Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 25 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Oorlogsdreigement van Filipijnen aan Canada om afval

President Duterte van de Filipijnen heeft het helemaal gehad met de tonnen vuilnis uit Canada die zijn opgestapeld in zijn land. Strijdvaardig geeft hij nog een laatste waarschuwing.

„Ik wil dat er volgende week een boot klaarstaat, ik geef Canada tot volgende week om alles op te halen of ik kom zelf met een boot naar hen toe om het te dumpen", zo liet hij optekenen tijdens een persconferentie.

https://twitter.com/PnPCBC/status/1121089775329587202

Rottend restafval

De flamboyante president, die eerder al illegaal geïmporteerde Ferrari’s met een tank verpletterde en fervent liefhebber is van de doodstraf, wil zo snel mogelijk een oplossing voor een slepende afvalrel, zo meldt Global News. Indien er geen oplossing komt, ziet hij maar een uitweg. „Dan verklaar ik ze de oorlog en zien we wel wat er daarna gebeurt. We zullen tegen ze strijden en ik denk dat we hen kunnen verslaan.”

De oorzaak van het conflict zijn 103 containers gevuld met huishoudelijk afval uit het Noord-Amerikaanse land. De rotzooi ligt al bijna zes jaar te rotten in een haven bij hoofdstad Manila.

Hoe dit zo kwam? Een Canadees bedrijf heeft in 2013 en 2014 een deal gesloten om grote hoeveelheden plastic afval te recyclen. Bij aankomst bleek de vracht echter geen verpakkingen te bevatten, maar restafval. De douane meldt dat er onder meer gebruikte poepluiers voor volwassenen en keukenafval zijn aangetroffen.

Vuile oorlog

Canada heeft in de tussentijd meerdere pogingen gedaan om de Filipijnen ervan te overtuigen om het afval zelf te verwerken. Ook een gerechtelijke uitspraak in 2016 in het nadeel van de verzenders, heeft er niet voor gezorgd dat de rommel retour afzender ging.

Bijval krijgt Duderte vanuit onverwachte hoek, volgens een Canadese advocaat schendt zijn land de afspraken die zijn gemaakt op de Conventie van Basel, hierin wordt het rijke landen expliciet verboden om hun gevaarlijke en giftige afval naar ontwikkelingslanden te sturen zonder dat zij hier toestemming voor geven. De Filipijnse president heeft dus wel degelijk een reden om kwaad te zijn, zo meent hij.

Of de oorlog tussen beide landen er ook komt, is nog niet bekend. Aangezien Canada lid is van de NAVO, zou een dusdanige verklaring betekenen dat de Filipijnen ook aan 28 andere landen – waaronder ook Nederland – de oorlog verklaart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.