Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Omstreden Duthler uit Eerste Kamer-fractie gezet

De VVD heeft senator Anne-Wil Duthler uit de fractie in de Eerste Kamer gezet. Dat laat de partij weten. Aanleiding is de uitspraak in de rechtszaak die Duthler had aangespannen tegen het tijdschrift Quote. De rechter besloot dat het blad niet hoeft te rectificeren.

Quote had bericht over belangenverstrengeling en dat was Duthler in het verkeerde keelgat geschoten. Ze raakte in opspraak omdat ze haar politieke positie zou gebruiken voor zakelijke belangen. Hierover publiceerde Quote herhaaldelijk, maar volgens de senator waren de journalisten met de publicatie van een artikel op 15 maart een grens over gegaan. De rechter veegde haar klacht van tafel.

Overvallen

In een eerste reactie op het besluit van de VVD zegt Duthler het „erg te vinden dat de VVD er nu al een oordeel aan verbindt". Ze zegt „overvallen" te zijn. Ze had graag wat meer tijd gehad om zich te verdedigen, „maar het is mij niet gegund". Ze gaat tegen de rechterlijke uitspraak in hoger beroep.

Duthler, die twaalf jaar Kamerlid was, zou na de verkiezingen van de Eerste Kamer eind mei sowieso niet terugkeren in de senaat. Na de onthullingen over haar handel en wandel stelde de VVD een onderzoek in naar haar integriteit. Dat wordt nu gestopt. „Er ligt nu een heldere uitspraak", aldus een woordvoerder.

Meerderheid op de tocht

Of Duthler haar zetel inlevert, was vrijdagmiddag niet direct duidelijk. Als ze niet opstapt en vasthoudt aan haar zetel, betekent het dat de coalitie meteen haar meerderheid in de Eerste Kamer verliest. Premier Mark Rutte noemt dat geen grote ramp, aangezien die meerderheid toch al verdwijnt door de komende verkiezingen. Die zijn namelijk een afspiegeling van de onlangs gehouden provinciale verkiezingen, waarbij de coalitie verloor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.