Metro
Metro Nieuws 18 apr 2019 / 12:59 uur

Pasen: wat is het en wat valt er te doen?

Pasen. Sommigen kennen het misschien alleen nog maar als „een lang weekend vrij”. Daarom een kleine opfriscursus: wat betekent deze feestdag en wat kunnen we dit weekend allemaal voor leuke dingen doen?

Wat is Pasen?

Pasen is een feest uit het christelijk geloof. Christenen vieren met Pasen de opstanding van Jezus Christus. Op Goede Vrijdag herdenken christenen eerst dat Jezus stierf aan het kruis. De zondag erna vieren ze dat hij weer tot leven kwam. Die dag wordt Eerste Paasdag genoemd.

Pasen valt ieder jaar op een andere datum. Het valt op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Wanneer de eerste volle maan van de lente op een zondag valt, vieren we Pasen de zondag erna. In de praktijk komt het erop neer dat Pasen op zijn vroegst op 22 maart en op zijn laatst op 25 april valt.

Wat kunnen we doen tijdens Pasen?

Dit weekend is er genoeg te doen. Eten en drinken in overvloed en er zijn genoeg festivals te vinden. Nog geen plannen? We helpen je graag een handje!

Paaspop. Grote kans dat je met Pasen direct aan dit festival denkt. Het driedaagse festival wordt gehouden in Schijndel (19 april – 21 april). Niet helemaal jouw straatje? Breng dan een bezoekje aan DGTL, waar de grootste techno- en houseproducers van de wereld samenkomen om het paasweekend te vieren op het NSDM-Werf in Amsterdam (19 april – 21 april). Als andere optie is er ook nog Awakenings. Wil je bij dit festival aanwezig zijn? Verplaats je dit weekend dan naar de Gashouder in Amsterdam (21 april).

Zo ben je up-to-date voor het paasweekend
Paaspop 2018. /ANP

Maar ook…

Maar niet alleen festivals, tijdens Pasen is er natuurlijk veel meer te doen. Zo organiseren veel grote steden een paasmarkt, paasvuren of kan je naar foodfestivals als bijvoorbeeld het Werkspoor Festival in Utrecht.

Zo ben je up-to-date voor het paasweekend
Bezoekers bekijken het paasvuur in het Overijsselse Dijkerhoek, 2018. /ANP

Lekker zonnetje

Gelukkig kun je zelf ook de handen uit de mouwen steken, het wordt namelijk lekker weer! Want uitgerekend in het paasweekend krijgen we veel zon met maxima van 20 tot 22 graden, schrijft Weeronline. Dus nodig je vrienden, familie en buren uit om eens lekker buiten te brunchen, lunchen of te borrelen – zodat je volop van je (extra) vrije dag geniet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pasen: wat is het en wat valt er te doen?
Sluiten