan de helft, werd vervuld door werknemers met een herkomstland buiten de EU. Hiervan waren ruim 125 duizend banen van werknemers uit het Amerikaanse continent en bijna 121 duizend banen van werknemers uit Europese landen buiten de EU, inclusief Rusland. 3,5 duizend banen werden vervuld door werknemers uit Oceanië.

Duitse en Belgische werknemers

Er waren in 2017 ruim 414 duizend banen van buitenlandse werknemers uit de Europese Unie. Bijna 180 duizend van deze banen werden zoals gezegd vervuld door werknemers met een Poolse herkomst, bijna 46 duizend banen door Duitse werknemers en ruim 28 duizend door Belgische.

De banen met de laagste uurlonen worden vooral door werknemers uit Midden- en Oost-Europese landen vervuld. Zo heeft ruim 70 tot 80 procent van de werknemers geboren in Roemenië, Polen, Bulgarije en Hongarije een baan met een uurloon onder de 15 euro per uur. Werknemers afkomstig van landen die al langer deel uitmaken van de Europese Unie, zoals Griekenland, Spanje, Italië en Portugal, verdienen meer. Het merendeel van deze groep verdient meer dan 15 euro per uur. De best betaalde werknemers zijn afkomstig uit de landen om ons heen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.