In het nieuws

Paasbeste start van festivalseizoen

Met op links het IJ waar de zon op het eind in zakte/ Tim Buiting Instagram: @timbuiting

Foto van 'Iris Hermans'

23 APR 2019

Het festivalseizoen is weer aan! Afgelopen weekend trokken 45.000 liefhebbers hun paasbeste ravepak uit de kast voor DGTL, het groenste festival ter wereld.

Munttak

Goed voorbereid, pik! slaat een jongen een andere jongen op zijn schouders. Hij wijst naar het pakje Durex dat half uit zijn achterzak hangt. De jongen duwt hem snel diep zijn zak in, veel ‘fuck-fiducie’ heeft hij niet, ,,ik neem hem waarschijnlijk toch gewoon weer mee naar huis.” Wel een circulair condoom, toch? roept de jongen nog hem nog lachend na. Hopelijk niet, want je moet niet álles willen recyclen. Hier op DGTL wordt wel volop aan ‘duurzame vintage’ gedaan. Zo zijn er onder andere weer de hardcups, die het plastic bekerafval tegengaan (en ook steeds meer op andere festivals hun intrede doen) en de wc’s waar de urine door Waternet wordt gefilterd om er uiteindelijk mest voor de stadstuinen te maken

Een jongen komt net terug van de wc’s. Of hij weet dat hij indirect met zijn plas misschien wel Amsterdamse munttakjes laat groeien binnenkort? Hij twijfelt, ,,denk het niet man, plassen lukt voor geen meter, je weet zelf.’

Mexico tot Weert

Eerst nog even borrelen en vitamine D opdoen... / Tim Buiting

De NDSM is dit weekend het muzikale epicentrum van de stad. Vele internationale artiesten zijn ingevlogen en ook de bezoekers komen uit alle windstreken, van Mexico tot Weert. De zon schijnt volop en al vanaf het begin is het druk. Eerst nog even borrelen en vitamine D opdoen, om vervolgens de nodige vitamines weer af te breken tijdens het losgaan bij een van de (donkere) stages. ,,Het lijkt wel of een vat met knappe mannen is opengetrokken!” stoot een meisje haar vriendin aan en of het nou de zon, het lange weekend of de muziek is, iedereen lijkt te glanzen van de zin. Of van de zonnebrand, die bij de EHBO gretig gratis aftrek vindt.

De outfits zijn net zo gevarieerd als de bezoekers. Sorry I’m late, i didn’t want to come prijkt op het shirtje van een vrouw, ook de mannen hebben dit festivalseizoen de glitters ontdekt -vooral in menig baard schitteren ze je al vanaf tien meter tegemoet- en verder blijven de diagonale heuptasjes populair, evenals de kleur zwart.

Deo’s naar Leger des Heils

Ravestilo / Tim Buiting

Geen gedoe met muntjes op dit festival: bij de bar betaal je gewoon met je pin of met de nieuwe Payconiq-betalingsapp voor op je telefoon. Scheelt weer de day after, wanneer je anders altijd weer minimaal 2, 5 munt ergens terugvindt. Met grote regelmaat is een schoonmaakteam aan het werk.

Met hun grote knijpers pakken ze enthousiast bananenschil tot waterfles en Raket-stokje van grond en deponeren het in zakken die ze naar de Recycle Hub brengen. Hier wordt van alles gesorteerd: het overgebleven voedsel van de Foodcourt wordt compost, nog goede flesjes worden hergebruikt en de deo’s die zijn ingenomen bij de ingang gaan naar het Leger des Heils. ,,Bizar hoeveel deo’s mensen meenemen, we hebben al vijf zakken vol,” vertelt een medewerker. Vondst van de dag: een oranje jojo, ,,Wie hem kwijt is, mag zich melden. Anders gaat het met het plastic afval mee.”

Footprint

De mooiste jongen van de kas, en de duurzaamste: Xander Kotvis, Revolution Manager

Op de vega Foodcourt wordt voor de eerste keer voor een groot deel eten gemaakt van rescuefood: voedsel dat anders zou worden weggegooid. Smaakt fantastisch, vertelt Xander Kotvis, de Revolution Manager van DGTL. Hij heeft net een tosti op, en een burger, ,,het smaakt misschien nog wel beter, omdat je weet dat je hiermee voedselverspilling tegengaat.”

De CO2-calculator app is ook nieuw dit jaar. ,,We vragen artiest tot bezoeker hun reis naar en van DGTL door te geven, zo hebben we straks een heel complete CO2-analyse en onze eigen ecologische footprint.” Met die data willen ze volgend jaar een nieuwe slag slaan, ,,bijvoorbeeld een samenwerking met de TGV, zodat minder Fransen het vliegtuig pakken.” En ja, wie weet wel een soort party-TGV, knipoogt de bevlogen duurzaamheidsboy, ,,kan het feest al meteen beginnen.”

Paasontbijt...?

De zon zakt in het IJ, de dj’s draaien lekker door en iedereen vindt een plekje om nog tot het einde alles te geven. In de Scheepsbouwloods liggen aan het eind van de avond mensen bij bosjes op hun rug. Om te kijken naar Skyline, de 80 meter lange audiovisuele kunstinstallatie die je nu eenmaal het beste ziet vanaf de grond. Iets verderop gaat de after bijna beginnen, net als de nacht. Nieuwe plannen worden gesmeed, glitters worden uitgewisseld. Het woord paasontbijt valt. ,,Ik moet er nu nog niet aan denken... Maar bij jou of bij mij?”

Festival met een missie

Een festival(organisatie) met een missie, ,,we willen graag de hele evenementenindustrie omturnen naar een duurzame sector.” Tom Veldhuis van Apenkooi Events, waar DGTL onder (vele andere festivals) valt, vertelt over hun internationale en innovatieve concept, ,,zo’n acht jaar geleden wilden we meer diepte aan een festival geven. Vaak waren het alleen maar dj’s en een mooie locatie en that’s it. We wilden meer.”

En zo geschiedde. DGTL werd geboren, een naam die hij op een goeie nacht bedacht. ,,Het klinkt gewoon precies zoals het is.” Digitaal, vernieuwend, vooruitstrevend met muziek die daar bij past, ,,house, techno en live elektronisch op de NDSM, zo’n lekkere rauwe, industriële locatie.” Waar er toen nog plannen waren voor een winterfestival, besloten ze voor het Paasweekend te gaan, ,,als aftrap van het seizoen.” Al leek het de tweede (,,Geloof ik... Ik raak soms een beetje de tel kwijt!”) wel op een winterfeest, grijnst hij, ,,het was megakoud en iedereen liep met dikke jassen en mutsen op, maar het was een van de dikste edities ooit.”

Goed sfeertje wel! / Tim Buiting

Dit jaar wonnen ze de Greener Award en mogen ze zich het groenste festival ter wereld noemen. Heel fijn, die erkenning, beaamt hij, ,,we investeren veel en als het dan aanslaat, geeft dat zeker een goed gevoel.” En het gaat steeds meer overal de groene kant op, ,,organisaties komen naar ons toe om te vragen of we ze kunnen helpen hun event te verduurzamen.” Van sporttoernooi tot studentenevent en indoorbeurzen, ,,wij weten inmiddels hoe je het zowel duurzaam als tof kunt maken, we delen onze knowhow graag.”

Als hij op andere feesten loopt, kijkt hij altijd met zijn organisatie-ogen, verklapt hij, behalve op festivals in het buitenland met vrienden, zoals Coachella in de VS vorig jaar, ,,dan kan ik ook volle bak los gaan.” 2020 wordt het jaar van de totale circulariteit voor DGTL, ,,het lijkt me ook heel vet om dat in andere landen door te zetten.” In de zeven buitenlandse steden waar het inmiddels ook wordt georganiseerd, timmeren ze al aardig aan de groene weg, met alles vega, hard cups, een smart energy plan -wat is de energiebehoefte en hierop afstemmen- en het steunen van een lokaal initiatief, ,,vorig jaar hadden we in Barcelona een beach clean-up.”

Het zorgt voor bewustwording en een mooier en schoner festivallandschap wereldwijd én het houdt het ook leuk, beaamt Veldhuis, die bij wijze van spreken niet eens meer weet hoeveel festivals ze hebben georganiseerd, ,,Je kijkt ineens weer met andere ogen naar dingen, het blijft spannend op deze manier. Er ontstaan telkens nieuwe mogelijkheden, mensen komen naar je toe voor samenwerkingen. Weet je wat het is... We zijn gewoon dikke strebers, als je eenmaal begint, wil je steeds meer. Het werkt verslavend.”

BEKIJK OOK


14-jarige jongen vast in zaak dood 71-jarige Hagenaar

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De politie heeft een 14-jarige jongen aangehouden in verband met het overlijden van een 71-jarige Hagenaar. De man overleed maandag in het ziekenhuis, mogelijk als gevolg van mishandeling door een groepje jongeren van middelbareschoolleeftijd. De 14-jarige meldde zichzelf bij de politie.

Mishandeling

Het slachtoffer overleed nadat hij eerder in zijn huis aan de Blois van Treslongstraat onwel was geworden en gereanimeerd moest worden. De echtgenote van het slachtoffer heeft agenten verteld dat haar man het slachtoffer was geworden van mishandeling toen hij op de Willem de Zwijgerlaan in Den Haag langs het groepje jongeren liep. Hij is op eigen kracht naar huis gelopen, maar werd daar later onwel.


Het is bijna herfst! Of is het gedaan met de vier seizoenen?

Het is bijna herfst! Of is het gedaan met de vier seizoenen?

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

1 UUR

De herfst staat weer voor deur. Vanaf aankomende zaterdag 21 september gaat volgens de astrologische kalender het herfstseizoen van start. 

Maar is de verdeling van vier seizoenen in een jaar eigenlijk nog wel realistisch en betekent de start van de herfst tegenwoordig nog wel dat we de zomerkleren weer op kunnen bergen? Het wordt tenslotte steeds maar warmer en warmer en het klimaat is daarom steeds vaker het gesprek van de dag.

Toch zullen seizoen niet vervagen, zegt meteoroloog Marlotte van der Heiden van Weeronline. „De seizoenen ontstaan door de kanteling van de aarde, de hoeveelheid zonuren is daarmee gemoeid. Aan die kanteling verandert niks.”


Bloemenzee voor kantoor van vermoorde advocaat Wiersum

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Op de stoep voor het kantoor van de geliquideerde advocaat Derk Wiersum in Amsterdam-Zuid ligt een kleurrijke bloemenzee. Ook bij zijn woning in Buitenveldert liggen bloemen rondom een boompje.

Bloemisten stoppen

Advocaten vanuit de hele stad brengen boeketten bij het kantoor aan de Jacob Obrechtstraat. Mensen lopen af en aan. Ook stoppen er geregeld bloemisten om een bestelling af te leveren. Veel voorbijgangers blijven even stilstaan voor het pand. Op een lint dat aan een boeket hangt van AMS advocaten staat: „Wij laten ons niet de mond snoeren."


Er is een oplossing voor die plastic wegwerpdeksels

De plastic deksels zijn straks verleden tijd. Beeld: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

VANDAAG, 14:34

Zaterdag is het World Cleanup Day en gaan meer dan 1300 mensen de straat op om zwerfafval op te ruimen. Dat is hard nodig. Tegelijkertijd is er ook goed nieuws: er komen steeds meer nieuwe alternatieven voor plastic. Zo ook de deksel op je koffiebeker; die hoeft straks niet meer van plastic te zijn.

„Overal merk je dat je omringd bent door plastic”, zegt Robert Möhring van de Plastic Soup Foundation. Deze stichting heeft de World Cleanup Day in Nederland geïntroduceerd. „Als je in de supermarkt loopt, zie je gangpaden vol plastic verpakkingen. Heel veel van die verpakkingen komen in het milieu terecht.” Binnen twintig minuten na aanschaf, is 50 procent van de plastic verpakkingen niet meer nodig. „Denk aan snoepverpakkingen, blikjes, maar ook het plastic tasje voor je groenten dat je alleen nodig hebt voor het ritje naar huis.”

Duurzamer koffie halen


Nooit meer wachten: Schiphol gaat wachttijden voorspellen

Is lang wachten straks verleden tijd op Schiphol? Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:09

De vakantie is doorgaans een heerlijk vooruitzicht, maar de uren wachten op Schiphol zijn wat minder. Daar lijkt een einde aan te komen: Schiphol gaat aangeven hoelang je moet wachten bij de beveiliging.

Reizigers kunnen binnenkort checken hoe lang ze moeten wachten bij de veiligheidscontroles op Schiphol. De luchthaven is begonnen met een proef, waarbij passagiers in vertrekhal 1 de voorspelde wachttijd kunnen zien op de website.

Twee uur voor vertrek


Vacature: Metro zoekt freelance redacteuren

Vacature: Metro zoekt freelance redacteuren

Metro zoekt freelance redacteuren. / Unsplash.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:00

Voor onze redactie van Metro zijn we per direct op zoek naar enthousiaste freelance redacteuren. 

We zoeken iemand die actief is in de journalistiek en originele invalshoeken bij het nieuws kan bedenken, maar ook los van de ‘agenda’ creatieve ideeën kan uitwerken. Werkervaring op een nieuwsredactie is een pre.

Je gaat werken voor zowel online als voor print en komt terecht op onze redactie in Amsterdam.


Likeability of3

Oud-voetballer doodgeschoten in Amsterdam

De plaats waar het vanochtend gebeurde. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:04

In Amsterdam Zuidoost is woensdagavond een man doodgeschoten. Het gaat om de 32-jarige voormalige profvoetballer Kelvin Maynard.

De man werd woensdagavond doodgeschoten in een voertuig op de Langbroekdreef in Amsterdam-Zuidoost. Een politiewoordvoerster kon niet zeggen of hij een bekende is van politie en justitie.

Vooralsnog geen verband


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Canadese premier biedt excuses aan voor bruingeschminkt gezicht

Justin Trudeau, de premier van Canada. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:49

De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor zijn bruingeschminkte gezicht in 2001.

„Ik had toen beter moeten weten, maar ik deed het toch. Het spijt me ten zeerste", vertelde Trudeau aan verslaggevers in zijn campagnevliegtuig in Halifax, Nova Scotia, nadat Time magazine het beeld had gepubliceerd.

Trudeau als Alladin


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

'Werk was geen gevecht voor Wiersum'

Bloemen voor de advocaat. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

De woensdagochtend geliquideerde advocaat Derk Wiersum was zich bewust van de risico's die de verdediging van kroongetuige Nabil B. met zich meebracht.

„Maar Derk was duidelijk: we moeten de belangen van onze cliënt behartigen. Dat is onze rol als advocaat. Derk stond daar heel duidelijk voor", zegt zijn oud-kantoorgenoot en goede vriend Bart Stapert in de Telegraaf.

Wiersum en Stapert stonden samen de kroongetuige bij totdat diens broer in koelen bloede werd vermoord. Stapert stapte toen over naar het gerechtshof in Den Bosch, waar hij raadsheer is.


'Doe onderzoek naar verband parkinson en landbouwgif'

Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:34

In de Nederlandse landbouw worden bestrijdingsmiddelen gebruikt die mogelijk het risico op de ziekte van Parkinson verhogen. Diverse deskundigen waarschuwen voor de risico's in tv-programma Zembla.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Europese Autoriteit Voedselveiligheid (EFSA) erkennen dat meer onderzoek nodig is. „Als we kijken naar het gemiddelde risico, dan zien we dat er een verhoging is van 60 procent op het krijgen van parkinson bij het beroepsmatig toepassen van pesticiden", zegt hoogleraar epidemiologie Roel Vermeulen met verwijzing naar een literatuurstudie.

Beter onderzoeken


Amerikaanse marine bevestigt opnames van ufo's

De Amerikaanse vlag. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:59

Voor liefhebbers van ufo's wordt het allemaal een stukje spannender: de Amerikaanse marine heeft namelijk bevestigd dat de beelden van ufo's uit 2015 authentiek zijn.

De opnames van de 'unidentified flying objects', waar ufo de afkorting voor is, zijn gemaakt door piloten van de Amerikaanse marine. Wat er op de beelden te zien, is wil of kan de marine niet zeggen.

Langwerpige objecten


Weggestuurde Uber-chauffeurs mogen in beroep

Een Uber-chauffeur met de app. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:49

Ook in Nederland kunnen chauffeurs van taxidienst Uber een tweede kans krijgen. Het bedrijf lanceert een geschillencommissie in Nederland.

Mensen die niet meer voor Uber mogen chauffeuren, kunnen straks in beroep. Een geblokkeerde chauffeur kan daar bezwaar maken. Drie of meer collega's beoordelen dan of hij of zij een tweede kans zou moeten krijgen. Zoiets bestaat al in Groot-Brittannië en Frankrijk.

Schorsing onherroepelijk


Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De krant van donderdag 19 september is morgenochtend weer te vinden in de bakken op onder andere de grote treinstations in Nederland. Kun je niet wachten? Dan hebben we goed nieuws: de krant staat nu al online.

Daarin onder meer een artikel over de liquidatie van strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo, rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi. Rutte noemt de liquidatie „zeer verontrustend", CDA en PvdA vinden het „een aanslag op de rechtstaat".

Daarnaast een artikel over het lerarentekort. De VVD is „bereid te kijken" naar de mogelijkheid om meer geld uit te trekken om dat tekort in het onderwijs te bestrijden. Ook het CDA wil zich daarvoor inzetten.


Man dreigt brug op te blazen in Kiev
Likeability of3

Man dreigt brug op te blazen in Kiev

Een man in de Oekraïense hoofdstad is opgepakt nadat hij vanuit zijn auto was begonnen te schieten, en dreigde een brug op te blazen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een man is woensdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev opgepakt nadat hij vanuit zijn auto was begonnen te schieten. Ook dreigde hij de brug over de rivier Dnjepr waar hij op stond, op te blazen.

De man zette zijn auto overdwars neer en blokkeerde zo het verkeerd. Ook lag het metroverkeer even stil, maar tot zover bekend vielen er geen doden of gewonden.

'Voorbereiding op terroristische daad'


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Partijen: nu kijken naar vervanger leenstelsel

Partijen: nu kijken naar vervanger leenstelsel

CDA en D66 willen de komende tijd al om de tafel gaan zitten met andere partijen, om op zoek te gaan naar een alternatief voor het leenstelsel. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het CDA wil de komende tijd al om de tafel gaan zitten met andere partijen om op zoek te gaan naar een alternatief voor het leenstelsel. Ook coalitiepartner D66 wil de „komende twee jaar" al nadenken over een nieuw stelsel.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van het huidige systeem, maar in het regeerakkoord is afgesproken er niet aan te sleutelen.

'Leenstelsel geen goed idee geweest'


Gewonde door schietpartij Amsterdam
Likeability of3

Opnieuw dode door schietpartij Amsterdam

Er is woensdagavond iemand gewond geraakt bij een schietpartij in Amsterdam, de daders zijn op een zwarte scooter gevlucht. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een voertuig is woensdagavond beschoten op de Langbroekdreef in Amsterdam-Zuidoost. Daardoor raakte iemand zwaargewond, meldt de politie. Even later op de avond overleed het slachtoffer. De politie kon nog niets zeggen over de identiteit van de overledene.

De beschoten auto reed tegen de gevel van een brandweerkazerne aan de Langbroekdreef. In de kazerne vielen geen gewonden.

Verdachten gevlucht


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Pop-up museum WONDR: Instagram-walhalla of speeltuin voor volwassene?

Pop-up museum WONDR: Instagram-walhalla of speeltuin voor volwassene?

WONDR is een interactief speelparadijs, waar zo'n beetje alles kan. Het is een speeltuin voor volwassenen én je kunt er goede foto's voor Instagram maken. /ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

In het interactieve speelparadijs WONDR, dat recent geopend is in Amsterdam, kan zo’n beetje alles. In de speeltuin voor volwassenen worden bezoekers gestimuleerd om hun creatieve brein te gebruiken hun zintuigen te prikkelen. Maar lukt dat nog wel als je ondertussen bezig bent met het perfecte plaatje voor Instagram?

Je ziet het steeds vaker: restaurants of cafés die hun plek zo Instagrammable mogelijk inrichten. Maar door de drang om perfecte foto’s te creëren, vergeten we soms om juist te voelen, ruiken en luisteren. Bij WONDR willen ze bezoekers stimuleren om al hun zintuigen te prikkelen en hun creatieve brein te activeren. Werkt dat, als je met een hele groep bezoekers staat te dringen voor een discobol? Lisa Vermeij nam voor Metro een kijkje.

Pop-up museum WONDR: Instagram-walhalla of speeltuin voor volwassene?

Advocaat: Grives neemt alle schuld op zich

Advocaat: Grives neemt alle schuld op zich

Actrice Imanuelle Grives, die verdacht wordt van drugshandel op het festival Tomorrowland, zal in de zaak alle verantwoordelijkheid op zich nemen, zegt haar advocaat. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Actrice Imanuelle Grives, die samen met twee vriendinnen wordt verdacht van drugshandel op het Belgische dancefeest Tomorrowland, zal in de zaak alle verantwoordelijkheid op zich nemen. Dat zegt haar advocaat, John Maes.

Volgens Maes hebben de twee vriendinnen niets te maken met het drugsbezit en de -handel.

Meerdere drugs