Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 apr 2019 / 18:44 uur

Paasvuren worden bedreigd door mooie weer

Het mooie en droge weer dat wordt voorspeld is een bedreiging voor de traditionele paasvuren komend weekeinde. In het noorden en oosten van het land gaan tientallen van dergelijke ‘paasboakes’ in vlammen op, maar door de droogte kunnen vonken makkelijk zorgen voor een natuurbrand. De gemeenten Oude IJsselstreek en Bronckhorst hebben maandag de paasvuren al afgelast.

Voor Gelderland geldt sinds maandag een verhoogd risico op natuurbranden. De veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, die onder meer over de Veluwe en de Achterhoek gaat, waarschuwt dat er dan in principe een stookverbod geldt. Dan zou er ook geen paasvuur aangestoken kunnen worden. „Maar omdat elke lokale situatie anders is, nemen de gemeenten de beslissing.” Montferland en Doetinchem verbieden de paasvuren zeer waarschijnlijk ook.

Achttien afgelast

Bronckhorst heeft besloten dat de achttien kleinere paasvuren in de uitgestrekte gemeente in elk geval niet doorgaan. Donderdag neemt de Gelderse gemeente een besluit over de zes grote en bekende paasvuren in Halle, Hengelo, Hummelo, Vorden en Velswijk. De feestelijkheden rondom deze paasvuren gaan wel door. Als de brandstapels niet aangestoken mogen worden, moeten de organisaties maatregelen nemen om te voorkomen dat feestgangers de bergen hout stiekem toch aansteken, zo waarschuwt de gemeente.

Enkele plaatsen in de Achterhoek en Twente zijn gestopt met het paasvuur na de vonkenregen met de jaarwisseling in Scheveningen. Maar volgens andere paasvuurbouwers kan zoiets met een paasboake niet gebeuren, omdat die niet is gebouwd van pallets maar van veel vochtiger snoeihout. De provincie Gelderland heeft een meldpunt ingesteld voor mensen die last hebben van rook, stof en stank van paasvuren, die ook in de Duitse grensregio populair zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Paasvuren worden bedreigd door mooie weer
Sluiten