In het nieuws

Paasbeste start van festivalseizoen

Met op links het IJ waar de zon op het eind in zakte/ Tim Buiting Instagram: @timbuiting

Foto van 'Iris Hermans'

23 APR 2019

Het festivalseizoen is weer aan! Afgelopen weekend trokken 45.000 liefhebbers hun paasbeste ravepak uit de kast voor DGTL, het groenste festival ter wereld.

Munttak

Goed voorbereid, pik! slaat een jongen een andere jongen op zijn schouders. Hij wijst naar het pakje Durex dat half uit zijn achterzak hangt. De jongen duwt hem snel diep zijn zak in, veel ‘fuck-fiducie’ heeft hij niet, ,,ik neem hem waarschijnlijk toch gewoon weer mee naar huis.” Wel een circulair condoom, toch? roept de jongen nog hem nog lachend na. Hopelijk niet, want je moet niet álles willen recyclen. Hier op DGTL wordt wel volop aan ‘duurzame vintage’ gedaan. Zo zijn er onder andere weer de hardcups, die het plastic bekerafval tegengaan (en ook steeds meer op andere festivals hun intrede doen) en de wc’s waar de urine door Waternet wordt gefilterd om er uiteindelijk mest voor de stadstuinen te maken

Een jongen komt net terug van de wc’s. Of hij weet dat hij indirect met zijn plas misschien wel Amsterdamse munttakjes laat groeien binnenkort? Hij twijfelt, ,,denk het niet man, plassen lukt voor geen meter, je weet zelf.’

Mexico tot Weert

Eerst nog even borrelen en vitamine D opdoen... / Tim Buiting

De NDSM is dit weekend het muzikale epicentrum van de stad. Vele internationale artiesten zijn ingevlogen en ook de bezoekers komen uit alle windstreken, van Mexico tot Weert. De zon schijnt volop en al vanaf het begin is het druk. Eerst nog even borrelen en vitamine D opdoen, om vervolgens de nodige vitamines weer af te breken tijdens het losgaan bij een van de (donkere) stages. ,,Het lijkt wel of een vat met knappe mannen is opengetrokken!” stoot een meisje haar vriendin aan en of het nou de zon, het lange weekend of de muziek is, iedereen lijkt te glanzen van de zin. Of van de zonnebrand, die bij de EHBO gretig gratis aftrek vindt.

De outfits zijn net zo gevarieerd als de bezoekers. Sorry I’m late, i didn’t want to come prijkt op het shirtje van een vrouw, ook de mannen hebben dit festivalseizoen de glitters ontdekt -vooral in menig baard schitteren ze je al vanaf tien meter tegemoet- en verder blijven de diagonale heuptasjes populair, evenals de kleur zwart.

Deo’s naar Leger des Heils

Ravestilo / Tim Buiting

Geen gedoe met muntjes op dit festival: bij de bar betaal je gewoon met je pin of met de nieuwe Payconiq-betalingsapp voor op je telefoon. Scheelt weer de day after, wanneer je anders altijd weer minimaal 2, 5 munt ergens terugvindt. Met grote regelmaat is een schoonmaakteam aan het werk.

Met hun grote knijpers pakken ze enthousiast bananenschil tot waterfles en Raket-stokje van grond en deponeren het in zakken die ze naar de Recycle Hub brengen. Hier wordt van alles gesorteerd: het overgebleven voedsel van de Foodcourt wordt compost, nog goede flesjes worden hergebruikt en de deo’s die zijn ingenomen bij de ingang gaan naar het Leger des Heils. ,,Bizar hoeveel deo’s mensen meenemen, we hebben al vijf zakken vol,” vertelt een medewerker. Vondst van de dag: een oranje jojo, ,,Wie hem kwijt is, mag zich melden. Anders gaat het met het plastic afval mee.”

Footprint

De mooiste jongen van de kas, en de duurzaamste: Xander Kotvis, Revolution Manager

Op de vega Foodcourt wordt voor de eerste keer voor een groot deel eten gemaakt van rescuefood: voedsel dat anders zou worden weggegooid. Smaakt fantastisch, vertelt Xander Kotvis, de Revolution Manager van DGTL. Hij heeft net een tosti op, en een burger, ,,het smaakt misschien nog wel beter, omdat je weet dat je hiermee voedselverspilling tegengaat.”

De CO2-calculator app is ook nieuw dit jaar. ,,We vragen artiest tot bezoeker hun reis naar en van DGTL door te geven, zo hebben we straks een heel complete CO2-analyse en onze eigen ecologische footprint.” Met die data willen ze volgend jaar een nieuwe slag slaan, ,,bijvoorbeeld een samenwerking met de TGV, zodat minder Fransen het vliegtuig pakken.” En ja, wie weet wel een soort party-TGV, knipoogt de bevlogen duurzaamheidsboy, ,,kan het feest al meteen beginnen.”

Paasontbijt...?

De zon zakt in het IJ, de dj’s draaien lekker door en iedereen vindt een plekje om nog tot het einde alles te geven. In de Scheepsbouwloods liggen aan het eind van de avond mensen bij bosjes op hun rug. Om te kijken naar Skyline, de 80 meter lange audiovisuele kunstinstallatie die je nu eenmaal het beste ziet vanaf de grond. Iets verderop gaat de after bijna beginnen, net als de nacht. Nieuwe plannen worden gesmeed, glitters worden uitgewisseld. Het woord paasontbijt valt. ,,Ik moet er nu nog niet aan denken... Maar bij jou of bij mij?”

Festival met een missie

Een festival(organisatie) met een missie, ,,we willen graag de hele evenementenindustrie omturnen naar een duurzame sector.” Tom Veldhuis van Apenkooi Events, waar DGTL onder (vele andere festivals) valt, vertelt over hun internationale en innovatieve concept, ,,zo’n acht jaar geleden wilden we meer diepte aan een festival geven. Vaak waren het alleen maar dj’s en een mooie locatie en that’s it. We wilden meer.”

En zo geschiedde. DGTL werd geboren, een naam die hij op een goeie nacht bedacht. ,,Het klinkt gewoon precies zoals het is.” Digitaal, vernieuwend, vooruitstrevend met muziek die daar bij past, ,,house, techno en live elektronisch op de NDSM, zo’n lekkere rauwe, industriële locatie.” Waar er toen nog plannen waren voor een winterfestival, besloten ze voor het Paasweekend te gaan, ,,als aftrap van het seizoen.” Al leek het de tweede (,,Geloof ik... Ik raak soms een beetje de tel kwijt!”) wel op een winterfeest, grijnst hij, ,,het was megakoud en iedereen liep met dikke jassen en mutsen op, maar het was een van de dikste edities ooit.”

Goed sfeertje wel! / Tim Buiting

Dit jaar wonnen ze de Greener Award en mogen ze zich het groenste festival ter wereld noemen. Heel fijn, die erkenning, beaamt hij, ,,we investeren veel en als het dan aanslaat, geeft dat zeker een goed gevoel.” En het gaat steeds meer overal de groene kant op, ,,organisaties komen naar ons toe om te vragen of we ze kunnen helpen hun event te verduurzamen.” Van sporttoernooi tot studentenevent en indoorbeurzen, ,,wij weten inmiddels hoe je het zowel duurzaam als tof kunt maken, we delen onze knowhow graag.”

Als hij op andere feesten loopt, kijkt hij altijd met zijn organisatie-ogen, verklapt hij, behalve op festivals in het buitenland met vrienden, zoals Coachella in de VS vorig jaar, ,,dan kan ik ook volle bak los gaan.” 2020 wordt het jaar van de totale circulariteit voor DGTL, ,,het lijkt me ook heel vet om dat in andere landen door te zetten.” In de zeven buitenlandse steden waar het inmiddels ook wordt georganiseerd, timmeren ze al aardig aan de groene weg, met alles vega, hard cups, een smart energy plan -wat is de energiebehoefte en hierop afstemmen- en het steunen van een lokaal initiatief, ,,vorig jaar hadden we in Barcelona een beach clean-up.”

Het zorgt voor bewustwording en een mooier en schoner festivallandschap wereldwijd én het houdt het ook leuk, beaamt Veldhuis, die bij wijze van spreken niet eens meer weet hoeveel festivals ze hebben georganiseerd, ,,Je kijkt ineens weer met andere ogen naar dingen, het blijft spannend op deze manier. Er ontstaan telkens nieuwe mogelijkheden, mensen komen naar je toe voor samenwerkingen. Weet je wat het is... We zijn gewoon dikke strebers, als je eenmaal begint, wil je steeds meer. Het werkt verslavend.”

BEKIJK OOK


Vermiste trucker zat vast in Poolse cel

Vermiste trucker zat vast in Poolse cel

Rob Wijhers wordt sinds 21 mei vermist. Foto: Politie

Foto van 'Metro en ANP'

3 MIN

De sinds 21 mei vermiste vrachtwagenchauffeur Rob Wijhers uit Limburg heeft vermoedelijk een nacht vast gezeten in een Poolse cel. Volgens de politie had hij te diep in het glaasje gekeken en moest hij zijn roes uitslapen in de cel. Na een nacht werd hij weer vrijgelaten, maar sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.

Persoonlijke spullen

De 52-jarige trucker was in Polen voor zijn werk. Op 21 mei had zijn dochter voor het laatst contact met hem. Hij bevond zich toen in Slubice, vlak over de Duitse grens bij Franfurt an der Oder. De vrachtauto van Wijhers werd daar gevonden met zijn persoonlijke spullen er nog in, waaronder zijn telefoon.


Fietser overleden na val in Mook

Fietser overleden na val in Mook

De fietser uit Wijchen was ernstig gewond en werd naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 MIN

Een fietser is in de nacht van zaterdag op zondag overleden aan de gevolgen van een ongeluk in het Noord-Limburgse dorp Mook. De 67-jarige man uit Wijchen overleed in het ziekenhuis in Nijmegen.

Het ongeluk gebeurde zaterdagavond rond 21.00 uur. De 67-jarige man fietste samen met een andere fietser over Groesbeekseweg. Na een tijdje bleek dat de man uit Wijchen achterop was geraakt. De andere fietser, die voorop reed, keerde terug en zag de 67-jarige man gewond op de grond liggen.

De fietser uit Wijchen was ernstig gewond en werd naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Daar bleek alle hulp vergeefs.


‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Camera video‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Wiona gaat voor de beste hulp voor alle mensen in het aardbevingsgebied.

In samenwerking met Olympia Nederland

20 MEI 2019

Wiona is Managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen via Olympia. Zij vertelt over de voldoening die ze haalt uit het helpen van mensen in het aardbevingsgebied.

Werk van betekenis doen, dat geldt absoluut voor Wiona (38). „Mijn werk is geweldig. Ik kan het niet anders zeggen. Elke dag ga ik met een lach naar mijn werk en kom ik met een lach weer thuis.” Sinds een half jaar werkt de vrolijke Wiona via Olympia als managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen. „Iedereen heeft wel gehoord van de aardbevingen in Groningen en de schade die vele duizenden huizen hebben opgelopen. Wij doen elke dag weer ons uiterste best om mensen in het aardbevingsgebied die schade melden, op een juiste, nette en snelle manier van dienst te zijn. Het is al vervelend genoeg dat ze schade hebben aan hun huis. Wij kunnen ze helpen door zo snel mogelijk schade-experts naar de woning te sturen, zodat de schadevergoeding kan worden afgehandeld. Zo krijgen de bewoners waar ze recht op hebben.”

Spin in het web


Ga naar Lollapalooza in Berlijn met € 25,- korting

Foto: Stephan Flad

In samenwerking met CJP

22 MEI 2019

Altijd leuk als je een festival in het buitenland pakt: je weet ineens wat er speelt in Spanje, Duitsland of Italië. Op Lollapalooza Festival sta je bijvoorbeeld oog in oog met Kraftklub: fris en fruitige gitaarpop in de stijl van Two Door Cinema Club en The Strokes. Maar een dikke lijst aan internationale artiesten zie je net zo goed tijdens ons eigen popfestival in het Pinksterweekend. Of misschien ben jij zelf artistiek talent in de dop? Ontdek de nieuwe CJP-deals hier. Scoor je tickets snel of bestel eerst je CJP direct onderaan deze pagina.

Lollapalooza Festival: € 25,- korting op je ticket + reis

Foto: Stephan Flad


Ultieme poging tot overleg over ov-staking

Ultieme poging tot overleg over ov-staking

Het kort geding dat op 10.00 uur op Schiphol begon, is geschorst. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Vakbonden, NS, Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer doen een ultieme poging om tot een oplossing te komen voor de bereikbaarheid van de luchthaven tijdens de staking van het openbaar vervoer dinsdag. Het kort geding dat Schiphol had aangespannen is geschorst.

Openbare orde

De luchthaven maakt zich zorgen over de openbare orde als Schiphol niet met de trein bereikbaar is. De gemeente Haarlemmermeer deelt die zorgen en sloot zich aan bij het kort geding.


Win 2 kaarten voor MELT Festival!

Foto van 'Metro'

23 MEI 2019

Wil jij met vriend of vriendin naar Melt op het terrein van de voormalige kolenmijn Ferropolis in Duitsland? Doe dan mee aan deze winactie van Metro en Festival.Travel en wie weet gaan jullie van 19-21 juli los op de beste pop-, hiphop- en elektronische acts!

Melt vindt plaats aan het Gremminmeer tussen de industriële bouwwerken, hijskranen, graafmachines en pakhuizen, die voor een unieke sfeer zorgen. Overdag wordt er gechilld op het strand, ’s avonds transformeren kleurrijke en visuele kunstinstallaties het festivalterrein tot een futuristische lichtstad. Dit jaar check je op Melt onder meer: Bon Iver, Asap Rocky, Jorja Smith, Skepta, Solomun, Four Tet, Modeselektor live, Bilderbuch, Rin, The Black Madonna, Bonobo dj, David August en Charlotte de Witte.

Kans maken op 2 kaarten? Vul hieronder jouw gegevens in:


3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken
Likeability of5

3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken

In samenwerking met Global Savings Group

20 MEI 2019

De huid is ons grootste orgaan maar wordt vaak vergeten om te verzorgen. Dit zorgt voor onzuiverheden, droge huid of pigmentvlekken. Met deze drie tips helpen wij jou aan een perfecte skincare routine en gaat jouw huid weer stralen.

Er wordt vaak gedacht dat je gezegend wordt met een mooie huid. Hoewel dit natuurlijk ook gedeeltelijk waar is zijn er ook veel manieren om hier zelf een handje bij te helpen. Wat jij dagelijks in de spiegel ziet is dus wel degelijk te beïnvloeden maar daar is wel zorg voor nodig. Iedereen heeft zo’n zijn eigen favo producten maar deze tips zijn key in iedere routine.

Cleanse


like
user_bbd522b5f628c80261af97c5aa081ff4fdf4f2a3_avatar

Camera videoWin een EasyToys box twv € 150,-

Foto van 'Metro'

20 MEI 2019

Het is masturbatiemaand en dat vieren we bij EasyToys. Tijd voor jezelf, tijd voor mei! Met de #MyGuiltyPleasure box van EasyToys heb je alle ingrediënten in huis voor een sexy avond vóór en mét jezelf. Kans maken? Vul hieronder jouw gegevens in:

Kun je niet wachten op de prijsuitreiking of ben je nieuwsgierig naar al onze andere producten? Bekijk dan ons ruime assortiment met spannende speeltjes op easytoys.nl.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

23 MEI 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?video icon
02:23

In samenwerking met Almere City Marketing

19 MEI 2019

Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?

Crossen door de Bossen! Dat is de naam van een tof evenement in het Kotterbos bij Almere, op zondag 26 mei. YouTube-held Teun Peters van team Dylan Haegens crosste de bijna 4 kilometer voor Metro alvast en zette een tijd neer van 16.42 minuten. De snelste jongere verdient zondag een gave prijs: hij of zij mag een video met Teun opnemen in een professionele studio in Amsterdam.

Voor iedereen

Je hoeft van Crossen door de Bossen overigens geen wedstrijd te maken. Vanaf 11.00 uur mag iedereen vanaf 8 jaar meedoen, ook vaders en moeders. Als jij op een supervet parcours gewoon eens wilt kennismaken met de MTB-sport, ben je helemaal welkom. Je hoeft niet allemaal ‘om het snelst’. Oh ja, mountainbikes en helmen zijn aanwezig en meedoen is gratis!

Meer informatie vind je op Oostvaardersplassenalmere.nl


Scooterrijder overleden bij ongeluk in Baarn

Scooterrijder overleden bij ongeluk in Baarn

Voor zover bekend zijn er geen andere mensen betrokken bij het ongeluk. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een 55- jarige man uit Baarn is in de nacht van zaterdag op zondag overleden bij een verkeersongeluk op de Tolweg in Baarn. Ondanks reanimatiepogingen overleed hij ter plekke.

Het ongeluk gebeurde rond 01.15 uur op de Tolweg. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de man de struiken in is gereden en vermoedelijk met zijn scooter over de kop is geslagen.

Getuigen


Schiphol spant kort geding aan om ov-staking

Schiphol spant kort geding aan om ov-staking

Schiphol wil voorkomen dat de luchthaven onbereikbaar wordt via het ov. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Schiphol spant een kort geding aan tegen de vakbonden. De luchthaven wil hiermee afdwingen dat Schiphol dinsdag tijdens de landelijke ov-staking bereikbaar blijft via het openbaar vervoer. Het kort geding is zondag om 10.00 uur op Schiphol begonnen.

De afgelopen dagen heeft de luchthaven overleg gevoerd met de bonden, maar dat heeft zondagochtend tot niets geleid.

Extra druk op de weg


Kind (5) ernstig gewond door ongeval op springkussen

Kind (5) ernstig gewond door ongeval op springkussen

Het jongetje is in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Een 5-jarige jongetje uit het Brabantse Rucphen is zaterdag ernstig gewond geraakt tijdens een ongeluk met een springkussen. Het gebeurde rond 20.00 uur bij in sportpark.

'Zorgwekkende toestand'

Het springkussen zakte door een nog onbekende oorzaak in elkaar. Daarbij raakte het jongetje ernstig gewond. Hulpdiensten waren in groten getale aanwezig om het jongetje te helpen. Hij is volgens de politie in ‘zorgwekkende toestand’ naar het ziekenhuis in Rotterdam overgebracht.


 Grote brand bij afvalverwerker in Hengelo

Grote brand bij afvalverwerker in Hengelo

Bij de brand kwam veel rook vrij. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Op het terrein van afvalverwerkingsbedrijf Twence in Hengelo heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand gewoed. Het gebouw van 10.000 vierkante meter is zo goed als verwoest.

De brand woedde in het gebouw waar gft-afval van Twente wordt verwerkt. De hal en de installatie zijn volledig verwoest.

De brand brak rond 00.30 uur uit. De brandweer was aanwezig met meerdere bluswagens om te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar andere panden. Rond 06.00 uur zondagochtend was de brandweer het vuur de baas. Wel zal het nablussen nog enige tijd in beslag nemen.


Poging brandstichting bij politiebureau Eindhoven

Poging brandstichting bij politiebureau Eindhoven

De ingang van het bureau liep lichte schade op. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Onbekenden hebben zondagochtend vroeg uur geprobeerd om het hoofdbureau van de politie in Eindhoven in brand te steken. Er werd een brandend voorwerp tegen de draaideur van het politiebureau gegooid.

„Er waren meteen vlammen,” aldus een woordvoerder. Agenten zagen de vlammen van achter de balie en konden het vuur zelf snel blussen. Wat voor een brandend voorwerp er naar het bureau werd gegooid, is niet bekend.

Geen vermoeden


'Pensioensysteem is te ingewikkeld om uit te leggen'

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Scheidend directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie vindt dat pensioenfondsen „zich nergens voor hoeven te schamen". De pensioenfondsen hebben het goed gedaan, zegt hij in een afscheidsinterview in het AD.

„Aan het begin van de crisis hadden we 600 miljard euro pensioenvermogen, nu is dat al ruim 1400 miljard. Dat er desondanks kortingen op de pensioenen dreigen, is meer het gevolg van ontwikkelingen op de financiële markten dan aan de besturen van de pensioenfondsen", zegt Riemen, die in oktober vertrekt en dan elf jaar leiding heeft gegeven aan de belangenbehartiger van de Nederlandse pensioenfondsen.

Niet blij


Politie publiceert nieuwe foto verdachte Lyon

De dader van de aanslag op de fiets. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft nieuwe beelden vrijgegeven van de man die verdacht wordt van de bomaanslag in Lyon. De politie zoekt nog steeds met 100 agenten naar de dader. Het gaat om een man van 30 à 35 jaar die vlak voor de explosie rijdend op een fiets is gezien. Zijn identiteit is nog niet achterhaald.

ANP

Door de aanslag vrijdag op een wandelpromenade in het centrum van de stad raakten dertien mensen gewond. Volgens de onderzoekers is de bom van een afstand tot ontploffing gebracht. De dader zette een papieren zak bij een bakkerij en stapte toen op de fiets. In de zak zaten behalve een explosief stukken metaal. De aanslag is nog steeds niet opgeëist.


Likeability of2

Potvis dood gevonden in Sicilië met maag vol plastic

Foto van de aangespoelde potvis

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Dierenactivisten zijn verontrust door weer een triest geval van dierenleed. Een potvis is dood aangespoeld aan de kust van Sicilië met een enorme hoeveelheid plastic in de maag, meldt CNN.

Greenpeace Italië vertelde dat het karkas van het jonge beest - de leeftijd wordt geschat op 7 jaar oud - vrijdag aanspoelde aan het strand van Cefalu, een populaire toeristenbestemming in Sicilië.

Grimmige foto's van het beest gaan het internet over. Daarop is te zien dat de buik vol zat met plastic zakken en andere plastic objecten.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Vrouw overleeft twee weken in wildernis Hawaï

Vrouw overleeft twee weken in wildernis Hawaï

Amanda Eller met haar redders. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De 35-jarige Amanda Eller was al ruim twee weken niet meer gezien, tot ze vrijdag door een reddingsploeg in een helikopter werd ontdekt in onherbergzaam gebied op Maui. Op 8 mei werd de auto van Eller gevonden, daar zaten de papieren en haar telefoon nog in. Op dat moment vreesden haar familie en vrienden voor het ergste, maar ze hebben de zoektocht nooit opgegeven.

Verdwaald

Aan de reddingswerkers vertelde Eller dat ze was gaan wandelen, twee weken geleden, en dat ze daarbij verdwaald was. Daarna viel ze, waarbij ze vermoedelijk een been brak. Daarna werd een grote zoekactie op poten gezet, met uiteindelijk vrijdag een gelukkig einde. Vijftien dagen nadat haar vermissing werd gemeld, werd Eller vanuit de lucht gespot in een diep ravijn.